Ελένη Δόμανου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Δόμανου γεννήθηκε στα Ριζώματα Ημαθίας, ένα χωριό στα πανέμορφα Πιέρια Όρη. Κατοικεί στη Βέροια με την οικογένειά της.
Tο μυθιστόρημα “Τόσα λίγα για πολύ καιρό” από τις εκδόσεις iWrite, είναι η πρώτη της συγγραφική απόπειρα που στόχο έχει να δείξει μέσα από τα μελαγχολικά μάτια της ηρωίδας πόσο αβάσταχτα οδυνηρό είναι, από γεννησιμιού σου, να τσαλακώνουν τα φτερά σου για να μην μπορείς να πετάξεις, να σου αφαιρούν το δικαίωμα να παλέψεις για ένα ποιοτικότερο μέλλον και να σε σπρώχνουν σε δύσβατα μονοπάτια, που άλλοι διάλεξαν για σένα. Πόσο ακατόρθωτο μοιάζει να ρίξεις φως στο σκοτάδι του μυαλού σου, να σπάσεις τα δεσμά σου και να πορευτείς στη ζωή με τις δικές σου επιλογές; Πόσο αφάνταστα γλυκιά γεύση δίνει η αίσθηση της ελευθερίας!. Μετά έγραψε το “Αγγίζοντας το αύριο” από τις εκδόσεις Πνοή και τρίτο της βιβλίο από τις εκδόσεις Κίτρο είναι το “Καλά κρυμμένα μυστικά”.

Τόσα λίγα, για πολύ καιρό – Ελένη Δόμανου




Από μικρούλα η Βιργινία είχε συνηθίσει να φυγαδεύει τον εαυτό της από την αβάσταχτη πραγματικότητα, προσγειώνοντάς τον στον επίπλαστο κόσμο των ονειροπολήσεων. Με την αχαλίνωτη φαντασία της ύφαινε μια ζωή όμορφη σαν ουράνιο τόξο, φωτεινή σαν καλοκαιριάτικο ήλιο, με ανθρώπους καλοσυνάτους, χαμογελαστούς, που την υπεραγαπούσαν, σέβονταν τις επιθυμίες της και άκουγαν με ενδιαφέρον τις ανησυχίες της. Μονάχα εκεί, στις ευεργετικές ονειροπολήσεις της, δεν μπορούσαν να εισχωρήσουν οι μεγάλοι και μόνο εκεί είχε απόλυτη ελευθερία να ζει αληθινά.

Μεγαλώνοντας μέσα σε καθεστώς βίας και καταπίεσης το μυαλό της αλυσοδέθηκε από ενοχές, φοβίες, ανασφάλειες. Μαθημένη από κούνια στη σιωπή της υπακοής τής έλλειπε το ψυχικό σθένος να υψώσει το ανάστημά της και να διεκδικήσει τα δικαιώματά της. Εκείνη η εποχή του αυταρχισμού ήταν αιτία να βολοδέρνει έρμαιο της θέλησης των άλλων, παραχώνοντας τα όνειρά της, κάνοντας μύριους συμβιβασμούς. Μπλεγμένη σε αγκαθωτούς δρόμους γεμάτους «πρέπει» και ατελείωτες υποχρεώσεις, έχασε τον εαυτό της, το ουσιαστικό νόημα της ζωής.

Ποιο βαρύ μυστικό ευθύνεται για τη βίαιη συμπεριφορά των γονιών της; Ποιοι ήταν οι λόγοι της σκληρότητας, οι λόγοι που απαιτούσαν να υποκλίνεται μπροστά τους, δίχως το δικαίωμα της πρωτοβουλίας;

Μετά από απειράριθμες ψυχολογικές διακυμάνσεις, η ανάγκη της να πάρει απαντήσεις σαν δυναμίτης άνοιξε τρύπα στο βράχο του παρελθόντος και η Βιργινία, λαχταρώντας να ρίξει άπλετο φως στο μυστήριο, βύθιζε όλο και βαθύτερα την αξίνα.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2014, 430 σελ.

Αγγίζοντας το αύριο – Ελένη Δόμανου




Η Μαρίνα είναι μια πενηντάχρονη κυρία που ζει μόνη της αφού ο άντρας της σκοτώθηκε σε ατύχημα πριν από πολλά χρόνια και οι γιοι της ζουν και εργάζονται μακριά από την πόλη της. Η ζωή της αλλάζει ριζικά όταν δίπλα της μετακομίζει η Ιωάννα με τον μικρό της γιο, ο οποίος βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Αφοσιώνεται στη φροντίδα του μικρού και αισθάνεται χρήσιμη έπειτα από πολύ καιρό. Όμως το παρελθόν δεν έχει τελειώσει μαζί της. Της χτυπάει την πόρτα φέρνοντας ευχάριστα αλλά και δυσάρεστα μαντάτα. Θα καταφέρει να νικήσει τις σκιές και να βγει ξανά στο φως; “Αγγίζοντας το αύριο”. Ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα και τις δεύτερες ευκαιρίες.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πνοή, 2016, 336 σελ.

Καλά κρυμμένα μυστικά – Ελένη Δόμανου




Από μικρό κορίτσι γνώρισε το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Γνώρισε τον φόβο, την πίκρα, την υποτίμηση, τη βία… Κι αν στην εφηβεία της συνάντησε την ευτυχία στην αγκαλιά του Άρη, του αδικοχαμένου Άρη, γρήγορα βίωσε τη θλίψη και τον πόνο της απώλειας του μοναδικού ανθρώπου που την αγάπησε πραγματικά.

Αναγκάστηκε να το σκάσει κρυφά από το νησί της, για να σώσει τον εαυτό της, κουβαλώντας στην ψυχή της ένα βαρύ μυστικό και στο σώμα της τον καρπό του έρωτά της.

Δυόμισι δεκαετίες απέφευγε να πατήσει το πόδι της στον τόπο που γεννήθηκε. Ένας θάνατος όμως την ανάγκασε να οπλιστεί με θάρρος και να το πράξει. Και τότε άρχισε να ξετυλίγεται ένα μαύρο κουβάρι και να αποκαλύπτονται τα ανέντιμα σχέδια που κάποιοι είχαν καταστρώσει και υλοποιήσει καταφέρνοντας έτσι να της πάρουν ό,τι πολυτιμότερο είχε.

Τώρα πια, το παρελθόν απειλούσε πως θα ανατρέψει τις ζωές όλων.

Άραγε θα βρει δικαίωση;

Θα τιμωρηθούν οι ένοχοι;

Θα πάρει ο καθένας αυτό που του αξίζει;

Μυθιστόρημα, Κίτρο Εκδόσεις, 2019, 450 σελ.

Μυθιστορήματα
Τόσα λίγα, για πολύ καιρό (2014), Εκδόσεις Πηγή
Αγγίζοντας το αύριο (2016), Εκδόσεις Πνοή
Καλά κρυμμένα μυστικά (2019), Κίτρο Εκδόσεις

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή, Εκδόσεις Πνοή, Κίτρο Εκδόσεις