Γιάννης Θ. Πολυράκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Θ. Πολυράκης, γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη Σφακίων.
Σπούδασε Γεωπόνος στη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ., της οποίας είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας.
Αρχικά ασχολήθηκε με την έρευνα, εργαζόμενος στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων.
Από το 1984 εργάστηκε στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος όπου υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές θέσεις και συνταξιοδοτήθηκε ως Διευθυντής στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας στον Νομό Χανίων, στα Χανιά, στις 31-12-2010.
Παράλληλα με το έργο του στην Τράπεζα ανέπτυξε και ακαδημαϊκή δραστηριότητα, διδάσκοντας στο Πολυτεχνείο Κρήτης -Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος- (2001-2006) ως Διδάσκων, στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή. Το σύγγραμμά του «Περιβαλλοντική Γεωργία», διδάσκεται εκτός από το Πολυτεχνείο και σε άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και ΤΕΙ της χώρας. Συμμετείχε επίσης στη συγγραφή συγγράμματος που διδάσκεται σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια με κατεύθυνση το περιβάλλον με τον τίτλο: “Predictive Modeling and Risk Assessment” που εξεδόθη από τον Εκδ. Οίκο Springer της Πορτογαλίας. Κυκλοφορεί ένα τρίτο σύγγραμμα με τίτλο «Ρύπανση του Περιβάλλοντος από Αγροχημικά».
Ασχολείται από χρόνια με τα κοινά, έχοντας διατελέσει Πρόεδρος του «Συνδέσμου Γεωπόνων Ν. Χανίων», ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος του Σωματείου «Γεωτεχνικοί Ελλάδος Χωρίς Σύνορα», μέλος του Δ.Σ. του «Συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης Αττικής» και Πρόεδρος της «Ένωσης Σφακιανών Ν. Χανίων». Με την τελευταία αυτή ιδιότητα και με πρωτοβουλία και ενέργειές του δόθηκε η ονομασία «Αεροδρόμιο Δασκαλογιάννης» στον Διεθνή Αερολιμένα Χανίων (το έτος 2000) και κατασκευάσθηκε ανδριάντας του εθνομάρτυρα Δασκαλογιάννη (ο μοναδικός εν Ελλάδι), ο οποίος έχει τοποθετηθεί σε κεντρική πλατεία της πόλης των Χανίων (το έτος 2003).
Ασχολείται επίσης από χρόνια με τη λογοτεχνία, έχοντας δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, με διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Πρόσφατα τιμήθηκε με έπαινο από τον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών. Κυκλοφορεί το λογοτεχνικό (φιλοσοφικό) του βιβλίο «Μια Μέρα και μια Νύχτα στη Γη», οι ποιητικές του συλλογές «Δάνειο Χωμάτων» από τον Εκδοτικό Οίκο «Εριφύλη» και «Ωδή στη Μάνα» και τα βιβλία του «Πέτρινα Χρόνια σε Πέτρινο Τόπο» και «Ζητείται Άνθρωπος».
Είναι παντρεμένος με την Εφοριακό Δέσποινα Καστρινάκη με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Θεόδωρο (Χρηματοοικονομολόγο MSc) και την Ηλέκτρα (ασκούμενη Δικηγόρο).
Μυθιστορήματα
Στη ματιά της Ανδρομέδας (2022), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Τα δένδρα της βροχής (2020), Ιδιωτική Έκδοση

