Δήμητρα Παπαναστασοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα.
Σπούδασε στη Ρόδο (ΑΣΤΕΡ) και στη Θεσσαλονίκη (Ανωτάτη Βιομηχανική), όπου έμεινε και εργάστηκε για 20 χρόνια. Zει στην Αθήνα.
Αρθρογραφεί σταθερά στα διαδικτυακά περιοδικά “The Mythologists”, “iporta.gr”, “Books & Style” και στο “koukidaki.blogspot.gr”.
Πολλά από τα άρθρα της μπορείτε να τα βρείτε και στο όμορφο προσωπικό της blog: Dimitra Papanastasopoulou.
Μυθιστορήματα
Σαν στάχυα στο χρόνο (2012), Διόπτρα
Στη σκιά των αιώνων (2013), Διόπτρα
Από ξύλο και ασήμι (2015), Διόπτρα
Ανεξέλεγκτο πάθος (2017), Εμπειρία Εκδοτική
Όταν σωπαίνει το φως (2018), Άνεμος Εκδοτική
Σίβυλλα: Το τίμημα της ύβρεως (2019), Άνεμος Εκδοτική
Παλαιοί λογαριασμοί (2021), 24 γράμματα
Η φωτιά της ψυχής (2022), 24 γράμματα

Συλλογικά έργα
Για πού το ‘βαλες Χριστουγεννιάτικα; (2016), Εμπειρία Εκδοτική

Η φωτιά της ψυχής – Δήμητρα Παπαναστασοπούλου

Η φωτιά


Την στιγμή που ο κόσμος πληροφορείται την δολοφονία του νεοεκλεγέντος Προέδρου του σπαρασσόμενου από εμφύλιο πόλεμο Λιβάνου, η Λιντά πληροφορείται τον αναπάντεχο και τραγικό θάνατο του αγαπημένου της και βυθίζεται σε βαριά κατάθλιψη.
Ο Φιλίπ την μεταφέρει στη Γαλλία και προσπαθεί με ιατρική φροντίδα και με την δύναμη της αγάπης του να επουλώσει τα τραύματά της.
Η ιστορία της οικογένειας της Λιντά, μαζί μ’ εκείνη της Συρίας και του Λιβάνου, είναι συναρπαστική, εξωπραγματική, όπως ακριβώς η αληθινή ζωή.
Ένα ατίθασο πνεύμα, ένας φλογερός, απαγορευμένος έρωτας και ένας δραματικός εμφύλιος σπαραγμός καθορίζουν την πορεία της ύπαρξής της. Η δίψα και η χαρά της ζωής εναλλάσσονται με το φάσμα του πολέμου και του θανάτου. Το άρωμα της ευημερίας και του κοσμοπολιτισμού παρασύρει και σαγηνεύει, ενώ την ίδια στιγμή η στυφή μυρωδιά του θανάτου κόβει την ανάσα.
Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που ξεδιπλώνει αριστοτεχνικά την πορεία μιας γυναίκας η οποία έχασε τα πάντα, αλλά το πάθος και η δύναμη για τη ζωή την κράτησαν ζωντανή.

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2022, 594 σελ.

Παλαιοί λογαριασμοί – Δήμητρα Παπαναστασοπούλου

Παλαιοί λογαριασμοί


Τρεις γυναίκες, τρεις ζωές, τρεις διαφορετικοί αιώνες, τρεις διαφορετικοί κόσμοι.
Η Βασιλεία Γερανίου είναι μια νέα και ανεξάρτητη γυναίκα του 20ού αιώνα. Η ήσυχη και προγραμματισμένη ζωή της συνταράσσεται από την εμφάνιση ενός άνδρα, κλεισμένου στα μυστικά του. Η Τζόντι Βίνεη είναι ένα φτωχοκόριτσο που οι απάνθρωπες συνθήκες του Λονδίνου του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα την οδηγούν στην εξαθλίωση. Η ομορφιά είναι το μοναδικό της όπλο που πρέπει να μάθει να το χρησιμοποιεί σωστά.
Η Γουάν Φεν είναι μια αξιοσέβαστη Κινέζα της ανώτερης τάξης του 16ου αιώνα. Βαθύ μίσος και κακή κρίση την απομακρύνουν από το περιβάλλον της και την οδηγούν στο τελευταίο κοινωνικό σκαλοπάτι.
Τι σχέση έχουν μεταξύ τους αυτές οι γυναίκες και πόσο οι συνθήκες και η στάση ζωής της Τζόντι και της Γουάν Φεν επηρεάζουν τη ζωή της Βασιλείας;
Ένα ξεχωριστό, άκρως γοητευτικό μυθιστόρημα με απρόσμενες ανατροπές, μια συναρπαστική γραφή, άλλοτε λυρική, άλλοτε σκληρή και άλλοτε ωμή, μας παρασύρει σ’ ένα αλησμόνητο ταξίδι.

