Deyteros

Το www.deyteros.com ξεκίνησε το 2000 ουσιαστικά, με λίγο διαφορετικό περιεχόμενο απο το σημερινό.
Στην αρχή με βιογραφίες λογοτεχνών επιστημονικής φαντασίας του εξωτερικού στα αγγλικά, ύστερα έγινε και το deyteros.gr και deyteros.com, το ένα στην ελληνική γλώσσα και το άλλο στην αγγλική.
Αρθρα γύρω από τη Hard Rock μουσική και τα συγκροτήματά της, κριτικές και συγκρίσεις γύρω από gadgets και mobile phones…
Από το 2003 και μετά άρχισε να διαμορφώνεται το περιεχόμενό του με την παρουσίαση της Ελληνικής λογοτεχνίας και των συντελεστών της με βιογραφίες και αποσπάσματα κειμένων τους.
Αργότερα έγινε η συγχώνευση των δύο ιστοσελίδων της ξένης και της ελληνικής, σε μία σελίδα, κι επικράτησε τελικά το όνομα Deyteros.com.

To όνομα Deyteros είναι μιά μικρή παράφραση του strategy science fiction παιχνιδιού «Deuteros» που είχε κυκλοφορήσει πολύ παλιά για τους θρυλικούς κι αξέχαστους υπολογιστές την Amiga 500 και τον Atari 520 ST, μαζί με άλλα τότε αγαπημένα παιχνίδια επιστημονικής φαντασίας της εποχής, όπως το Elite Plus, Frontiers, Captive και το Millenium.
Το deyteros.com συνέχισε με τη πάροδο των ετών τη πορεία του. Δυσκολίες πάντα υπήρχαν, προβλήματα σίγουρα, που με καλή θέληση λύνονταν. Η υγεία πάλι, είναι ένα αγαθό αναντικατάστατο και θεμελιώδες για τη ζωή μας, που παίζει καθοριστικό ρόλο και ρυθμίζει πολλά πράγματα στη ζωή μας…
Μέχρι τις ημέρες μας προσπαθεί να προσφέρει στην Ελληνική λογοτεχνία και τους αντιπροσώπους της ένα μικρό βήμα, ένα μικρό έρεισμα, ένα ταπεινό αλλά ουσιώδες χώρο για να παρουσιάζονται τα έργα τους. Κυρίως οι εργογραφίες τους, όσο το δυνατόν πιο πλήρεις και ενημερωμένες με αρκετά αποσπάσματα από τα έργα τους.
Μέσα στο 2018 ξεκίνησε και η παρουσίαση ξένων λογοτεχνών, με πλήρεις, όσο γινόταν, εργογραφίες, με τις ελληνικές μεταφράσεις τους και τις αυθεντικές ξένες εργογραφίες τους, κυρίως στην Αγγλική.

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Θεόδωρο Μέντη, τον μεγάλο μου γιό, που πάντα βοηθά με τις γνώσεις του και την τεχνική του υποστήριξη σε όλα τα θέματα που προκύπτουν σχετικά με τη μορφή και διάταξη του deyteros.com. Χωρίς αυτόν θα ήμασταν ακόμη στον παλιό HTML κώδικα, η εξοικείωσή του με το περιβάλλον ανάπτυξης του WordPress και η πρότασή του να συνεχίσει το Deyteros εκεί, ήταν καθοριστική. Είναι προγραμματιστής Η/Υ και Web Designer. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα στην ιστοσελίδα σας ή θέλετε να δημιουργήσετε μία νέα, δική σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο mail : th.mentis@gmail.com
Ο Θεόδωρος Μέντης είναι ο τεχνικός σύμβουλος και συνεργάτης που επιλύει όλα τα προβλήματα που προκύπτουν κατά καιρούς, προτείνει λύσεις, υλοποιεί πολλές από τις ιδέες μου και γενικά με τη βοήθειά του το deyteros.com είναι αυτό που βλέπετε με τη μορφή που έχει σήμερα…

Ευχαριστώ από καρδιάς, όλους και όλες εσάς για το ενδιαφέρον σας, για τον πολύτιμο χρόνο που αφιερώνετε και την αγάπη που δείχνετε επισκεπτόμενοι το deyteros.com.
Να είστε πάντα καλά κι εύχομαι καλή συνέχεια να έχουμε! Το ταξίδι στη Λογοτεχνία, πέρα από συναρπαστικό και περιπετειώδες, δεν τελειώνει ποτέ…

Στις αρχές του 2020 άλλαξε λίγο η ύλη του Deyteros, δίνοντας έμφαση κυρίως στη μουσική, ελληνική και ξένη, παρουσιάζοντας videoclip του Youtube από αρκετά δημοφιλή είδη.
Στα μέσα του καλοκαιριού του 2020 προστέθηκε και η ενότητα για την Κλασική μουσική.
Καλή σας ακρόαση!

