Γιάννης Μιχαλάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Μιχαλάκης γεννήθηκε στο χωριό Κουρούνια της Βορειοδυτικής Χίου.
Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο Αρρένων Χίου πήγε στην Αθήνα, αναζητώντας την τύχη του.
Δούλεψε ως εργάτης σε ξυλουργικό εργοστάσιο, τυπογράφος και δημοσιογράφος.
Το πρώτο κείμενό του δημοσιεύθηκε στο μαθητικό περιοδικό “Σφιγξ” του Γυμνασίου Αρρένων Χίου.
Για πολλά χρόνια υπήρξε συνεργάτης στην τοπική εφημερίδα “Χιακόν Βήμα” το οποίο εξέδιδε στην Αθήνα ο Νίκος Χαλλούς και για μικρό χρονικό διάστημα στη “Ναυτηλιακή – Ναυτεργατική”.
Το Νοέμβριο του 1969 εξέδωσε την τοπική εφημερίδα “Χιακοί Αντίλαλοι” η οποία κατάφερε να τυπώσει 65 τεύχη, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1973.
Το 1974 μετανάστευσε στην Αμερική, όπου εργάστηκε στην εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης”.
Τον Ιούλιο του 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου συνέχισε τη δημοσιογραφία, στην ίδια εφημερίδα. Μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2009 που συνταξιοδοτήθηκε.
Εκτός από τη δημοσιογραφική του δουλειά, έγραψε και τα παρακάτω βιβλία: “Κουρούνια ταξίδι στην ιστορία τους”, “Νοταριακά (και όχι μόνο) έγγραφα Κουρουνίων και Εγρηγόρου Χίου”, “Οι Χιώτες αντάρτες στην Αμανή και η μάχη της Παρπαριάς”, “Το σόι μας”, “Τα Μπρουκλιώτικα”, “Αποδήμων Οδύσσεια”, “Η δική μου Αμερική”, “Η πρώτη έξοδος”, “Ελληνοαμερικάνικος Τύπος”, “Πνευματικοί Πρεσβευτές της Ελλάδας στις ΗΠΑ”, “Γράμματα από τη ξενιτιά”, “Πέλοπος 31 Περιστέρι”, “Και νόον έγνω”.
Έχει γράψει ακόμη 31 διηγήματα και αφηγήματα.
Τα περισσότερα έργα του έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.mihalakisnotaros.gr

Αποδήμων οδύσσεια
Η ιστορία δύο νέων που ξεκινούν για να αναζητήσουν την τύχη τους έξω από τα σύνορα της Ελλάδας και βιώνουν τη σκληρότητα των “ίσων ευκαιριών” που δίνει η Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’50.
Οι συνέπειες του Εμφυλίου Πολέμου στη ζωή των νέων ανθρώπων, η αναζήτηση διεξόδου με το μπαρκάρισμα σε εμπορικά καράβια, το αποφασιστικό “πήδημα” στην Αμερική και η αγωνία του λαθραίου μετανάστη περιγράφονται στο μυθιστόρημα αυτό. Κι ακόμη, η επιτυχία του αδίστακτου, που εκμεταλλεύεται την ανάγκη και τις αδυναμίες των γύρω του, η καχυποψία των παλιών μεταναστών προς τους νέους και η δύσκολη πορεία εκείνου που επιμένει να διατηρήσει τις ανθρώπινες αρετές και αξίες.
Η προσωρινή επιστροφή στην πατρίδα και ο κεραυνός που έρχεται απροειδοποίητα, κλείνουν το μυθιστόρημα αυτό που διαβάζεται “μονορούφι”.
173 σελ.

Τα Μπρουκλιώτικα
Όταν, στο περιθώριο της δημοσιογραφικής μου δουλειάς, αποφάσισα να γράψω ιστορίες από τη ζωή των ελλήνων της Αμερικής, ένοιωσα πολύ μικρός, μπροστά στο χρέος που αναλάμβανα. Όμως δεν ήταν ιστορίες που θα έπρεπε να βγάλω από το μυαλό και τη φαντασία μου. Ήταν η αποτύπωση ενός τοπίου μέσα στο οποίο ζούσα, το γνώριζα πολύ καλά και ήταν αχαρτογράφητο. Κανένας έλληνας συγγραφέας δεν είχε καταδεχτεί ν’ ασχοληθεί μαζί του. Τιμητική εξαίρεση η Θεανώ Παπάζογλου Μάργαρη, η οποία μάλιστα με τόνωσε ηθικά, όταν κάποιες στιγμές ένοιωσα αδύναμος μπροστά στο χρέος που είχα αναλάβει.
Την Αμερική και ειδικότερα τη Νέα Υόρκη τη γνώρισα από την καλή και την ανάποδη, κυρίως την ανάποδη, τα πρώτα χρόνια της μεταναστευτικής μου εμπειρίας, όταν για να θρέψω την οικογένειά μου υποχρεώθηκα να φτιάχνω ντόνατς σε σκοτεινά υπόγεια. Τότε όμως έκαμα και τους πιο καλούς φίλους, οι οποίοι ως συνάδελφοι, μου άνοιξαν την καρδιά τους και μου είπαν τους καημούς και τα όνειρά τους. Ιδιαίτερα οι λαθρομετανάστες, οι οποίοι ζούσαν κάτω από το φόβο της σύλληψης και της επιστροφής στην πατρίδα Ελλάδα.
Οι ιστορίες αυτές, σηματοδοτούν κατά κάποιο τρόπο και την ενασχόληση μου με τη λογοτεχνία, καθώς είναι τα πρώτα διηγήματα που έγραψα και τύπωσα σε ιδιαίτερο τόμο στη Νέα Υόρκη το 1980. Η παρούσα έκδοση συμπληρώθηκε και με όσα διηγήματα έγραψα μετά την εκτύπωση του βιβλίου.
Γ. Μ.
184 σελ.

