Τζακ Χίγκινς – Jack Higgins

Ξένοι λογοτέχνες


Επικίνδυνος σαν τον διάβολο
«1985, βορειοδυτική Αγγλία. Μια ομάδα παραστρατιωτικών Ιρλανδών προτεσταντών ληστεύει με μια παράτολμη επιχείρηση ένα φορτίο ράβδων χρυσού, αξίας εκατό εκατομμυρίων λιρών. Το πλοίο τους, όμως, καθώς γυρίζουν στην Ιρλανδία, ναυαγεί και το χρυσάφι καταλήγει στο βυθό της θάλασσας. Σώζοναι μόνο ο εγκέφαλος της ληστείας, Μάικλ Ράιαν, και ο μυστηριώδης συνεργάτης του, Μάρτιν Κίογκ.
Δέκα χρόνια αργότερα, και ενώ οι διαπραγματεύσεις για ειρήνευση στη Β. Ιρλανδία βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Αγγλίας πληροφορούνται μια ύποπτη επιχείρηση ανεύρεσης του ναυαγίου. Ποιος μπορεί να γνωρίζει την ακριβή θέση του; Και για τίνος λογαριασμό ενεργεί; Το χρυσάφι, που αρκεί για να χρηματοδοτηθεί ολόκληροςεμφύλιος, πρέπει πάση θυσία να μην πέσει στα χέρια εξτρεμιστών. Η ανάγκη επέμβασης είναι άμεση.
«Βάλε έναν κλέφτη να πιάσει τον κλέφτη», λέει ένα παλιό ρητό. Γι’ αυτό και ο ‘Αγγλος πρωθυπουργός αναθέτει την υπόθεση στον Σον Ντίλον, πρώην διαβόητο στέλεχος του IRA και νυν πιο επικίνδυνο και πιο ικανό πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. ‘Ετσι αρχίζει για τον Σον μια δύσκολη αποστολή, όπου μια λάθος κίνηση μπορεί ν’ αποβεί θανάσιμη. Κι όπου παλιοί φίλοι κι εχθροί είναι πολύ περισσότεροι απ’ όσους φαντάζεται οποιοσδήποτε…»

Η κόρη του προέδρου
Είκοσι χρόνια πριν, στο Βιετνάμ, ένας νεαρός στρατιώτης σώζει τη ζωή μιας Γαλλίδας -κι ανάμεσά τους γεννιέται ένας μεγάλος, αλλά σύντομος έρωτας. Σήμερα, ο νεαρός εκείνος ήρωας είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ, ένας άνθρωπος επιτυχημένος και αγαπητός. Όμως από τη μια στιγμή στην άλλη ο κόσμος του ανατρέπεται. Σε μια επίσκεψή του στο Παρίσι συναντά για πρώτη φορά μετά από χρόνια τον παλιό έρωτά του. Κι εκείνη τον συστήνει σε μια πολύ όμορφη κοπέλα. Είναι η κόρη της. Η κόρη τους. Μα οι εκπλήξεις μόλις τώρα αρχίζουν.
Κάποιοι, κάπου, έχουν μάθει το μυστικό τους και ενεργώντας με απίστευτη ταχύτητα απάγουν την κοπέλα. Αν ο Πρόεδρος δεν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους, αν κινητοποιήσει τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, θα την εκτελέσουν. Και έχει μόνο δέκα μέρες διορία.
Ο Πρόεδρος απευθύνεται στους μόνους ανθρώπους που πιστεύει πως μπορούν να βοηθήσουν: τον Σον Ντίλον, τον πρώην μαχητή του IRA και ειδικό σε θέματα ασφαλείας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, και τον Μπλέικ Τζόνσον, τον παρασημοφορημένο πεζοναύτη και πράκτορα του FBI, που διευθύνει μια επίλεκτη ομάδα του Λευκού Οίκου γνωστή με την κωδική ονομασία «Το Υπόγειο».
Αν αυτοί οι δύο δεν μπορέσουν να βρουν την κόρη του, ο Πρόεδρος θα αναγκαστεί να δώσει λύση στο πιο τρομερό δίλημμα της ζωής του. Και στο μεταξύ, οι ώρες περνούν…

