Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία, την Κοινωνική Πολιτική και τα Οικονομικά της Υγείας. Από το 1985 είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Οικονομικών της Υγείας. Tον Σεπτέμβριο του 2011 εκλέχτηκε για τέταρτη φορά Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Έχει, ακόμη, διατελέσει Σύμβουλος και Εμπειρογνώμων Διεθνών Οργανισμών και έχει αναπτύξει ευρεία δραστηριότητα στις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου και του Ευξείνου Πόντου. Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από διεθνείς οργανισμούς και ξένα Πανεπιστήμια. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα Οικονομικά της Υγείας, στις Πολιτικές Υγείας και στην Κοινωνική Πολιτική και Ασφάλιση. Παράλληλα, οι ακαδημαϊκές του δραστηριότητες επεκτείνονται στην παρουσίαση εργασιών σε εθνικές και διεθνείς διασκέψεις και συνέδρια, δημοσιεύσεις άρθρων σε επιστημονικές και ειδικές εκδόσεις στο πεδίο των οικονομικών και της πολιτικής της υγείας. Έχει χρηματίσει μέλος διοικητικού συμβουλίου σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς δημόσιας υγείας και διοίκησης υπηρεσιών υγείας, όπως του European Health Care Management Association (EHMA), του Association of Schools of Public Health in European Region (ASPHER) και του International Association of Health Economics. Ακόμη είναι Πρόεδρος του Federation for International Cooperation of Health Services and Systems Research Centers (FICOSSER) και Ιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΔΥΥ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φαρμακοοικονομίας (ΕΕΕΦ).
Μια πόλη, μια γυναίκα (2021), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ποίηση
Έξι διαστάσεις μετά (2012), Γαβριηλίδης
Ταραμπούρα (2019), Γαβριηλίδης
Δοκίμια-Μελέτες
Τυχαίες σκέψεις για την ποίηση (2015), Γαβριηλίδης
Υγεία και ιατρική περίθαλψη (2017), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Θεωρία και πολιτική στην υγεία και την ιατρική περίθαλψη (2018), Εκδόσεις Καστανιώτη
Συλλογικά έργα
Προτεραιοποίηση των επιλογών στις πολιτικές υγείας: Η περίπτωση της αντιμετώπισης των νεοπλασμάτων, Εκδόσεις Καστανιώτη
Η συμμετοχή των ασθενών στο κόστος της φροντίδας υγείας στην Ελλάδα, Εκδόσεις Καστανιώτη
Η εκπαίδευση και η έρευνα στη διοίκηση και τα οικονομικά της υγείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (2009), Εκδόσεις Παπαζήση
Διαχείριση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα (2016), Εκδόσεις Καστανιώτη
Υγεία, φροντίδα υγείας και οικονομία της υγείας (2017), Εκδόσεις Παπαζήση
Πολιτικές διαχείρισης των γενοσήμων φαρμάκων στην Ελλάδα (2018), Εκδόσεις Καστανιώτη
Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Ελλάδα (2018), Εκδόσεις Καστανιώτη
Η περιπέτεια της μεταρρύθμισης στην υγεία και την ιατρική περίθαλψη (2019), Εκδόσεις Παπαζήση
Μεταφράσεις
Cochrane, Archibald L., Ποιήματα (2008), Γαβριηλίδης
Μια πόλη, μια γυναίκα – Γιάννης Κυριόπουλος
Μυθιστόρημα σε 36 ιστορίες
Ο Κυριάκος με τα πολλά πρόσωπα, τις ποικίλες ιδιότητες και τις διαφορετικές ηλικίες δεν είναι ένα πρόσωπο. Είναι μια γενιά. Η πρώτη μετεμφυλιακή γενιά που, μέσα από την επιφανειακή ανεμελιά της, γυρεύει εναγωνίως την ταυτότητά της. Στην ιδεολογία, στην πολιτική, στη γυναίκα, στα ταξίδια από πόλη σε πόλη, στην Ελλάδα και στον κόσμο. Από τα χωριά της Μεσσηνίας, την Καλαμάτα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, μέχρι το Παρίσι, το Αμβούργο, τη Φλωρεντία, τη Βαρκελώνη, τη Νέα Υόρκη, την Κωνσταντινούπολη, την Ταγγέρη και αλλού. Μια περιπλάνηση υπαρξιακής αγωνίας όπου καραδοκεί η διάψευση, η ματαίωση, η μοναξιά.
