Σπούδασε νομικά και φιλολογία, αλλά τον κέρδισε η Δημοσιογραφία.
Εργάστηκε σχεδόν, σε όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά (Ελευθερία, Βήμα, Νέα, Ακρόπολις, Βραδυνή, Ημέρα, Ανένδοτος, Ελεύθερος Τύπος, Κέρδος, Ειδήσεις, Ταχυδρόμος, Οικονομικός Ταχυδρόμος, Εποχές, Ελληνίδα, Slim, Ελλάδα) ως ρεπόρτερ, διορθωτής, αρθρογράφος, χρονογράφος, κριτικός βιβλίου κ.λπ. Τύπος, Κέρδος, Ειδήσεις, Ταχυδρόμος, Οικονομικός Ταχυδρόμος, Εποχές, Ελληνίδα, Slim, Ελλάδα) ως ρεπόρτερ, διορθωτής, αρθρογράφος, χρονογράφος, κριτικός βιβλίου κ.λπ.
Έχει γράψει ποίηση, ανθολογίες, μελέτες, μελέτες, δοκίμια και ταξιδιωτικά.
Από το 1995 ανθολογεί και εκδίδει το ετήσιο «Ποιητικό Ημερολόγιο».
Στο ενεργητικό του έχει τα περιοδικά “Ιωλκός”, “Βαλκάνια” και “Έρευνα”.
Διετέλεσε διευθυντής του «Υγειονομικού Βήματος», της «Πολιτικής και Οικονομικής Έρευνας» και του «Άλεφ».
Ήταν εκδότης των περιοδικών «Ιωλκός» (όργανο του ομώνυμου εκδοτικού οίκου που ίδρυσε ο ίδιος το 1961), «Συμπόσιο», «Βαλκάνια», «Δίοδος» και «΄Ερευνα».
Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Λαογραφικής Εταιρίας, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σμυρναίων, κ.ά.
Συνεργάστηκε με τα κυριότερα λογοτεχνικά περιοδικά και επί πολλά χρόνια έγραφε την κριτική βιβλίου στην οικονομική εφημερίδα «Κέρδος».
Παρουσιάστηκε στα Γράμματα με τη συλλογή “Με την ανατολή του ήλιου’ (1952). Ακολούθησαν: “Κραυγές στη θύελλα” (1955), “Το πρόσωπο της Γης” (1957), “Διεισδύσεις” (1962), “Αφιέρωση” (1970), “Κύπρος” (1974), “Χρονολόγιο” (1978), “Η νύχτα της θάλασσας” (1994), “Ποιήματα 1952-2002” (2002), “Κλειστός χώρος” (2009).
Κυκλοφόρησε τις ανθολογίες “Ποιητική Ανθολογία 1930-1965” (1965), “Ανθολογία Βαλκανικής Ποίησης” (1984), “Τα ωραιότερα δημοτικά τραγούδια” (2002) και τα ευρείας κυκλοφορίας βιβλία “Οι μεγάλες δίκες των αιώνων”, “Οι μεγάλοι εραστές”, “Η αλήθεια για τα πυρηνικά”, “Τα γεράκια και οι λύκοι”, “Υπόθεση Οτζαλάν”, “Το Αλβανικό Έπος 1940-41″κ.ά. Από το 1996 ανθολογεί και επιμελείται την ετήσια έκδοση “Ποιητικό Ημερολόγιο”.
Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες.
Για το έργο του εκφράστηκαν με ενθουσιασμό οι Νίκος Καζαντζάκης, Γιάννης Χατζίνης, Αντρέας Καραντώνης, Πέτρος Χάρης, Άγγελος Φουριώτης, Άρης Δικταίος, Βάσος Βαρίκας, Τάκης Βαρβιτσιώτης, Βασίλης Βασιλικός κ.ά.
Έργα του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, ιταλικά, αγγλικά, βουλγαρικά, αλβανικά και σλοβένικα.
Υπόθεση Οτζαλάν – Γιάννης Κορίδης
Η τραγωδία ενός ηγέτη
Το πρώτο βιβλίο για την «οδύσσεια» του Αμπντουλάχ Οτζαλάν κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις «Ιωλκός». Τίτλος του: «Αμπντουλάχ Οτζαλάν, η τραγωδία ενός ηγέτη». Συγγραφέας του ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Κορίδης.
