Ιωάννης Εύδυστος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Ιωάννης Εύδυστος κατάγεται από την Εύβοια και από τη Λέσβο· γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα.
Σπούδασε Μηχανικός Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ζει και εργάζεται στην Αττική από το 2011 μέχρι σήμερα. Έχει αποκτήσει έναν γιο, τον Παναγιώτη. Από παιδί είχε έντονες πνευματικές αναζητήσεις, με αποτέλεσμα σήμερα να τον έχει κερδίσει η ποίηση. Στα φοιτητικά του χρόνια άρχισε να συγγράφει τα πρώτα του ποιήματα, τα οποία ήταν σε έμμετρο στίχο.
Ο “Επτάπολος” (εκδ. Κομνημός, 2019) αποτέλεσε την πρώτη του ποιητική συλλογή.
Ποίηση
Επτάπολος (2019), Εκδόσεις Κομνηνός
Χαμένη έμπνευση (2020), Εκδόσεις Κομνηνός

Χαμένη έμπνευση – Ιωάννης Εύδυστος
Ο Ιωάννης Εύδυστος δείχνει ν’ αναζητά με μανία να βρει διεξόδους, σε μια “ωμή” καθημερινότητα που τον παιδεύει, ανατρέχοντας στο όνειρο, τη φιλοσοφία, την ποίηση, την έρευνα, τη γραμματική και την ιστοριογραφία. Η ποίηση γι’ αυτόν είναι μια καταφυγή, μια βαθιά αναπνοή πριν ξαναβουτήξεις στα βάθη της προσωπικής σου θάλασσας. Ένα χαμόγελο πριν βυθιστείς στο τέλμα “άθλιων” συναλλαγών.

Ποίηση, Εκδόσεις Κομνηνός, 2020, 80 σελ.

Επτάπολος – Ιωάννης Εύδυστος
Ο Ιωάννης Εύδυστος επιχειρεί να βαδίσει στο δύσκολο μονοπάτι της ποίησης, που από καιρό έχει χάσει της γοητεία της, καθώς δέχεται κατάκαρδα το πλήγμα μιας τέχνης που δεν έχει λαϊκά ερείσματα και σε αυτή την περίοδο δεν διαθέτει τα μέσα, μια αποτελεσματική πολιορκητική μηχανή, να σπάσει να τείχη της απομόνωσης. Στο μυαλό του δουλεύει εικόνες που τις μεταπλάθει σε έννοιες, που κάποτε δεν είναι και τόσο προσιτές, δεν τις διαπερνάς εύκολα με μια ματιά. Έχει μπροστά του έναν άδειο καμβά και με επιμονή, με τη ματιά ενός ιστοριοδίφη αναζητά το κατάλληλο χρώμα, τις λέξεις, που επιλέγει με αυστηρότητα μία μία. Δύσκολες λέξεις, άγνωστες λέξεις που χρειάζεται να αναζητήσεις στα κατάστιχα και να ερμηνεύσεις. Η ποίησή του μοιάζει περισσότερο με έρευνα, δεν μπορείς αλαφροΐσκιωτος να την περπατήσεις, η επίσκεψή της δεν μοιάζει με ταξίδι αναψυχής.

Ποίηση, Εκδόσεις Κομνηνός, 2019, 66 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Κομνηνός