Ευδοκία Καραγιάννη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ευδοκία Καραγιάννη γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.
Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία Fulbright έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ και ειδικεύτηκε στην Αρχαία Ιστορία και στην Ιστοριογραφία. Είναι διδάκτωρ Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δίδαξε Ιστορία στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος (Deree College) όπου επίσης υπήρξε σύμβουλος φοιτητών, υπεύθυνος τμήματος Ιστορίας και συνήγορος καθηγητών και φοιτητών.
Μυθιστορήματα
Στον τροχό του αγγειοπλάστη (2002), Ελληνικά Γράμματα
Αγριλιά (2003), Εκδόσεις Πατάκη
Λιοντάρια (2008), Ίαμβος
Ήταν όλοι παλικάρια (2017), Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας

Ήταν όλοι παλικάρια – Ευδοκία Καραγιάννη
Σε κάποιο υπόγειο, μέσα σε ένα παλιό στρατιωτικό μπαούλο είχαν φυλαχτεί και καταχωνιαστεί ημερολόγια και γράμματα. Αυτό το υλικό και μόνο αυτό υπήρξε η έμπνευση και το κίνητρο για αυτό το μυθιστόρημα.

Κάποιες ψυχές από το παρελθόν περίμεναν υπομονετικά να “συνομιλήσουν” με το παρόν και ίσως να ανιχνεύσουν το μέλλον. Ήταν και είναι ψυχές ανθρώπων που έζησαν, αγάπησαν, αγωνίστηκαν, πόνεσαν και στοχάστηκαν, σε εποχές πολεμικών συγκρούσεων, πολιτικής αβεβαιότητας, οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικής αναταραχής. Στοχάστηκαν για τη μοίρα των απλών ανθρώπων, όπως το κάνουν πολλοί άνθρωποι σε πολλά μέρη, σε πολλές χώρες, σε απροσδιόριστο χρόνο. Ένας άνδρας, μια γυναίκα, ένα παιδί, θα μπορούσαν να είναι ένας οποιοσδήποτε άνδρας, μια οποιαδήποτε γυναίκα, ένα οποιοδήποτε παιδί, θύτες και θύματα, ανώνυμοι και επώνυμοι, που προσπαθούσαν μόνο να επιβιώσουν. Τα ονόματά τους είναι συμβολικά Άγγελος, Αυγή, Αγάπη.

Το βιβλίο αυτό δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα. Δεν έχει στόχο να αναδείξει ιστορικά γεγονότα και ιστορικές μνήμες, που πολλοί ίσως αναγνωρίσουν στις σελίδες του. Δεν έχει στόχο να αναδείξει μια ιστορική συνέχεια ή ασυνέχεια, μια ιστορική “αλήθεια”. Για αυτό δεν υπάρχουν καθόλου τοπωνύμια, χρονολογίες και επώνυμα.

Ελπίδα της συγγραφέα είναι να αναδειχτεί ο Άνθρωπος, ο παγκόσμιος Άνθρωπος που αγωνίζεται, άλλοτε πετυχαίνει, άλλοτε όχι, όμως δεν σταματά τον αγώνα για ζωή…

Μυθιστόρημα, Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας, 2017, 210 σελ.

Λιοντάρια – Ευδοκία Καραγιάννη

Ιστορικό μυθιστόρημα στην εποχή του Φιλίππου Β’


