Ελενα Αρτζανίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Έλενα Αρτζανίδου γεννήθηκε στη Waldsassen στη Δ. Γερμανία.
Στα εννιά της χρόνια, η παραμονή της στην Ελλάδα οριστικοποιήθηκε στο Μαυρονέρι του νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου το 1981 τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Σήμερα ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή χρονογραφημάτων αλλά και άρθρων που αφορούν τον πολιτισμό για την εφημερίδα “Θεσσαλονίκη – Μακεδονία”. Διδάσκει παιδική λογοτεχνία (“Δημιουργώ από το μηδέν”) στα Εργαστήρια Βιβλίου του Ιανού. Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Τα βιβλία της “Ένα ζευγάρι κόκκινα αθλητικά παπούτσια” και “Κόκκινα χρυσά παπούτσια” διασκευάστηκαν από το Αριστοτέλειο Κολέγιο Θεσσαλονίκης και παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκης το 2004. Το βιβλίο της “Με λένε Πρόμις” συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο “The White Ravens” για το 2007.
Eίναι δημιουργός του βραβευμένου από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, blog: Βιβλία και Βιβλιοφιλία.
Μυθιστορήματα
Τέλος φθινοπώρου (2002), Ιανός
Γκασταρμπάιτερ, η οδυνηρή φυγή (2012), Manus Scripta
Σιωπηλές σκιές (2014), Βιβλιόφωνο

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Φιλαρέτη και Πάτης (1997), Εκδόσεις Πατάκη
Στο μισό του ουρανού (2000), Εκδόσεις Πατάκη
Στα χνάρια του Μορρύλου (2000)
Φεγγαροχριστούγεννα (2002), Μίλητος
Η χαδιάρα φώκια (2002), Παρατηρητής
Ενα ζευγάρι κόκκινα αθλητικά παπούτσια (2003), Μίλητος
Στην αγκαλιά της θάλασσας (2003), Ελληνικά Γράμματα
Κόκκινα χρυσά παπούτσια (2004), Μίλητος
Ο Ιππο και η παρέα του (2006), Σύγχρονοι Ορίζοντες
Με λένε Πρόμις (2006), Ψυχογιός
Το ταξίδι των κύκνων (2007), Διάπλαση
Η πόλη του βασιλιά (2007), Διάπλαση
Το δέντρο της ευτυχίας: λαοί του κόσμου (2007), Μίλητος
Ο Φωκίων είναι παλικάρι: θάρρος (2007), Μίλητος
Τα 95 φεγγάρια του κόσμου μας (2007), Ωρίων
Ο ποταμός ξεχείλισε (2007), Ωρίων
Ο γίγαντας κοιμάται! (2007), Ωρίων
Βοήθεια! Σκουπίδια… Σώστε με! (2007), Ωρίων
Δεν έφταιγα εγώ! (2008), Ψυχογιός
Η οικογένεια (2008), Ψυχογιός
Φίλοι σε ξένο τόπο (2009), Διάπλαση
Με παιχνίδι γράφω λέξη και στην Πρώτη πιάνω θέση: προετοιμάζομαι για το δημοτικό (2009), Διάπλαση
Τα γυαλάκια της Μαλένας (2009), Ψυχογιός
Τα σιδεράκια της Φαρφιρώς (2010), Ψυχογιός
Ο φίλος μου ο Τζίμης (2010), Ψυχογιός
Μυστικά και ψέματα (2010), Βιβλιόφωνο
Δεν έφταιγα εγώ! (2010), Ψυχογιός
Ο κρυμμένος θησαυρός της τσέπης (2011), Ψυχογιός
Η οικογένεια (2011), Ψυχογιός
Στο μισό του ουρανού (2012), Βιβλιόφωνο
Δεν ντρέπομαι πια (2012), Ψυχογιός
Το κουτί της Ιζόλδης (2013), Ψυχογιός
Αγης ο Μαθημάγος (2013), Ψυχογιός
Στην αγκαλιά της θάλασσας (2013), Manus Scripta
Κι εσύ, μαμά… τον χαλβά σου (2014), Ψυχογιός
Ψηλά τα χέρια (2016), Ψυχογιός
Το καράβι της γιορτής (2016), Καλειδοσκόπιο
Πιάσε το τιμόνι, γίγαντα (2017), Ψυχογιός
Έλα μαζί μου! (2018), Ψυχογιός
Η Ξένη στον Ρήνο (2019), Ψυχογιός
Τραμπα – τραμπαλίζομαι (2020), Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Πάμε Καζαβίτι; (2020), Ψυχογιός
Ο Στύλιος και οι στύλοι του (2021), Ψυχογιός
Θα έδινα τα πάντα (2022), Ψυχογιός

Συλλογικά έργα
Τόπος αλλού: θαλάσσιοι τόποι στη λογοτεχνία για παιδιά και νέους (2003)
5 βήματα για δράση: από τη λογοτεχνία στη δραματοποίηση (2008)
Παιχνίδια φιλαναγνωσίας και αναγνωστικές εμψυχώσεις (2011)

Θα έδινα τα πάντα – Έλενα Αρτζανίδου

Θα έδινα


Θα έδινα τα πάντα για τα χρώματα, για το σχολείο, για ένα και μόνο ποτήρι γάλα, για τα βιβλία, για την ειρήνη και την οικογένεια. Θα έδινα τα πάντα για τη γιαγιά, για τους φίλους, για τον σκύλο, για τον ήλιο και την ελιά. Θα έδινα τα πάντα για πάντα.

«Θα έδινα τα πάντα» αποκαλύπτει μια φωνή, που μπορεί να είναι ένας μικρός ήρωας ή μια μικρή ηρωίδα. Αυτό το «πάντα» περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά πράγματα, όπως άλλωστε συμβαίνει με τον κόσμο γύρω μας.

Εικονογράφηση: Έφη Λαδά

Παιδική λογοτεχνία, Ψυχογιός, 2022, 48 σελ.

Ο Στύλιος και οι στύλοι του – Έλενα Αρτζανίδου

Ο Στύλιος


Όταν ήμουν δύο χρόνων, είδα ένα πελώριο πουλί να στέκεται στο ένα του πόδι. Προσπάθησα να το μιμηθώ, μένοντας ακίνητος σαν στύλος.
Όταν έγινα τριών, σε μια ακρογιαλιά, έστησα στύλους με ολόλευκα βότσαλα και άρχισα να τραγουδάω: «Στύλιοι, στύλιοι».
Όταν αντίκρισα πρώτη φορά τον Παρθενώνα, είχα ήδη κλείσει τα έξι. Τότε αποφάσισα να φτιάξω τη δική μου μοναδική κατασκευή.
Στέλιος ή Στύλιος, όπως και να τον φωνάξετε, είναι ένας λαμπρός δημιουργός.

Εικονογράφηση: Ευτυχία Ηλιάδου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ψυχογιός, 2021, 56 σελ.

Πάμε Καζαβίτι; – Ελένη Αρτζανίδου
Στο ιστορικό χωριό Καζαβίτι, στο όμορφο νησί της Θάσου, καταφτάνει μια μεγάλη ομάδα παιδιών στην κατασκήνωση. Ανάμεσα τους ο Κίμωνας, ο Παρασκευάς και η Φιλίνα, φίλοι από μικρά παιδιά και δεμένοι σαν μια κλωστή, ο Μάρκος, η Ρωξάνη και ο Πέτρος, συμμαθητές τους αλλά και αντίπαλοι σε κάθε αγώνα. Αρχηγός η κυρία Ελισάβετ, που χρόνια συνοδεύει όλα τα παιδιά του σχολείου της σε εξορμήσεις στη φύση. Το πάθος του Κίμωνα να ερευνά και να συνθέτει από το πιο απίθανο υλικό, μαζί με τη δημιουργική ματιά της Φιλίνας, θα κάνουν την περιπέτεια στο Καζαβίτι μοναδική, γεννώντας μεγάλη αγωνία και ανατροπές.

“Μια θα πας και μια θα ’ρθεις και να ξέρεις θα τα βρεις. Πρώτα πρέπει να γυρίσεις και στο σπίτι ν’ ακουμπήσεις. Μία νύχτα να σκεφτείς, και ο ήλιος σαν θα βγει, τις κορδέλες ακολούθα. Μπες και βγες το ποταμάκι και θα βρεις ένα τουμπάκι. Κάτι εκεί θα περιμένει που τη νίκη σου θα δένει”.

Eικονογράφηση: Κατερίνα Σισκοπούλου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ψυχογιός, 2020, 88 σελ.

Τραμπα-τραμπαλίζομαι – Ελένη Αρτζανίδου
. Δυσκολεύομαι να σου δείξω πώς αισθάνομαι.
– Προσπάθησε να το πεις με λέξεις.
– Είναι κάτι σαν ηλεκτροσόκ ή σαν ήλιοςλαμπερός ή σαν δελφινάκιαστον ωκεανό και άλλες φορέςσαν μια κόκκινη παπαρούνα που μπαίνει ανάμεσά μας. Λέει η ηρωίδα ή μπορεί και ο ήρωας και τραμπα-τραμπαλίζεται.

Ένα βιβλίο για την φιλία ανάμεσα σε δύο κορίτσια,σε δύο αγόρια, ή μήπως ανάμεσα σε αγόρι και κορίτσι, ή… μια φιλία ανάμεσα σε μικρούς ή και μεγάλους, γιατί η φιλία δεν έχει φύλο και φυλή, δεν έχει ηλικία,μόνο όταν γεννιέται άντε να τη σβήσεις…

Ένα crossover εικονοβιβλίο.

Eικονογράφηση: Deniela Iride Murgia

Παιδική λογοτεχνία, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2020, 32 σελ.

Σιωπηλές σκιές – Ελενα Αρτζανίδου
Ο διακεκριμένος Έλληνας ιστορικός Τέχνης Ιακωβίδης, γεννημένος στη Γερμανία, καλείται απ’ το διευθυντή του Μουσείου Τέχνης Stuttgart Mitte να εξετάσει και να επιβεβαιώσει την ταυτότητα ενός πίνακα, που όλα δείχνουν πως ανήκει στον Μονέ.
Η διαδρομή της αναζήτησης θα κάνει παλιές πληγές να αιμορραγήσουν και θα ελευθερώσει τις σκιές της ψυχής του λαμπρού επιστήμονα που παρέμεναν κρυμμένες.
Το πέπλο του μυστηρίου θα τον φέρει κοντά στη Γερμανίδα ιστορικό Τέχνης Pia Seller, που παλεύει με τις δικές της σκιές. Μαζί θ’ αγωνιστούν για να ξεπεράσουν όσα τους πονούν και ταυτόχρονα τους ενώνουν.
Μία ιστορία που προχωρά αναδεικνύοντας πτυχές του εμπρεσιονισμού και ταυτόχρονα φωτίζει τα άδυτα των ψυχών απλών και διακεκριμένων ανθρώπων, που πονούν, γελούν, χωρίζουν, ανακαλύπτουν, ονειροπολούν, πεθαίνουν και συνεχίζουν την ιστορία της ζωής.

Μυθιστόρημα, Βιβλιόφωνο, 2014, 335 σελ.

Γκασταρμπάιτερ, η οδυνηρή φυγή – Ελενα Αρτζανίδου

Αληθινή ιστορία


Αρχές της δεκαετίας του ’60 και η Αντωνία, χωρίς τον σύντροφό της Χάρη, αλλά με οκτώ ζευγάρια συντοπιτών της επιχειρεί το μεγάλο βήμα (ή ακολουθεί τη μοίρα χιλιάδων Ελλήνων εκείνης της εποχής, τη μοίρα του γκασταρμπάιτερ): Ξεκινά από ένα μικρό χωριό της κεντρικής Μακεδονίας και φτάνει στο Βαλντσάσεν της Γερμανίας, για να δουλέψει ως φιλοξενούμενη εργάτρια σε ένα εργοστάσιο πορσελάνης. Πίσω στην πατρίδα, ο άντρας της, παγιδευμένος λόγω των πολιτικών του φρονημάτων, δίνει τον δικό του αγώνα προκειμένου να βρεθεί κοντά στην αγαπημένη του. Θα τα καταφέρει ή θα τον προλάβει η δικτατορία που θα ‘ρθει για να μαραζώσει ακόμα περισσότερο τον βασανισμένο τόπο; Μια ιστορία αγάπης στα χρόνια της μεγάλης φυγής στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Μια αναδρομή στην ελληνική επαρχία του ΄60, όπου η φτώχεια εξοντώνει όπως κι ένας πόλεμος, οι πληγές του εμφυλίου παραμένουν ανοιχτές κι ο χωροφύλακας διαφεντεύει ακόμα τις τύχες των άλλων. Μια μαρτυρία για τη Χούντα των συνταγματαρχών, τα δεινά των πολιτικών κρατουμένων την περίοδο 1967-1973, τον αγώνα ενός λαού για ελευθερία και δημοκρατία. Και στο φόντο, στερεότυπα που γκρεμίζονται, βεβαιότητες που διαψεύδονται, προσδοκίες που ματαιώνονται, όνειρα που εκπληρώνονται, προσωπικές απώλειες αλλά και κατακτήσεις. Πότε με υπόκρουση τη φωνή του Καζαντζίδη και πότε τη φωνή αντίστασης της Deutsche Welle…

Μυθιστόρημα, Manus Scripta, 2012, 270 σελ.

Τέλος φθινοπώρου – Ελενα Αρτζανίδου
Πρόκειται για μια ιστορία που εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη δοσμένη με μια διάθεση περιπετειώδη. Η Έλλη Πάππου, είναι μια αρχαιολόγος που επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη με σκοπό να ανακαλύψει τα δώρα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Μανουήλ Α΄ για τους Ιταλούς συμμάχους που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, αλλά θάφτηκαν από τους στρατιώτες που τα μετέφεραν, στην Ανατολική Μακεδονία. Ψάχνοντας να βρει την απάντηση, θα έρθει αντιμέτωπη με το μυστήριο της ζωής της.

Μυθιστόρημα, Ιανός, 2002, 175 σελ.

