Γιάννης Ζουγανέλης

Γιάννης Ζουγανέλης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Ζουγανέλης γεννήθηκε στα Άνω Πατήσια, Αττικής το 1956.
Με καταγωγή από τη Μύκονο και τη Νάξο. Στην προσχολική ηλικία, ξεκίνησε την βυζαντινή μουσική στον Άγιο Νικόλαο Αχαρνών με τον ιεροψάλτη καθηγητή Θ. Θεοδωρακόπουλο. Στο Ελληνικό Ωδείο σπούδασε κιθάρα με τους καθηγητές Χαράλαμπο Εκμεκτσόγλου και Κώστα Τρίαντο και θεωρία με τον Αντίοχο Ευαγγελάτο. Συνέχισε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με αρμονία, ανώτερα θεωρητικά και πιάνο υπό την διδασκαλία των Πατρικίδη και Βώκου. Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των μουσικών του σπουδών έπαιξε ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης που του δίδαξε ενορχήστρωση και ρυθμολογία. Παράλληλα με τις μουσικές σπουδές, σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Το 1975, με υποτροφία Βίλι Μπραντ (για το έργο του «Δέκα Βυζαντινά δοκίμια» μικρό συμφωνικό σύνολο και μικτή χορωδία), σπούδασε σύνθεση, ενορχήστρωση και όπερα στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου, από την οποία και αποφοίτησε με άριστα.

Είναι από τους σημαντικότερους και πιο διακεκριμένους καλλιτέχνες της χώρας. Είναι πολυτάλαντος και έχει ασχοληθεί το ίδιο καλά, τόσο με το τραγούδι, όσο και με την σύνθεση μουσικής, την υποκριτική, το θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά και την τηλεόραση. Έγραψε μουσική για εκατοντάδες θεατρικά έργα, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Είναι παντρεμένος με την Ισιδώρα Σιδέρη, ενώ έχει και μια κόρη, την Ελεονώρα Ζουγανέλη, η οποία διαπρέπει στην ελληνική μουσική σκηνή στην εποχή μας. Οι δύο του γονείς είναι κωφοί, πράγμα που άσκησε επίδραση στο μετέπειτα έργο του, ενώ θείος του ήταν ο διεθνούς φήμης τουμπίστας και συνονόματος Γιάννης Ζουγανέλης. Το έργο του είναι ανεκτίμητης αξίας, ενώ το όνομά του έχει ακουστεί σε όλο τον κόσμο, κυρίως με τις ορχηστρικές του συνθέσεις, οι οποίες έχουν κυκλοφορήσει και στο εξωτερικό. Ξεκίνησε την ενασχόληση του με την μουσική από πολύ μικρή ηλικία. Αρχικά με βυζαντινή μουσική, ενώ λίγο αργότερα κιθάρα, αρμονία και πιάνο, όπως επίσης ενορχήστρωση και ρυθμολογία, ενώ σπούδασε και στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου, ύστερα από υποτροφία του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ κατέχει και την θέση του επίτιμου καθηγητή στην συγκεκριμένη σχολή. Επίσης, έχει σπουδάσει και Αρχιτεκτονική. Είναι ι επίσης διδάσκαλος μουσικής, ενώ έχει δημοσιεύσει αρκετές διδακτορικές διατριβές και μελέτες, όσον αφορά την μουσική. Στην κατοχή του, υπάρχουν πολλά βραβεία, ενώ έχει τιμηθεί από την Unicef και τον OHE για την ευαισθητοποίηση του για τα παιδιά με αναπηρία μέσω του συγγράμματος του «Οι προσωπικότητες δημιουργούνται με την διαφορετικότητα». Πολλά από τα τραγούδια που έχει συνθέσει, έχουν ερμηνεύσει καταξιωμένοι καλλιτέχνες της έντεχνης και ροκ μουσικής σκηνής, ενώ είναι κάτοχος της δισκογραφικής εταιρείας «ΑΥΛΟΣ». Επίσης, είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος.

