Γιάννης Βεντούρας

Γιάννης Βεντούρας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Βεντούρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959.
Σπούδασε στο οικονομικό τμήμα της σχολής ΝΟΕ του ΑΠΘ. Είναι οικονομολόγος-συγγραφέας. Εργάσθηκε σαν οικονομικός διευθυντής και οικονομικός σύμβουλος σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, μελετώντας από τα “μέσα” το καπιταλιστικό σύστημα. Συμμετέχει ενεργά στο λαϊκό κίνημα. Είναι εκλεγμένος τοπικός σύμβουλος στον Δήμο Αχαρνών.
Μυθιστορήματα
Στην εποχή της Ηούς (2020), Ατέχνως

Δοκίμια-Μελέτες-Κοινωνικές Επιστήμες
Γιατί υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι; (2018), Εντύποις

Γιατί υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι; – Γιάννης Βεντούρας

Γιατί υπάρχουν φτωχοίΗ ιστορία και το μέλλον της ανθρώπινης κοινωνίας


Είναι καταπληκτικό, πώς μέσα στις λίγες σελίδες ενός βιβλίου, μπορεί να χωρέσει ολόκληρη η ιστορία και το μέλλον των ανθρώπινων κοινωνιών!

Ο συγγραφέας με τη γνώριμη καθημερινή γλώσσα γραφής του, συμπαρασύρει τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο και τον αφήνει να ζήσει ο ίδιος την ιστορία.
Ξεκινώντας από τη συλλογική ζωή της εποχής τού πρωτόγονου ανθρώπου, μεταβαίνει (μέσα από τη θαυμάσια συγκροτημένη σκέψη του που αποτυπώνεται στο βιβλίο), στον αγώνα για την ατομική ύπαρξη της εποχής των εκμεταλλευτικών συστημάτων. Με τη μέθοδο του διαλεκτικού υλισμού, ξετυλίγει την αλυσίδα του αδιάκοπου προτσές της μεταβατικότητας της ανθρώπινης ιστορίας. Με τρόπο λιτό και γλαφυρό, συνδέει τη λειτουργία και οργάνωση της συλλογικής ζωής των κοινωνιών, ως απόρροια της διαρκώς εξελισσόμενης οικονομικής παραγωγής.
Παρουσιάζει, πώς ανά εποχή η οικονομία επηρεάζει τις αξίες, την ηθική, τις θρησκείες, αλλά και τον ίδιο τον θεσμό της οικογένειας. Συλλαμβάνει και αποδίδει με εξαιρετικό εκλαϊκευμένο τρόπο, πώς μέσα από τη διάρθρωση της παραγωγής, της ατομικής ιδιοκτησίας, γεννάται ο πόλεμος, δημιουργούνται ο πλούτος και η φτώχεια, ως εγγενή στοιχεία των εκμεταλλευτικών κοινωνιών.

Ένα έξοχο έργο και σπουδαίο βοήθημα γνώσης για κάθε αναγνώστη!

Κοινωνικές Επιστήμες, Εντύποις, 2018, 176 σελ.

Στην εποχή της Ηούς – Γιάννης Βεντούρας

Στην εποχή της Ηούς


«Στην εποχή της Ηούς», εμπνευσμένο από τη ζωή των ανθρώπων σήμερα και χτες. Όπως συνηθίζεται να λέμε στην καθημερινότητά μας «είναι βγαλμένο μέσα από την ζωή». Τρεις γενιές, αντιμέτωπες με τα προβλήματα της επιβίωσης, παίρνουν αποφάσεις, και πορεύονται στο δύσβατο μονοπάτι της ζωής.

Μυθιστόρημα, Ατέχνως, 2020, 384 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ατέχνως, Εντύποις