Ο σύνδεσμος
Αργά τη νύχτα, μέσα στη βροχή, μια καλοντυμένη γυναίκα γύρω στα εξήντα, μ’ ένα πιστόλι στην τσάντα της, περιμένει, κρυμμένη στο κατώφλι μιας πόρτας, ένα γερουσιαστή να γυρίσει σπίτι του.
Το τηλέφωνο χτυπάει στο γραφείο του Μπλέικ Τζόνσον, επικεφαλής του τμήματος του Λευκού Οίκου που είναι γνωστό ως Το Υπόγειο. Ο Πρόεδρος τον θέλει τώρα.
Ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας σκέφτεται τον Σον Ντίλον, τον άλλοτε τρομοκράτη και τώρα τον πιο αποτελεσματικό, αν όχι και τον πιο έμπιστο, πράκτορά του.
Πρέπει να το αναλάβει ο Ντίλον, συλλογίζεται. Δεν υπάρχει άλλος. Κάποιος δολοφονεί τα μέλη μιας ομάδας αποστατών του IRA που ονομάζεται οι Γιοι του Έριν.
Κανονικά αυτό δεν θα προκαλούσε ιδιαίτερη ανησυχία, ωστόσο οι συνέπειες είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.
Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος αυτοί οι φόνοι να προκαλέσουν τον όλεθρο: την πτώση δύο κυβερνήσεων και τον εκτροχιασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι δύο αρχηγοί κρατών συμφωνούν ότι ο Ντίλον και ο Τζόνσον πρέπει να σταματήσουν αυτό τον άγνωστο δολοφόνο, γρήγορα και αθόρυβα, πριν να τιναχτούν όλα στον αέρα.
Όμως ίσως είναι ήδη αργά. Γιατί στο σκοτεινό δρόμο του Μανχάταν, η γυναίκα με τα ασημένια μαλλιά χαμογελάει, στεριώνει το αδιάβροχο καπέλο της στο κεφάλι, και βγαίνει στο δρόμο. Οι τέσσερις πάνε, σκέφτεται. Απομένουν τρεις.

Η ώρα της τιμωρίας
Η Κάθριν βρισκόταν μισό περίπου μέτρο κάτω από την πρασινωπή επιφάνεια του νερού. Τα μάτια της κοίταζαν το κενό. Είχε μια έκφραση έκπληξης στο πρόσωπο και έδειχνε αλλόκοτα όμορφη…
Η δημοσιογράφος Κάθριν Τζόνσον έκανε το λάθος να πλησιάσει επικίνδυνα κοντά στα μυστικά του αφεντικού της Μαφίας Τζακ Φοξ – αλλά κι ο Φοξ έκανε το λάθος να τη σκοτώσει. Ο πρώην σύζυγός της είναι ο Μπλέικ Τζόνσον, επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας ασφαλείας του Λευκού Οίκου, και με την άδεια του Προέδρου καταστρώνει την εκδίκησή του. Ακολουθώντας τον πακτωλό των παράνομων χρημάτων του Φοξ -στη Νέα Υόρκη, την Αγγλία, την Ιρλανδία, τη Μέση Ανατολή – ο Τζόνσον και ο Ιρλανδός σύντροφός του, ο Σον Ντίλον, σκοπεύουν να τον χτυπήσουν εκεί που πονάει περισσότερο, σαμποτάροντας μία από τις βρώμικες επιχειρήσεις του, ώσπου να βρεθεί αδύναμος και ανυπεράσπιστος μπροστά στους διώκτες του.
Όμως ο Φοξ δεν έφτασε στην κορυφή μιας τέτοιας, διεθνούς εμβέλειας οργάνωσης με το να επιτρέπει στους εχθρούς του να πλησιάζουν σε απόσταση βολής. Αν ο Τζόνσον κι ο Ντίλον θέλουν να τα βάλουν μαζί του, θα έχουν να αντιμετωπίσουν την εξίσου σκληρή και ανελέητη δική του εκδίκηση…

Κινούμενος στόχος
Για το μυστικό πράκτορα Σον Ντίλον είναι ένας έλεγχος ρουτίνας στο αεροδρόμιο του Χίθροου. Όμως όλα αλλάζουν όταν σταματάει στον έλεγχο διαβατηρίων τον Κασπάρ Ρασίντ, γεννημένο στην Αγγλία αλλά με ρίζες από μια φυλή βεδουίνων, προσκολλημένων στις παραδοσιακές συνήθειες. Ο πατέρας του Ρασίντ έχει απαγάγει τη δεκατριάχρονη εγγονή του Σάρα και την έχει μεταφέρει στο Ιράκ, όπου σκοπεύει να την παντρέψει με έναν άντρα γνωστό ως το Σφυρί του Θεού, έναν από τους πιο επικίνδυνους γνωστούς τρομοκράτες. Όταν ο Ρασίντ ζητάει τη βοήθεια του Ντίλον για να πάρει πίσω την κόρη του, ο μυστικός πράκτορας αρπάζει την ευκαιρία για να τακτοποιήσει μερικούς παλιούς λογαριασμούς με τους τρομοκράτες. Όμως σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται πολλές άλλες δυνάμεις, και ο Ντίλον δε φαντάζεται πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η κατάσταση. Προτού όλα τελειώσουν, πολλοί θα πεθάνουν – και ο ίδιος μπορεί να είναι ένας από αυτούς…

