Ιωάννης Δημητριάδης

Ιωάννης Δημητριάδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Ιωάννης Δημητριάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 κι έζησε σε πολλούς τόπους και συνοικίες σε περισσότερες από οκτώ πόλεις στην Ελλάδα και τη Γερμανία.
Τελείωσε το 5ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας μεταπτυχιακές σπουδές στο TU στο Δυτικό Βερολίνο. Είχε δύο γάμους, απέκτησε μία κόρη και έναν γιο, ζει και εργάζεται στην Αθήνα, στον τομέα που σπούδασε ως επιθεωρητής, υπηρετώντας την Ασφάλεια και Ποιότητα σε πολλούς τομείς Προϊόντων, Εγκαταστάσεων και Υπηρεσιών. Οι εμπειρίες και εικόνες αυτού του ταξιδιού ζωής, μαζί με την αγάπη του για την ιστορία, για την οποία πιστεύει ότι είναι μία από τις μητέρες της γνώσης, άνοιξαν τη φαντασία του απελευθερώνοντας έτσι μια λογοτεχνική διάσταση στον χαρακτήρα του.
Η συγγραφική του προσπάθεια ξεκίνησε: το 2011 με το ιστορικό θεατρικό «Στον δρόμο για τον Όμηρο», συνεχίστηκε το 2014 με το ιστορικό ψυχολογικό μυθιστόρημα «Επικίνδυνα δίπολα», το 2015 συμμετείχε στη συγγραφική σκυταλοδρομία της Λέσχης Ανάγνωσης Λαγονησίου, στο μυθιστόρημα «Η συνωμοσία των λύκων», το 2018 κατέθεσε εις μνήμην Προγόνων το μυθιστόρημα «Εξ ανατολών, η κάθαρσις», όλα από τις εκδόσεις Αγγελάκη. Το διήγημα επιστημονικής και ιστορικής φαντασίας «2100, μια Οδύσσεια στον χωροχρόνο» και άλλα κείμενα, πεζά και έμμετρα, στίχοι και σκέψεις, βρίσκονται στη ROM του μυαλού του, αναμένοντας μελλοντικές εκδόσεις.
Μυθιστορήματα
Επικίνδυνα δίπολα (2014), Αγγελάκη Εκδόσεις
Εξ ανατολών, η κάθαρσις (2018), Αγγελάκη Εκδόσεις

Δοκίμια-Μελέτες-Διαπροσωπικές σχέσεις
Εγχειρίδιο οδηγιών προς συζευγομένους ή διαζευγομένους (2021), Αγγελάκη Εκδόσεις

Μεταφράσεις
David H. Chenoweth, Προγράμματα υγείας & άθλησης στον εργασιακό χώρο (2009), Τελέθριον

Εγχειρίδιο οδηγιών προς συζευγομένους ή διαζευγομένους – Ιωάννης Δημητριάδης

Εγχειρίδιο οδηγιών


Μια πραγματεία πάνω στις σχέσεις των ανθρώπων.
Ένας οδηγός και σύμβουλος για νέους ανθρώπους.
Το σύμφωνο και το πλαίσιο συνύπαρξης των δύο φύλων.
Ένα αφιέρωμα στον αρχέγονο και θεμελιακό ιερό σκοπό της συνέχισης του ανθρώπινου γένους.

Την αγνόησε για άλλη μία φορά όπως πολλές άλλες στο παρελθόν. Και όποτε η ζωή επιβεβαίωνε τις δικές της επιφυλάξεις και την έβγαζε αληθινή, Κασσάνδρα την ανέβαζε, κακότυχη την κατέβαζε.
– Σε έπαιρνα τηλέφωνο και δεν απαντούσες, Στέφανε, δύο μέρες τώρα, λοιπόν;
-Αντί να ρωτάς πώς πήγε η δουλειά, τη μουρμούρα σου βρίσκω για καλωσόρισμα.
-Δεν μου απάντησες όμως! Σίγουρα θα είχες άλλες ασχολίες, βραδινά δείπνα, γλάστρες, ρουφήχτρες να σου πίνουν το χρήμα και να σου τονώνουν τη μεγαλομανία.
– Τι υποδοχή! Ο Οδυσσέας γύρισε και η Πηνελόπη στις κάμαρες με τα φίδια στο στόμα. Τουλάχιστον αυτές, αν υπάρχουν όντως και δεν είναι της φαντασίας σου, έχουν αυτιά να ακούνε και έναν γλυκό λόγο στα χείλη.
– Οι λογαριασμοί από τα σχολεία είναι στο τραπέζι. Κανόνισε. Εγώ άλλα δανεικά ντρέπομαι να ζητήσω. Η τράπεζα των γονιών μου στέρεψε, πάει, τέλος!
– Δεν με καταλαβαίνεις, δεν μπορείς να καταλάβεις την προσπάθεια που κάνω.
– Το πρόβλημα είναι ότι καταλαβαίνω, καταλαβαίνω το γιατί τα κάνεις όλα αυτά. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως συμφωνώ κιόλας με αυτά που κάνεις. Κάπου μπερδεύεις την κατανόηση με τη συμφωνία.
Ο καθένας αποσύρθηκε στο δωμάτιό του.

Διαπροσωπικές σχέσεις, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2021, 90 σελ.

Εξ ανατολών, η κάθαρσις – Ιωάννης Δημητριάδης

Εξ ανατολών, η κάθαρσις


Μέσα από τα πρόσωπα του βιβλίου, στο πέρασμα τεσσάρων γενεών αναδεικνύονται ιστορικά ερωτήματα και ηθικά διλήμματα.

