Ιωάννης Δημητριάδης

Ο Ιωάννης Δημητριάδης έζησε σε πολλούς τόπους και συνοικίες, σε περισσότερες από οκτώ πόλεις στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Σαν παιδί, ακολουθώντας τις μεταθέσεις του πατέρα του, μηχανικού στον στρατό, και αργότερα ως φοιτητής και μηχανικός, για τις δικές του αναζητήσεις, προσωπικές και επαγγελματικές.
Ταξίδεψε αρκετά λόγω δουλειάς και με τη δημιουργική του περιέργεια πήρε τα αρώματα άλλων λαών έχοντας σαν αρχή “μαθαίνεις από τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα των άλλων”.

Επικίνδυνα δίπολα
…στο κυνήγι της φόρμουλας
Δυτικό Βερολίνο 1986. Η αρχή μιάς ευτυχισμένης ημέρας του Ανδρέα Νικητιάδη μετατρέπεται σε εφιάλτη καθώς από τη ζεστή αγκαλιά της αγαπημένης του Άνγια πέφτει πάνω στο ψυχρό πτώμα της Πέτρα Άκερμαν. Το ματωμένο ημερολόγιο δίπλα της, ανοίγει τον δρόμο της αναζήτησης του ψυχιάτρου θεραπευτή της δόκτορα Μπλόιλε, ο οποίος από το ανατολικό μέρος της πόλης, μέσω του τούρκου ψυχασθενή Καντίρ, συνεχίζει να δοκιμάζει φάρμακα στην απέλπιδα έρευνά του για τη σωτήρια φόρμουλα. Μία φόρμουλα που ο μέντοράς του, ιδρυτής του Γερμανικού ερευνητικού Ιδρύματος για ψυχιατρική στο Μόναχο, δόκτορ Κρέπελιν, ξεκίνησε να αναζητά τη δεκαετία του 1920, για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Στην ιστορική αυτή αναδρομή, μέσα από τα μάτια του Χέλμουτ Μπλόιλε, από μικρό παιδί, νέο ψυχίατρο στο Μόναχο, φυγά στο Μπουένος Άιρες μπροστά στον κίνδυνο δίωξής του με την είσοδο των Αμερικάνων στην πόλη και τέλος ερευνητή στο ανατολικό Βερολίνο του τείχους, ξεδιπλώνεται η νεώτερη γερμανική ιστορία. Από την κατάρρευση του σοσιαλιστικού οράματος τον μεσοπόλεμο, την άνοδο και πτώση του Ναζισμού, στο τείχος και την επανένωση της Γερμανίας το 1989. Η αγνή ψυχιατρική έρευνα μπλέκει με την πολιτική φυλετικής κάθαρσης Τ-4 και την ευθανασία που εφαρμόζουν οι Ναζί, θέτει ηθικά ερωτήματα εκτός της γνωστής καταδίκης της γενοκτονίας των εβραίων και αναδεικνύει τη διάσταση μεταξύ ψυχιάτρων και ψυχολόγων, σε μία πλοκή που έχει θύματα και από τις δύο πλευρές.
280 σελ.

Εξ ανατολών, η κάθαρσις
Μέσα από τα πρόσωπα του βιβλίου, στο πέρασμα τεσσάρων γενεών αναδεικνύονται ιστορικά ερωτήματα και ηθικά διλήμματα.
Προκαταλήψεις, δόγματα, αρχές και αξίες εκτίθενται από τους διαλόγους των χαρακτήρων στην κρίση του αναγνώστη. Μια διαλεκτική πρόκληση πάνω στο καλό και το κακό, το σωστό και το λάθος, την αλήθεια και το ψέμα μπροστά στη νεότερη ιστορία μας.
Ένα “εξ Ανατολών” οδοιπορικό άσημων ανθρώπων, από την Καππαδοκία στην Ανατολική Μακεδονία, από την Καβάλα στην Αθήνα μέχρι την τελική κάθαρση στο Βερολίνο, εκεί που η Ανατολή με τη Δύση ξεκαθάριζαν τις ιδεολογίες τους.
Από την κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, τον μεγαλοϊδεατισμό και την ανταλλαγή πληθυσμών μέχρι τη Βουλγαρική κατοχή και τη Χούντα, ο χρόνος κυλά δίνοντας ένα βαρύ ιστορικό υπόβαθρο στις σελίδες του βιβλίου.
Ο έρωτας του Χριστιανού με τη Μουσουλμάνα, η ορθολογική απέναντι στην ιδεαλιστική θεώρηση της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας και τέλος η φιλοσοφική προσέγγιση του Ανθρώπου στις δύο ακραίες του εκφάνσεις, τον Υπεράνθρωπο και τον Υπάνθρωπο, θέτουν μυθιστορηματικά ένα ηθικό πλαίσιο προβληματισμού στον αναγνώστη.
“Ξέρεις τι μου είπε κάποτε ένας Τούρκος για την πίστη τους; “Συγχώρεση να ζητάς από αυτόν που έβλαψες και όχι από τον ίδιο τον Αλλάχ!” Και αυτοί που έβλαψε ο Πετρώφ δεν πατάνε πια στη γη που ο ίδιος μολύνει με την παρουσία του. Να πάει να τους βρει στον άλλο κόσμο, ρε, εκεί που θα τον στείλουμε αύριο, καπίερτ;” γρύλλισε στα Γερμανικά ο Ανδρέας.
“Αν ποτέ τους βρει. Γιατί αυτόν θα τον στείλουμε κατευθείαν στην κόλαση” συμπλήρωσε με σαρκασμό ο Δημήτρης.
“Και κάτι ακόμα. Αλλοίμονο σε όσους δεν μπορούν να τιμωρήσουν τους αμετανόητους συνεχιστές του υπάνθρωπου ή το χειρότερο, δεν μπορούν να απαλλαγούν από την οργή που η ανάμνηση του κακού θα ξυπνά μέσα τους” είπε με νόημα ο Τάσος.
“Γιατί αυτοί θα ζήσουν επί γης την κόλαση του Δάντη. Και εγώ, από τότε που έμαθα για τον Πετρώφ και τους παππούδες μας δεν βρίσκω ειρήνη στον ύπνο μου”.
316 σελ.

Μυθιστορήματα
Επικίνδυνα δίπολα (2014), Αγγελάκη Εκδόσεις
Εξ ανατολών, η κάθαρσις (2018), Αγγελάκη Εκδόσεις

Μεταφράσεις
David H. Chenoweth, Προγράμματα υγείας & άθλησης στον εργασιακό χώρο (2009), Τελέθριον

Πηγές: Biblionet, Αγγελάκη Εκδόσεις

Επισκέψεις: 5