Το Deyteros.com θα ήθελα να το θεωρείτε σαν μια μικρή ζεστή φιλόξενη γωνιά, για την παρουσίαση των έργων σας.
Κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το αποτέλεσμα να είναι άξιο των προσδοκιών σας.
Στην πορεία, αναπόφευκτα γίνονται λάθη και παραλείψεις, που ευτυχώς και με τη δική σας συμμετοχή, διορθώνονται και επικαιροποιούνται άμεσα. Αν κάτι, για οποιοδήποτε λόγο, θεωρείτε πως δεν είναι σωστό ή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να διορθωθεί άμεσα. Μπορεί κάποια φωτογραφία να είναι άλλου ατόμου, σύνηθες σε περιπτώσεις συνωνυμίας, για αυτό ζητώ την κατανόησή σας. Ή κάποιο έργο ν’ ανήκει σε άλλο συγγραφέα, πράγμα που έχει συμβεί αρκετές φορές, ειδικά στις περιπτώσεις συνωνυμίας.
Επίσης, πολλές φορές, για διάφορους λόγους, δεν υπάρχει κάποια φωτογραφία του λογοτέχνη στο άρθρο του, ή η παρούσα δεν είναι αυτή που θα ήθελε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου, στέλνοντας μια φωτογραφία της αρεσκείας σας και το άρθρο σας θα διορθωθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα.
Ακόμη, έχει τύχει, ευτυχώς! μόνο μία φορά στις δύο δεκαετίες λειτουργίας του Deyteros, να αφαιρεθεί κάποιο άρθρο λογοτέχνη, γιατί δεν συνέπιπτε με τα δικά του κριτήρια παρουσίασης!
Σας παρακαλούμε, αν κάτι δεν σας φαίνεται σωστό ή δεν σας είναι αρεστό στην παρουσίαση του άρθρου, να μας το επισημαίνετε ώστε να το διορθώσουμε άμεσα, έτσι κι εμείς βελτιωνόμαστε μέσα από τη διαδικασία αυτή.
Ισως παρατηρήσετε, κυρίως σε πολύ παλαιά άρθρα, μια πολύ λιτή παρουσίαση, ή και ακανόνιστη εμφάνιση του κειμένου και των εικόνων. Αυτό οφείλετε επειδή, κατά καιρούς, αλλάζουμε την διάταξη εμφάνισης των άρθρων, με γνώμονα πάντα την καλύτερη αισθητική τους παρουσίαση και ευκολότερη ανάγνωση, θα ήθελα να μου λέτε αν το άρθρο σας βρίσκεται σε αυτή την ενδιάμεση κατάσταση, μια και όλη η διαδικασία της βελτίωσης και προσαρμογής των άρθρων περνά από εμένα τον ίδιο, ο διαθέσιμος χρόνος μου, αν και τώρα πλέον είμαι συνταξιούχος, δεν επαρκεί… Κάνω οτι περνά από το χέρι μου, να διορθώνω όλα τα παλαιά άρθρα, αλλά απαιτείται κι εδώ χρόνος αρκετός, που με λίγη υπομονή, ελπίζω να τα καταφέρω τελικά κι όλα να διορθωθούν όπως πρέπει.
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά για την υπομονή και την ανοχή σας.
Για οποιαδήποτε πληροφορία, αλλαγή, διόρθωση ή επικαιροποίηση των στοιχείων σας μη διστάζετε να επικοινωνείτε μαζί μου, θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας.
E-mail επικοινωνίας : nmentis59@gmail.com

Στην ενότητα Αναλόγιο, Κείμενα λογοτεχνών, παρουσιάζονται δικά σας κείμενα, ποιήματα, διηγήματα, αποσπάσματα έργων σας, που εσείς έχετε επιλέξει και στείλει σε εμάς. Μη διστάζετε λοιπόν και στείλτε μας οποιοδήποτε έργο σας, αδημοσίευτο ή δημοσιευμένο. Μοναδική προϋπόθεση για να συμμετέχετε στο «Αναλόγιο», είναι ήδη να έχετε δημοσιεύσει κάποιο δικός σας έργο. Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων για την προσφορά και τη συμμετοχή σας.

Με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς σε όλους και όλες σας.
Νίκος Θ. Μέντης
Συντονιστής κι επιμελητής ύλης του Deyteros.com