Ελένη Στρατούλη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελένη Στρατούλη γεννήθηκε στον Αστακό Ξηρομέρου του νομού Αιτωλοακαρνανίας, όπου έζησε μέχρις ότου τελείωσε το Λύκειο.
Σπούδασε στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ζει από το 1984 στην Κέρκυρα, όπου εργάστηκε ως δικηγόρος μέχρι τη συνταξιοδότησή της. Έχει ένα γιο, πτυχιούχο Φιλολογίας. Από τις εκδόσεις ” Άπαρσις” κυκλοφορούν τα βιβλία της: «Σπέρνω παραμύθια, φυτρώνουν ιστορίες» (2020), «Λαβυρίνθων έξοδοι» (2021) και «Η Ιθάκη ας περιμένει» (2022).

Διηγήματα
Σπέρνω παραμύθια φυτρώνουν ιστορίες (2020), Άπαρσις
Η Ιθάκη ας περιμένει (2022), Άπαρσις

Ποίηση
Λαβυρίνθων έξοδοι (2021), Άπαρσις

Η Ιθάκη ας περιμένει – Ελένη Στρατούλη

Η Ιθάκη


Δύο πατρίδες, το χωριό και το νησί. Η μία, ο γενέθλιος τόπος, ο Αστακός. Η άλλη, ο τόπος μετανάστευσης, η Κέρκυρα.
Η συγγραφέας αιωρείται ανάμεσα στις δύο πατρίδες της και ταυτόχρονα ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα, στραμμένη με συγκρατημένη αισιοδοξία στο αύριο.
Μέσα στο δυστοπικό περιβάλλον του covid-19, με το ιδιότυπο ημερολόγιό της καλύπτει ένα έτος, απ’ το Μάρτιο του 2021 μέχρι το Φεβρουάριο του 2022, που πάτησε το οριακό σκαλοπάτι των εξήντα χρόνων της. Με τις εξήντα μικρές της αφηγήσεις κάνει σύντομες αναζωογονητικές αποδράσεις στην ύπαιθρο, στη θάλασσα, στα παιδικά χρόνια, στα όνειρα, στο μύθο, στην ιστορία, στην επιστήμη, στην τέχνη, στον έρωτα, στον κόσμο, παρασέρνοντας τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι αναζήτησης, γνώσης και αυτογνωσίας, γιατί «Έτσι κι αλλιώς, το ταξίδι έχει σημασία. Η Ιθάκη του καθενός μας ας περιμένει». Και κάθε φορά επιστρέφει με την ελπίδα υπό μάλης, γιατί «Η ζωή είναι ωραία».

Διηγήματα, Άπαρσις, 2022, 208 σελ.

Λαβυρίνθων έξοδοι – Ελένη Στρατούλη

Λαβυρίνθων έξοδοι


Ένα περίπλοκο ταξίδι αναζήτησης και εξερεύνησης της συνειδητότητας σε θάλασσες τραγουδιών και ποιημάτων (σαν αφηγήσεις) και σε νησίδες-σταθμούς αφηγήσεων (σαν ποιήματα), έμπλεες συναισθημάτων,
που οι λέξεις και εικόνες άλλοτε καλύπτουν και άλλοτε αποκαλύπτουν την έντασή τους. Στο ταξίδι αυτό, οι τέσσερεις εποχές της ανθρώπινης ψυχής, ο ΕΡΩΤΑΣ, η ΟΜΟΡΦΙΑ, η ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ και η ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ, εμφανίζονται ως πραγματικές ή ονειρικές διέξοδοι στους λαβύρινθους της ζωής και της σκέψης, με μια αδιόρατη κλωστή θλίψης να τις διαπερνά και να τις συνδέει μεταξύ τους.

Ποίηση, Άπαρσις, 2021, 168 σελ.

Σπέρνω παραμύθια φυτρώνουν ιστορίες – Ελένη Στρατούλη
Ένα μπουκέτο αληθινές ιστορίες, που από μέσα τους ξεπηδούν σα λουλούδια παραδοσιακά παραμύθια και τραγούδια.

Ιστορίες γλυκόπικρες, γεμάτες ολοζώντανες εικόνες απ’ το παρελθόν, που πηγαινοέρχονται στο χρόνο ακολουθώντας τις ιστορικές, κοινωνικές κι οικονομικές συνθήκες της εποχής τους.

Ιστορίες στη μνήμη οικείων κι αγαπημένων προσώπων, στη μνήμη των γυναικών άλλης εποχής και των εποχών που έφυγαν μαζί τους αφήνοντας το αποτύπωμά τους.

Iστορίες με παραμύθια και σαν παραμύθια για μεγάλους, που τους παρακινούν ν’ αναζητήσουν το παιδί μες στο μυαλό και στην καρδιά τους.

Διηγήματα, Άπαρσις, 2020, 152 σελ.

Πηγές: Biblionet, Άπαρσις