Δοκίμια-Μελέτες-Γεωργία
Περιβαλλοντική Γεωργία (2003), Ψύχαλος

Στη ματιά της Ανδρομέδας – Γιάννης Θ. Πολυράκης

Στη ματιά


Με µάτια καρφωµένα στο κενό ανιστορίστηκε τη ζωή του, που σαν κινηµατογραφική ταινία διάβαινε από µπροστά του: Βοσκαρούδι στο χωριό του, στα κακοτράχαλα µονοπάτια στους ορεινούς βοσκότοπους, αµήχανος έφηβος στη συνέχεια στην πολιτεία και στην υστεριά µούτσος σ’ ένα γκαζάδικο. Αµούστακο δεκαπεντάχρονο παιδί ανέβηκε στο πρώτο κατάστρωµα, γέρος αποβιβάστηκε από το τελευταίο. Και τι δεν πέρασε ολάκερη ζωή στα θαλασσινά µονοπάτια! Θυµήθηκε αίφνης µια παλιά ερωτική ιστορία µε µια όµορφη εικοσιπεντάχρονη Χιλιανή, την Αντονέλα.
Η Αντονέλα είχε ιδιαίτερη αδυναµία στους αστερισµούς και ιδιαίτερα στον αστερισµό της Ανδροµέδας. Και καθώς ήταν ορατός µόνο από το Βόρειο Ηµισφαίριο, και µάλιστα το φθινόπωρο, της είχε υποσχεθεί να την πάρει µαζί του σε κάποιο από τα ταξίδια του στην Ελλάδα, προκειµένου να δει τον αγαπηµένο της αστερισµό. Όταν βρισκόταν στο κατάστρωµα του πλοίου, πάντα είχε την αίσθηση πως η «µατιά της Ανδροµέδας» ήταν στραµµένη πάνω του κι ένιωθε µια αδιόρατη γλυκιά αποχαύνωση, κάτι σαν προστασία, που του ’δινε την αίσθηση ή την ψευδαίσθηση πως ήταν η µατιά της Αντονέλας του.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2022, 512 σελ.

Τα δένδρα της βροχής – Γιάννης Θ. Πολυράκης

Τα δένδραΜυθιστόρημα-μυθοπλασία


Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα-μυθοπλασία, τα γεγονότα του οποίου εκτυλίσσονται σε μια μακρινή εποχή του παρελθόντος, κατά την οποία όλα τα όντα είχαν λαλιά, αισθήματα κι αισθήσεις.
Κεντρικός ήρωας είναι ο Όναρ, μια ιτιά κλαίουσα που ζει στη θλίψη, καθώς είναι μόνος εντελώς χωρίς συντροφιά, σε αντίθεση με όλα τα άλλα έμβια που είναι ζευγαρωμένα. Φίλοι και σύμμαχοί του στη μοναξιά του είναι η κυρα-Σελήνη και οι καλές νεράιδες, καθώς και πουλιά και ζώα που προσπαθούν να τον φέρουν σε επαφή με τη Νοέλ, μια μικρούλα και μοναχική επίσης ιτιά.
Πολέμιοι στην προσπάθειά τους αυτή είναι η νεράιδα του σκότους η Κασσάνδρα, άλλες νεράιδες του κακού, ο γίγαντας ο Έρπις με το λυκόσκυλο τον Άργο με ουρά διχαλωτή με φίδια, ο γίγαντας ο Εφιάλτης, αλλά και τελώνια και ξωτικά των λόγγων και του βουνού.
Το είχαν βάλει σκοπό της ζωής τους να αιχμαλωτίσουν και να καταστρέψουν τη Νοέλ και να αποφευχθεί η ένωσή της με τον Όναρ. Αίφνης, στο σκηνικό εμφανίζεται ένας Νεφελίμ, ενάντιος κι εκείνος στη μικρή Νοέλ…

Μια μυθοπλασία πρόσφορη για αναγνώστες από 10 μέχρι 95 ετών.

Μυθιστόρημα, Ιδιωτική Έκδοση, 2020, 224 σελ.

Περιβαλλοντική Γεωργία – Γιάννης Θ. Πολυράκης

Γεωργία


Το βιβλίο πραγματεύεται σε πρώτη ολοκληρωμένη έκδοση στα ελληνικά χρονικά τη σύγχρονη επιστήμη της Περιβαλλοντικής Γεωργίας.
Η ύλη του είναι δομημένη σε 8 κεφάλαια, διαρούμενη σε 2 μέρη:
Στο Α΄ μέρος (γενικό), αναλύονται ενδελεχώς οι έννοιες του Οικοσυστήματος και του Αγροσυστήματος, της ρύπανσης του Περιβάλλοντος από αγροχημικά, της Αειφορίας γενικά και της αειφόρου Γεωργίας.
Στο Β΄ μέρος (ειδικό) γίνεται λεπτομερής ανάλυση των μορφών της Αειφόρου Γεωργίας με έμφαση στη Βιοδυναμική Γεωργία και στην φυσική καλλιέργεια.
Ένα πλήρες ερμηνευτικό λεξιλόγιο επιστημονικών όρων, συμπληρώνει την αρτιότητα της έκδοσης, χρήσιμη στον φοιτητή και στον ειδικό γένει των σχετικών επιστημών καθώς και σε κάθε ασχολούμενο με το περιβάλλον ή κάποια μορφή της Αειφόρου Γεωργίας.

Γεωργία, Ψύχαλος, 2003, 464 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ψύχαλος, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Σχόλιο, κριτική

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *