Αξιοποίησε τις σπουδές της σε Ιστορία και Αρχαιολογία διδάσκοντας σε δημόσια λύκεια. Γράφει ποιήματα αλλά και πεζά (λογοτεχνικά και δοκιμιακά) και ασχολείται με τα γραπτά των άλλων κάνοντας επιμέλειες εκδόσεων και δημοσιεύοντας άρθρα κριτικής λογοτεχνίας σε λογοτεχνικά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά. Έργα: “Εγχειρίδιο για την παραγωγή λόγου”, “Το ύφος και το ήθος” (δοκίμια), “Το ατελιέ” (διηγήματα), “Ο χώρος ανάμεσα” (νουβέλα), “Τα κοινά και τα ιδιωτικά” (διηγήματα),”Λέξεις απόκρημνες” (ποιήματα), “Σύμη, με τα μάτια της ψυχής” (συλλογικό έργο). Ποιήματά της και πεζά έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις (“Ετερότητα” και άλλες ανθολογίες), και έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά. Συντονίζει τη Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Αγίας Παρασκευής. Είναι μέλος του Κύκλου Ποιητών. Διατηρεί στο διαδίκτυο το ιστολόγιο (blog) Με ανοιχτά βιβλία.
Ο χώρος ανάμεσα (2013), Νοών
Διηγήματα
Το ατελιέ (2011), Νοών
Τα κοινά και τα ιδιωτικά (2014), Νοών
Ο βιωμένος χρόνος (2017), ΑΩ Εκδόσεις
Ποίηση
Λέξεις απόκρημνες (2017), Μικρές εκδόσεις
Ο Ευτυχισμένος Σίσυφος (2019), ΑΩ Εκδόσεις
Παλίμψηστη του Λύκου μου μορφή (2021), ΑΩ Εκδόσεις
Συλλογικά έργα
Σύμη (1998), Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
2η Ομαδική ποιητική συλλογή (2015), Διάνυσμα
3η Ομαδική ποιητική συλλογή (2016), Διάνυσμα
Με το π της ποίησης (2018), ΑΩ Εκδόσεις
Θησαυροί της άμμου: Ποίηση της ελληνικής κρίσης (2019), ΑΩ Εκδόσεις
Γράμματα ανεπίδοτα (2019), Ελκυστής
Παλίμψηστη του Λύκου μου μορφή – Διώνη Δημητριάδου
ΛΥΚΟΣ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΑΣ ΜΑΖΙ
Βαρύς ο νόστος
η αγέλη απωθητική
κι η μοναξιά ανελέητη
Εγώ πιασμένος στην απόχη
μια πεταλούδα άπτερη
Ο Λύκος
Ποίηση, ΑΩ Εκδόσεις, 2021, 64 σελ.
Ο Ευτυχισμένος Σίσυφος – Διώνη Δημητριάδου
τοπίο ξερό ξαναγεννιέται
φτύνει κατάμαυρο κουκούτσι
και ξεγελά με χρώματα γαλάζια
σε σκοτεινούς καιρούς ομνύει
σταυροκοπιέται ο νους θολώνει
στο ‘πα πως θάμπωσε ο κόσμος
γυαλί που μαύρισε η φλόγα
τι λίγοι που απομείναμε
στο κέλυφος της γης
Ποίηση, ΑΩ Εκδόσεις, 2019, 72 σελ.
Ο βιωμένος χρόνος – Διώνη Δημητριάδου
Μικρές ιστορίες
Το άλλο φεγγάρι
Η έννοια του χρόνου, ασύλληπτη στην ουσία της, με τα μετρήσιμα χρονικά διαστήματα μόνο προσωπικά να εννοούνται. Γι’ αυτό και ο μέσα χρόνος είναι και ο μόνος προσιτός. Μέσα του ζούμε και πάνω στις διαδρομές του πατάνε τα αβέβαια βήματά μας. Στο μεταξύ, ο χρόνος ο αληθινός τρέχει αδιάφορος για τη δική μας αντίληψη και εμείς μόνο στιγμές αποτυπώνουμε θεωρώντας πως έστω για λίγο πιάσαμε το νόημα. Μπορεί βέβαια όλο αυτό να είναι μια ψεύτικη αίσθηση του υπαρκτού, και ο χρόνος μόνο ως προσωπικός να βιώνεται. Σ’ αυτής της μαγικής συμπαντικής απάτης την αίσθηση ακουμπούν αυτές οι μικρές ιστορίες. Κάποιες ελάχιστες σε έκταση, ίσως για να υπαινιχθούν την αξία της στιγμής που χάνεται ανεπαίσθητα, αν δεν προλάβεις να την κρατήσεις υγρή στο χέρι σου.
Διηγήματα, ΑΩ Εκδόσεις, 2017, 120 σελ.
