Αννα Κοντολέων

Ελληνες λογοτέχνες
Η Άννα Κοντολέων γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε Θεατρολογία στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και υποκριτική στη σχολή του Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας του Γιώργου Κιμούλη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια του Ανδρέα Μανωλικάκη και μαθήματα στο εργαστήρι υποκριτικής του Άκη Δαβή. Εργάζεται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως δασκάλα θεατρικής αγωγής. Παράλληλα, σχεδιάζει και εμψυχώνει εκπαιδευτικά προγράμματα φιλαναγνωσίας και επιμορφώσεις εκπαιδευτικών. Από το 1993 ασχολείται με τη συγγραφή και τη μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων. Γράφει παραμύθια και μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους και μεταφράζει βιβλία από τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά. Το 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο “Φάνης Αποστόλου” Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, για το βιβλίο “Οι εφτά ζωές του Κόμπου” ενώ το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Μετάφρασης Βιβλίου για Παιδιά από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας. Από το 2014 ζει στα Χανιά, όπου μαζί με τον άντρα και τον γιο της δημιούργησαν έναν χώρο παιχνιδιού και δημιουργικής απασχόλησης για όλη την οικογένεια, το “Μικρό Τριανόν”. Πριν λίγο καιρό τιμήθηκε από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τον “Όττο” καθώς και τη μετάφραση του Λαβύρινθου του Πάνα των Ντελ Τόρο και Φούνκε. Είναι μια πολύ αξιόλογη Ελληνίδα συγγραφέας και μεταφράστρια, ένας βαθύνους άνθρωπος της οποίας κάθε λέξη φανερώνει ευρύτητα πνεύματος, αγάπη για τον άνθρωπο και όχι μόνο, πέρα από υπερβεβαιότητες και απλουστεύσεις.

Ένας πλανήτης στο πλυντήριο – Άννα Κοντολέων
Όλοι ξέρουμε πως εκατομμύρια χρόνια τώρα η Γη αιωρείται γαλήνια στο απέραντο σύμπαν που την περιβάλλει. Εκείνο όμως που δε γνωρίζουμε είναι πως πού και πού κάποιος τη βάζει στο πλυντήριο! Και το τι ακολουθεί δε λέγεται!

Eικονογράφηση: Δημήτρης Τιμπιλής

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2000, 36 σελ.

Οι εφτά ζωές του Κόμπου – Άννα Κοντολέων
O Κόμπος είναι ένας γάτος βασιλικής γενιάς και αριστοκρατικών αξιώσεων που φιλοξενείται από μια ασυνήθιστη οικογένεια. Ο κύριος Φώντας, ο πατέρας, είναι ένας μονίμως αφηρημένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων που όλο μπλέκει σε μπελάδες. Η κυρία Βάνια, η μητέρα, είναι μια Ρωσίδα… από τη Μάνη με πολύ αυταρχικό χαρακτήρα που όλο μπλέκει σε καβγάδες. Η Αμαλία, η κόρη, είναι ένα μικροκαμωμένο κοριτσάκι που λατρεύει το κοντραμπάσο και μόνο για το γάτο της ενδιαφέρεται και ο Διονύσης, ο γιος, είναι ένας μικρός νταής που όλο κάποιο καινούριο κόλπο μηχανεύεται. Α, μαζί τους ζει και ο Λούσιας, ένας σκύλος με χαμηλή αυτοπεποίθηση που έχει το μυαλό του μόνο στο φαΐ.

Όλοι μαζί αντιμετωπίζουν ένα σωρό ξεκαρδιστικές και απίστευτες περιπέτειες, μέχρι τη μέρα που ο Κόμπος θα βρεθεί μόνος του σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να καταφέρει να επιβιώσει.

Eικονογράφηση: Θανάσης Δήμου
Βραβείο “Φανής Αποστολίδου” Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2012)

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2011, 234 σελ.

Πού πάει η αγάπη όταν χάνεται; – Άννα Κοντολέων
Η αγάπη έφυγε από το σπίτι. Η μαμά και ο μπαμπάς σταμάτησαν να χαμογελούν. Μόνο θυμοί πια, φωνές και καβγάδες. Και το μικρό αγόρι αναρωτιέται: «Πού πάει η αγάπη όταν χάνεται;». Και ξεκινά το ταξίδι για να τη βρει και να τη φέρει πίσω.

Eικονογράφηση: Λευτέρης Κιουρτσόγλου

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2014, 36 σελ.

Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα – Άννα Κοντολέων
Στέκοµαι µπροστά στον καθρέφτη. Κοιτώ το είδωλό µου στα µάτια. Προσπαθώ να διακρίνω πίσω από τη σκούρα τους ίριδα. Να απαριθµήσω αυτά που ήξερα για µένα, να θυµηθώ ποιος ήµουν, να επιβεβαιώσω ότι αυτός που ήµουν είµαι ακόµα. Ήµουν απαθής και αδιάφορος µε όσους δεν ανήκαν στην κλίκα µας. Εγωιστής και αλαζόνας. Μισούσα οτιδήποτε ξένο, διαφορετικό. Χλωµιάζω. Τα χείλια µου τρέµουν. Έρχοµαι αντιµέτωπος µε µια δύσκολη συνειδητοποίηση. Με µια άσχηµη αλήθεια. Πώς έγινα έτσι; Ήµουν τόσα πράγµατα και τίποτα απ’ όλ’ αυτά δεν ήµουν πραγµατικά εγώ. Τίποτε απ’ όλ’ αυτά δεν είµαι πια. Και τότε, ποιος ήµουν; Ποιος είµαι στ’ αλήθεια;

Το μυθιστόρημα της Άννας Κοντολέων αφηγείται την ιστορία του Μάνθου, ενός εφήβου που αναζητά τον εαυτό του σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται. Η μετακόμιση της οικογένειας του Μάνθου σε μια “καινούρια” πόλη λόγω της οικονομικής κρίσης αλλάζει τα δεδομένα της ζωής του και σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια νέα εποχή τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους γονείς του. Μέσα όμως από αυτή την απότομη και “αναγκαστική” διαδικασία προσαρμογής του ήρωα στα νέα δεδομένα, γκρεμίζεται οτιδήποτε παλιό και φθαρτό και ανοίγονται νέες προοπτικές και ορίζοντες που ποτέ ως τότε δεν είχε φανταστεί.

