Κώστας Φαινέκος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Κώστας Φαινέκος είναι γιατρός ενδοκρινολόγος.
Τελείωσε την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και απέκτησε την ειδικότητα της ενδοκρινολογίας και το διδακτορικό του δίπλωμα στη μεγάλη Βρετανία, ενώ μετεκπαιδεύθηκε και στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ίδρυσε το τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού “Κοργιαλένειο-Μπενάκειο” το 1981, όπου διετέλεσε διευθυντής του μέχρι το 2008 οπότε συνταξιοδοτήθηκε.
Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το σακχαρώδη διαβήτη ερευνητικά, εκπαιδευτικά και διοικητικά συμμετέχοντας στον σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων από την Πολιτεία για τη βελτίωση του επιπέδου περίθαλψης των διαβητικών σε όλη τη χώρα.

Η ζωή είναι πιο γλυκιά απ’ ό,τι νομίζεις – Κώστας Φαινέκος

Η νεαρή Κατερίνα ξυπνά από το κώμα σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου και έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα της διάγνωσης του σακχαρώδους διαβήτη.
Προσπαθεί, με τη βοήθεια της νοσοκομειακής ομάδας φροντίδας του διαβήτη, να αντιληφθεί τους μηχανισμούς της νόσου και να εφαρμόσει τις εκπαιδευτικές οδηγίες που αφορούν στη μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα, στη θεραπεία με ινσουλίνη, στη διατροφή και στην άσκηση.
Την εκπαίδευση και τις απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματά της, όπως της αποφυγής των επιπλοκών, των μορφών του διαβήτη, της μητρότητας και των επαγγελματικών της προοπτικών, συμπληρώνουν ο τελειόφοιτος της ιατρικής φίλος της, ο γενικός της ιατρός και η ψυχολόγος.
Με την εξέλιξη της ιστορίας αναδεικνύονται ο σημαντικός ρόλος της οικογένειας, του σχολείου και του κοινωνικού της περιβάλλοντος.

Η χρήση διηγηματικής γραφής, που συνδυάζει τις σημαντικές πλευρές της αντιμετώπισης του σακχαρώδους διαβήτη με την πλοκή ενός διηγήματος, καθιστά την ανάγνωση ευχάριστη χωρίς να αποστερεί τις απαραίτητες ιατρικές και νοσηλευτικές πληροφορίες ή να μειώνει την επιστημονική τους διάσταση.

Διηγήματα, Εκδόσεις Σκαραβαίος, 2017, 112 σελ.

Διηγήματα
Η ζωή είναι πιο γλυκιά απ’ ό,τι νομίζεις (2017), Εκδόσεις Σκαραβαίος

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Σκαραβαίος