Απόστολος Γκέτσος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Απόστολος Γκέτσος γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα.
Η καταγωγή του είναι από τον Αλμυρό Μαγνησίας, ωστόσο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και κατοικεί. Εργάστηκε επί σειρά ετών στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος, αρχικά ως τεχνίτης μηχανολόγος και εν συνεχεία ως σταθμάρχης. Εδώ και δέκα περίπου χρόνια εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού εκτελώντας καθήκοντα φύλακα αρχαιοτήτων.
Η συλλογή διηγημάτων “Εναλλαγές” είναι το τρίτο του βιβλίο.
Νουβέλες
Απίστευτες καταστάσεις (2013), Ιωλκός

Διηγήματα
Σε άλλους κόσμους (2015), Ιωλκός
Εναλλαγές (2020), Ελκυστής
Ιστορίες του αρχαίου κόσμου και της επανάστασης (2021), Ελκυστής

Ιστορίες του αρχαίου κόσμου και της επανάστασης – Απόστολος Γκέτσος

Ιστορίες του αρχαίουΙστορικά Διηγήματα


Ένα βιβλίο διαφορετικό από τα προηγούμενα του συγγραφέα. Τα ιστορικά διηγήματα που κρατάτε στα χέρια σας ταξιδεύουν μέσα στον χρόνο, ξεκινούν από τη Μυκηναϊκή Ελλάδα, διασχίζουν την περίοδο των Περσικών πολέμων, περνάνε από την κλασική και την ελληνιστική περίοδο, το πρώιμο και το ύστερο Βυζάντιο και καταλήγουν στην προεπαναστατημένη και την επαναστατημένη Ελλάδα. Ο αναγνώστης θα ταξιδέψει με τον μυθικό ήρωα Ηρακλή, θα ταυτιστεί με τη σθεναρή αντίσταση και νικηφόρα για τους Έλληνες κατάληξη εναντίον της πανίσχυρης Περσικής αυτοκρατορίας και θα κεντριστεί από την αντιπαράθεση μεταξύ Δημοσθένη και Ισοκράτη και την εξιστόρηση του Θεσσαλού ιππέα που συμμετείχε στην εκστρατεία του Αλέξανδρου. Διασχίζοντας τις εποχές, θα δούμε το όραμα του Ιουλιανού και τη σωφροσύνη του Ιωάννη Βατάτζη. Το ταξίδι τελειώνει με το πραγματικό περιστατικό λίγο πριν την επανάσταση και τις αναμνήσεις ενός πολεμιστή μέχρι την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ιστορίες δοσμένες με ψυχή και συναίσθημα αλλά και με απόλυτο σεβασμό στα ιστορικά γεγονότα και τους χαρακτήρες των ιστορικών προσώπων. Η ιστορία παντρεύεται με τη μυθοπλασία με τρόπο μοναδικό και με αποτελέσματα εξαιρετικά. Ένα βιβλίο που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον, όχι μόνο όσων αρέσκονται σε τέτοιου είδους αναγνώσματα αλλά και όλων όσων επιλέξουν να το διαβάσουν.

Διηγήματα, Ελκυστής, 2021, 190 σελ.

Εναλλαγές – Απόστολος Γκέτσος

Συλλογή διηγημάτων


Οι “Εναλλαγές” είναι ένα μωσαϊκό δράσης, εικόνων, σκέψεων και συναισθημάτων που μεταφέρει τον αναγνώστη από τη μία κατάσταση στην άλλη μην αφήνοντάς τον να πλήξει ή να κουραστεί από αυτές. Εξ ου και η ονομασία του βιβλίου. Ωστόσο οι ιστορίες, όσο και να έχουν τη διαφορετικότητά τους και την ξεχωριστή οντότητά τους η μία από την άλλη, δεν παύουν να έχουν και κοινές παραμέτρους. Ο Απόστολος Γκέτσος και οι “Εναλλαγές”, παρ’ όλο που κάποιες στιγμές δρουν ανεξέλεγκτα, συζητούν ωστόσο με λογική και επιχειρήματα καταθέτοντας παράλληλα και εναλλακτικές προτάσεις για το μέλλον της ανθρωπότητας. Είτε μέσω περιπετειώδους πλοκής, είτε μέσω κοινωνικών ριζοσπαστικών προτάσεων, είτε μέσω φιλοσοφικών συζητήσεων και προβληματισμών ο τελικός στόχος είναι η αναζήτηση και η ανάδειξη του καλού, του σωστού, του τίμιου, του δίκαιου.

Διηγήματα, Ελκυστής, 2020, 122 σελ.

Σε άλλους κόσμους – Απόστολος Γκέτσος
Ποια είναι η πραγματική ζωή και πού παραμονεύει το κακό; Μπορεί να υπάρξει συνομιλία δύο κόσμων; Οι ζωές από το παρελθόν γίνεται να συνταξιδέψουν σε ένα λεωφορείο με προορισμό την ανθρώπινη αυτοκαταστροφή ή την εξωγήινη σωτηρία;

Όλα αυτά “ξεπηδούν” από έναν κόσμο με ιδανικές κοινωνικοπολιτικές δομές, για να παρακολουθήσουν την αιώνια πάλη μεταξύ του Καλού και του Κακού και να ερεθίσουν αναπάντητα ερωτήματα όπως το εάν έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν ή πρόκειται να ξαναζήσουμε στο μέλλον.

Ο Απόστολος Γκέτσος βουτώντας τη γραφίδα του στην ασύνορη χώρα του Φανταστικού προκαλεί φιλοσοφικές αναζητήσεις κι ερωτηματικά, συνταιριάζει ζωές κινούμενες μεταξύ φθοράς κι αφθαρσίας, αλλά και τολμά δύο προβλέψεις για το μακρινό μέλλον του πλανήτη μας – αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα είναι μακρινό ή όχι.

Ο δημιουργός συνθέτει εφτά ιστορίες που δίνουν πνοή, οδηγώντας και ταξιδεύοντας τους αναγνώστες του εκεί που αναγράφει ο τίτλος του βιβλίου: “Σε άλλους κόσμους”…

Διηγήματα, Ιωλκός, 2015, 191 σελ.

Απίστευτες καταστάσεις – Απόστολος Γκέτσος
Οι “Απίστευτες καταστάσεις” αποτελούνται από δύο νουβέλες φαντασίας με κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς, αλλά και ερωτήματα για ενδεχόμενη ζωή εκτός του πλανήτη μας.

Οι κεντρικοί ήρωες είναι άνθρωποι που μέσω κάποιων εξωγήινων παρεμβολών, αποκτούν ειδικές ικανότητες και προσπαθούν με αυτές τις δυνάμεις να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του άδικου και σάπιου κόσμου που ζούμε.

Καταφέρνουν αρκετά και δίνουν έναυσμα στους υπόλοιπους ήρωες των ιστοριών, αλλά κυρίως στους αναγνώστες αυτού του βιβλίου να αναρωτηθούν για ενδεχόμενη ζωή εκτός του πλανήτη μας, αλλά κυρίως για έναν καλύτερο, τιμιότερο και δικαιότερο κόσμο πάνω σε αυτόν.

Νουβέλες, Ιωλκός, 2013, 197 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ιωλκός, Ελκυστής