Στο τέλος δεν απομένουν παρά λιγοστές μνήμες: ένα αντίτυπο της πρώτης ελληνικής έκδοσης του Κόκκινου βιβλίου του προέδρου Μάο, κάτι υπολείμματα καπνογόνου που έπεσε στη γωνία των Mπουλβάρ Σαιν-Μισέλ και Σαιν-Ζερμαίν στο Παρίσι τον Μάη του ’68 και ένα θραύσμα από το τείχος του Βερολίνου τον Νοέμβρη του ’89, για να θυμίζουν ότι:
«Έτσι τελειώνει ο κόσμος, όχι μ’ έναν πάταγο αλλά μ’ έναν λυγμό».
Μια ζωή στη μυθολογία της Αριστεράς και της επανάστασης. Ανάμεσα σε διαψευσμένα πολιτικά ιδεώδη, απελπισμένους έρωτες, συντετριμμένα καλλιτεχνικά όνειρα και χόρτο της φαντασίας.
Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2021, 200 σελ.
Ταραμπούρα – Γιάννης Κυριόπουλος
Ταραμπούρα!
Αναπόληση και ρεμβασμός
με παθιασμένες αγάπες
από πληγωμένα ταξίδια
στην Οδησσό, την Αλεξάνδρεια και τη Σμύρνη,
αμέριμνοι
σε πλοία φαντάσματα,
γεμάτοι με μνήμες από φρικτές προδοσίες
και προσαράξεις ναυαγίων.
Ποίηση, Γαβριηλίδης, 2019, 40 σελ.
Θεωρία και πολιτική στην υγεία και την ιατρική περίθαλψη – Γιάννης Κυριόπουλος
Το βιβλίο αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας προβληματισμών και συζητήσεων σχετικά με τη φύση και το χαρακτήρα της υγείας, της κλινικής ιατρικής και της φροντίδας για την υγεία, όπως εμφανίζονται ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού και στην αυγή του 21ου αιώνα. Στο εγχείρημα αυτό επιχειρείται η ανίχνευση και αποσαφήνιση του πεδίου διαμόρφωσης των εννοιών της υγείας και της αρρώστιας, η επιστημολογική διερεύνηση και ο έλεγχος της επιστημονικότητας της κλινικής πρακτικής, η εξέταση των διαδικασιών κοινωνικής παραγωγής της υγείας και της νόσου, οι επιπτώσεις της ασφάλισης υγείας και της τεχνολογίας στη συγκρότηση της βιομηχανίας ιατρικής περίθαλψης, ο κοινωνικός ρόλος του υγειονομικού τομέα, καθώς και οι πολιτικές και ιδεολογικές διαστάσεις των φαινομένων αυτών.
Το εγχείρημα αυτό αποτελεί ένα “τέχνασμα” για την αποκάλυψη των contradictio in terminis στην κλασική βιοϊατρική θεωρία και τη συναφή ρητορική της, και ταυτοχρόνως για την ανάδειξη των μειζόνων αλλαγών στις αντιλήψεις μας με επίκεντρο την “επιστημονικοποίηση” της κλινικής ιατρικής και την ταυτόχρονη διευκρίνηση και προσπάθεια διαμόρφωσης ερμηνευτικού υποδείγματος για τα φαινόμενα της υγείας και της νόσου, καθώς και για τις διεργασίες διά των οποίων επιτυγχάνεται η παραγωγή και η διανομή της φροντίδας για την υγεία, η οποία εμπεριέχει συνιστώσες επιστημολογικής, ιδεολογικής και πολιτικής φύσης, ενώ παραλλήλως αναδεικνύονται οι θεμελιώδεις αρχές της ιατρικής αποτελεσματικότητας, της οικονομικής αποδοτικότητας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης ως κριτήρια για τη δέσμευση και την κατανομή των σπάνιων πόρων στην υγεία και στη διανομή της ιατρικής περίθαλψης.
Υγεία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018, 272 σελ.
