Δήμητρα Μπενίση

Ελληνες λογοτέχνες
Η Δήμητρα Μπενίση γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στις γειτονιές της Νέας Φιλαδέλφειας.
Ασχολήθηκε με το θέατρο, το χορό και τη μουσική. Η προφορική αφήγηση την κέρδισε μετά από γνωριμία με storytellers της Γηραιάς Αλβιόνας. Ωστόσο αποφάσισε να αναπτύξει μια δική της τεχνική, το spontaneous taleweaving (αυτοσχεδιαστική δημιουργική αφήγηση) που εφαρμόζει σε παραστάσεις ομαδικές ή ατομικές. Είναι συγγραφέας, αφηγήτρια, καλλιτέχνιδα και ιδρυτικό μέλος της καταπληκτικής Αφηγηματικής Ομάδας Performance «Οι Βάρδισσες» μαζί με τη Ματούλα Παπαδάκη και την Εύα Παναγιωτοπούλου. Εργάζεται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών από το 2000. Το “Έπος της Έρενυξ” παραμένει ως τώρα ο μεγάλος στόχος ζωής της. Το υλικό που έχει προς έκδοση παίρνει μορφή και γίνεται βιβλία από τις εκδόσεις “Άλλωστε”.
Μυθιστορήματα
Έρενυξ: Οι πάπυροι των τεσσάρων φεγγαριών (2018), Locus 7 – Άλλωστε
Έρενυξ: Οι θάλασσες των δράκων (2018), Locus 7 – Άλλωστε

Διηγήματα
Κολοκύθες και Καταχνιάρρρ (2018), Locus 7 – Άλλωστε
Το υφαντό των Μύθων (2021), Locus 7 – Άλλωστε

Το υφαντό των Μύθων – Δήμητρα Μπενίση

Το υφαντό των μύθων


Έαρ, Έρως, Μύθος, Θέρος!
Τα υφάδια της φαντασίας και της μαγείας που μας ταξιδεύουν μέσα από τις σελίδες του Υφαντού των Μύθων.
Με οδηγό το άστρο της Πύρινης Μούσας. Μύθοι αλλιώτικα ειπωμένοι, μας ανοίγουν νέους ορίζοντες, άλλοτε φωτεινούς, αστείους και ανάλαφρους. Κι άλλοτε σκοτεινούς σαν τα μαύρα βάθη της θάλασσας, εκεί που κοιμούνται νεκροί θεοί, ξεχασμένοι από όλους, μέχρι να μας θυμηθούν, μέχρι να τους καλέσουμε, μέχρι να τολμήσουμε να προφέρουμε το όνομά τους. Οντότητες τρομερές και καλόγνωμες, οντότητες αδιάφορες για τα ανθρώπινα ή φοβερές τιμωροί.
Γιατί, όπως είπε κι ο Σέξπιρ, δια στόματος Άμλετ…
“Υπάρχουν περισσότερα στον Ουρανό και στη Γη, Οράτιε, από όσα μπορεί να ονειρευτεί η φιλοσοφία σου.”
Είμαστε, άραγε, σκόνη και σκιά; Ή φτιαγμένοι από όνειρα και μνήμες των άστρων;

Διηγήματα, Locus 7 – Άλλωστε, 2021, 134 σελ.

Κολοκύθες και Καταχνιάρρρ – Δήμητρα Μπενίση
Ιστορίες πέρα από το κατώφλι της σκοτεινιάς.
Από την αρχή του φθινοπώρου ως την αυγή της άνοιξης.
Ευωδιές βρεγμένης γης, ξύλου που καίει στο τζάκι και κανελογαρίφαλων. Το Μεγάλο Κυνήγι ξεκινά. Θα ακολουθήσετε;
Στη Σκοτεινή Εποχή του Έτους οι κυνηγοί και οι μαζωχτές ξαμολιούνται από τις Πύλες ανάμεσα στους Κόσμους, παρασυρμένοι από το πανάρχαιο τραγούδι του σκιερού δάσους, της ομιχλιασμένης ακρολιμνιάς και της παγωμένης νύχτας. Μαζί τους μάγισσες, πνεύματα και πλάσματα ενός άλλου κόσμου, τόσο κοντά στον δικό μας που μια ανάσα μόνο μας χωρίζει. Μια ανάσα θάρρους. Τόσο όσο θα χρειαστεί για να περάσει ο τολμηρός ταξιδευτής το διάσελο των ξωτικών.

Κι εκεί… Ω εκεί… Πόσες εκπλήξεις τον περιμένουν σε κάθε στροφή!

Πρέπει να είναι πολύ γενναίος αυτός που θα δοκιμάσει τη συνταγή κολοκύθες με απήγανο της Γκρίμπτσκιν Ούλφτρολλ και δεν θα τρέξει αλλόφρων να ξεφύγει προς το δάσος Ζμπεχ.

Κι αν γλυτώσει από τους μυστηριώδεις ξένους που φτάνουν στο χωριό, ίσως συναντήσει τον Γούλφρηντ και την Κατριόνα, και μαζί τους το λύκο και το ελάφι. Σε κάθε περίπτωση δεν θα αποφύγει τη συνάντηση με τις δυο παράξενες ταξιδιώτισσες εκείνου του φθινοπωριάτικου δειλινού.

