Ευάγγελος Αρεταίος

Ευάγγελος Αρεταίος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Ευάγγελος Αρεταίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971.
Είναι δημοσιογράφος στην κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και στον ελληνικό συνδρομητικό ιστότοπο Inside Story και καλύπτει θέματα Ε.Ε. και Τουρκίας. Από το 1996 μέχρι σήμερα επισκέπτεται συστηματικά την Τουρκία και ταξιδεύει στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη. Έχει ζήσει και εργαστεί ως ανταποκριτής ελληνικών μέσων ενημέρωσης στην Κωνσταντινούπολη από το 1999 μέχρι το 2007. Έχει σπουδάσει νομικά στη Γαλλία και ισλαμικές σπουδές στο Βέλγιο. Έχει δημοσιεύσει δυο μυθιστορήματα και ένα δημοσιογραφικό οδοιπορικό για την πολιτική και κοινωνία στην Τουρκία.
Μυθιστορήματα
Τσικμάζ (2010), Εξάντας

Διηγήματα
Σαν άνεμος που χάνεται (2018), Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Ο δρόμος για τη Δαμασκό (2021), Οξύ – Brainfood

Συλλογικά έργα
Τουρκία: Το τρένο του μεγάλου εκσυγχρονισμού (2019), Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ο δρόμος για τη Δαμασκό – Ευάγγελος Αρεταίος

Ο δρόμος για


Βαδίστε στα χνάρια των πρωταγωνιστών στο Δρόμο για τη Δαμασκό.
Οι εκδόσεις Οξύ παρουσιάζουν τη συλλογή διηγημάτων του καταξιωμένου δημοσιογράφου και συγγραφέα Ευάγγελου Αρεταίου «Ο Δρόμος για τη Δαμασκό».
Ο συγγραφέας, έχοντας βιώσει μέσα από τα ταξίδια του τι σημαίνει στην πραγματικότητα η φράση «Ο Δρόμος για τη Δαμασκό» -κάτι το πραγματικό, το αληθινό, το υπαρκτό- εμπνέεται και περιγράφει τις ζωές επτά διαφορετικών ανθρώπων που είχαν σκοτώσει ή απατήσει, ανθρώπων που είχαν κυλιστεί στο βούρκο διαπράττοντας λάθη μεγάλα. Ανθρώπων που όλοι γνώριζαν για τα εγκλήματά τους ή και άλλων που τα γνώριζαν μονάχα οι ίδιοι, ανθρώπων που είχαν αισθανθεί προδομένοι ή άλλων που επέλεξαν να οδηγήσουν την αγάπη τους μέχρι τα απέραντα όρια της.
«Μονάχα από την ρωγμή μιας ραγισμένης καρδιάς μπορεί να μπει το φως μέσα»…
Ένας πρώην βομβιστής του IRA που προσπαθεί να γλιτώσει από τα φαντάσματα του παρελθόντος, μια Βελγίδα των μυστικών πληροφοριών που ανακαλύπτει ότι ο άντρας που αγάπησε, αγαπούσε κι άλλη μια γυναίκα, ένας Έλληνας διεφθαρμένος δικηγόρος που παλεύει με τον πατέρα του και τις επιλογές του, ένας Κούρδος που σκότωσε την κόρη του για να «ξεπλύνει» την τιμή της οικογένειας, ένας αποφυλακισμένος Βέλγος βαρυποινίτης που σκότωσε δυο ανθρώπους σε μια ληστεία, μια Καναδέζα ακαδημαϊκός που βρέθηκε να κοιμάται στους δρόμους του Τορόντο γιατί άθελά της πρόδωσε τον άντρα που αγαπούσε. Κι ένας αφηγητής που παλεύει να γλιτώσει από τον αλκοολισμό…
Επτά διαφορετικές ζωές, εμπνευσμένες από αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις. Όλες πάνε προς την ίδια κατεύθυνση: Τον δρόμο για τη Δαμασκό. Τον δρόμο της μετάνοιας, της συγχώρεσης, της βαθιάς αλλαγής.

Διηγήματα, Οξύ – Brainfood, 2021, 144 σελ.

Σαν άμμος που χάνεται – Ευάγγελος Αρεταίος

Σαν άμμοςΣτιγμές από τη ζωή δεκαέξι γυναικών


“Όλες αυτές τις γυναίκες τις έχω γνωρίσει. Με διαφορετικά ονόματα, αλλά σ’ αυτές τις συγκυρίες. Με κάποιες διασταυρωθήκαμε για λίγο στις περιπλανήσεις μου, με άλλες συνδεόμαστε για χρόνια. Τις θαύμασα για την αστείρευτη δύναμή τους, τη δίχως τέλος αντοχή τους, την ικανότητά τους να παλεύουν, η καθεμιά με τον τρόπο της, και να πιστεύουν σε κάτι ευγενικό. Θέλησα να γράψω για να μη λησμονηθούν οι αγώνες τους κι όλα αυτά που γίνονται γύρω τους. Και έγραψα για όσα ένιωσαν τις στιγμές αυτές που το πεπρωμένο τούς έφερε να ζήσουν, αφήνοντας συχνά τη φαντασία μου να περιπλανηθεί στη ζωή και στα βάθη της ψυχής τους. Συνεχίζουν να ζουν, η καθεμιά κάτω από τον δικό της ουρανό, με τα δικά της προβλήματα, τα δικά της όνειρα, τις δικές της απελπισίες, τις δικές της ελπίδες. Είναι όμως στο βάθος τόσο όμορφα ίδιες. Εγώ μονάχα έγραψα· το βιβλίο αυτό είναι δικό τους…”
Ευ. Αρεταίος

Διηγήματα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2018, 132 σελ.

Τσικμάζ – Ευάγγελος Αρεταίος

ΤσικμάζΈνα αδιέξοδο στην Πόλη


Επιστρέφοντας στην Πόλη ύστερα από τρία χρόνια για την κηδεία του Σάββα Βέρτοβιτς, ενός ηλικιωμένου Ρωμιού με τον οποίο είχε συνδεθεί με μια βαθιά φιλία, ο Πέτρος, νεαρός δικηγόρος από την Αθήνα, βρίσκεται αντιμέτωπος με τις αναμνήσεις των τεσσάρων χρόνων που έζησε στην Κωνσταντινούπολη δουλεύοντας ως φωτογράφος για ξένους και Έλληνες ανταποκριτές.

Στην κηδεία, στο παλιό ρωμαίικο νεκροταφείο του Σίσλι, έρχεται και η Νουρχαγιάτ, μια Τουρκάλα ισλαμίστρια δημοσιογράφος με την οποία ο Πέτρος είχε ζήσει έναν παράφορο έρωτα.

Οι δύο αυτοί τόσο διαφορετικοί άνθρωποι, ο καθένας από τη σκοπιά του, χάνονται στο λαβύρινθο των στοχασμών και των αναμνήσεών τους, θα ξαναβρεθούν όμως και πάλι στο τέλος της κηδείας για να συνειδητοποιήσουν με τρόμο ότι τελικά οι κόσμοι τους δεν είναι τόσο διαφορετικοί όσο φαίνονται.

Μέσα από τις παράλληλες αυτές αναμνήσεις και σκέψεις του Πέτρου και της Νουρχαγιάτ και γύρω από τα ερωτηματικά για την ζωή του Σάββα Βέρτοβιτς ξετυλίγονται σταδιακά η ιστορία της Κωνσταντινούπολης και της σημερινής Τουρκίας, το πεπρωμένο της ομογένειας και η γέννηση της τουρκικής ισλαμικής αστικής τάξης και μαζί τους ο ερωτισμός και η θρησκεία, η παρακμή του δυτικού πολιτισμού και η ξέφρενη πορεία του ισλαμισμού.

Μυθιστόρημα, Εξάντας, 2010, 159 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εξάντας, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Οξύ – Brainfood