Ο Μάνθος αναμετριέται με το παρελθόν και το παρόν του, αναγνωρίζει λάθη και παραλείψεις, αποστρέφεται οτιδήποτε κενό και ψεύτικο, παραμερίζει την ξενοφοβία και τα στερεότυπα, αποδέχεται τη διαφορετικότητα των “άλλων”, συμφιλιώνεται με τη νέα πραγματικότητα, συνειδητοποιεί την αξία όσων υπάρχουν στη ζωή του… και τελικά μέσα από συγκρούσεις, αντιθέσεις, διαψεύσεις και συνεχείς αναμετρήσεις με τα πρόσωπα που συνιστούν τον περίγυρό του, αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό, ωριμάζει και ενηλικιώνεται.

Άλλοτε απέναντι και άλλοτε δίπλα του σ’ αυτή την πορεία… η απεριόριστη αγάπη των γονιών του, η ζεστή αγκαλιά της γιαγιάς του, οι νέοι του φίλοι, ο σοφός Ευτύχης, η αγαπημένη του δασκάλα η κυρία Απέργη…

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2015, 351 σελ.

Πρίγκιπας σημαίνει Αμίρ – Άννα Κοντολέων
Ο τόπος του Αμίρ ήταν κάποτε πλούσιος και εύφορος και όλοι ζούσαν ευτυχισμένοι. Οι άντρες είχαν δουλειά τα πρωινά και χωράτευαν στα καφενεία τα βράδια. Τα παιδιά έτρεχαν μέχρι που χόρταιναν παιχνίδι στα σοκάκια. Και οι γυναίκες τα παρακολουθούσαν άγρυπνα και τα κυνηγούσαν να τα ταΐσουν με πιάτα ξέχειλα από φαγητό στα χέρια. Στον ουρανό πετούσαν πουλιά αποδημητικά και μόνο τα κακαρίσματα του κόκορα τους ξύπναγαν άγρια χαράματα.

Μα μετά ήρθαν αυτοί που δεν είχαν ιερό και όσιο, αυτοί που αγαπούσαν τα όπλα πιο πολύ από τους ανθρώπους και… όλα άλλαξαν.

Eικονογράφηση: Αλεξία Λουγιάκη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2016, 88 σελ.

Πάρτι για τρεις – Άννα Κοντολέων
Η γάτα γιορτάζει τα γενέθλιά της μέσα στη φαγάνα ενός εκσκαφέα παρέα με τους δυο καλύτερούς της φίλους, το άλογο και τον σκύλο. Το πάρτι έχει μεγάλη επιτυχία και κρατάει μέχρι το ξημέρωμα. Μα όταν ο οδηγός του εκσκαφέα σηκώσει τη φαγάνα και βάλει μπρος για το εργοτάξιο, οι τρεις φίλοι θα αναστατώσουν με τις φωνές τους όλη την πόλη και θα δημιουργήσουν ένα σωρό τρομερές και φοβερές παρεξηγήσεις.

Eικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2018, 33 σελ.

Όττο – Άννα Κοντολέων
Ο Όττο και η Χάνα συναντήθηκαν ένα χειμωνιάτικο πρωινό που χιόνιζε κι έγιναν αμέσως αχώριστοι. Ο Όττο απολάμβανε ν’ ακούει τη Χάνα να τραγουδά.

Η Χάνα λάτρευε να τη συνοδεύει ο Όττο στα ψώνια και στις συναυλίες της. Και κάπως έτσι, μαζί, κυλούσαν τα χρόνια.

Κυλούσαν και άλλαζαν. Ο Όττο είχε όλο και περισσότερο ανάγκη τη Χάνα. Μα η Χάνα δεν είχε πια χρόνο για τον Όττο. Μέχρι που μια ανοιξιάτικη μέρα η Χάνα αναγκάστηκε να πάρει μια δύσκολη απόφαση…

Eικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη

Παιδική λογοτεχνία, Καλειδοσκόπιο, 2019, 32 σελ.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ένας πλανήτης στο πλυντήριο (2000), Εκδόσεις Πατάκη
Οι εφτά ζωές του Κόμπου (2011), Εκδόσεις Πατάκη
Πού πάει η αγάπη όταν χάνεται; (2014), Εκδόσεις Πατάκη
Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα (2015), Εκδόσεις Πατάκη
Πρίγκιπας σημαίνει Αμίρ (2016), Εκδόσεις Πατάκη
Πάρτι για τρεις (2018), Εκδόσεις Πατάκη
Όττο (2019), Καλειδοσκόπιο

Συλλογικά έργα
Φεύγει έρχεται (2017), Καλειδοσκόπιο

Βραβεία-Διακρίσεις
Οι εφτά ζωές του Κόμπου – Βραβείο “Φανής Αποστολίδου” Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2012)
Βραβείο Μετάφρασης Βιβλίου για Παιδιά – Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας (2015)

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πατάκη, Καλειδοσκόπιο