Γιάννης Ζιώτης

Γιάννης Ζιώτης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιάννης Ζιώτης γεννήθηκε στην Άνδρο το 1976.
Τα βιβλία του έχουν µεταφραστεί στο εξωτερικό και βραβευτεί. Θεωρείται ένας από τους καταξιωµένους συγγραφείς της γενιάς του. Σπούδασε δηµοσιογραφία και την υπηρέτησε µε συνέπεια. Το βιβλίο «Σπασµένα Αποτυπώµατα» αποτελεί το όγδοο συνολικά έργο του.
Στον Αντώνη Σαµαράκη, οφείλει τη συγγραφική του γέννηση. Σε ηλικία 46 ετών θεωρεί υποχρέωση και τιµή του να υπηρετεί τις λογοτεχνικές επιταγές του δασκάλου Σαµαράκη, αλλά και τις ηθικές αξίες του µεγάλου συγγραφέα. Ο Γιάννης Ζιώτης, µε το έργο του έχει καταφέρει να συναντηθεί µε το ευρύ αναγνωστικό κοινό, να αγαπηθεί και να συζητηθεί όσο λίγοι της γενιάς του.
Μυθιστορήματα
Πρώτο ταξείδι (2003), Εμπειρία Εκδοτική
Παράσταση Ζωής (2005), Εμπειρία Εκδοτική
Παλαιοπωλείο μικρών θαυμάτων (2007), Εμπειρία Εκδοτική
Σταλαγματιές ονείρων (2009), Εμπειρία Εκδοτική
Δρόμοι υπερέντασης (2013), Εκδόσεις iWrite

Νουβέλες
Λάθος απ’ την αρχή… (2016), Εκδόσεις iWrite
Σπασμένα Αποτυπώματα (2022), Εκδόσεις Πηγή

Σπασμένα Αποτυπώματα – Γιάννης Ζιώτης

Σπασμένα


«Το κάνουν θρύψαλα το σκάφος και επιµένουν ξανά»
Χανιά, 4 Νοεµβρίου 2017

Ένα παραδοσιακό ξύλινο σκαρί µε την ονοµασία «Άγιος Ραφαήλ» κοµµατιάζεται από τα δόντια µιας µπουλντόζας, µετά από την έκδοση µιας κοινοτικής οδηγίας που επιδοτούσε την απόσυρση της αλιευτικής άδειας µε αντάλλαγµα το υποχρεωτικό κόψιµο των καϊκιών.

Μαζί µε το σκαρί, κοµµάτια γίνονται οι ελάχιστες βεβαιότητες του Θόδωρου, ενός ιστοριοδίφη της γενιάς του ΄30, ο οποίος αδυνατεί να διαχειριστεί το «έγκληµα» της λήθης που βλέπει να εξελίσσεται µπροστά στα µάτια του. Πώς µπορεί, αλήθεια, να εξοντώνεται αλύπητα µια παράδοση αιώνων και να καταδικάζεται στη λησµονιά;

Την ηµέρα µετά τη «θανάτωση» ο Θόδωρος θα υποκύψει στη νοσταλγία και θα θυµηθεί τις στιγµές που έζησε στη γειτονιά των ταρσανάδων, πάνω στο αποκορύφωµα του µόχθου των ακούραστων πρωτοµαστόρων, στιγµές που µοιάζουν να τον καλούν να περάσει µαζί τους στο κάδρο της συλλογικής µνήµης.

Και τότε ο ιστοριοδίφης θα βρεθεί αντιµέτωπος µε τις θύµησες αλλά και µε τη Μυρτώ, µια νεαρή ακτιβίστρια που εµφανίζεται ξαφνικά στην ζωή και στο αποτύπωµά του, για να τον προκαλέσει ολοκληρωτικά να δώσει µαζί της µια γενναία µάχη, στον ¨πόλεµο¨ της δικής της γενιάς…

Μια νουβέλα, στηριγμένη σε αληθινή ιστορία, για τις αλλαγές στο κοινωνικό περιβάλλον και το παραμύθι της ζωής.

Νουβέλα, Εκδόσεις Πηγή, 2022, 96 σελ.

Λάθος απ’ την αρχή… – Γιάννης Ζιώτης

Λάθος


Δεν αντιμετωπίζω καταστάσεις μιας εικονικής πραγματικότητας σε video game, αλλά νιώθω σαν να βρίσκομαι στη μέση μιας καταιγίδας που αδυνατώ να διαχειριστώ, σ’ ένα απέραντο καζίνο, όπου πάνω στην πράσινη τσόχα οι εναπομείναντες θαμώνες, τζογάρουν στην εξόντωσή μου τα τελευταία τους λεφτά”.
Αυτό θα έλεγε ο Προκόπης, ο πιο έμπειρος συντάκτης της εφημερίδας “Κόσμος Εν Υπνώσει”, διαισθανόμενος ίσως την κόκκινη γραμμή που περνούσε.
Καμιά φορά δεν αρκεί ν’ αγαπήσεις και ν’ αγαπηθείς με όλη σου τη δύναμη.
Το θέμα είναι ποια αόρατη δύναμη κρατάει την κλεψύδρα και την κουνάει επιτακτικά σε βάρος σου, για να ξοδέψει γοργά και τον τελευταίο κόκκο της.
Και αυτός φυσικά δεν είναι ο δίκαιος Θεός.
Μια φανταστική ιστορία για ένα λάθος απ’ την αρχή…

Νουβέλα, Εκδόσεις iWrite, 2016, 108 σελ.

Δρόμοι υπερέντασης – Γιάννης Ζιώτης

Δρόμοι


Ο χρόνος αποτελεί μοχλό πίεσης, γιατί το σημείο μηδέν πλησιάζει. Το ίδιο και η επερχόμενη ανέχεια. Τα κουρασμένα βλέμματα βρίσκονται υπό την πίεση του δρόμου. Έχουν χάσει τη μεγάλη εικόνα και έχει μπει άλλη μπροστά…
Κανείς δεν είναι πια σίγουρος στην Ελλάδα της κρίσης. Μονάχα η Ιστορία μοιάζει να θέλει επίμονα να επικαιροποιηθεί, να ξαναγελάσει εισβάρος τους, πάνω σε σκυφτούς ανθρώπους που δεν ονειρεύονται φωναχτά όπως παλιά.
Και η περιπλάνηση πάνω στο τεντωμένο σχοινί, στο καινούριο μαρκάρισμα της Ιστορίας, τη στιγμή που προσπαθούν να σταθούν όρθιοι στους κουρασμένους δρόμους, να διεκδικήσουν απ’ την αρχή ένα χαμόγελο, όπως το κέρμα, που παλεύει πάνω στο σπασμένο οδόστρωμα να κρατηθεί όρθιο και απ’ τις δυο του όψεις, έχει μόλις αρχίσει…

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις iWrite, 2013, 197 σελ.

Σταλαγματιές ονείρων – Γιάννης Ζιώτης

Σταλαγματιές


Όταν στις μεγάλες πόλεις βρέχει, κάποιοι άνθρωποι τρέχουν να κρυφτούν κάτω από τεράστιες ομπρέλες αξιοπρέπειας. Γιατί δεν είναι καθωσπρέπει να κυκλοφορείς βρεγμένος, οι άλλοι θα σε κοιτάζουνε με οίκτο και αυτό δεν είναι καλό για τη δημόσια εικόνα σου.
Όταν στις μεγάλες πόλεις βρέχει, κάποιοι άνθρωποι είναι… τυχεροί και δεν κρατούν ομπρέλες. Αν φορούν καπέλα, τα βγάζουν. Και όσο πιο βρεγμένοι τόσο πιο ευτυχισμένοι.
Κάπου κρυμμένη σε μια μεγάλη πόλη κι η Υβόννη. Εκεί κι ο Φίλιππος με τον Ηλία. Λίγες ώρες χρειάστηκαν για να αλλάξουν ολοκληρωτικά οι ζωές τους. Και πολλές σταλαγματιές ονείρων. Γιατί εκείνη η βροχή ήρθε αναπάντεχα και κανείς τους δεν έσπευσε να ανοίξει την ομπρέλα του. Η μοναξιά μοιράστηκε και, όταν αυτό συμβαίνει, πόσο πιο εύκολα αντέχεται…

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2009, 208 σελ.

Παλαιοπωλείο μικρών θαυμάτων – Γιάννης Ζιώτης

Παλαιοπωλείο


Ένα ταξίδι στην πόλη των παιδικών χρόνων, μια αναμέτρηση ονειροφαντασίας και πραγματικότητας μέσα στα μαγικά νερά του ποταμού Έβρου, στο Δέλτα, αυτό που οι Τούρκοι λένε και Γκιαούραντα, ένας έρωτας δυο νέων που βουλιάζουν σε αδιέξοδο λίγο πριν ψάξουν για την έξοδο κινδύνου της σχέσης τους. Γιατί ο Πάρης κι η Κλειώ κουβαλούν αντιφάσεις, μετρούν τη ζωή που δεν τους βγαίνει και προσδοκούν μικρά θαύματα.
Και τότε εικόνες, χρόνοι, περιπέτειες και σκέψεις μπλέκονται μεταξύ τους.
Τα όνειρα θα γίνουν εφιάλτης.
Και θα επιβληθεί η λήθη ως από μηχανής Θεός των πάντων.
Μια αληθινή ιστορία για το παραμύθι της ζωής…

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2007, 218 σελ.

Παράσταση Ζωής – Γιάννης Ζιώτης

Παράσταση


Η Μαρί, μια Ελληνίδα με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη, βρίσκεται στο Παρίσι για να αφήσει πίσω της αναμνήσεις, αλλά και για να θυμηθεί.
Πασχίζει να ξεχάσει τις περιπέτειες, τις μνήμες της πατρίδας της στην εποχή του Εμφυλίου, την οικογένειά της που της υπόσχεται μια ανιαρή αστική ζωή.
Θέλει να θυμηθεί, να αναζητήσει την αλήθεια, να βρει τα μυστικά και τα λάθη μέσα από το μύθο του “παππού” της, τα ίχνη του οποίου θα την οδηγήσουν στον τόπο της προσωπικής του εξορίας, την Άνδρο.
Στο Παρίσι ξεκινά μια καινούργια διαδρομή, την ώρα που αρχίζει να διαμορφώνεται ένα παζλ με εικόνες από πρόσωπα που συνοδεύονται από πάθη, έρωτες, μίση και ίντριγκες, με ένα ιδιαίτερο ιδεολογικό προφίλ που χαρακτηρίζεται από αγωνία για να κερδίσουν τη ζωή, αυτοεξοριζόμενοι ή αυτοπροσδιοριζόμενοι μέσα στη μόδα του καιρού ή έξω από αυτήν.
Στην Πόλη του Φωτός, τα θραύσματα της ζωής της Μαρί ενώνουν ξανά για να φέρουν στο φως την πολυπόθητη αποκάλυψη, για να την οδηγήσουν στο νησί του Αιγαίου σε μια παράσταση μοναδική και πιο φωτεινή απ’ όλες, αυτή που θα της φανερώσει την πραγματική καταγωγή της. Αλλά και κάτι ακόμα…

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2005, 207 σελ.

Πρώτο ταξείδι – Γιάννης Ζιώτης

Πρώτο


Η Ηλέκτρα πάσχιζε να πιει από το ποτήρι της ζωής. Επιθυμούσε να παρασύρει κι άλλους να ζήσουν. Το ταξείδι είχε κιόλας ξεκινήσει… Μια πραγματική μάχη με το χρόνο, μια αναζήτηση.
Από την Κρήτη στην Αθήνα κι από κει στη Γερμανία, είχε σκοπό ν’ ανακαλύψει τον εαυτό της και να κερδίσει την ελευθερία της νιότης της. Και της μοίρας τα γραμμένα πάντα επαληθεύονται…
Δεν ήταν μόνο ένα καβαφικό ταξείδι, αλλά και το πρώτο της μεγάλο ταξείδι. Ήταν ένα όνειρο γλυκό που φεύγει κι έρχεται, ικανό να το δουν ακόμα και τα μάτια ενός μικρού παιδιού…

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2003, 176 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή, Εκδόσεις iWrite, Εμπειρία Εκδοτική