Λέξεις απόκρημνες – Διώνη Δημητριάδου
Η έκδοση είναι δίγλωσση, περιλαμβάνει σε πρώτη έκδοση τα ποιήματα της Διώνης Δημητριάδου στο ελληνικό πρωτότυπο και τις αγγλικές μεταφράσεις από τους Robert Crist και Δέσποινα Λαλά – Crist.
Mετάφραση: Robert Crist, Δέσποινα Λαλά – Crist
Ποίηση, Μικρές εκδόσεις, 2017, 112 σελ.
Τα κοινά και τα ιδιωτικά – Διώνη Δημητριάδου-Βουδούρη
Δώδεκα διηγήματα για την ανθρώπινη περιπέτεια.
Οι ήρωες τους βρίσκονται από τη μια μέσα στο πολιτικό παιχνίδι -που αποδεικνύεται είτε πολύ βαρύ για τις δυνάμεις τους είτε πολύ λίγο για τις απαιτήσεις τους- και από την άλλη μέσα στην προσωπική τους, συχνά πολύ αβέβαιη, πορεία. Και στις δύο περιπτώσεις (και στα κοινά αλλά και στα ιδιωτικά πράγματα) αναζητούν την αλήθεια και την αυθεντικότητα. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο.
Με ποια μέτρα να τους κρίνεις; Για τα λάθη που έκαναν (εκούσια ή ακούσια), για την πίστη τους στον άνθρωπο ή, μήπως, για την απιστία τους σ’ αυτό ακριβώς που νόμιζαν ότι υπερασπίζονταν;
Δώδεκα διηγήματα με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο-πολίτη αλλά και τον άνθρωπο-ιδιώτη, τελικά τον άνθρωπο που βιώνει τη μοναξιά -που του υπαγορεύουν οι άλλοι- ή τη μοναχικότητα -που ο ίδιος επιλέγει με τη στάση του.
Διηγήματα, Νοών, 2014, 166 σελ.
Ο χώρος ανάμεσα – Διώνη Δημητριάδου-Βουδούρη
Ο άνθρωπος, που επιχειρεί μια ανασκόπηση της ζωής του στην προσπάθειά του να εντοπίσει τη θέση του στον κόσμο αλλά κυρίως να ορίσει τον χώρο του, προσκρούει στην πιθανότητα όλα αυτά, τα θεωρούμενα απολύτως ελεγχόμενα, να υπογραμμίζουν απλώς την ισχνή, θνητή του υπόσταση, απέναντι σε ανώτερες, ασαφείς και αόρατες δυνάμεις. Στο σημείο αυτό “συναντάται” με τον τραγικό ήρωα, τον Οιδίποδα, τον απόλυτα ελεύθερο άνθρωπο, που γέννησε η μυθική ελληνική σκέψη, και απογείωσε η δραματική τέχνη του Σοφοκλή.
Η Μοίρα ή ο Άνθρωπος; Ποιος έχει την τελευταία λέξη σ’ αυτό το παιχνίδι που καλούμαστε να παίξουμε στον κόσμο;
Μια νουβέλα με προσμείξεις δοκιμίου ή ένα δοκίμιο με λογοτεχνική αμφίεση;
Νουβέλα, Νοών, 2013, 102 σελ.
Το ατελιέ – Διώνη Δημητριάδου-Βουδούρη
Ένα ταξίδι με απρόβλεπτη εξέλιξη, μια επιστροφή στην παιδική ηλικία, ένα σκαθάρι που αποφασίζει να πεθάνει, ένας ήρωας αυτονομείται από τον συγγραφέα-δημιουργό του, ένα έγκλημα θαμμένο στον χρόνο. Δίπλα σ’ αυτά άνθρωποι που παίρνουν δραματικές αποφάσεις για τη ζωή τους, βασανιστικές μνήμες που επιμένουν, ακόμα η καταλυτική επίδραση της Τέχνης πάνω σε ξεχωριστούς ανθρώπους. Λεπτές αδιόρατες γραμμές συνδέουν κάποιους από τους ήρωες αυτών των διηγημάτων φτιάχνοντας, έτσι, έναν κόσμο με ορατή την αίσθηση της μελαγχολίας αλλά ταυτόχρονα και με διάθεση κάποιας χιουμοριστικής αντιμετώπισης των καταστάσεων που η ζωή ή οι επιλογές τους δημιουργούν.
Δεκαοκτώ διηγήματα σε μικρή φόρμα. Η ουσία μοιάζει να αρκείται σε ελάχιστες, καίρια επιλεγμένες, φράσεις. Αυτό, άλλωστε, δηλώνουν και οι τίτλοι τους. Ένα μοναδικό ουσιαστικό κάθε φορά, που συμπυκνώνει το νόημα είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά.
Οι ήρωες τους ψάχνουν και αυτοί την ουσία. Άραγε τη βρίσκουν;
Διηγήματα, Νοών, 2011, 164 σελ.
Πηγές: Biblionet, Νοών, ΑΩ Εκδόσεις, Μικρές εκδόσεις