Κωνσταντίνος Ν. Μακρής

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Κωνσταντίνος Ν. Μακρής γεννήθηκε στην Λεμεσό το 1982.
Μεγάλωσε κι ανδρώθηκε στην ίδια πόλη. Με τη συγγραφή ήρθε πρώτη φορά σ’ επαφή στα 14 του, μέσω της ποίησης. Πρώτα του ερεθίσματα τα ποιήματα της Λένας Παππά, κι αργότερα του Ανδρέα Εμπειρίκου, όπως αυτά τού δόθηκαν απ’ τις υπέροχες μελοποιήσεις των Αδερφών Κατσιμίχα, κι έπειτα μέσα από την ανάγνωση των ίδιων των ποιητικών τους συλλογών. Στα 18, εξέδωσε την πρώτη του συλλογή με τίτλο “Εφηβικοί Προσανατολισμοί” και στα 23, τον “Κήπο με τα ματωμένα άνθη” όντας φοιτητής στη Θεσσαλονίκη. Η τελευταία του ποιητική συλλογή, «To Στέαρ Των Βερμούδων», εκδόθηκε το 2014, κι αποτελεί απάνθισμα ποιημάτων μιας δεκαετίας. Πρώτη του κατάθεση, στον χώρο της πεζογραφίας, η νουβέλα «Εκχυλίσματα Πάθους», το 2012. Η δεύτερη ήρθε τον Μάρτιο του 2020, με το αφήγημα «Δικτύων Δυνάστευση» το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αφή. Το 2017 βραβεύτηκε με το Πρώτο Βραβείο Ποίησης, στον Διεθνή Διαγωνισμό της UNESCO, Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και το 2018 με το βραβείο διηγηματογράφου της ΕΛΚ. Ποιήματα και διηγήματά του, έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε διάφορα ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά λογοτεχνίας.
Μυθιστορήματα
Εκχυλίσματα πάθους (2011), Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις
Η αποικία των βρυκολάκων (2020), Αρχύτας

Αφηγήσεις
Δικτύων Δυνάστευση (2020), Αφή

Ποίηση
Εφηβικοί προσανατολισμοί
Κήπο με τα ματωμένα άνθη
To Στέαρ των Βερμούδων (2014)

Η αποικία των βρυκολάκων – Κωνσταντίνος Ν. Μακρής
Στην Ελλάδα του σήμερα, δυο μεγάλες αντίρροπες δυνάμεις βρίσκονται σε κλιμακούμενη διαρκή υπόγεια διαμάχη. Απ’ τη μία, οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, κι απ’ την άλλη οι αιμοπότες βρυκόλακες. Οι πρόσγειοι, στην προσπάθειά τους να επιζήσουν στον σύγχρονο κόσμο, εξακολουθούν να επιτίθενται κατά πολιτών και να παίρνουν ζωή μέσω αιμόποσης. Όμως, τα μέσα εξόντωσης των μεταφυσικών αυτών υπάρξεων, έχουν τα τελευταία χρόνια αυξηθεί και εξελιχθεί κατά πολύ, όπως και τα κρούσματα των επιθέσεων κατά ανθρώπων. Αποτέλεσμα αυτών, η στο χείλος της εξαφάνισης κατάσταση στην οποία περιέρχονται τα πλάσματα της νύκτας. Οι εξουσιαστές της χώρας, έχουνε πάρει την απόφασή τους, κι αυτή είναι αμείλικτη: εξαφάνιση κάθε μεταφυσικής ύπαρξης η οποία μολύνει τον σύγχρονο τεχνολογικό κόσμο. Έτσι, οι πρόσγειοι σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν τον αφανισμό, κτίζουν την αποικία τους στο όρος του Βαρνούντα, στην καρδιά των Βαλκανίων. Εκεί καλούν όλους τους απέθαντους, να ενωθούν σα μια γροθιά, για να αντιμετωπίσουν τον τρομερότερο εχθρό: Τον άνθρωπο. Βαμπίρ από όλο τον ελληνικό χώρο αλλά και τα Βαλκάνια, καταφθάνουν στο μέγα κάστρο. Απ’ την άλλη, ο λοχίας Άρης Δεσμενόγλου του αστυνομικού σταθμού Λυκαβηττού, ο ήρωάς μας, τίθεται στα γρανάζια του μηχανισμού εξόντωσης, ως ένα πιόνι στη σκακιέρα των μεγάλων. Αυτός κι η μνηστή του η Μαρίνα, ονειρεύονται να ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο, μακριά απ’ την ζούγκλα της αποξενωτικής πρωτεύουσας. Να κτίσουν μια ζωή στην ομορφιά της επαρχίας και της φύσης. Όμως, αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα, μιας κι αναπόδραστα, ο πόλεμος έρχεται ανήλεος στο προσκήνιο…

Μυθιστόρημα, Αρχύτας, 2020, 548 σελ.

Εκχυλίσματα πάθους – Κωνσταντίνος Μακρής

Μια ερωτική νουβέλα


Στην μακρινή Βραζιλία στα τέλη του 19ου – αρχές του 20ου αιώνα, ένα ζευγάρι ευγενών ζει αρμονικά τη ζωή του στην εξοχική τους έπαυλη. Η γαλήνη τους διαταράσσεται άμεσα, αφού η φαινομενική ευτυχία θα διαμελιστεί οριστικά από τον παράφορο έρωτα που γεννιέται ανάμεσα στην σύζυγο και τον ανιψιό του συζύγου. Τα νέα μαθαίνονται γρήγορα και το παράνομο ζευγάρι καταφεύγει στην Κούβα, όπου ο νεαρός Αντώνιο Κρουζ σπουδάζει ιατρός, με σκοπό να φτιάξουν από την αρχή τη ζωή τους.
Οι καινούργιες ανακατατάξεις στην καθημερινότητα όλων, δεν είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες. Κάθε άλλο. Ο Δον Χοσέ Σεγούνδο ντε λα Κάψα, ή αλλιώς ο εξαπατημένος σύζυγος, διατηρεί απρόσκοπτα πλέον τον δεσμό με την ερωμένη και υπηρέτρια του, Μαρία Τζούλια Φορμέντες. Από την άλλη, η Δόνα Κάρλα ντε λα Στρίγκα, η πρωταγωνίστρια μας, εγκαθίσταται σε μια μικρή εξοχική κατοικία, λίγο έξω από την Αβάνα και διαβιεί ευτυχισμένες μέρες με τον καινούργιο, κατά πολύ νεαρότερο της σύντροφο.
Ο γάμος τους, μετά από αρκετές περιπέτειες δεν θα αργήσει να γίνει, ενώ τα ευτράπελα και οι συναρπαστικές ιστορίες που προηγούνται δεν μας αφήνουν ασυγκίνητους. Η λαγνεία όλων είναι εμφανής και διάσπαρτη στο κείμενο, όπου με γλαφυρές περιγραφές εξιστορούνται τα ερωτικά πάθη των ηρώων.
Τέλος, στο μήνα του μέλιτος τους με υπερωκεάνιο που έχει ως τελικό προορισμό την μακρινή Ισπανία, παρακολουθούμε με αγωνία την παράξενη και απροσδόκητη τροπή των γεγονότων που μας καθηλώνουν μέχρι την υστάτη…

Μυθιστόρημα, Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις, 2011, 132 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αρχύτας, Βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις