Γιώργος Συμπάρδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Συμπάρδης γεννήθηκε στην Ελευσίνα.
Σπούδασε νομικά και σκηνοθεσία κινηματογράφου.
Το 1987 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα “Μέντιουμ” και το 1998 το μυθιστόρημα “Ο άχρηστος Δημήτρης”, τα οποία και απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές.
Το μυθιστόρημά του “Υπόσχεση γάμου” τιμήθηκε το 2012 με Κρατικό Βραβείο, με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη) και με το Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού “Κλεψύδρα”.

Μέντιουμ
Μια νέα γυναίκα από τη Βοιωτία έρχεται στην Αθήνα στο μέσο του καλοκαιριού, όταν οι περισσότεροι κάτοικοί της την εγκαταλείπουν. Θα περάσει μερικές μέρες σε μια λαϊκή συνοικία, στο σπίτι της μικρότερης αδελφής της, που περιμένει παιδί, και θα ερωτευτεί ένα νεαρό φοιτητή της ιατρικής. Ανάμεσα στους φίλους του θα γνωρίσει μια γυναίκα μέντιουμ. Το “Μέντιουμ” του τίτλου όμως είναι αυτή η ίδια. Η δύναμη που πιστεύει ότι έχει θα τη βοηθήσει, άραγε, να αντιμετωπίσει τα εμπόδια που θα βρει μπροστά της;
196 σελ.

Ο άχρηστος Δημήτρης
Η ιστορία μιας μακρόχρονης φιλίας ανάμεσα σε δύο άνδρες. Ο ένας δικηγόρος, ο άλλος γκαρσόνι, ναυτικός, υπάλληλος γραφείου ταξιδίων, μπάρμαν, ηθοποιός. Οι δύο φίλοι κουβεντιάζουν για τις γυναίκες, σχετίζονται με μερικές, σχετίζονται πολύ περισσότερο μεταξύ τους, και κάποτε φτάνουν να συγκατοικήσουν και να ζήσουν στο σπίτι του ενός και στον κόσμο του άλλου.
“Ένα βαρυσήμαντο μυθιστόρημα, ένα βιβλίο που με την ιδιαιτέρως οξυμμένη πεζογραφική νοημοσύνη του θέτει σύνθετα ζητήματα ως προς την ακριβή φύση του κόσμου και την εικόνα του”.
(Ελισάβετ Κοτζιά, “Η Καθημερινή της Κυριακής”)
“Σ’ αυτό το αριστοτέχνημα απόκρυψης, ο αναγνώστης δεν περιμένει να μάθει την έκβαση της υπόθεσης… αλλά μένει ένας ηδονοβλεψίας μέσα από χαραμάδες και κλειδαρότρυπες μιας όψης της ελληνικής πραγματικότητας”.
(Μένης Κουμανταρέας, “Ελευθεροτυπία”)
“Ό,τι παίζει και ό,τι μετράει στις σελίδες του είναι ένα πλέγμα εντυπώσεων, αισθήσεων και εικόνων, που ανακύπτουν συνεχώς και με υψηλότερη ένταση όσο προχωρεί η αφήγηση. Και η ποιητική εντέλει αυτή πνοή βγαίνει αβίαστα και φυσικά σ’ όποιο σημείο κι αν τη συναντήσουμε στο μυθιστόρημα και εγγυάται χωρίς κανένα περιορισμό το αποτέλεσμά του”.
(Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, “Ελευθεροτυπία” – βιβλιοθήκη)
“Ο “Άχρηστος Δημήτρης” είναι ένα από τα πιο γοητευτικά μυθιστορήματα που διάβασα τελευταία… Η αποθέωση του “δεικνύειν” και η ολοσχερής απάλειψη του “λέγειν””.
(Σπύρος Τσακνιάς, “Το Βήμα της Κυριακής”)
436 σελ.