Ο βασιλιάς Φίλιππος Β’, με κάθε μέσο, προσπαθεί να ενώσει τους Έλληνες και να τους οδηγήσει ενάντια στην Περσία.
Ο Λάμπης (φανταστικό πρόσωπο) βιώνει τις αγριότητες της εμφύλιας διαμάχης ολιγαρχικών και δημοκρατικών, αναζητεί τον ιδανικό ηγέτη περιπλανώμενος στην Ελλάδα, στην Ασία και στην Αίγυπτο και τελικά βρίσκει το νόημα της ζωής και του θανάτου.
Η Στρατονίκη (φανταστικό πρόσωπο) χρησιμοποιεί τα ερωτικά της θέλγητρα και τα παιδιά της για να εισχωρήσει στα κέντρα αποφάσεων της Ελλάδας, της Ασίας και της Αιγύπτου και να ικανοποιήσει τη φιλοδοξία της για εξουσία.
Ένας χρησμός (φανταστικός) από την Αίγυπτο για το μελλοντικό “κυρίαρχο” του κόσμου αναστατώνει άντρες και γυναίκες και τους οδηγεί στο μοιραίο τέλος… στη μάχη της Χαιρώνειας.

Δολοπλοκίες, συγκρούσεις και ανατροπές αναδεικνύουν ανάγλυφα τις ιστορικές συνθήκες της Ελλάδας του 4ου π.Χ. αιώνα, που αποτελούν το προοίμιο της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μυθιστόρημα, Ίαμβος, 2008, 222 σελ.

Αγριλιά – Ευδοκία Καραγιάννη
Το 416 π.Χ., τη χρονιά της 91ης Ολυμπιάδας, τι μπορεί να σήμαινε ένα στεφάνι από αγριελιά για τον Κράτη από την Ήλιδα; Μήπως ήταν η κατάκτηση της αθανασίας; Για το συνομήλικό του Ανδρέα από την Αθήνα; Μήπως ήταν η αρχή μιας επιτυχημένης πολιτικής σταδιοδρομίας; Τι μπορεί να σήμαινε για το μικρό Τίμαιο από τη Σικελία; Μήπως ήταν η νίκη σε ένα ακόμη παχνίδι; Και για την Ανθούσα, την ξανθομαλλούσα δεκαεξάχρονη κόρη του ελλανοδίκη Κλεογένη, μήπως ήταν η εξασφάλιση ενός καλού γάμου;
Στο μυθιστόρημα “Αγριλιά” παρακολουθούμε την προετοιμασία των αθλητών και τη διεξαγωγή των αγώνων στην Ολυμπία. Δραματικά και απρόοπτα γεγονότα συμβαίνουν και ανατρέπονται οι προβλέψεις για το ποιος θα κερδίσει το στεφάνι από “γλαυκόχρωμη ελιά” και… το χέρι της Ανθούσας.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2003, 139 σελ.

Στον τροχό του αγγειοπλάστη – Ευδοκία Καραγιάννη
… μέσα σε μια σπηλιά του Ταΰγετου, ο Λυκούργος, ο νεαρός παράτολμος Σπαρτιάτης, ορκίζεται μαζί με τους φίλους του να δολοφονήσουν τον Περικλή. … στο εργαστήριο του Κεραμεικού, ο Καλλίας, ο αγγειοπλάστης από τις Αχαρνές, προβληματίζεται ανάμεσα στην Ανεμώνη, την αυλητρίδα σκλάβα από τη Θράκη, τον κρυφό έρωτά του, και την Αθηναία Διόνασσα. … στο πορνείο στον Πειραιά, ο Θεόδωρος, το κακομαθημένο πλουσιόπαιδο από την Αιανή της Μακεδονίας, ονειρεύεται τη μεγάλη στιγμή της ζωής, όταν θα γυρίζει στην πατρίδα στεφανωμένος Ολυμπιονίκης. Στην Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα συναντιούνται συμπτωματικά (ή εσκεμμένα…) τρεις διαφορετικοί άνθρωποι. Και καθώς ο καθένας βιώνει με τον τρόπο του και το χαρακτήρα του την ακμή και παρακμή της Κλασικής Ελλάδας, μέσα από την ανατροπή της ιδεολογίας τους και της ίδιας της ζωής τους αναδύεται ο Άνθρωπος.

Μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα, 2002, 287 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ελληνικά Γράμματα, Εκδόσεις Πατάκη, Ίαμβος, Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας