Ελλη Ρουσσίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Έλλη Ρουσσίδου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Εχει σπουδάσει αγγλική λογοτεχνία και ποίηση του 18ου αιώνα καθώς και μετάφραση στο Μητροπολιτικό Κολλεγιο Αθηνών, με συμπληρωματικές σπουδές στην Μετάφραση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μιλά αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά. Εργάζεται απο το 1994 ως καθηγήτρια αγγλικών και μεταφράστρια. Στο έργο της είναι διάχυτες οι επιρροές μεταφυσικών ποιητών όπως του S.T. Coleridge, E.A. Poe καθώς και των συγγραφέων του μεταφυσικού-τρόμου Η.P. Lovecraft, Clive Barker, Derleth, καθώς και του θεατρικού συγγραφέα και δημιουργού του Θεάτρου της Σκληρότητας Antonin Artaud.
Ποίηση
Bi-Lateral: Τα διμερή ποιήματα (2011), Γκιούρδας Β.
Sad Cages (2013), myedition.gr
Ο τάφος του βασιλιά Ξιφία (2014), myedition.gr
Αστική σήψη (2017), Οσελότος
Thrift Store (2020), Οσελότος

Thrift Store – Έλλη Ρουσσίδου
ALIVE
Still alive
and depreciated
so many feelings
confiscated
so many years
abbreviated.

These living cells
conglomerated
yet
I am alive, still
it is up to you
where to place
your “still”.

Ποίηση, Οσελότος, 2020, 42 σελ.

Αστική σήψη – Έλλη Ρουσσίδου
Για να φτάσεις στο σημείο
να θαυμάσεις το λουλούδι
πρέπει πρώτα
να θαυμάσεις το χώμα
και τα σκουλήκια…

Ποίηση, Οσελότος, 2017, 68 σελ.

Ο τάφος του βασιλιά Ξιφία – Έλλη Ρουσσίδου
Ο “Τάφος του Βασιλιά Ξιφία” είναι ένα ποιητικό ταξίδι που κολυμπάει στους συμβολισμούς και στις εικόνες. Ένα μοναχικό ταξίδι στην Χαμένη Ατλαντίδα ή στα βάθη του χωροχρόνου, ενός υδάτινου χωροχρόνου που προσπαθεί να ενωθεί με τα υπόλοιπα στοιχεία.
Είναι μια προσπάθεια της συγγραφέως να εναρμονιστεί με το σύμπαν καθώς και με ονειρικές καταστάσεις που εκφράζονται μέσα από δεκάδες συμβολισμούς, χρωμάτων, εποχών, στοιχείων και στοιχειών.
Μια αναζήτηση των από καταβολής κόσμου ερωτημάτων που αφορούν την ίδια την ύπαρξη και την επικοινωνία με το Θείο

Ποίηση, myedition.gr, 2014, 42 σελ.

Sad Cages – Έλλη Ρουσσίδου

Τα θλιμμένα κλουβιά


Στην τριλογία αυτή των ποιητικών συλλογών, η οποία απαρτίζεται από τον “Οιωνό” (The Omen), το “Ηλιοστάσιο” (Solstice) και τα “Θλιμμένα Κλουβιά” (Sad Cages), παρουσιάζεται με μορφή σπονδυλωτού έργου η εξέλιξη των ανθρωπίνων αισθημάτων, εμμονών, νευρώσεων και εφιαλτών του ανθρώπου της πόλης. Μια εικόνα που θυμίζει survival horror game (παιχνίδι επιβίωσης) που παίζουν οι έφηβοι στον υπολογιστή, μα που τώρα, περισσότερο από ποτέ, μοιάζει με πραγματικό σενάριο.

Η συγγραφέας, εξακολουθεί να πραγματεύεται την αποξένωση, την εσωτερική μοναξιά και τις καταπιεσμένες αναμνήσεις του σύγχρονου ανθρώπου. Δοσμένο σε πιο ψυχολογικό και ορισμένες φορές ψυχαναγκαστικό μοτίβο, επιχειρεί να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές του ασυνείδητου όπου και όπως μπορεί αυτό να εκφραστεί.

Ποίηση, myedition.gr, 2013, 110 σελ.

Bi-Lateral: Τα διμερή ποιήματα – Έλλη Ρουσσίδου
Σύγχρονη και επίκαιρη όσο ποτέ η ποιητική συλλογή της Έλλης Ρουσσίδου σας καλωσορίζει σ’ ένα ταξίδι γεμάτο μυστικά, φαντασία και κρυμμένα συναισθήματα!

Αποτελούμενη από 81 ποιήματα, γραμμένα σε αγγλικό και ελληνικό στίχο, προσεγγίζει τα άγχη του μοντέρνου ανθρώπου, την απομάκρυνσή του από τη φύση και τον αγνό ιδεαλισμό, την απομόνωση και την ασφυξία…

Το μυαλό, άλλοτε χαλαρώνει και η καρδιά κάποιες στιγμές σφίγγεται! Στην πορεία του αντίξοου ταξιδιού της ζωής ο αναγνώστης αντιμετωπίζει το μεταφυσικό και τις καταχωνιασμένες από καιρό σκέψεις του και τελικά φθάνει στην κάθαρση!

Προσδεθείτε και καλό σας ταξίδι…

Ποίηση, Γκιούρδας Β., 2011, 67 σελ.

Πηγές: Biblionet, Γκιούρδας Β., myedition.gr, Οσελότος