Φιόρη Ζαφειροπούλου

Φιόρη Ζαφειροπούλου

2021 Ελληνες λογοτέχνες
Η Φιόρη είναι ακαδημαϊκός και κοινωνική επιχειρηματίας.
Κατέχει βραβευμένο διδακτορικό στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα από το Brunel Business School και είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων στις Εφοδιαστικές Αλυσίδες της Μόδας στο Ερευνητικό Εργαστήρι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ο.Π.Α.) και στο Rights Lab του Nottigham University. Είναι διευθύντρια έργου του Παρατηρητήριου Ηθικής & Κυκλικής Μόδας και του Summer School στη Βιώσιμη Μόδα στο Διοικητικό Εργαστήρι του Ο.Π.Α. Είναι συντονίστρια για την Ελλάδα του παγκόσμιου κινήματος Fashion Revolution.org και του φεστιβάλ Raise Your Voice σε συνδιοργάνωση με 56 κρατικούς φορείς & ΜΚΟ κατά της εμπορίας ανθρώπων και της κλιματικής κρίσης. Ιδρύτρια του Κοινωνικού Εργοστασίου Μόδας SOFFA.gr που στοχεύει στην ενδυνάμωση γυναικών θυμάτων εμπορίας και γυναικών σε κίνδυνο εκμετάλλευσης και στην αναγέννηση του περιβάλλοντος. Είναι εκτελεστικός παραγωγός της τηλεοπτικής εκπομπής SocialGrowth.ert.gr. Ανακηρύχθηκε μέλος της Επιτροπής Green Woman από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας το 2020, επελέγη στις 100 TOP Women στην Ελλάδα από το Marie Claire International 2019, και υπήρξε ομιλήτρια στη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας 2020 από το Athens40 και το BBC news, καθώς και κεντρική ομιλήτρια για την Ημέρα της Γυναίκας στα Γραφεία του ΟΗΕ Ελλάδας 2018, και ο κεντρικός χαρακτήρας του ελβετικού ντοκιμαντέρ «One Over Many» της Daphne Bengoa. Ιδρύτρια της πλατφόρμας εύρεσης εργασίας για πρόσφυγες Refergon.com, της αναγέννησης του label ΖΙΤΑ HELLAS μέσα από την κυκλική οικονομία, και του Κέντρου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας The Nest. Συντονίστρια των ευρωπαϊκών έργων COSME «Small But Perfect» στην Κυκλική Μόδα (1.3m€, 11 Partners) και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Erasmus+ «Γαλάζια Κοινωνική Ανάπτυξη», «Κοινωνική Ανάπτυξη για την Εμπορία και τους Πρόσφυγες», «Κοινωνικοί και Βιώσιμοι Επιχειρηματίες Μόδας». Έχει πραγματοποιήσει ομιλία στο Tedx με τίτλο «Ονειρεύεσαι ακόμα πώς να γίνεις άνθρωπος της δράσης;»
Η ιστορία της Φιόρης έχει εμπνεύσει τη δημιουργία κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ και έχει δημοσιευτεί από δημοσιογραφικά πρακτορεία σε πολλές χώρες του πλανήτη. Είναι ομιλήτρια σε παγκόσμια φόρουμ και φεστιβάλ ενδυνάμωσης, και η έρευνά της έχει δημοσιευθεί σε διεθνή συνέδρια και ερευνητικά βιβλία.
Μυθιστορήματα
Η άχρονη παραλία (2021), Κάκτος

Η άχρονη παραλία – Φιόρη Ζαφειροπούλου

Η άχρονη παραλία


Εκείνη γεννήθηκε σε μια από τις πλούσιες οικογένειες του ευρωπαϊκού Νότου, όπου οι γυναίκες θεωρείται πως ζουν ισότιμα με τους άντρες. Εκείνες στα φτωχά κράτη των Βαλκανίων και της Αφρικής, όπου η αξία της γυναίκας είναι αναλώσιμη. Εκείνη είναι μια γυναίκα δυναμική, μια σύγχρονη αμαζόνα, που μέσα στην κοινωνία μας, αγκυλωμένη ακόμα στις παθογένειες του χθες, προσπαθεί να διεκδικήσει αυτό που δικαιωματικά της ανήκει: τον αληθινό έρωτα, την αναγνώριση, μια επιτυχημένη ανεξάρτητη καριέρα. Εκείνες είναι θύματα μιας τραγικής ιστορίας που εκτυλίσσεται παράλληλα στα ίδια ή σε άλλα γεωγραφικά μήκη. Νεαρές γυναίκες αδύναμες, που δεν πρόλαβαν να ονειρευτούν, τους έσκισαν τα πέπλα της αθωότητας φορώντας τους τις αλυσίδες της σωματεμπορίας. Συναντιούνται οι δρόμοι τους στο φυσικό πέρασμα των τράφικερ από την Ανατολή στη Δύση, στα ελληνικά παράλια.

Ένα ηλιόλουστο απόγευμα σε μια ψαροταβέρνα πάνω στη θάλασσα ξεκινάει μια ιστορία απελευθέρωσης, τόσο ψυχικής όσο και σωματικής, για όλες τους. Μέσα από μια πορεία δύσκολη, γεμάτη εμπόδια και πισωγυρίσματα, εκείνη στρέφεται προς τα μέσα προκειμένου να βρει τον εαυτό της και τη δύναμη που είχε, αλλά δεν γνώριζε. Εκείνες δεν έχουν σε κανέναν να στραφούν, δεν τους ανήκει ούτε καν το ίδιο τους το σώμα. Μόνο εκείνη θα μπορούσε να τις βοηθήσει.
Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα.

Μυθιστόρημα, Κάκτος, 2021, 480 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κάκτος