Δισκογραφία-Εμφανίσεις
Η πρώτη του εμφάνιση στην δισκογραφία έγινε τοπ 1971 με τον δίσκο «Σώσον κύριε τον λαό σου». Πολλοί από τους δίσκους του αποτελούνται από ορχηστρικά κομμάτια, τα οποία έχει συνθέσει ο ίδιος, ενώ σε άλλους τραγουδάει ο ίδιος με το μοναδικό στυλ του, αλλά και τον ιδιαίτερο στίχο του. Το 1972 συνεργάζεται με τον Θανάση Γκαιφύλλια και τον Γιώργο Ζωγράφο στην «Πέμπτη Εποχή», στην Πλάκα, μαγαζί στο οποίο θα συνεχίσει και τον χειμώνα 1972-1973 με τον Νικόλα Άσιμο, τον Πάνο Τζαβάλλα και τον Γιώργο Ζωγράφο. Το 1973 έρχεται ο δεύτερος δίσκος «Μεγάλος ξεσηκωμός», ενώ την ίδια χρονιά είναι στο Rodeo με τον Διονύση Σαββόπουλο. Την επόμενη χρονιά ακολουθούν εμφανίσεις στο «Λήδρα» με τον Νίκο Ξυλούρη, την Μαρία Δημητριάδη και την Αφροδίτη Μάνου. Το 1975 είναι η χρονιά του τρίτου του δίσκου με τίτλο «Εξομολόγηση», παράλληλα με τις εμφανίσεις του στο «Σούσουρο», στο πλευρό του Νίκου Άσιμου, του συγκροτήματος Σπυριδούλα, του Σάκη Μπουλά, αλλά και της μετέπειτα γυναίκας του. Το 1977 κυκλοφορεί την «Λαϊκή Ανθολογία Βάρναλη», αλλά και το «Τιμή και χρήμα», το 1979 το έργο «Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη», καθώς και το «Η Ελλάδα και τα χρωματιστά όνειρα». Ήδη, ο Γιάννης Ζουγανέλης έχει γίνει ευρύτερα γνωστός και ξεχωρίζει για την ποιότητα που τονεριβάλλει. Συνεχίζει να συνθέτει την μουσική σε όλους τους δίσκους που κυκλοφορεί, οι οποίοι σημειώνουν μεγάλη επιτυχία.

Το 1980 είναι η σειρά του έργων «Ατρείδες» και «Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει», τα οποία κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο με την ερμηνεία του Γιάννη Ζουγανέλη, καθώς και την ενορχήστρωση και σύνθεση της μουσικής είναι εκπληκτικές. Ο Γιάννης Ζουγανέλης γίνεται παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης και άξιος σεβασμού σε όλη την υφήλιο. Την ίδια χρονιά βγάζει και τον δίσκο «Τα τραγούδια της Ιφιγένειας». Επίσης, βρίσκεται στο «Καφωδείον», ένα στέκι των Εξαρχείων, όπου παρουσιάζει την μουσική παράσταση Αχ, Μαρία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σοφία Βόσσου, Σάκη Μπουλά και Ισιδώρα Σιδέρη. Εκεί θα παραμείνει για άλλα δύο χρόνια με τους ίδιους καλλιτέχνες και θα προσελκύσει πλήθος κόσμου. Στον συγκεκριμένο χώρο, ο Γιάννης Ζουγανέλης θα πραγματοποιήσει παρά πολλές εμφανίσεις, ενώ το μαγαζί θα πάρει το όνομα της παράστασης αυτής για όλα τα επόμενα χρόνια. Το 1981 κυκλοφορεί τους «Μπόμπιρες», ενώ την επόμενη χρονιά συνεργάζεται με Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Ελένη Δήμου, στους δίσκους «Φοβάμαι» και Έχω φίλους, αντίστοιχα.. Το 1983 εμφανίζεται στο «Αρλεκίνος»¨, μαζί με την γυναίκα του και μια πλειάδα άλλων καλλιτεχνών και το 1984 μετακομίζει στο «Κύτταρο», έχοντας δίπλα του τον Δήμο Μούτση. Αυτό το διάστημα των δύο ετών κυκλοφορεί το «Κενή Διαθήκη», το «Επί τόπου» και το «Μονόγραμμα» με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Δήμητρα Γαλάνη και την Ισιδώρα Σιδέρη.