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2021, 606 σελ.

Σίβυλλα – Δήμητρα Παπαναστασοπούλου

Το τίμημα της ύβρεως


Μια μαγική, μυθική ύπαρξη γεννιέται και μεγαλώνει στον απαιτητικό δέκατο τέταρτο αιώνα, με προορισμό να φέρει σε πέρας την προσωπική της δοκιμασία. Τυφλωμένη από τις τεράστιες ικανότητες που διαθέτει και τον άκρατο εγωισμό της θα επαναστατήσει, θα θελήσει να σπάσει τις αλυσίδες της νομοτέλειας στην οποία είναι υποχρεωμένη να υπακούει και θα το πληρώσει πολύ ακριβά.
Θα καταφέρει να βρει τη δύναμη να φτάσει στην ουσία των πραγμάτων και να δει καθαρά τον λόγο της υπόστασής της; Όταν όλα καταρρεύσουν, θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να επανορθώσει;
Ένα έπος γεμάτο αρμύρα, κάστρα και πέλαγος, με άντρες σκληρούς και δυνατούς, που εκτείνεται από την αρχαιότητα έως και τον εικοστό αιώνα. Η Χίος απέναντι στη Γένουα, η στέψη ενός Παλαιολόγου στην Αγία Σοφία, ένας λαός αντιμέτωπος με βαρβαρικά στίφη, η μοιραία και τραγική άλωση της Πόλης. Όλα μέσα από τα μάτια και τις πράξεις αυτής της σαγηνευτικής Σίβυλλας.
Μια καταιγιστική γραφή, μια καθηλωτική μυθοπλασία ανάμεσα στην Ιστορία και τον μύθο που αγγίζει
τα όρια του θρύλου και συνταράσσει, για να μας αφήσει στο τέλος τη λυτρωτική γεύση της ολοκλήρωσης, της αισιοδοξίας και της νίκης.

Μυθιστόρημα, Άνεμος Εκδοτική, 2019, 404 σελ.

Όταν σωπαίνει το φως – Δήμητρα Παπαναστασοπούλου
Στη βενετοκρατούμενη Κρήτη του 16ου αιώνα μια σειρά φόνων συνταράσσει την περιοχή του Αμαρίου, ενώ οι Τούρκοι πυρπολούν το γειτονικό Ρέθυμνο. Ο σκληρός τοπικός άρχοντας του Αμαρίου δολοφονείται.
Ο δυνατός έρωτας και ο γάμος του νέου Βενετού διοικητή του Ρεθύμνου με τη χήρα αρχόντισσα γίνεται αφορμή ενός μεγάλου ταξιδιού στην ονειρική κοσμοκρατόρισσα Βενετία της εποχής. O πλούτος και η δύναμη της ανώτατης τάξης της Γαληνοτάτης ξετυλίγονται, παρασύρουν τον αναγνώστη, τον παίρνουν μαζί τους στις διασκεδάσεις, στις υπαίθριες γιορτές, στο καρναβάλι, τον ξεναγούν στο παλάτσο του δόγη.
Η επιστροφή στην Κρήτη φέρνει κι άλλη, αμέτρητη ευτυχία, αλλά δεν κρατάει πολύ· σκευωρίες, τρομακτικά μυστικά, επανεμφάνιση παλιών βεντετών και νέα φονικά δημιουργούν ένα αβάσταχτο, ανατριχιαστικό τοπίο.
Ο διοικητής, ένας νέος που έχει γεράσει ξαφνικά, θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τους χειρότερους εφιάλτες και θα κληθεί να συνεχίσει τη ζωή του συντριμμένος, έχοντας ζήσει σε ελάχιστο χρόνο όσα ένας άτυχος άνθρωπος σε μια ολόκληρη ζωή.
Ένα μυθιστόρημα δυνατό, βίαιο, σκληρό και τρυφερό· μια γραφή συναρπαστική και καθηλωτική· μια ιστορία χωρίς κάθαρση που συγκλονίζει μέχρι την τελευταία λέξη.

Μυθιστόρημα, Άνεμος Εκδοτική, 2018, 288 σελ.

Ανεξέλεγκτο πάθος – Δήμητρα Παπαναστασοπούλου
Μια πραγματική ιστορία πραγματεύεται στο νέο της βιβλίο η Δήμητρα Παπαναστασοπούλου, την ιστορία μιας γυναίκας από τη Κοκκινιά, η οποία γεννήθηκε σε ένα προσφυγικό σπίτι, κατορθώνει να σπουδάσει μόνη της και αρπάζει μια καλή και απρόσμενη τύχη που της παρουσιάζεται. Η συγγραφέας κατορθώνει να αποτυπώσει άψογα τη ψυχολογία που κυβερνά κάθε στιγμή τη προσωπικότητα της ηρωίδας της και ταυτόχρονα να μας δώσει εικόνες από την ιστορία της Ελλάδας κατά την διάρκεια του εικοστού αιώνα, της προσφυγιάς, του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και της Ελλάδας που ακολούθησε. Η γλώσσα του βιβλίου είναι αρκετά γλαφυρή, κατορθώνει κάθε στιγμή να αποτυπώσει τον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων του και να μας κάνει συμμέτοχους στις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η δομή του, με τις συνεχείς παλινωδίες στο χρόνο, όχι μόνο δεν κουράζει, αλλά διευκολύνει την ανάγνωση.

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2017, 320 σελ.

Από ξύλο και ασήμι – Δήμητρα Παπαναστασοπούλου
1522. Μέσα στο απόρθητο κάστρο της Ρόδου, κάτω από την απειλή των πολυάριθμων Τούρκων, η ζωή δεν κοστίζει τίποτα. Ο κόσμος, ιππότες και απλοί πολίτες, ξεκινούν τη μέρα τους χωρίς να ξέρουν αν θα τους βρει η νύχτα, συνεχίζουν όμως να ζουν και να ερωτεύονται, παρά την αγριότητα που ξεχύνεται καταπάνω τους σαν καταιγίδα. Ενώ η πείνα, η προδοσία και ο θάνατος κυριαρχούν, φέρνοντας την ήττα των χριστιανών, ένας καλόγερος προσπαθεί να διαφυλάξει μια πολύτιμη εικόνα της Παναγίας, αγνοώντας τον κίνδυνο που τον περικυκλώνει. Τέσσερις αιώνες αργότερα. Τώρα, οι κάτοικοι του όμορφου νησιού ανεβαίνουν έναν διαφορετικό γολγοθά – αυτόν του φασισμού. Η ανηφόρα είναι δύσκολη, αλλά αντέχουν, αν και ζουν σε μια ζοφερή αβεβαιότητα. Ο κλοιός όλο και σφίγγει, σαν ένα μουσικό ρόντο, που ενώ είναι το ίδιο, η έντασή του αυξάνει μέχρι να φτάσει στην κορύφωση.
Ένα μυθιστόρημα γεμάτο συγκινήσεις, ανατροπές και αλήθειες. Η καθημερινότητα ανακατεύεται με την αντίσταση και την κατασκοπεία και γίνεται αβάσταχτη, αποπνικτική, με την προδοσία να κυριαρχεί τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο μέρος, με το θάνατο να καραδοκεί, με την ελπίδα για ζωή να ξεθωριάζει, αλλά να μη χάνεται, μέχρι που το τέλος έρχεται αδυσώπητο αλλά λυτρωτικό.