Υπόσχεση γάμου
Ο Ζαχαρίας γνωρίζει την Αλέκα και την Όλγα ένα βράδυ που ο Ηλεκτρικός απεργεί, και τις πηγαίνει µε το αυτοκίνητο σπίτι τους. Τις φλερτάρει, αυτές είναι παντρεµένες, αλλά κολακεύονται. Απ’ αυτές ο Ζαχαρίας θα γνωρίσει και τη Βιβή. Ο Ζαχαρίας αγαπάει τις γυναίκες, τι ψάχνει όµως σ’ αυτές; Υπόσχεται γάµο;
Οι ήρωες καθηµερινοί, αστείοι και τραγικοί µαζί, µες στ’ αδιέξοδα και στους συµβιβασµούς τους, ζουν στο Φάληρο, στην Καλλιθέα, στον Ταύρο και το Μοσχάτο, πάσχουν και παθιάζονται µε τα σηµαντικά και τα ασήµαντα. Τους έξι µήνες που τους παρακολουθούµε, ζούµε στον ρυθµό τους, ταυτιζόµαστε και εκνευριζόµαστε µε το µακρόσυρτο της ζωής τους.
Συχνά θέλουµε να τους φωνάξουµε “µη”, “όχι”, “µπράβο”…
Σ’ αυτό το πολυπρόσωπο, ατµοσφαιρικό, παράξενο και υπαινικτικό, κωµικό και γοητευτικό µυθιστόρηµα, ο Γιώργος Συµπάρδης δίνει φωνή και ζωή στους καθηµερινούς ανθρώπους, βυθίζεται στον κόσµο τους και µας τραβάει απ’ το µανίκι να τους δούµε καλύτερα, εξάλλου ζουν και αναπνέουν δίπλα µας.
Με την κάθε λέξη καρφωµένη στη θέση της και ιδιαίτερη αφηγηµατικότητα, αντάξια των µεγάλων πεζογράφων, οι αθέατες πλευρές της καθηµερινότητας γίνονται σηµαντικές.
Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού “Κλεψύδρα”/Λέσχης Πολιτισμού “Έναστρον” 2011
Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2012
Βραβείο Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη Ακαδημίας Αθηνών 2012
483 σελ.

Μεγάλες γυναίκες
Ο κόσμος μιας μοναχικής γυναίκας κάπου στην πλατεία Βικτωρίας. Γύρω της, η ξαδέλφη της η Μίνα και οι υπόλοιπες γυναίκες μιας ενορίας κάπου στο Ρουφ, μαζί με τον παπα-Ιωάννη. Οι Κυριακές της είναι γεμάτες, λειτουργία και μετά συσσίτια στους απόρους… Μέχρι που και οι υπόλοιπες μέρες αποκτούν νόημα με την εμφάνιση του Σταύρου. Ενός νεαρού που μένει στην ίδια πολυκατοικία με κείνη και που με κάποιον τρόπο τής γεμίζει τη ζωή. Όχι αναγκαστικά την ερωτική…
Αποσιωπήσεις, υπόγειες και αδρές συνδέσεις σε μια ατμοσφαιρική νουβέλα.
112 σελ.

Αδέλφια
Ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης, όπου σε μια οικογένεια της δεκαετίας του ’50 και των αρχών του ’60 συμβαίνει ένας εμφύλιος ανάμεσα στα δυο αδέλφια, σ’ έναν Κάιν κι έναν Άβελ κατ’ αναλογία. Οι δυο τους αντιπροσωπεύουν δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Ο μικρότερος αδελφός είναι ο αφηγητής της ιστορίας, ο οποίος αδυνατεί να ενηλικιωθεί. Πώς δημιουργήθηκε αυτή η σχέση; Τι καθορίζει τις τόσο λεπτών αποχρώσεων οικογενειακές σχέσεις γενικότερα;
312 σελ.

Μυθιστορήματα
Μέντιουμ (1987), Κέδρος
Ο άχρηστος Δημήτρης (1998), Κέδρος
Υπόσχεση γάμου (2011), Μεταίχμιο
Ο άχρηστος Δημήτρης (2011), Μεταίχμιο (E)
Μέντιουμ (2012), Μεταίχμιο (E)
Αδέλφια (2018), Μεταίχμιο

Νουβέλες
Μεγάλες γυναίκες (2015), Μεταίχμιο

Συλλογικά έργα
Narratives on a Gyn Exam Table (2009), Εκκρεμές

Βραβεία
Υπόσχεση γάμου – Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού “Κλεψύδρα”/Λέσχης Πολιτισμού “Έναστρον” (2011)
Υπόσχεση γάμου – Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (2012)
Υπόσχεση γάμου – Βραβείο Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη Ακαδημίας Αθηνών (2012)

Πηγές: Biblionet, Μεταίχμιο, Κέδρος

12 views