Κουρούνια: Ταξίδι στην ιστορία τους
Η συλλογή των στοιχείων για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, άρχισε από τα νεανικά χρόνια του συγγραφέα. Από τότε που άκουγε ιστορίες για το χωριό και τους χωριανούς, από τους συγγενείς του αλλά και όσους χωριανούς είχαν να ιστορήσουν γεγονότα περασμένων χρόνων.
Η ανάγκη να καταγραφούν τα στοιχεία αυτά προέκυψε, όταν ο συγγραφέας, σε μια υποσημείωση στο «Χιακό Αρχείο» του Γιάννη Βλαχογιάννη, διάβασε ότι από τη σφαγή του 1822 σώθηκαν 83 χωριανοί του. Ποιοι να ήταν άραγε; Και ποιοι ήταν εκείνοι που θυσιάστηκαν το τραγικό εκείνο καλοκαίρι;
Η απάντηση ήρθε απρόσμενα, από ένα σημείωμα του Γιάννη Μίχαλου και του Μιχάλη Κεφάλα που ανέφερε όσα ονόματα είχε διασώσει η μνήμη των ανθρώπων, αλλά κυρίως από τα νοταριακά έγγραφα που ο ίδιος αλλά και άλλοι χωριανοί του είχαν διασώσει και του εμπιστεύτηκαν αντίγραφά τους.
Ιδιαίτερα διαφωτιστικά ήταν τα έγγραφα του αρχείου του Γιάννη Γ. Κεφάλα, που είναι συμβολαιογραφικές πράξεις του παπά Γιώργη Κατσαρού, πρώτου ιερέα και νοτάρου του χωριού μετά τη σφαγή του 1822. Νοταριακά έγγραφα του εμπιστεύτηκαν ακόμη ο Γιάννης Ν. Βορριάς και τα αδέλφια Νίκος και Δημήτρης Κεφάλας.
Τα πολύτιμα αυτά ιστορικά ντοκουμέντα σώθηκαν από τη φθορά του χρόνου και ενδεχόμενη καταστροφή, μετά τη δημοσίευση τους σε αυτοτελή τόμο υπό τον τίτλο: «Νοταριακά (και όχι μόνο) έγγραφα Κουρουνίων και Εγρηγόρου Χίου». Η ανάλυσή τους όμως, κυρίως όσον αφορά τα γενεαλογικά, γίνεται στο βιβλίο για τα Κουρούνια, όπου καταγράφονται όλες οι οικογένειες Κουρουνίων και Εγρηγόρου. Στοιχεία βέβαια αντλήθηκαν και από όσα βιβλία έχουν αναφορά στο μικρό και απομακρυσμένο αυτό χωριό της βορειοδυτικής Χίου.
Η ευκαιρία ωστόσο της καταγραφής δόθηκε εξ αιτίας της μικρής εφημερίδας «Αυλόγυρος», που ο Σύλλογος Κουρουνιωτών και Εγρηγοριανών εκδίδει στην Αθήνα και από το πρώτο τεύχος του οποίου άρχισε η δημοσίευση σχετικών κειμένων.
Κατά τα 23 χρόνια που πέρασαν από τότε, αρκετά νέα στοιχεία προέκυψαν και έγιναν δύο προσπάθειες έκδοσης σε βιβλίο της ιστορίας του χωριού. Η παρούσα έκδοση είναι η τρίτη, ενδεχομένως, όμως, όχι και η τελευταία, καθώς κάθε λίγο και λιγάκι κάποιο νέο στοιχείο έρχεται στο φως της δημοσιότητας…
Πηγή: astraparis.gr
208 σελ.

Νουβέλες
Αποδήμων οδύσσεια (2005), Κυριακίδης Β.

Διηγήματα
Τα Μπρουκλιώτικα (1980), Νέα Υόρκη
Τα Μπρουκλιώτικα (2018), Άλφα Πι

Δοκίμια-Μελέτες-Ιστορία
Το σόι μας (2010)
Κουρούνια: Ταξίδι στην ιστορία τους (2018), Άλφα Πι

Σε ηλεκτρονική μορφή
Η δική μου Αμερική
Κουρούνια ταξίδι στην ιστορία του
Οι Χιώτες αντάρτες στην Αμανή και η μάχη της Παρπαριάς
Η πρώτη έξοδος

Πηγές: Biblionet, Κυριακίδης Β., Άλφα Πι