Λεπτό προς λεπτό ξετυλίγεται το κουβάρι της σύλληψης του Αρχηγού του ΡΚΚ. Ο Γιάννης Κορίδης ανατρέχει σε πηγές και με νηφάλια κρίση παρουσιάζει και αναλύει τα γεγονότα. Παράλληλα εστιάζει την προσοχή του στο πρόβλημα των μειονοτήτων στην Τουρκία. Κατακρίνει τόσο τη στάση των ΗΠΑ όσο και της Ε.Ε. οι οποίες συνείργησαν σ ένα νέο έγκλημα. Με παραστατικό τρόπο οδηγεί τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Ξεσκεπάζει και περιγράφει την υποκρισία της εποχής μας.
105 σελ.
Ποιήματα 1952-2002 – Γιάννης Κορίδης
Πενήντα χρόνια ποιητικής πορείας. Πενήντα χρόνια αναζητήσεις. Οκτώ ποιητικές συλλογές που είδαν, κατά καιρούς, το φως της δημοσιότητας· και ένα μέρος που δεν καταχωρίστηκε σε βιβλίο, συγκεντρώνονται στον τόμο “Ποιήματα 1952-2002”.
Ο ποιητής καταθέτει το λόγο μιας διαδρομής που έγινε τραγούδι.
Παραδοσιακή και σύγχρονη ποίηση, με όλες τις ανησυχίες των χρόνων που σημάδεψαν τα βήματά μας…
333 σελ.
Το αλβανικό έπος 1940-41 – Γιάννης Κορίδης
Η ιστορία του 1940-41 μέσα από σπάνιες φωτογραφίες. Σ’ ένα πολύ καλαίσθητο Λεύκωμα (καλλιτεχνική βιβλιοδεσία πανόδετη με κουβερτούρα) με τον τίτλο “Το Αλβανικό Έπος 1940-41”, που κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις “Ιωλκός” περνά κινηματογραφικά το νεότερο θαύμα των Ελλήνων.
Οι πολύτιμες φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του αείμνηστου συγγραφέα Κούλη Ζαμπαθά. Ο Γιάννης Κορίδης τις ταξινόμησε και τις διάνθισε με κείμενα δικά του και με άλλες μαρτυρίες των πρωταγωνιστών του ιστορικού «ΟΧΙ», πολιτικών, στρατιωτικών, συγγραφέων και δημοσιογράφων.
Στα Προλεγόμενα του σπάνιου Λευκώματος ο Γ. Κορίδης κάνει μια ενδιαφέρουσα, κατατοπιστική αναφορά στα προ και μετά του πολέμου γεγονότα. Πρόκειται για βιβλίο συλλεκτικό, σπάνιας ιστορικής αξίας.
201 σελ.
Νέα Ιωνία 1923-2003 – Γιάννης Κορίδης
80 χρόνια
Ανθολόγηση: Γιάννης Κορίδης
Η έκδοση από το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Ιστορικού και Φωτογραφικού Λευκώματος : “Νέα Ιωνία, 1923-2003, 80 χρόνια” ήταν νομίζω μια προσδοκία πολλών χρόνων. Και, έστω, τώρα έρχεται να καλύψει ένα κενό.
Από το διοικητικό συμβούλιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. αποφασίστηκε η έκδοση αυτή να είναι και ουσιαστικά η πρώτη προσφορά του στους Ιωνιώτες, αλλά και στους επισκέπτες της πόλης.
Εδώ να διευκρινίσω κάτι: δεν παρουσιάζεται αναλυτικά, με στοιχεία και λεπτομέρειες, η ιστορία της Νέας Ιωνίας, από της ιδρύσεώς της, το 1923, από τους ξεριζωμένους της Ανατολής, έως σήμερα. Ψήγματα δίνονται μόνον πολύ σημαντικών γεγονότων, τα οποία όμως υπογραμμίζονται και αναλύονται από το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί.