Προκαταλήψεις, δόγματα, αρχές και αξίες εκτίθενται από τους διαλόγους των χαρακτήρων στην κρίση του αναγνώστη. Μια διαλεκτική πρόκληση πάνω στο καλό και το κακό, το σωστό και το λάθος, την αλήθεια και το ψέμα μπροστά στη νεότερη ιστορία μας.

Ένα “εξ Ανατολών” οδοιπορικό άσημων ανθρώπων, από την Καππαδοκία στην Ανατολική Μακεδονία, από την Καβάλα στην Αθήνα μέχρι την τελική κάθαρση στο Βερολίνο, εκεί που η Ανατολή με τη Δύση ξεκαθάριζαν τις ιδεολογίες τους.

Από την κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, τον μεγαλοϊδεατισμό και την ανταλλαγή πληθυσμών μέχρι τη Βουλγαρική κατοχή και τη Χούντα, ο χρόνος κυλά δίνοντας ένα βαρύ ιστορικό υπόβαθρο στις σελίδες του βιβλίου.

Ο έρωτας του Χριστιανού με τη Μουσουλμάνα, η ορθολογική απέναντι στην ιδεαλιστική θεώρηση της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας και τέλος η φιλοσοφική προσέγγιση του Ανθρώπου στις δύο ακραίες του εκφάνσεις, τον Υπεράνθρωπο και τον Υπάνθρωπο, θέτουν μυθιστορηματικά ένα ηθικό πλαίσιο προβληματισμού στον αναγνώστη.

“Ξέρεις τι μου είπε κάποτε ένας Τούρκος για την πίστη τους; “Συγχώρεση να ζητάς από αυτόν που έβλαψες και όχι από τον ίδιο τον Αλλάχ!” Και αυτοί που έβλαψε ο Πετρώφ δεν πατάνε πια στη γη που ο ίδιος μολύνει με την παρουσία του. Να πάει να τους βρει στον άλλο κόσμο, ρε, εκεί που θα τον στείλουμε αύριο, καπίερτ;” γρύλλισε στα Γερμανικά ο Ανδρέας.
“Αν ποτέ τους βρει. Γιατί αυτόν θα τον στείλουμε κατευθείαν στην κόλαση” συμπλήρωσε με σαρκασμό ο Δημήτρης.
“Και κάτι ακόμα. Αλλοίμονο σε όσους δεν μπορούν να τιμωρήσουν τους αμετανόητους συνεχιστές του υπάνθρωπου ή το χειρότερο, δεν μπορούν να απαλλαγούν από την οργή που η ανάμνηση του κακού θα ξυπνά μέσα τους” είπε με νόημα ο Τάσος.
“Γιατί αυτοί θα ζήσουν επί γης την κόλαση του Δάντη. Και εγώ, από τότε που έμαθα για τον Πετρώφ και τους παππούδες μας δεν βρίσκω ειρήνη στον ύπνο μου”.

Μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2018, 316 σελ.

Επικίνδυνα δίπολα – Ιωάννης Δημητριάδης

Επικίνδυνα δίπολα…στο κυνήγι της φόρμουλας


Δυτικό Βερολίνο 1986. Η αρχή μιάς ευτυχισμένης ημέρας του Ανδρέα Νικητιάδη μετατρέπεται σε εφιάλτη καθώς από τη ζεστή αγκαλιά της αγαπημένης του Άνγια πέφτει πάνω στο ψυχρό πτώμα της Πέτρα Άκερμαν. Το ματωμένο ημερολόγιο δίπλα της, ανοίγει τον δρόμο της αναζήτησης του ψυχιάτρου θεραπευτή της δόκτορα Μπλόιλε, ο οποίος από το ανατολικό μέρος της πόλης, μέσω του τούρκου ψυχασθενή Καντίρ, συνεχίζει να δοκιμάζει φάρμακα στην απέλπιδα έρευνά του για τη σωτήρια φόρμουλα. Μία φόρμουλα που ο μέντοράς του, ιδρυτής του Γερμανικού ερευνητικού Ιδρύματος για ψυχιατρική στο Μόναχο, δόκτορ Κρέπελιν, ξεκίνησε να αναζητά τη δεκαετία του 1920, για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Στην ιστορική αυτή αναδρομή, μέσα από τα μάτια του Χέλμουτ Μπλόιλε, από μικρό παιδί, νέο ψυχίατρο στο Μόναχο, φυγά στο Μπουένος Άιρες μπροστά στον κίνδυνο δίωξής του με την είσοδο των Αμερικάνων στην πόλη και τέλος ερευνητή στο ανατολικό Βερολίνο του τείχους, ξεδιπλώνεται η νεώτερη γερμανική ιστορία. Από την κατάρρευση του σοσιαλιστικού οράματος τον μεσοπόλεμο, την άνοδο και πτώση του Ναζισμού, στο τείχος και την επανένωση της Γερμανίας το 1989. Η αγνή ψυχιατρική έρευνα μπλέκει με την πολιτική φυλετικής κάθαρσης Τ-4 και την ευθανασία που εφαρμόζουν οι Ναζί, θέτει ηθικά ερωτήματα εκτός της γνωστής καταδίκης της γενοκτονίας των εβραίων και αναδεικνύει τη διάσταση μεταξύ ψυχιάτρων και ψυχολόγων, σε μία πλοκή που έχει θύματα και από τις δύο πλευρές.

Μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2014, 280 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αγγελάκη Εκδόσεις