Μα όλα αλλάζουν, όταν θρήνος και κοπετός ξεσπά τόσο δυνατός, που το τσουκάλι γίνεται θρύψαλα εκείνη τη νύχτα του Οκτώβρη. Ήταν άραγε η Κυνηγήτρα η φταίχτρα; Ή μήπως η κόρη με το κοράκι; Ίσως η απάντηση να είναι “πονάει δόντι, βγάζει δόντι”, και να μην το ξέρουμε ακόμα.

Το βέβαιο είναι πως θα υπάρξει η μέγιστη μαγική υποστήριξη για όποιον δει την καταχνιά στο κοιμητήριο. Ίσως καταφέρει να ακολουθήσει το άστρο της Μεγάλης Νύχτας, μα την αλήθεια. Για να ονειρευτεί την ευχή του να ζωντανεύει κάτω από το δέντρο που πεθαίνει.

Ταξιδέψτε σε μια συλλογή με ιστορίες από έναν κόσμο μαγικό, που άλλοτε βρίσκεται βολικά τοποθετημένος στη διπλανή μας πόρτα, κι άλλοτε χρειάζεται το θάρρος να περάσουμε μέσα από την Πύλη των ξωτικών, στο θαυμαστό σύμπαν της φαντασίας και της μαγείας. Φαντασία που άλλοτε μπορεί να μας κάνει να γελάμε μέχρι δακρύων, κι άλλοτε να νοσταλγούμε κάτι που μοιάζει να χάθηκε για πάντα σε μια μακρινή εποχή.

Διηγήματα, Locus 7 – Άλλωστε, 2018, 150 σελ.

Έρενυξ – Δήμητρα Μπενίση

Οι θάλασσες των δράκων


Στην Τέταρτη Εποχή της Έρενυξ…

Ο Γουίνγκο σαλπάρει από τα Φεγγαρονήσια και ταξιδεύει με καράβια -και όχι μόνο – στα νησιωτικά βασίλεια.

Και κάνει λογιών-λογιών γνωριμίες.

Έμποροι τίμιοι και έμποροι άπληστοι, ναυτικοί γενναίοι και ναυτικοί φευγάτοι, πειρατές σκληροί και πειρατές διεστραμμένοι, κλέφτες πονηροί και κλέφτες εφευρετικοί, κοπελούδες νόστιμες και κοπελούδες περπατημένες, φίλοι καρδιακοί και φίλοι άσπονδοι, αντίπαλοι δυσοίωνοι και αντίπαλοι τρομεροί, βασιλιάδες μισότρελοι και βασιλιάδες θεότρελοι, Δράκοι σμαραγδένιοι και Δράκοι…

Δράκοι; Υπάρχουν ακόμα Δράκοι στην Έρενυξ;

Φαίνεται πως υπάρχουν, αλλιώς το μόνο που θα ήταν ενδιαφέρον σε αυτό το βιβλίο θα ήταν η συνταγή για τσιχουάλες με μπερδέμονο.

Όπως την φτιάχνουν στη Σολεμάρ, φυσικά.

Μα η Τέταρτη Καταστροφή πλησιάζει επικίνδυνα.

Το παρελθόν πλέκεται σε ένα αξεδιάλυτο κουβάρι με το παρόν, ενώ ξεδιπλώνονται νέες αποκαλύψεις για τον Μέγα Εχθρό, που ο πόλεμος μαζί του ήταν η απαρχή όλων των ολέθρων.

Μυθιστόρημα, Locus 7 – Άλλωστε, 2018, 150 σελ.

Έρενυξ – Δήμητρα Μπενίση

Οι πάπυροι των τεσσάρων φεγγαριών


Εννέα οι Κόσμοι και η Έρενυξ ένας από αυτούς.

Οι άλλοι οκτώ μέσα, γύρω, πάνω, πέρα από αυτήν.

Αν καταρρεύσει έστω κι ένας από τους Εννέα, όλοι οι Κόσμοι είναι στο έλεος των όντων της Δυσχορδίας.

Μα στη δύση της Τέταρτης Εποχής η Αδελφότητα των Βάρδων της Αραμπακίς ανακαλύπτει καλά κρυμμένες πληροφορίες, προστατευμένες από τις Δυνάμεις που μάχονται την Αρμονία.

Πάπυροι Παλαιοί αρχίζουν ν’ αποκαλύπτουν τα μυστικά που σχετίζονται με την Πρώτη Καταστροφή, αλλά και τα αίτια που οδήγησαν σε αυτήν.

Ψήγματα από γεγονότα αρχαία, αλληλένδετα, που υφαίνουν το παρελθόν της Έρενυξ, λίγο πριν την τελική αναμέτρηση ανάμεσα στην Αρμονία και στη Δυσχορδία.

Λένε οι θρύλοι και οι προφητείες πως η Τέταρτη Εποχή πλησιάζει στο τέλος της.

Ένα τέλος που θα είναι η οριστική καταστροφή.

Ή μήπως όχι;

Μυθιστόρημα, Locus 7 – Άλλωστε, 2018, 160 σελ.

Πηγές: BiblioNet, Locus 7 – Άλλωστε