Η ιστορία της Νέας Ιωνίας είναι ένα άλλο κεφάλαιο, το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά και να εξυπηρετηθεί, αργότερα, παράλληλα ίσως και με την έκδοση θεματικών λευκωμάτων (για τη βιομηχανία και το εμπόριο, για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό κ.λπ).
Πολλοί σίγουρα στις τόσες φωτογραφίες θ’ αναγνωρίσουν τον εαυτό τους, τους δικούς τους, ανθρώπους που έχουν φύγει από τη ζωή, τη γειτονιά τους, το σχολείο τους, την ομάδα τους, όπως ήταν πριν από λίγα χρόνια. Θα περιμένουμε να μας το πουν κι αν είναι δυνατόν να μας φέρουν κι αυτοί φωτογραφίες από το οικογενειακό τους άλμπουμ. Στον ορίζοντα είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και μια δεύτερη, βελτιωμένη και επαυξημένη έκδοση.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους εκείνους, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, απλούς δημότες αλλά και μη δημότες, φορείς και συλλόγους που δούλεψαν συντονισμένα ως μέλη επιτροπών ή ανταποκρίθηκαν στο αρχικό κάλεσμα μας και μας έφεραν αξιόλογο φωτογραφικό υλικό. Χωρίς τη βοήθειά τους η έκδοση αυτή θα ήταν αδύνατη.
Κι ακόμη οφείλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, γιατί με την ευγενική τους χορηγία, η οποία κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης, υλοποιήθηκε η ιδέα με τον καλύτερο δυνατό αισθητικά τρόπο.
Γιάννης Χαραλάμπους
204 σελ.
Κλειστός χώρος – Γιάννης Κορίδης
«Κλειστός Χώρος» είναι ο τίτλος της νέας (δέκατης κατά σειρά) ποιητικής συλλογής του Γιάννη Κορίδη. Χωρίζεται σε τέσσερα μέρη και περιλαμβάνει 49 ποιήματα, γραμμένα τα τελευταία 7 χρόνια, μετά από τη συγκεντρωτική έκδοση «Ποιήματα 1952-2002» των εκδόσεων Ιωλκός.
Ο Γιάννης Κορίδης, σύμφωνα με την επίσημη κριτική, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποιητές της λεγόμενης δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς. Για την ποίησή του ασχολήθηκαν ονόματα παγκόσμιας ακτινοβολίας, όπως οι Νίκος Καζαντζάκης, Βάσος Βαρίκας, Γιάννης Χατζίνης, Ρήγας Γκόλφης, Ζωή Καρέλλη, Ανδρέας Καραντώνης, Άρης Δικταίος, Μάρκος Αυγέρης, Άγγελος Φουριώτης κ.ά.
Η ποίηση του Γιάννη Κορίδη διακρίνεται για τη λυρικότητά της, για την ανθρώπινη μορφή της, την αγάπη, τους καημούς και τα αιώνια προβλήματα της ζωής. Φωνή καθαρή, έμπλεη από φως και ελπίδα, ατενίζει το μέλλον. Σύμφωνα με το Βασίλη Βασιλικό «ένας άγγελος αιωρείται πάνω από την ποίηση του Γιάννη Κορίδη».
77 σελ.
Σημείο αναφοράς – Γιάννης Κορίδης
Η ενδέκατη ποιητική συλλογή του δημοσιογράφου και λογοτέχνη Γιάννη Κορίδη τιτλοφορείται “Σημείο αναφοράς”.
Χωρίζεται σε τρία μέρη: περιέχει και ποιήματα εμπνευσμένα από τα σύγχρονα δεινά που βασανίζουν και υποθηκεύουν τη χώρα.
Ο στίχος του ποιητή κοφτός, δυνατός, με τη γνωστή ευαισθησία που τον διακρίνει:
«Διάθεση για κουβέντα»
Όλοι οι ποιητές σκοντάφτουν στο τέλος
Γίνονται μωρά· αγαπούν τα παραμύθια
Στην κυριολεξία ψάχνονται
Βουτούν σαν το πεφταστέρι στο κενό
Μετά κλειδαμπαρώνονται
Ώσπου ένα πρωί σβήνουν
Μες στο μεθύσι τους.
ΩΣ ΠΟΤΕ…:
Αναρωτιέμαι
Θα τους αφήνεις να σε ποδοπατούν;
Θα τους αφήνεις να παίζουν μπιλιάρδο
Στην πλάτη σου;
Θα τους αφήνεις να σου κόβουν το ψωμί
Να σου πίνουν το αίμα;
Ως πότε θα σε θεωρούν
Αντικείμενο
Μιας χρήσης;
Αναρωτιέμαι
Απορώ…
93 σελ.
Το δημοτικό τραγούδι από το χθες στο σήμερα – Γιάννης Κορίδης
Ανέκαθεν οι λαοί τραγουδούσαν, αυτοσχεδίαζαν και απολάμβαναν το λόγο και τη μουσική, ανάλογα με το βηματισμό και το λύγισμα του κορμιού. Συναγωνίζονταν ποιοι θα στοιχειοθετήσουν καλύτερα τα λόγια και ποιοι θα βάλουν τους ήχους τής μουσικής. Έτσι γεννήθηκε το Δημοτικό Τραγούδι.
Μέσ’ από τις στιχουργικές διηγήσεις περνούν μηνύματα, πόνοι και παράπονα, συνήθως, των απλών καθημερινών ανθρώπων, η ζωή των οποίων δε διαφέρει από εκείνων που σέρνονταν στα σκλαβοπάζαρα. Η ζωή, για πολλούς κρατούντες, δεν έχει καμία αξία. Πάνω απ’ όλα, βασιλεύει το κέρδος, ο εύκολος πλουτισμός, η κραιπάλη κάθε μορφής. Όλα τα υπόλοιπα είναι σκέτες λεπτομέρειες.
Το Δημοτικό Τραγούδι έχει τεράστια αξία. Αυτό είναι που μας ταξίδεψε στο χρόνο και μας κράτησε όρθιους μαζί με την ελληνική γλώσσα. Τα Ακριτικά, τα Ιστορικά, τα Κλέφτικα, οι Παραλογές, τα Ερωτικά, της Ξενιτιάς, του Θανάτου (Μοιρολόγια, Νανουρίσματα, Νυφιάτικα, Καλημερίσματα, Γνωμικά, Λιανοτράγουδα, Ευτράπελα) και άλλα, με την εξίσου αξιόλογη θεματολογία και την άρτια τεχνική τους, στάθηκαν δίπλα στον πολύπαθο λαό μας σε χαλεπούς καιρούς.
108 σελ.
Ποιητικό ημερολόγιο 2019
Ημερολόγιο, Ελληνική Ποίηση, Ανθολογία
Πιστό στις αρχές της παράδοσης, τις απαιτήσεις του αναγνωστικού κοινού και για εικοστή τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, κυκλοφορεί το Ποιητικό Ημερολόγιο με επιμέλεια-ανθολόγηση του Γιάννη Κορίδη.
Κάθε μέρα –ολοσέλιδη– περιέχει τις απαραίτητες ημερολογιακές πληροφορίες κι ένα αντιπροσωπευτικό ποίημα. Ανθολογούνται ποιήματα από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας, από τον Ερατοσθένη το Σχολαστικό στον Ανδρέα Κάλβο κι από τον Τέλλο Άγρα στην Κική Δημουλά. Περιέχει ποιήματα επετειακά, ποιήματα για καθημερινή ανάγνωση.
Το Ποιητικό Ημερολόγιο είναι μια καινούργια ανθολογία ποίησης που κυκλοφορεί κάθε χρόνο. Δεν επαναλαμβάνονται τα ίδια ποιήματα και δεν προβάλλονται μόνο κλασικοί δημιουργοί, αλλά και σύγχρονοι, που επιβεβαιώνουν την εξελικτική πορεία της ελληνικής Ποίησης.
392 σελ.
