Γιάννης Παντζόπουλος

Γιάννης Παντζόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Παντζόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα από οικογένεια που έχει τις ρίζες της στην Άνδρο. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες, Ζωγραφική και Χαρακτική και ευτύχησε να έχει για δασκάλους τους Α. Τάσσο, Α. Πολυκανδριώτη, Θ. Απάρτη, και Γ. Τσαρούχη.
Έχει συµµετάσχει, µε έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, σε πολλές Πανελλήνιες, Πανελλαδικές και οµαδικές καλλιτεχνικές εκθέσεις, έχει παρουσιάσει έργα του σε ατοµικές εκθέσεις και έχει αποσπάσει πάνω από δέκα βραβεία και διακρίσεις σε διαγωνισµούς εφαρµοσµένων τεχνών. Πολλά από τα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και Δηµόσιες συλλογές.
Για σειρά ετών υπήρξε συνεργάτης διαφηµιστικών εταιριών και για 35 χρόνια ιδιοκτήτης-διευθυντής Διαφηµιστικoύ Δηµιουργικού Γραφείου.
Είναι ιδρυτικό µέλος και Γεν. Γραµµατέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης καθώς και ιδρυτικό µέλος και αναπληρωτής πρόεδρος του Ινστιτούτου Αρχαίας Ναυπηγικής και Τεχνολογίας.
Διετέλεσε ιδρυτικό µέλος και πρόεδρος του Συλλόγου Διαφηµιστών/Γραφιστών καθώς και αντιπρόεδρος του Σωµατείου Γραφιστών Ελλάδος.
Δίδαξε Γραφικές Τέχνες και Σχέδιο σε Επαγγελµατικές Σχολές.
Υπήρξε εκδότης-διευθυντής του µηνιαίου περιοδικού “Τρίαινα”, του πρώτου ελληνικού περιοδικού γιώτινγκ, καθώς και σύµβουλος έκδοσης και αρχισυντάκτης του ναυτικού περιοδικού “Πλεύση”. Μέχρι σήµερα έχουν δηµοσιευθεί περισσότερα από 300 άρθρα του και µελέτες σε θέµατα τουρισµού, ναυτικής ιστορίας και τέχνης στον περιοδικό και ειδικό Τύπο και έχει υπογράψει τα σενάρια και τα κείµενα σε 30 ντοκιµαντέρ µε τίτλους “Τεχνίτες και Εργαστήρια” και “Ελληνικός Τόπος”.
Αξιοσημείωτη είναι η έκδοση του λευκώματός του «Άνδρος, σχέδια και εντυπώσεις απ’ το νησί μου», που περιλαμβάνει 100 σχέδια και αντίστοιχες αναφορές σε αυτά.
Διηγήματα
Ερμού και Ευαγγελιστρίας γωνία (2021), Εκδόσεις Όταν

Λευκώματα
Άνδρος (2006), Ταξιδευτής

Ερμού και Ευαγγελιστρίας γωνία – Γιάννης Παντζόπουλος

Ερμού και


Από το σπίτι-ορμητήριο της οδού Ερμού για ατέλειωτες περιπλανήσεις και εντυπώσεις από την καθημερινότητα.

Οκτώβριος 1948, και στην κατάφωτη σάλα φίλοι και συγγενείς, μια μέρα ονομαστικής γιορτής συγκεντρώνονται για να χορέψουν και να γλεντήσουν, αλλά και να ξεχάσουν τις δύσκολες και στενάχωρες μέρες που πέρασαν στην Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Στο Ζάππειο, καλοκαιρινά βραδάκια του ’50, με ένα καινούργιο ξεχωριστό πατίνι για ατέλειωτες βόλτες ανάμεσα στους αμέριμνους περιπατητές. Με ένα πατίνι, που καταστράφηκε και μετά με ένα άλλο που φτιάχτηκε από τους μικρούς μαστόρους, με λίγα ξύλα και παλιά ρουλεμάν.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς 1953, αφιερωμένη στα κάλαντα, που με τον φίλο μου θα πούμε σε γνωστούς και συγγενείς, σε μια γιορτινή περιπλάνηση, συγκινησιακά φορτισμένη με αξέχαστες εικόνες στους γύρω δρόμους.

