Ειρήνη Γιαβάση

Ειρήνη Γιαβάση

2022 Ελληνες λογοτέχνες
Η Ειρήνη Γιαβάση γεννήθηκε το 1988.
Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Δημιουργικής Γραφής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Το 2018 απέσπασε το 1ο βραβείο Σεναρίου ταινίας μικρού μήκους από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος. “Η Νεφέλη, ο κύριος Μ και τα Ρομποφρίξ 181” είναι το πρώτο της παιδικό βιβλίο από τις εκδόσεις Πατάκη.
Αφηγήματα
Εμείς (2022), Ο Μωβ Σκίουρος

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Η Νεφέλη, ο κύριος Μ και τα Ρομποφρίξ 181 (2019), Εκδόσεις Πατάκη

Εμείς – Ειρήνη Γιαβάση

Εμείς


Η αδερφή μου ήταν μέλι στον πάγκο της κουζίνας, Κυριακή. Όπως η αγάπη. Δεν ξεριζωνόταν από τα χέρια, δεν γρατζουνιόταν από τα χείλη. Συγκροτούσε το θεμέλιο που έλεγα “εγώ” με την ελαφρότητα του πούπουλου και τη βαρύτητα του τσιμέντου. Ήταν τόσο μέσα μου, που ήταν και δεν ήταν άλλος άνθρωπος. Η αδερφή μου ήταν στο σώμα, στην καρδιά, στον πυρήνα, μια βαθιά εγγραφή.
Έναν παράξενα ζεστό Ιούλιο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου διεξάγονται εξετάσεις για το Δίπλωμα πιάνου. Η νεαρή πιανίστα, μπροστά από το μαόνι πιάνο Bluthner, διεκδικεί τον πολυπόθητο τίτλο, εκτελώντας ένα παράλληλο χρέος: να διηγηθεί την ιστορία της αδερφής της.
Το “Εμείς” τρυπώνει μέσα στα κομμάτια του Μπαχ, του Σοπέν, του Μπετόβεν, δανείζεται δομικά σχήματα και μουσικές μορφές, αφηγούμενο την τούλινη ημιδιαφανή μεμβράνη μέσα στην οποία μεγάλωσαν οι αδερφές, το σχεδόν καλά και σχεδόν άσχημα του πατέρα, τα ονειρικά παιδικά παιχνίδια, για να καταβυθιστεί εν τέλει στη σταδιακή κατάρρευση της πολυαγαπημένης αδερφής, στον εσωτερικό, ταραγμένο της κόσμο. Μια διφωνική, ενίοτε πολυφωνική αφήγηση, με φόντο τη μουσική.
Θα σας πω για τότε που όλα ήταν αλλιώτικα. Στις αρχές του κόσμου μας. Τότε, ο μπαμπάς και η μαμά -ο πατέρας και η μάνα- βρήκαν μια ρίζα.

Αφηγήματα, Ο Μωβ Σκίουρος, 2022, 176 σελ.

Η Νεφέλη, ο κύριος Μ και τα Ρομποφρίξ 181 – Ειρήνη Γιαβάση

Η Νεφέλη


Κάπου µακριά από εδώ, σε µία µεγάλη πόλη, ζει ένας µεγάλος κύριος που το όνοµά του ξεκινά από Μ. Κανείς δεν ξέρει πώς πραγµατικά τον λένε, µόνο πως του αρέσει να κάνει ένα σωρό µεγαλίστικα πράγµατα. Στον ίδιο δρόµο µένει και ένα κοριτσάκι, η Νεφέλη, µε τη γάτα της τη Σεµέλη.

Τι γίνεται όταν αυτοί οι δύο διαβάζουν στην εφηµερίδα ότι ένας λαµπρός επιστήµονας εφηύρε το Ροµποφρίξ 181, το ολοκαίνουριο ροµπότ-δάσκαλο; Πού θα τους οδηγήσει αυτή η θεότρελη περιπέτεια;
Με µπόλικη φαντασία και παιδική αγάπη, λίγη βοήθεια από τη συµµορία “Νύχια και πέταλα” και την επιστηµονική γνώση του γκρινιάρη κυρίου Μ, η περιπέτεια… αρχίζει.

Εικονογράφηση: Κατερίνα Σισκοπούλου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2019, 80 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πατάκη, Ο Μωβ Σκίουρος