Γιάννης Θωμαδάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Θωμαδάκης ειδικεύεται στη λογοτεχνία του Φανταστικού, του Southern Gothic, του Folk Horror και του Queer Gothic. Πηγή έμπνευσης έχει το νησί της Κρήτης από όπου κατάγεται. Τώρα ετοιμάζει την αγγλόφωνη έκδοση του πρώτου μυθιστορήματος του. Το «Στοιχειωμένο Λαγκάδι» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Το στοιχειωμένο λαγκάδι – Γιάννης Θωμαδάκης
“Ένας ψυχρός αέρας τη διαπερνούσε και της έφερνε ρίγος. Εκείνη όμως στεκόταν ακλόνητη, στηριζόμενη στο δρύινο ραβδί της. Έξαφνα έτσι όπως κοιτούσε στο βάθος ενός από τους τέσσερις δρόμους, παρατήρησε μια μικροσκοπική φιγούρα να προχωράει προς το μέρος της. Γυρνώντας προς του υπόλοιπούς τρεις δρόμους, παρατήρησε άλλες τρεις φιγούρες να έρχονται προς αυτήν”.

Το «Στοιχειωμένο Λαγκάδι» είναι ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα φολκλορικού τρόμου που αποτελείται από μικρές ιστορίες που εκτυλίσσονται κυρίως στο φανταστικό χωριό Βελανιδοχώρι και την ευρύτερη κοινότητα Βελανιδιάς σε μια απομονωμένη περιοχή ψηλά στα Λευκά Όρη του νομού Χανίων. Εκεί σε αυτή τη μικρή κλειστή αγροτική κοινωνία περιγράφονται ιστορίες ανθρώπων του 2014, αλλά και ιστορίες ανθρώπων ενενήντα χρόνια πριν. Το πραγματικό με το φανταστικό αναμειγνύονται: η σκληρή πραγματικότητα των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο ρατσισμός, η φτώχεια, ο έρωτας και η μοναξιά συνυπάρχουν με φαντάσματα, νεράιδες, αρχαία ξόρκια, πόλεμο μεταξύ μαγισσών και μια παλιά κατάρα που μαστίζει τρεις ισχυρές και ιστορικές οικογένειες, ενώ η σκοτεινή και δραματική περιγραφή της φύσης αντανακλά την ενίοτε ζοφερή ανθρώπινη συνθήκη.

Μυθιστόρημα, Nightread, 2017, 151 σελ.

Μυθιστορήματα
Το στοιχειωμένο λαγκάδι (2017), Nightread

Μεταφράσεις
Elias, Norbert, Ναζισμός και γερμανικός χαρακτήρας (2015), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Πηγές: Biblionet, Nightread