Υγεία και ιατρική περίθαλψη – Γιάννης Κυριόπουλος
Η υγεία είναι µία πολυδιάστατη έννοια, δεδοµένου ότι συνδέεται µε ιδεολογικές, πολιτικές και κοινωνικές συνιστώσες. Προσδιορίζεται από ένα πλήθος δηµογραφικών, επιδηµιολογικών, περιβαλλοντικών και συµπεριφορικών παραγόντων, µεταξύ των οποίων µείζονα σηµασία έχουν οι κοινωνικοί προσδιοριστές της υγείας. Η µεγαλύτερη δυνατή ικανοποίηση των αναγκών υγείας σε συνθήκες περιορισµένων πόρων επιβάλλει την προώθηση τεχνικών και µεθόδων αποδοτικής κατανοµής και χρήσης των πόρων, ενώ η ελεύθερη επιλογή των καταναλωτών στις υπηρεσίες υγείας διευκολύνει την πρόσβαση στη φροντίδα υγείας και µεγιστοποιεί τη χρησιµότητα. Η ισότητα και η ελευθερία στην ιατρική περίθαλψη δεν αποτελούν αντιτιθέµενες λειτουργίες, αλλά αντιθέτως ενδυναµώνουν τη θέση των καταναλωτών και βελτιώνουν τους όρους διαφάνειας και δηµοκρατίας στον υγειονοµικό τοµέα.
Υγεία, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2017, 112 σελ.
Τυχαίες σκέψεις για την ποίηση – Γιάννης Κυριόπουλος
Στην ποίηση όλα επιτρέπονται
Η ποίηση είναι μια μορφή “εγκληματικής” δραστηριότητας χωρίς τους κινδύνους μιας δικαστικής κρίσης και κυρίως χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη μιας ποινικής απόφασης ή ακόμη (χειρότερα) ενός ποινικού κολασμού. Η ποίηση είναι πέραν του καλού και του κακού. Στην πραγματικότητα, όμως, η ποίηση είναι ένα υποκατάστατο της “τρομοκρατίας”. Γι’ αυτό το λόγο στην ποίηση όλα επιτρέπονται. Ακριβώς αυτή η παραδοχή οδηγεί στην ιερόσυλη έγκληση αμφισβήτησης (με συμβολικό και εικαστικό τρόπο) της παρούσας εκδοχής της δημιουργίας, δηλαδή στο “έγκλημα”. Με τις συνηθισμένες λέξεις, τις οποίες χρησιμοποιεί και οι οποίες συντίθενται με εικαστικούς (και ασυνήθεις) κανόνες, η ποίηση επιχειρεί (και ενίοτε μπορεί) να αφηγηθεί ακατάληπτα το αινιγματικό διήγημα της ζωής. Εξ άλλου, οι λέξεις στην ποίηση επισημαίνουν πάντα την “αλήθεια” και υπό το πρίσμα αυτό (η ποίηση) αποτελεί ένα αντιστάθμισμα ανάμεσα στην (ανθρώπινη) φύση και την (ανθρώπινη) δυνατότητα, το οποίο (αντιστάθμισμα) προσδιορίζεται εκτός των ορίων του τόπου και του χρόνου. Είναι, δηλαδή, μη ιστορικό.
Δοκίμιο, Γαβριηλίδης, 2015, 45 σελ.
Έξι διαστάσεις μετά – Γιάννης Κυριόπουλος
ΠΡΩΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ: ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ
ΟΙ λέξεις ανορθόδοξες – στον καιρό τους
Μια λέξη δεν είναι μια ταλάντωση μετάλλου
Χαθήκαμε μέσα στις λέξεις
Είναι οι λέξεις μας -ο υπαρκτός κόσμος-
Μια λέξη δίπλα σε μια άλλη λέξη
Οι λέξεις απρόσμενα έρχονται
ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ: Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΣ
Ποτέ ο χρόνος δεν είναι άλλος· είναι ο ίδιος
Ο χρόνος είναι αυτός που μας βαραίνει
Μέσα στον κόσμο με τις πράξεις είμαι
Με το βάρος του αργοπορημένου
Περνάει ο καιρός και ο χρόνος μένει ίδιος
Ποίηση, Γαβριηλίδης, 2012, 66 σελ.
Πηγές: Biblionet, Γαβριηλίδης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Εκδόσεις Καστανιώτη, Εκδόσεις Παπαζήση