Δήμητρα Στάικου

Δήμητρα Στάικου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Δήμητρα Στάικου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Μιλάει απταίστως γαλλικά, ισπανικά και αγγλικά. Παρά τις σπουδές της στη Νομική, υπερίσχυσε η αγάπη της για το θέατρο. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές όπως “Κλεμμένα όνειρα” του Mega, “Μοντέρνα οικογένεια”, “Συμμαθητές”, “Δικαίωση” και “Εθνική Ελλάδος” κα. Το 2016 ως θεατρικός συγγραφέας έκανε το ντεμπούτο της με το έργο “Παιχνίδια ή Ένα φερμουάρ που έχει κολλήσει” που παίχτηκε στο θέατρο “Σταθμός”.
Μυθιστορήματα
Πηλός και αμαρτία (2022), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Θεατρικά έργα
Παιχνίδια Ή ένα φερμουάρ που έχει κολλήσει (2016), Κάπα Εκδοτική
Το Φαινόμενο του θερμοκηπίου (2016), Μωραΐτης Εκδόσεις

Πηλός και αμαρτία – Δήμητρα Στάικου

Πηλός


Σε µια στροφή της µοίρας, ο Αλέξης φεύγει από το Αϊδίνιο µε τη µητέρα του Αντριάνα, ακολουθώντας τη στην ελευθεριάζουσα τότε Σµύρνη, όπου αυτή πάει για να συναντήσει τα όνειρά της. Φτάνοντας εκεί, στα Χιώτικα, όπου είναι συγκεντρωµένοι όλοι οι οίκοι ανοχής, κρυφοί ή φανεροί, τα καφέ αµάν και τα µπαρ, γίνεται κοινωνός ενός άλλου κόσµου, γεµάτου πόρνες και ρεµπέτες, µυρωδιά οπίου και λιβανιού και µιας ασύδοτης διασκέδασης που µέχρι τότε δεν είχε ξανασυναντήσει.

Μεγαλώνει ανάµεσά τους, κοντά στην Ανεσσώ και την Πολυξένη, την Ντυράν, τον Σάββα και την Τασούλα, αλλά κυρίως τη Μαρίκα που διαφεντεύει τα Χιώτικα, µαθαίνοντας από αυτούς τη σχετικότητα του ηθικού και του ανήθικου.

Στην καταστροφή της Σµύρνης κατορθώνει να επιβιβαστεί σε ένα πλοίο µε µόνη αποσκευή τη µνήµη. Άνθρωπος πια χορτάτος από τη ζωή, µε τη σκέψη στη χαµένη αδερφή του, ξεκινά να ξεδιπλώνει µπροστά µας την ιστορία τη δικιά του και µιας πόλης µε πολλά πρόσωπα.

Η ζωή ξέρει –και πρέπει να την εµπιστευόµαστε– σε ποιους δρόµους βάζει εµπόδια και ποιους άλλους ανοίγει για να πορευτούµε, αφού, για να φτάσουµε µια µέρα να γίνουµε αυτό που είµαστε προορισµένοι να γίνουµε, πρέπει να περάσουµε από τόσες σκάλες και πατώµατα πολύ πιο ωφέλιµα απ’ ό,τι αν παίρναµε το ασανσέρ για να βρεθούµε µονοµιάς στην πηγή της γνώσης και της ευτυχίας.

Ενώ πίστευα ότι το σχολείο θα µε έκανε συγγραφέα, τελικά ήταν η ζωή και η καθηµερινότητά µου στα Χιώτικα που µε γέµισαν φαντασία και εικόνες για πράγµατα που οι άλλοι που δεν τα έζησαν ήθελαν να τα δουν αποτυπωµένα στο χαρτί.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2022, 384 σελ.

Το Φαινόμενο του θερμοκηπίου – Δήμητρα Στάικου

Το Φαινόμενο


Το βιβλιοπρόγραμμα της θεατρικής παράστασης.

Όλο το έργο διαδραματίζεται σε μια σε μια στάση λεωφορείου, όπου κάθεται μια ηλικιωμένη γυναίκα με περίεργη όψη, τα ρούχα της δείχνουν αλλόκοτα, κρατά μια βαλίτσα. Σε λίγο πλησιάζει μία νεότερη γυναίκα που κάθεται κοντά της λαχανιασμένη και ανακουφισμένη που τη βρήκε. Η ηλικιωμένη θέλει να αποδράσει από το σπίτι τους -που της μοιάζει με νεκρά φύση- αποτολμώντας την αναζήτηση της ελευθερίας και της νεανικής φρεσκάδας.

Θεατρικό, Μωραΐτης Εκδόσεις, 2016, 50 σελ.

Παιχνίδια – Δήμητρα Στάικου

ΠαιχνίδιαΉ ένα φερμουάρ που έχει κολλήσει


Ο θεατρολόγος Μάκης Μεζόπουλος σημειώνει στον πρόλογό του: «Σαν μικρές φλούδες ζωής μοιάζουν οι ιστορίες που η Δήμητρα Στάικου τοποθέτησε πάνω στο χαρτί. Άνθρωποι του περιθωρίου που γίνονται οικείοι και άνθρωποι που έμοιαζαν οικείοι περνούν στο περιθώριο. Το κείμενο φαίνεται να θέλει να αλλάξει τους κανόνες του χθες, να ξυπνήσει όσους ακόμα κοιμούνται και να τους δείξει έναν κόσμο γυμνό και ελεύθερο. Πόρνες, μετανάστες, ζευγάρια και οικογένειες μπαίνουν σε μια δίνη που συνεπαίρνει και μαγεύει».
Το Παιχνίδια ή ένα φερμουάρ που έχει κολλήσει είναι ένα έργο σαν κινηματογραφικό κολάζ από σκηνές που ακροβατούν ανάμεσα στο ρεαλισμό και την υπέρβαση.
Το έργο της Δήμητρας Στάικου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την Άνοιξη του 2016 στο Θέατρο Σταθμός στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Fresh Play Project, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γιαμλόγλου.

Πρόλογος: Μάκης Μεζόπουλος

Θεατρικό, Κάπα Εκδοτική, 2016, 64 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μωραΐτης Εκδόσεις, Κάπα Εκδοτική, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη