Γιώργος Δ. Καραντώνης

Γιώργος Δ. Καραντώνης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Καραντώνης, του Δημήτρη και της Ευρυδίκης, είναι ποιητής, πεζογράφος, αρθρογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα.
Το 1964 τέλειωσε το Βαρβάκειο και πέτυχε στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, όπου σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες. Από το 1972 ως το 1997 δικηγορούσε στην Αθήνα. Από το 1974 ως τώρα έχει εκδώσει συνολικά είκοσι ένα βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, αρθρογραφία, ενώ έχει επιμεληθεί και προλογίσει βιβλία άλλων συγγραφέων. Ποιήματα, πεζά, άρθρα, κριτικά σημειώματα, επιστολές και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευτεί επανειλημμένα σε πολλά έντυπα, ενώ ο ίδιος έχει παρουσιαστεί σε αρκετές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και σε διάφορες λογοτεχνικές βραδιές. Από το 1982 είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.). Εκτός από τη λογοτεχνία, τον ενδιαφέρουν όλες οι μορφές τέχνης, η γλωσσολογία, οι κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες, η ιστορία, η ψυχιατρική.
Αφηγήσεις-Πεζογραφία
Η συμφωνία της Αθήνας (2018), Εκδόσεις Βακχικόν
Η λειτουργία της μνήμης – Οι πειρασμοί του έρωτα (2021), Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων “Χάρη Τζο Πάτση”

Ποίηση
Πυροτεχνήματα (1974), Δωδώνη
Προανακρούσματα (1978), Τομές
Παρακείμενα (1981), Πλέθρον
Περιστατικά (1983), Μπαρμπουνάκης Χ.
Πολύχρωμα (1990), Γαβριηλίδης
Παράσιτα (1990), Γαβριηλίδης
Πανοράματα (1991), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Οι πειρασμοί του έρωτα (1994), Κώδικας
Η περιπέτεια της γραφής (1994), Κώδικας
Πρισματικά (1996), Μπαρμπουνάκης Χ.
Προβλήματα. Πορίσματα (1997), Ύφος
Παράθυρα (1999), Πανδώρα
Παραδείγματα (2000), Περιπλανητής
Παράφωνα (2001), Ποιήματα των Φίλων
Παρόντα (2005), Ατέρμονο
Περιγραφικά (2008), Ποιήματα των Φίλων
Πετράδια (2009), Ποιήματα των Φίλων
Πεπραγμένα (2015), ΡΕΩ

Δοκίμια-Μελέτες-Αρθρα
Η κατάσταση των πραγμάτων (1994), Αλεξίσφαιρο
Η αναγκαιότητα της γλώσσας (2003), Αλφειός
Η κατάσταση των πραγμάτων (2015), ΡΕΩ (Ε)

Συλλογικά έργα
Ανθολογία Ελλήνων ποιητών (1987), Εκδόσεις Καρανάση
Πεζοί ήχοι (1991), Αλεξίσφαιρο
Πιράνχας: Αδηφάγα κείμενα: 2002 – 2004. Πυρρίχιος: Ποιήματα του χαβαλέ (2004), Ατέρμονο
Τετραπληγία (2011), Ατέρμονο
Μάκης Αποστολάτος (2016), Εκδόσεις Βακχικόν

Η λειτουργία της μνήμης – Οι πειρασμοί του έρωτα – Γιώργος Καραντώνης

Η λειτουργία


Επανεκδόσεις: Η λειτουργία της μνήμης, 1991 — Οι πειρασμοί του έρωτα, “Κώδικας” 1994

Πεζογραφία, Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων “Χάρη Τζο Πάτση”, 2021, 82 σελ.

Η συμφωνία της Αθήνας – Γιώργος Καραντώνης

Η συμφωνίαΜια περιπλάνηση


Ο ποιητής και πεζογράφος Γιώργος Καραντώνης γράφει ένα πρωτότυπο χρονικό για την Αθήνα, ένα χρονικό που συνδυάζει αρμονικά τις προσωπικές αναμνήσεις, εμπειρίες, σκέψεις και συναισθήματα του συγγραφέα από τη γενέθλια πόλη του με την ιστορία της Αθήνας, την περιγραφή δρόμων, πλατειών, συνοικιών και χτιρίων της και την καταγραφή προσώπων, πραγμάτων, γεγονότων και καταστάσεων που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη Αθήνα.

Γραμμένο τμηματικά μέσα στη δεκαετία του ’90, αυτό το βιωματικό βιβλίο μιλά για την Αθήνα του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα, χωρίς να απουσιάζουν προγενέστερες αναφορές, ενώ ο συγγραφέας δεν αποφεύγει να εκθέσει τις κρίσεις και τις απόψεις του για γενικότερα κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά και γλωσσικά ζητήματα, δίνοντας μια πανοραμική εικόνα της πολιτείας και της εποχής, επιχειρώντας μια ιδιότυπη χαρτογράφηση του αθηναϊκού χώρου και χρόνου.