Το 1985 θα επιστρέψει στο «Αχ, Μαρία», όπου και θα εγκατασταθεί για τα επόμενα 5 χρόνια. Εκεί θα συνεργαστεί με μεγάλες μορφές του ελληνικού ρεπερτορίου, όπως ο Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Γιοκαρίνης, Γιάννης Κούτρας, Αφροδίτη Μάνου, Διονύση Σαββόπουλο, ενώ το 1987 συνεργάζεται με Αντώνη Τουρκογιώργη, Κώστα Τουρνά, Κώστα Μπίγαλη, Στέφανο Κορκολή και Βάσια Τριφύλλη. Όσον αφορά την δισκογραφική του παρουσία, βγάζει τις δουλειές «Άγριες νύχτες» το 1985, «Σουξέ» και «Ερωτικές κόντρες» το 1986, ένα δίσκο για μικρά παιδιά με τίτλο «Όλοι μαζί» το 1987, το «Βέτο», καθώς και το «Πετυχημένος και σιδερένιος» με τον Παύλο Κοντογιαννίδης το 1988. Στην συνέχεια έρχεται ο δίσκος από το μαγαζί που τραγουδούσε «Αχ Μαρία – Δίσκος ανοχής» και το «Έλα χαμογέλα». Η δεκαετία του 1990 μπαίνει με τα «Τραγούδια της εξέδρας», «Μια γυναίκα 1000 watt», καθώς και τα «Πετάω το γάντι», «Απίστευτα και Ζουγανέλλικα» τον επόμενο χρόνο. Το 1992 έρχεται το έργο «Το τελευταίο φιλί» και το 1993 το πολύ γνωστό «Ο μακρυμάλλης» Εκείνη την περίοδο εμφανίζεται κατά χρονολογική σειρά στο κέντρο «Τούνελ» με την παράσταση «Πίσω έχει η Ελλάδα την ουρά», στο Διογένης studio, στο οποίο θα βρίσκεται και την φετινή χρονιά και στο Αχούρ Παλλάς. Το 1994 είναι η σειρά του δίσκου «Νύχτες που αγάπησα», παράλληλα με τις εμφανίσεις του στο Diva με την παράσταση «Η μεγάλη των φάλτσων σχολή»

Η μεγαλειώδης πορεία του Γιάννη Ζουγανέλη συνεχίζεται και το 1995 βρίσκεται στην «Σφεντόνα» στην παράσταση «Τρικάβαλο» με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Σάκη Μπουλά και την επόμενη χρονιά με την παράσταση «Συστημένο» στο «Sante». Το 1997 κάνει την διαφορά και συμμετέχει στα Αστέρια, μαζί με λαϊκούς καλλιτέχνες. Κυκλοφορεί, επίσης, τους δίσκους «Με έμαθες μάτια να διαβάζω», «Τα τελευταία του Ζουγανέλη» και «Παραμυθοτράγουδα» για μικρά παιδιά, «Ποια φωνή», «Έκθεση ιδεών» και «Ω, τι κόσμος, παιδιά». Το 1999 υποδέχεται τον Γιάννη Ζουγανέλη «ο Σταυρός του Νότου» για τα επόμενα δύο χρόνια με τις παραστάσεις

«Stand up και άλλα» και «Η μεγάλη φάρσα της ελληνικής μουσικής». Συνεχίζει, όμως, και την έντονη δισκογραφική του δραστηριότητα με δίσκους που κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο και αποτελούνται από κορυφαία ορχηστρικά κομμάτια και απίστευτες μελωδίες, όπως οι «Χορδές ψυχής» το 2000. Επίσης, κυκλοφορεί τον δίσκο «Με τσαμπούνες και τουμπάκια» που έχει παραδοσιακά κομμάτια. Το 2001 ο δίσκος «Passagio» κάνει την εμφάνισή του, καθώς επίσης και το «Τέσσερα», «Τα μαγικά δάκρυα του έρωτα». Το 2002 κυκλοφορεί τον δίσκο «Anixi lounge Mykonos» και το 2003 τα «Οινότροπες Οργανικές Συνθέσεις», «Σημάδια του καιρού και εμείς» και «Γιάννης Ζουγανέλης – Ηλεκτρισμένα τραγούδια». Την χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, κυκλοφορεί το «The light of frame» που κάνει τον γύρο της Ευρώπης. Το 2005 έρχεται άλλος ένας δίσκος για την Μύκονο , το «Μύκονος των Θεών και των ανθρώπων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2004 κάνει μια μεγάλη συνεργασία με τον Χρήστο Νικολόπουλο στα Αστέρια και το 2005 επιστρέφει στον Σταυρό του Νότου. Η επόμενη χρονιά θα τον βρει στον «Ζυγό» με Τάνια Τσανακλίδου, Σάκη Μπουλά και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στην παράσταση «Τα μπουμπούκια» Οι κυκλοφορίες μουσικών έργων καλά κρατούν, με το «Ο χρόνος είναι ένα παιδί που παίζει» και «Ο Λεπρέντης» που αποτελούνται από τραγούδια και μουσική των δύο ομώνυμων θεατρικών έργων. Το 2007 κυκλοφορεί ένα δίσκο με τραγούδια που ερμηνεύουν οι φοιτητές δραματικής σχολής με τον τίτλο «Στα παιδιά ο λόγος», αλλά και τα «Η αγάπη γεννιέται πάντα το πρωί», «Ζυμαρανθρωπάκι χαμογέλα». Το επόμενο έτος συνεχίζει με «Τα παιδιά του Κάιν» και «Έρωτας είναι ο Γιάννης» και το 2009 το «Ζωή σε λόγου μας». Οι περισσότεροι από αυτούς τους δίσκους είναι μουσική από διάφορες θεατρικές παραστάσεις εκείνης της εποχής. Από το 2007, αρχίζει την συνεργασία του με την μουσική σκηνή «Ακτή Πειραιώς» κα θα μεγαλουργήσει, αφού θα μείνει εκεί μέχρι και ην περσινή χρονιά. Η πρεμιέρα του στο μαγαζί έγινε με την μουσική παράσταση «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε» με Παπακωνσταντίνου, Μαχαιρίτσα., Μπουλά, Σταρόβα, ενώ την επόμενη χρονιά εμφανίζεται μαζί με τους Παπακωνσταντίνου, Θηβαίο, Μπουλά και Καλυβάτση στο «Γίναμε θέαμα». Με Παπακωνσταντίνου, Μπουλά θα είναι και την σεζόν 2009-2010 με την παράσταση «Πενταήμερη».

Νέα παράσταση τον χειμώνα 2010-2011 και το έργο «Διαόλου κάλτσες» με Μαχαιρίτσα, Μπουλά και Στόκα. Με τους δύο πρώτους θα συνεχίζει και την επόμενη χρονιά και την παράσταση «Ταμείο αλλεργίας» κι στην παρέα τους θα προστεθούν οι Πασχαλίδης, Σταρόβας και Κούτρας. Αυτά τα έτη επανακυκλοφορεί τους δίσκους «Γύρω γύρω όλοι» και «Παραμυθοτράγουδα» και το νέο album «Για το περιβάλλον». Το 2010 κυκλοφορεί το «Δίκυκλο του έρωτα» και την επόμενη «Το τζιμ το τζιτζίκι» και «Ο αυτοκράτορας της σοκολάτας». Οι εμφανίσεις στην Ακτή Πειραιώς συνεχίζονται με την παράσταση «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» με Χατζηγιάννη, Μπουλά και άλλους καλλιτέχνες. Το 2013 «Τα παιδία παίζει» στην μουσική σκηνή της Πειραιώς με Παπαδόπουλο, Στόκα, Ζιώγαλα, Βαβούρα. Το ίδιο χρονικό διάστημα, κυκλοφορεί τον δίσκο «Με γεια το κούρεμα» και το «Ντίλερ, Κίλλερ και Σία». Οι παραστάσεις στην Ακτή Πειραιώς κλείνουν την περσινή χρονική σεζόν με την μοναδική παράσταση «Γκαγκαντιν», κατά την διάρκεια της οποίας συνεργάστηκε για άλλη μια χρονιά με τους Διονύση Σαββόπουλο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Σάκη Μπουλά. Φέτος, θα ξεκινήσει την συνεργασία του στο Διογένης Studio μαζί με τον Αντώνη Ρέμο και την Μελίνα Ασλανίδου, σε ένα σχήμα που θα κλέψει σίγουρα τις εντυπώσεις.