Με την ανατολή του ήλιου (1952)
Κραυγές στη θύελλα (1955), Τυπ. Μαυρίδη
Το πρόσωπο της Γης (1957)
Διεισδύσεις (1962), Πρόοδος
Αφιέρωση (1970), Ιωλκός
Κύπρος (1974), Ιωλκός
Χρονολόγιο (1978), Ιωλκός
Η νύχτα της Θάλασσας (1994), Ιωλκός
Ποιήματα 1952-2002 (2002), Ιωλκός
Κλειστός χώρος (2009), Ιωλκός
Σημείο αναφοράς (2013), Ιωλκός
Δοκίμια-Μελέτες-Ταξιδιωτικά
Οι μεγάλες δίκες των αιώνων (1968)
Οι μεγάλοι εραστές (1971)
Βουλγαρία, ένα ταξίδι μια γνωριμία (1978), Ιωλκός
Βαλκάνια, απύραυλη ζώνη, α΄ και β΄ έκδοση (1985), Ιωλκός
Βαλκάνια, απύραυλη ζώνη, στην αγγλική (1985), Ιωλκός
Μορατόριουμ, η αλήθεια για τα πυρηνικά (1988)
Τα γεράκια και οι λύκοι (1989)
Πέτρος Μωραΐτης – ο γλύπτης, ο άνθρωπος (1994)
Υπόθεση Οτζαλάν (1999), Ιωλκός
Νικηφόρος Μανδηλαράς – Η δολοφονία ενός αγωνιστή (2002)
Το αλβανικό έπος 1940-41 (Λεύκωμα μεγάλου σχήματος) (2003), Ιωλκός
Νέα Ιωνία 1923-2003 80 χρόνια (2004), Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.)
Το δημοτικό τραγούδι από το χθες στο σήμερα (2018), Ιωλκός
Ανθολογίες
Ποιητική Ανθολογία 1930-1965 (1965)
Ανθολογία Βαλκανικής Ποίησης (1984)
Από το 1995 ανθολογεί και εκδίδει το ετήσιο «Ποιητικό Ημερολόγιο»
Τα Ωραιότερα Δημοτικά Τραγούδια (1η έκδοση 2000, 2η έκδοση 2002)
Α΄ τόμος: Ακριτικά-Ιστορικά
Β΄ τόμος: Κλέφτικα-Της Εθνικής Αντίστασης
Γ΄ τόμος: Της Αγάπης και του Έρωτα
Δ΄ τόμος: Μοιρολόγια – Της Ξενιτιάς – Παραλογές
Συλλογικά έργα
Τρία κείμενα για τον Ιω. Ν. Φραγκούλα (1981)
Νικηφόρος Μανδηλαράς (2002), Ιωλκός
Πορεία στο φως και στην καταιγίδα… (2009), Παρρησία
Δίστομο 10 Ιουνίου 1944: Το ολοκαύτωμα (2010), Σύγχρονη Έκφραση
Τρεις ομιλίες για τη Φαίδρα Ζαμπαθά – Παγουλάτου (2013), Ιωλκός
Επιμέλεια
Νιόβη Γαβριήλ – Τριανταφύλλου, Πνευστά και χάλκινα (1970), Ιωλκός
Οι μεγάλοι ερασταί (1970), Ιωλκός
Ερμηνεία Αντιγόνης (1975), Ιωλκός
Σαράντης Γ. Σαράντης, Η πατρίδα μου Λάμψακος (1987), Ιωλκός
Μορατόριουμ ΕΣΣΔ – ΗΠΑ (1987), Ιωλκός
Ποιητικό ημερολόγιο 1996 (1995), Ιωλκός
Ποιητικό ημερολόγιο 1997 (1996), Ιωλκός
Ποιητικό ημερολόγιο 1998 (1997), Ιωλκός
Ποιητικό ημερολόγιο 1999 (1998), Ιωλκός
Ποιητικό ημερολόγιο 2000 (1999), Ιωλκός
Ποιητικό ημερολόγιο 2001 (2000), Ιωλκός
Ποιητικό ημερολόγιο 2002 (2001), Ιωλκός
Ποιητικό ημερολόγιο 2003 (2002), Ιωλκός
Ποιητικό ημερολόγιο 2004 (2003), Ιωλκός
Ποιητικό ημερολόγιο 2006 (2005), Ιωλκός
Ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας από την αρχαιότητα μέχρι τη μεγάλη έξοδο (2005), Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού
Ποιητικό ημερολόγιο 2007 (2006), Ιωλκός
Ποιητικό ημερολόγιο 2008 (2007), Ιωλκός
Πηγές: Biblionet, wikipedia.org, Ιωλκός