Αυτή η ποικιλόμορφη γραφή, εμπλουτισμένη συχνά με αποσπάσματα από άλλα λογοτεχνικά, δημοσιογραφικά ή επιστημονικά κείμενα και διανθισμένη μερικές φορές με γκράφιτι, σλόγκαν, διαφημίσεις και πολιτικά συνθήματα, έχει ως κεντρική ιδέα την αγάπη για την Αθήνα, τη μεγαλούπολη που ο συγγραφέας, ενάντια στις βαρετές κοινοτοπίες και στις συνηθισμένες μεμψιμοιρίες, βρίσκει γοητευτική και τη ζωή μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων συναρπαστική, χωρίς, φυσικά, να παραγνωρίζει τα προβλήματα ή να υποτιμά τα μειονεκτήματα που, ασφαλώς, υπάρχουν.

Αφηγήματα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2018, 330 σελ.

Η αναγκαιότητα της γλώσσας
Μια αποκάλυψη για μικρούς και μεγάλους
Ένα βιβλίο εμβόλιο για τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας και τα κακά κείμενα της λογοτεχνίας μας.
110 σελ.

Η κατάσταση των πραγμάτων
Πενήντα άρθρα
Η συλλογή, σε έναν τόμο, άρθρων του λογοτέχνη Γιώργου Καραντώνη, με τίτλο “Η κατάσταση των πραγμάτων” αποτελεί μια παρακαταθήκη της διορατικής και θαρραλέας σκέψης του συγγραφέα. Διορατικής επειδή οι παρατηρήσεις του διαπερνούν το εξωτερικό προσωπείο των ανθρώπων και των καταστάσεων και διακρίνουν τις βαθύτερες αποχρώσεις που έχουν τον μεγαλύτερο και ευρύτερο αντίκτυπο. Θαρραλέας, στον πολιτικό τομέα, επειδή, αν και αριστερός ο ίδιος, τολμά να αμφισβητήσει τα ιδεολογικά στερεότυπα της Αριστεράς και να διακρίνει με ασυνήθιστη καθαρότητα τα σφάλματά της, που την έχουν οδηγήσει επανειλημμένα σε πολιτικά και κοινωνικά αδιέξοδα.
Τα άρθρα ασχολούνται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από την πολιτική, την Αριστερά, τον μαρξισμό, ως τη γλώσσα, την τέχνη, την κριτική, περνώντας από την εξέταση ορισμένων σύγχρονων προβλημάτων, μερικών καλλιτεχνικών σχολών και τη ζωή και το έργο κάποιων λογοτεχνών, Ελλήνων και ξένων.
Το βιβλίο, που περιλαμβάνει πενήντα άρθρα γραμμένα στο διάστημα 1984-2015 και δημοσιευμένα όλα -με εξαίρεση το τελευταίο- σε διάφορα έντυπα, αποτελεί σημαντικά επαυξημένη επανέκδοση της πρώτης έκδοσης που κυκλοφόρησε το 1994 από το “Αλεξίσφαιρο”, με είκοσι άρθρα μόνο.
Ο συγγραφέας, παρ’ ότι δεν κρύβει την ιδεολογική και πολιτική τοποθέτησή του στην Αριστερά, δε διστάζει να την κριτικάρει -και μάλιστα αυστηρά-, επεκτείνοντας τη σκληρή κριτική του και σε άλλα ζητήματα που τον απασχολούν.
Το βιβλίο κυκλοφορεί σε επιμελημένη έκδοση με τυπογραφικό σχεδιασμό του Κώστα Θεοδωρίμπαση και εικονογράφηση του γνωστού ζωγράφου Χρήστου Ν. Θεοφίλη και με φωτογραφίες προσώπων που αναφέρονται στο βιβλίο, από το οικογενειακό φωτογραφικό υλικό του συγγραφέα. Πριν από τα άρθρα υπάρχουν προλογικά και εισαγωγικά κείμενα της μουσικού, ποιήτριας και εκδότριας του περιοδικού “Αλεξίσφαιρο” Λυδίας Λάβδα, της ποιήτριας, πεζογράφου και κριτικού Κατερίνας Ν. Θεοφίλη, του ίδιου του συγγραφέα και μια συνέντευξή του στον δικηγόρο και δημοσιογράφο Δημήτρη Σεφερλή.
Τέλος, πρέπει να υπογραμμιστούν δύο ιδιαιτερότητες του βιβλίου: Πρώτον, η δημοσίευση ανέκδοτων (ουσιαστικά) επιστολών του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη στον Λουκά Καστανάκη, αδελφό του Θράσου Καστανάκη, και στη σύζυγό του Μίλη. Δεύτερον, η παράθεση αυτούσιων κειμένων κάθε είδους των λογοτεχνών που αναφέρονται και του ίδιου
488 σελ.

Πεπραγμένα
Ποιήματα 1999-2014
464 σελ.

Πετράδια
Ποιήματα 2008-2009
46 σελ.

Περιγραφικά
Ποιήματα 2006-2007
48 σελ.

Παρόντα
Ποιήματα 2002-2005
96 σελ.

Πηγές: Biblionet, Δωδώνη, Τομές, Γαβριηλίδης, Ποιήματα των Φίλων, Εκδόσεις Βακχικόν, ΡΕΩ, Πλέθρον, Μπαρμπουνάκης Χ., Gutenberg-Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, Πανδώρα, Περιπλανητής, Κώδικας, Ύφος, Ατέρμονο, Αλφειός, Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων “Χάρη Τζο Πάτση”