Θέατρο-Τηλεόραση
Ο Γιάννης Ζουγανέλης έχει μεγάλη παρουσία και στο θέατρο, αλλά και στην τηλεόραση. Έχει γράψει την μουσική για πολλά αρχαιοελληνικά, αλλά και σύγχρονα έργα και έχει συμμετάσχει σε πολλά από αυτά . Επίσης, έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και έχει αναλάβει σε άλλες την παραγωγή τους. Έχει συνεργαστεί, επίσης, με την ΕΡΤ, αλλά και πολλούς θιάσου, όπως του Θανάση Βέγγου, του Κώστα Βουτσά, των Καρέζη και Καζάκου, Ευγένιου Σπαθάρη και πολλούς άλλους. Έχει γράψει την μουσική για έργα και αρχαίες τραγωδίες, όπως αυτές του Αισχύλου, του Αριστοφάνη, του Ευριπίδη, του Σοφοκλή, αλλά και σύγχρονων συγγραφέων, όπως του Σαίξπηρ, του Μολιέρου, του Λόρκα, του Μπρέχτ και άλλων ακόμα πιο σύγχρονων. Το 2008 βραβεύτηκε για το έργο «Το trendy θα σφυρίξει τρεις φορές» από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου και το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού για την παράσταση «Η σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Νικολαίδη».

Πιο αναλυτικά, ξεκίνησε να συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις το 1979 με την Τζένη Καρέζη στο «Οι Θεατρίνοι» και το 1981 ακολουθεί η Ανθολογία Μολιέρου». Το 1984 έρχεται το κωμικό έργο «Κάνε το ΠΑΣΟΚ σου παξιμάδι» και την επόμενη «Βίβα πατάτα». Το 1987 θα βρίσκεται στο Δελφινάριο με τον Παύλο Κοντογιαννίδης στο «Αντρεαν Εξπρες». Δύο χρόνια αργότερα, έρχονται δύο έργα, το «Ο Αριστοφάνης του κόσμου» και το «Αρχοντοχωριάτης». Το 1994έρχεται η θεατρική παράσταση «Έλα ντε» και την επόμενη χρονιά «Συγγνώμη που με πάτησες» στο θέατρο Μίνωα. Συνεχίζει με το «Καζίνο η Ελλάς», στο ίδιο θέατρο. Το 2001 συμμετέχει στην παράσταση «Το Φιόρο του Λεβάντε»στην Εθνική Λυρική Σκηνή και ακολουθεί το επόμενοι έτος το «Μαντάμ Νταμπφάιρ». Το 2003 επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή με το έργο «Ο Γενικός Γραμματεύς». «Πυξ Λαξ» και θέατρο Αμιράλ είναι η επόμενη για τον Γιάννη Ζουγανέλη και το 2005 «Τρεις φορές γυναίκα» στο θεάτρο Κιβωτός. Το 2006 και για δύο σεζόν θα παρουσιαστεί στο θέατρο Χορν η βραβευμένη παράσταση «Το trendy θα σφυρίξει 3 φορές» του Σταμάτη Φασουλή». Το 2009 είναι η σειρά του «Ζωή σε λόγου μας» των Ρέππα – Παπαθανασίου. Από το 2010 και για τρεις σεζόν θα παρουσιαστεί σε Αθήνα (θέατρο Χώρα) και Θεσσαλονίκη (θέατρο Εγνατία) η παράσταση «Η σεξουαλική ζωή του κυρίου και της κυρίας Νικολαίδη», ένα έργο που γνώρισε την αποθέωση. Το 2012 συμμετείχε στους Ιππείς του Αριστοφάνη, ενώ την φετινή χρονιά πρωταγωνίστησε στους «Βάτραχους» του Αριστοφάνη. Σε πολλές από τις παραπάνω θεατρικές του εμφανίσεις, έχει γράψει και την μουσική των έργων.