Φεγγαροχριστούγεννα – Ελενα Αρτζανίδου

Το κορίτσι “Σε αγαπώ πάρα πολύ” μεγαλώνει με πολλά παιχνίδια. Αυτά, όμως, αντιδρούν όταν τα πετά από ψηλά και φεύγουν στο φεγγάρι. Έρχεται η παραμονή των Χριστουγέννων… Άραγε θα ξαναγυρίσουν; Στο βιβλίο αυτό θίγεται με ευαισθησία η ψυχολογική σχέση του παιδιού με την πτώση και τη βαρύτητα αλλά και με την απώλεια και την ιδέα της δικαιοσύνης

Η χαδιάρα φώκια – Ελενα Αρτζανίδου

Στο χορό της ανεμοχώρας, η Ζιπ έκλεψε την καρδιά του Αερίνου και κείνος μεθυσμένος από ευτυχία την πήρε στην αγκαλιά του και τη χόρεψε μαγικό χορό. Καθώς η νύχτα έφτανε στο τέλος της, κάπου μακρύτερα ο ήλιος εκπλήρωνε τον πόθο μιας λαγήνας.
– Σύντομα θα αποκτήσεις τρία λαγουδάκια. Ομως θέλω να ξέρεις ότι σαν γίνουν ένα χρονών θα φύγουν, για να επιστρέψουν όταν…
Αυτά συνέβαιναν στη χώρα του ήλιου, ενώ σε μια άλλη χώρα παγωμένη και πλούσια σε θαλασσινό νερό γεννήθηκε ο Φωκίων, μια φώκια χαδιάρα αλλά και γενναία.

Το κουτί της Ιζόλδης – Ελενα Αρτζανίδου

Κάθε μέρα μόλις σχολάσει, η Ιζόλδη τρέχει στο σπίτι της με τη λαχτάρα να πάρει στο χέρι το τηλεκοντρόλ και να το πατήσει. Για ώρες ολόκληρες χαζεύει το μαγικό κουτί παρακολουθεί τις περιπέτειες του Τριστάνο και της πριγκίπισσας που τον περιμένει στο κάστρο της. Αδιαφορεί για το Φούσκα, το σκυλάκι που κάποτε λάτρευε, την ενοχλεί η παρουσία της μητέρας της και αποφεύγει τις βόλτες με τον πατέρα της. Για πόσο όμως θα μπορεί να ζει μόνο με τους φανταστικούς φίλους που νομίζει πως της μιλούν μέσα από το γυαλί ενώ την στην πραγματικότητα την κρατούν μακριά από τα παιχνίδια και τους ανθρώπους που την αγαπούν;
Ενα βιβλίο για τη σωστή χρήση της τηλεόρασης.

Αγης ο Μαθημάγος – Ελενα Αρτζανίδου

«Λοιπόν, παιδιά. Έχετε πέντε καραμέλες και σας δίνω άλλες τρεις. Πόσο μας κάνουν;»
Κοίταξα τριγύρω μου και ξαφνικά είδα ένα τεράστιο 5 να μας κοιτάει αγριεμένα, ενώ το 3, που είχε σκαρφαλώσει στην έδρα της κυρίας και έχει βάλει τα χέρια στη μέση, περιμένει ανυπόμονα την απάντησή μας.
Χαμήλωσα τα μάτια μου και, όπως το συνηθίζω πάντα όταν κάνουμε μαθηματικά, έκρυψα τα χέρια μου κάτω από το θρανίο και…
«Αγη, μήπως εσύ ξέρεις;»
«Ξέρω, κυρία! Κάνουν…»
«Κυρία, ο Αγης μετράει κρυφά με τα δάχτυλά του!»
Τέτοια και άλλα πολλά συμβαίνουν στην τάξη του Μαθημάγου.
Μια χιουμοριστική ιστορία για το «μυστήριο» των αριθμών και των μαθηματικών.

Κι εσύ, μαμά… τον χαλβά σου – Ελενα Αρτζανίδου

Κάθε φορά που ακούει τη μαμά της να τη φωνάζει Βαρσαβούλα, η μικρή, που δεν της αρέσει να τη λένε Βαρσαβούλα, γίνεται έξω φρενών.
«Εσύ, μαμά… τον χαλβά σου».
Η Βαρσαβούλα έχει και μια φίλη, την Αμαλία, που αν και θέλει να γίνει πρίμα μπαλαρίνα, δεν τρώει σωστά. Και τότε αναλαμβάνει δράση.
«Μπράβο, Βαρσαβούλα», την επικροτεί η μαμά της.
«Εσύ, μαμά…τον χαλβά σου», της απαντά εκείνη θυμωμένη με την ελπίδα όμως πως όλα θα γίνουν όπως τα ονειρεύεται.
Μια διασκεδαστική ιστορία για την αξία της υγιεινής και σωστής διατροφής.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Ψυχογιός