Deyteros

Το Deyteros.com ξεκίνησε το 2000 ουσιαστικά, με λίγο διαφορετικό περιεχόμενο απο το σημερινό.
Στην αρχή με βιογραφίες λογοτεχνών επιστημονικής φαντασίας του εξωτερικού στα αγγλικά, ύστερα έγινε και το deyteros.gr και deyteros.com, το ένα στην ελληνική γλώσσα και το άλλο στην αγγλική.
Με άρθρα γύρω από τη Hard Rock μουσική και τα συγκροτήματά της, κριτικές και συγκρίσεις gadgets και mobile phones…
Από το 2003 και μετά άρχισε να διαμορφώνεται το περιεχόμενό του με την παρουσίαση της Ελληνικής λογοτεχνίας και των συντελεστών της με βιογραφίες, εργογραφίες και αποσπάσματα κειμένων τους.
Αργότερα έγινε η συγχώνευση των δύο ιστοσελίδων της ξένης και της ελληνικής, σε μία σελίδα, κι επικράτησε το όνομα Deyteros.com.

Παρουσίαση του Deyteros.gr από το Anubis το 2003:To Deyteros είναι μιά μικρή παράφραση του strategy science fiction παιχνιδιού «Deuteros» που είχε κυκλοφορήσει πολύ παλιά για τους θρυλικούς κι αξέχαστους υπολογιστές Amiga 500 και Atari 520 ST, μαζί με άλλα τότε αγαπημένα παιχνίδια επιστημονικής φαντασίας, όπως το Elite Plus, Frontiers, Captive και Millenium.
Το deyteros.com συνέχισε με τη πάροδο των ετών τη πορεία του. Δυσκολίες πάντα υπήρχαν, προβλήματα σίγουρα, που με καλή θέληση λύνονταν. Η υγεία πάλι, είναι ένα αγαθό αναντικατάστατο και θεμελιώδες για τη ζωή μας, που παίζει καθοριστικό ρόλο και ρυθμίζει πολλά πράγματα στη ζωή μας…
Μέχρι τις ημέρες μας προσπαθεί να προσφέρει στην Ελληνική λογοτεχνία και τους αντιπροσώπους της ένα μικρό βήμα, ένα μικρό έρεισμα, ένα ταπεινό αλλά ουσιώδες χώρο για να παρουσιάζονται τα έργα τους. Κυρίως οι εργογραφίες τους, όσο το δυνατόν πιο πλήρεις και ενημερωμένες με αρκετά αποσπάσματα από τα έργα τους.
Μέσα στο 2018 ξεκίνησε και η παρουσίαση ξένων λογοτεχνών, με πλήρεις, όσο γινόταν, εργογραφίες, με τις ελληνικές μεταφράσεις τους και τις αυθεντικές ξένες εργογραφίες τους, κυρίως στην Αγγλική.

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Θεόδωρο Μέντη, που πάντα βοηθά με τις γνώσεις του και την τεχνική του υποστήριξη σε όλα τα θέματα που προκύπτουν σχετικά με τη μορφή και διάταξη του deyteros.com. Χωρίς αυτόν θα ήμασταν ακόμη στον παλιό HTML κώδικα, η εξοικείωσή του με το περιβάλλον ανάπτυξης του WordPress και η πρότασή του να συνεχίσει το Deyteros εκεί, ήταν καθοριστική. Είναι προγραμματιστής Η/Υ και Web Designer.
Ο Θεόδωρος Μέντης είναι ο τεχνικός σύμβουλος και συνεργάτης που επιλύει όλα τα προβλήματα που προκύπτουν κατά καιρούς, προτείνει λύσεις, υλοποιεί πολλές από τις ιδέες μας και γενικά με τη βοήθειά του το deyteros.com είναι αυτό που βλέπετε με τη σημερινή του μορφή…

Συγνώμη για τον τερματισμό των σελίδων του Αναλόγιου και του Ανεμοδείκτη, αλλά τεχνικά προβλήματα μας ανάγκασαν να τις διακόψουμε.
Ενα μεγάλο ευχαριστώ, σε όλες και όλους εσάς που συμμετείχατε με τα θαυμάσια έργα σας.

Τελικά απο 1η Σεπτέμβρη του 2023, το Αναλόγιο επανεμφανίζεται δειλά-δειλά, ως Νέο Αναλόγιο, δεχόμενο μόνο Ποίηση και Πεζογραφία, σε .doc ή docx δηλαδή κείμενα του Word.
Καθώς και η παρουσίαση των έργων γίνεται από viewer της Microsoft.

Ευχαριστούμε από καρδιάς, όλους και όλες εσάς για το ενδιαφέρον, τον πολύτιμο χρόνο που αφιερώνετε και την αγάπη που δείχνετε στο Deyteros.com.
Να είστε πάντα καλά κι ευχόμαστε καλή συνέχεια σε όλους. Το ταξίδι στη Λογοτεχνία και τη Μουσική, πέρα από συναρπαστικό και περιπετειώδες, δεν τελειώνει ποτέ…

Ήδη φέτος, καλοκαιράκι του 2023, συμπληρώσαμε 20 χρόνια αδιάληπτης παρουσίας στο Ιντερνετ, από το τότε μακρινό, νοσταλγικό κι αξέχαστο πλέον 2003.
Το Deyteros συνεχίζει να παρουσιάζει τους Ελληνες κυρίως συγγραφείς και τα έργα τους.
Συνεχίζει να εξελίσεται και να δοκιμάζει νέα μονοπάτια. Λογοτεχνία και Μουσική. Κι ότι άλλο μας φέρει το αύριο…
Τα χρόνια περνούν γοργά κι ανεπιστρεπτί! Μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε. Ο χρόνος ανίκητος, νικά τη σάρκα αλλά όχι και το πνεύμα!
Συγχωρέστε με για την όποια καθυστέρηση στην ανανέωση και παρουσίαση των έργων σας. Τον Αύγουστο μπήκα αισίως στα 65, με ότι αυτό συμπεριλαμβάνει κυρίως αρκετά κι ενοχλητικά θέματα υγείας.
Δεν το βάζουμε κάτω, προχωρούμε!
Θα είμαστε εδώ για εσάς αγαπητοί επισκέπτες, όσο μπορούμε κι όσο θα αντέχουμε, ελπίζοντας πάντα στις νέες γενιές να συνεχίσουν το ταπεινό μας έργο.

Με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς!

Νίκος Θ. Μέντης

Διαχειριστής του Deyteros.com