Ερμού και Ευαγγελιστρίας γωνία, εκεί απ’ όπου όλα ξεκινούσαν και τελείωναν. Οι έντονες και ανεξίτηλες παιδικές αναμνήσεις αποτέλεσαν την αφορμή για τα τρία μικρά διηγήματα αυτού του βιβλίου, που φέρνει στην μνήμη των παλαιοτέρων ξεθωριασμένες εικόνες και στους νεότερους άγνωστες σελίδες μιας άλλης εποχής. Με ένα χορό, ένα πατίνι και κάποια κάλαντα…

Διηγήματα, Εκδόσεις Όταν, 2021, 146 σελ.

Άνδρος – Γιάννης Παντζόπουλος

ΆνδροςΣχέδια και εντυπώσεις από το νησί μου
Andros: Sketches and Impressions of My Island


… Ως άλλος περιηγητής προσπαθούσα να γνωρίσω κάθε του γωνιά, να καταγράφω τις εντυπώσεις µου, αλλά και να συλλέγω πληροφορίες για άγνωστους σε µένα προγόνους ή και κατ’ όνοµα γνωστούς. Στις “αποσκευές” µου είχα πάντα τη φωτογραφική µου µηχανή, ένα µπλοκ που γέµιζε σιγά-σιγά µε σχέδια και το σηµειωµατάριό µου.
Από τότε πέρασαν σχεδόν τριάντα χρόνια. Τα σχέδια που είχα σκαρώσει, δίχως καλά-καλά να το καταλάβω, είχαν γίνει δεκάδες και αποτελούσαν ένα αλληλένδετο κοµµάτι των δικών µου εντυπώσεων και αναµνήσεων απ’ το νησί.
Πριν από λίγο καιρό τα έβγαλα απ’ το συρτάρι, τα κοίταξα και µ’ αυτά έκανα άλλο ένα νοερό, αυτή τη φορά, ταξίδι στην Άνδρο.
Η πρόκληση ήταν µεγάλη, τόσο που µου γέννησε την επιθυµία για ένα ακόµη ταξίδι στο αγαπηµένο µου νησί, έστω και για λίγες µέρες. Και το έκανα. Και έκατσα και έφτιαξα µερικά ακόµη σχέδια και κράτησα κάποιες ακόµη σηµειώσεις.
Βλέποντάς τα αργότερα, όλα µαζί, παλιά και καινούργια σχέδια, διαπίστωσα µε ικανοποίηση πως είχα καταφέρει, δίχως να το επιδιώξω, να συµπληρώσω ένα παζλ, που κοµµατάκι-κοµµατάκι συνέθετε την εικόνα ολόκληρου σχεδόν του νησιού.
Η επόµενη κίνηση, όπως έκανα τόσα χρόνια, θα ήταν να φυλάξω ξανά σχέδια και σηµειώσεις στο συρτάρι µου σαν κάτι εντελώς προσωπικό. Αυτή τη φορά όµως δεν το έκανα. Είναι ζηλότυπο να κρατάς κάτι τέτοιο µονάχα για τον εαυτό σου, µου λέγανε κάποιοι που γνώριζαν την ύπαρξή τους. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, δεν ήταν στις προθέσεις µου κάτι τέτοιο, αλλά την πήρα. Έβαλα στη σειρά σχέδια και σηµειώσεις και να το αποτέλεσµα.
(Γιάννης Δ. Παντζόπουλος)

Ζωγράφος: Γιάννης Παντζόπουλος

Λεύκωμα, Ταξιδευτής, 2006, 120 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Όταν, Ταξιδευτής