Μυθιστόρημα, Διόπτρα, 2015, 496 σελ.

Στη σκιά των αιώνων – Δήμητρα Παπαναστασοπούλου
Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Ηλίας Αλεξόπουλος τελειώνει την Ιατρική Σχολή Αθηνών και κάνει μεγάλα όνειρα για το μέλλον. Όμως ένας απαγορευμένος έρωτας και ένα κοινωνικό σκάνδαλο τον αναγκάζουν να αναζητήσει καταφύγιο στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη, μια πόλη εξωτική και παράξενη, μια πολύχρωμη τοιχογραφία εθνών και πολιτισμών. Ο Ηλίας Αλεξόπουλος μεγαλουργεί στη νέα του πόλη, γίνεται ισχυρός παράγοντας, αφιερώνει τη ζωή του σε φιλανθρωπίες και δημιουργεί οικογένεια.
Καθώς τα χρόνια κυλούν και τα σύνορα αλλάζουν, η ιστορία της Θεσσαλονίκης αφήνει σημάδια στα άψυχα κτήρια και σε όσους τη λογίζουν για πατρίδα τους. Στα βαριά μυστικά του Ηλία, έρχονται να προστεθούν αυτά του αινιγματικού φίλου του, Πιερ Μαλέρμπ.
Η μοίρα δεν ξεχνά τα κρίματα του παρελθόντος, στήνει εμπόδια και παγίδες, και φέρνει τελικά τον Ηλία αντιμέτωπο με όσα προσπαθούσε μάταια να αποφύγει. Μετά από δεκαετίες πόνων και παθών, ένας ακόμα κατακτητής κάνει δικιά του τη Θεσσαλονίκη και οι ήρωες πρέπει να βρουν κουράγιο να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τη ζοφερή πραγματικότητα, αλλά και τις πληγές της καρδιάς τους.

Μυθιστόρημα, Διόπτρα, 2013, 558 σελ.

Σαν στάχυα στο χρόνο – Δήμητρα Παπαναστασοπούλου
Λάρισα, 6 Μαρτίου 1770
Ο Οθωμανός κατακτητής ξεσπάει για ακόμα μια φορά τη μανία του σε αθώους ανθρώπους. Η συμφορά που χτυπάει την πόλη είναι τρομακτική, οι δρόμοι γεμίζουν πτώματα και ορφανά που τρέχουν να κρυφτούν. Δύο αδέρφια καταφέρνουν να γλιτώσουν και να φύγουν μακριά. Ο ένας παίρνει μοναδικό ενθύμιο το ρολόι του πατέρα του, ο άλλος δύο κοσμήματα της μητέρας. Οι μοίρες τους χωρίζουν για πάντα.
Πολλά χρόνια αργότερα, μετά την απελευθέρωση, οι απόγονοι των δύο παιδιών βρίσκονται στο θεσσαλικό κάμπο προκειμένου να φτιάξουν τις ζωές τους. Μέσα από τα μάτια τους περνούν τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, οι μεγάλες υποθέσεις του έθνους τούς επηρεάζουν και μεγαλώνουν το βάρος στους ώμους τους. Και τελικά έρχεται μια νέα γενιά, απαλλαγμένη από τα αμαρτήματα του παρελθόντος, να ξανασμίξει την κληρονομιά που είχαν αφήσει τα δύο αδέρφια και να ολοκληρώσουν έναν μεγάλο κύκλο.
Το “Σαν στάχυα στο χρόνο”, το συγκλονιστικό ντεμπούτο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου, είναι πρώτα απ’ όλα μια βαθύτατα ανθρώπινη ιστορία, η αφήγηση της τύχης μιας οικογένειας που διασχίζει το χρόνο, η τοιχογραφία μιας ταραγμένης εποχής. Έντονα χρώματα και μυρωδιές ξεπηδούν απ’ τις σελίδες του βιβλίου, ανοίγοντας ένα παράθυρο με πανέμορφη θέα σε μια γοητευτική εποχή.

Μυθιστόρημα, Διόπτρα, 2012, 531 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Διόπτρα, Εμπειρία Εκδοτική, Άνεμος Εκδοτική, 24 γράμματα