Έχει παίξει σε πολλές σειρές της ελληνικής τηλεόρασης, όπως το Δέκα λεπτά κήρυγμα, οι Στάβλοι της Ερριέτας Ζαίμη, Λούφα και Παραλλαγή, Επτά θανάσιμες πεθερές, Ο πόλεμος των άστρων, Τα μυστικά της Εδέμ, Φίλα τον βάτραχό σου, Εργαζόμενη γυναίκα, Η γενιά των 592 ευρώ και αρκετά ακόμη, ενώ έχει γράψει την μουσική σε άλλες. Επίσης, έχει αναλάβει την παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων, όπως αρκετές εκπομπές για παιδιά, αλλά και σειρές που προσέφεραν γέλιο σε όσους τις παρακολουθούσαν. Ενδεικτικά, αναφέρουμε, τις «¨Γιαννάκη ομορφόπαιδο», «Γιάννη μου το μαντήλι σου». «Zouga Symmory», «Απίστευτά και όμως ελληνικά», «Γύρω γύρω όλοι», «Κουφώματα», «Τσα» και άλλα. Έχει παίξει σεπλήθος κινηματογραφικών ταινιών, ξεκινώντας από το 1984 και φτάνοντας μέχρι και πέρυσι. Μερικές από τις ταινίες ήταν πολύ γνωστών σκηνοθετών, όπως του Μιχάλη Κακογιάννη, του Νίκου Ζερβού, του Σταμάτη Τσαρουχά, του Ρένου Χαραλαμπίδη. Τέλος, έχει αναλάβει πολλές παιδικές εκδόσεις και έχει δημιουργήσει πολλά θεατρικά προγράμματα για παιδιά, δείχνοντας την απεριόριστη αγάπη του γι αυτά.
Πηγή: kratisinow.gr, el.wikipedia.org
Δοκίμια-Μελέτες
Τάδε έφη… άνθρωπος (2021), Ελληνικά Γράμματα

Διατριβές-Διδακτορικές Μελέτες
Η σημασία να εκτίθεσαι
Απελευθέρωση των εκφραστικών μέσων στις μουσικές και θεατρικές ερμηνείες – δημοσιεύτηκε από την Ακαδημία Μονάχου
Η συνείδηση στη ζωή και τις τέχνες – δημοσιεύτηκε από το University of LIVERPOOL
Το φρόνημα στο λόγο και τη μουσική- δημοσιεύτηκε από την Ακαδημία Μονάχου
Κουλτούρα είναι αυτό που συμβαίνει (αδημοσίευτο)
Η τεχνολογία είναι μέσον για την εκπαίδευση ή κατάρα;
Η νοηματική στην εξέλιξη της ετυμολογίας των λέξεων
Η σοβαρότητα της κωμικότητας – άρθρο

Τάδε έφη… άνθρωπος – Γιάννης Ζουγανέλης

Τάδε έφηΕν χορδαίς και οργάνοις


O συγγραφέας: Γιάννης Ζουγανέλης

Πότε οι λέξεις έχουν αξία; Πότε τα λόγια αποκτούν ξανά το νόηµά τους; Και όταν µιλούν οι άνθρωποι µέσα από την ψυχή τους, τι λένε; Όταν µιλούν και λένε την αλήθεια τους, τι ακούµε όλοι οι υπόλοιποι;

Ο λόγος στις σελίδες του βιβλίου αυτού αφορά την αγάπη για τη ζωή, την ανάγκη να ξαναγίνουµε αθώοι και ανάλαφροι σαν παιδιά, τον αέναο πόθο της ελευθερίας, το πραγµατικό νόηµα της ύπαρξης, την αλήθεια και τον πόνο των καθηµερινών ανθρώπων, το εκτυφλωτικό φως µιας χώρας που βυθίζεται στο σκοτάδι και αναδύεται ξανά σαν φοίνικας µέσα από τις στάχτες της, τη χαµένη τιµή της αγκαλιάς και της τρυφερότητας, τη νοσταλγία που αφορά όχι το παρελθόν αλλά το µέλλον.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης σε αυτήν τη συλλογή κειµένων µιλάει για όλα αυτά και για ακόµη περισσότερα. Παίρνει τις λέξεις και, από απλούς ήχους, τις µεταµορφώνει σε µικρές συµπαντικές αλήθειες, τις γεµίζει µε τη σηµασία που µόνο οι αισθήσεις και τα συναισθήµατα µπορούν να τους δώσουν. Κάνει τους προσωπικούς φόβους και τις µύχιες ελπίδες του υπόθεση, νοιάξιµο και ανάταση όλων µας.

Η µουσική του CD που συνοδεύει το βιβλίο –ανθρώπινα υπερκόσµια και σχεδόν διονυσιακά γήινη– χαϊδεύει µε στοργή τις πληγές των λέξεων και καθιστά την ανάγνωση ένα προσωπικό ταξίδι πίσω στον εαυτό µας, στις µελωδίες και στους ρυθµούς που µας (ανα)γεννούν ακόµη κι όταν τους ξεχνάµε.

Σύνθεση: Γιάννης Ζουγανέλης
Περιέχει CD

Δοκίμιο, Ελληνικά Γράμματα, 2021, 66 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ελληνικά Γράμματα