Το Πέταγμα των Αετών
Καθώς ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώνει, ένας Αμερικανός πιλότος, ο Τζακ Κέλσο, παίρνει μαζί του στην Αμερική τη Γερμανίδα βαρόνη Έλσα φον Χάλντερ και την παντρευέται. Από το γάμο τους θα γεννηθούν δυο δίδυμα αγόρια, ο Μαξ και ο Χάρι.
Τα δυο αδέρφια, που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, αναγκάζονται να αποχωριστούν το ένα το άλλο όταν ο πατέρας τους πεθαίνει. Ο μικρότερος, ο Χάρι, μένει στην Αμερική με τον παππού του, ενώ ο Μαξ, που έχει κληρονομήσει τον τίτλο του βαρόνου, επιστρέφει με τη μητέρα του στη Γερμανία.
Τώρα, το ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου πολέμου βρίσκει τα δυο αδέλφια σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ο Μαξ, ο «Μαύρος Βαρόνος» όπως τον αποκαλούν, είναι ένας από τους άσους της Λουφτάβε. Ο Χάρι ένας από τους καλύτερους πιλότους της RAF.
Οι δυο αετοί απλώνουν τα φτερά τους στον ουρανό της φλεγόμενης Ευρώπης.
Γενναίοι και οι δυο, ξανασμίγουν σ’ έναν παράξενο ανταγωνισμό στους αιθέρες, ισορροπώντας ανάμεσα στο μίσος για τον εχθρό και την αδερφική αγάπη. Αλλά κανείς τους δεν γνωρίζει ακόμη πόσο δραματικό είναι το παιχνίδι που τους ετοιμάζει η μοίρα.
Δυνάμεις που δεν μπορούν να ελέγξουν συλλαμβάνουν ένα σατανικό σχέδιο που βάζει σε δοκιμασία ό,τι πιο πολύτιμο έχουν και οι δυο: την οικογένειά τους, τα ιδανικά και τις αξίες τους, την ίδια τους τη ζώη. Κι από την εξέλιξη αυτού του σχεδίου ίσως εξαρτάται τώρα και η έκβαση ολόκληρου του πολέμου…

Παιχνίδι με το διάβολο
Στο τέλος του Αμερικανικού Εμφυλίου, ο συνταγματάρχης Κλέι Φιτζέραλντ εγκαταλείπει τις ΗΠΑ και επιστρέφει στη γενέτειρά του στην Ιρλανδία, στην έπαυλη που έχει κληρονομήσει από το θείο του. Ο Κλέι αναζητά τη γαλήνη, θα ανακαλύψει όμως πως τον περιμένει άλλος ένας εμφύλιος πόλεμος… Η διαμάχη ανάμεσα στους πλούσιους γαιοκτήμονες και τους φτωχούς αγρότες εντείνεται συνεχώς. Ο πρώην συνταγματάρχης θέλει να αποφύγει τις συγκρούσεις, όμως δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος μπροστά στην τρομερή καταπίεση που βλέπει να απλώνεται γύρω του. Υιοθετώντας την ταυτότητα ενός θρυλικού παρανόμου, ο Κλέι Φιτζέραλντ στρέφεται ενάντια στους πλούσιους ευγενείς – και αρχίζει τη δική του, προσωπική επανάσταση…

Σειρές
Sean Dillon
Eye of the Storm or Midnight Man (1992)
Thunder Point (1993)
On Dangerous Ground (1994)
Angel of Death (1995)
Επικίνδυνος σαν τον διάβολο – Drink with the Devil (1996)
Η κόρη του προέδρου – The President’s Daughter (1996)
Ο σύνδεσμος – The White House Connection (1998)
Η ώρα της τιμωρίας – Day of Reckoning (2000)
Edge of Danger (2000)
Midnight Runner (2002)
Bad Company (2003)
Dark Justice (2004)
Without Mercy (2005)
Κινούμενος στόχος – The Killing Ground (2007)
Rough Justice (2008)
A Darker Place (2008)
Wolf at the Door (2009)
The Judas Gate (2010)
A Devil is Waiting (2012)
The Death Trade (2013)
Rain on the Dead (2012)
The Midnight Bell (2016)

Dougal Munro and Jack Carter
Night of the Fox (1986)
Cold Harbour (1990)
Το πέταγμα των αετών – Flight of Eagles (1998)

Μυθιστορήματα
Sad Wind from the Sea (1959) (σαν Harry Patterson)
Cry of the Hunter (1960) (σαν Harry Patterson)
The Thousand Faces of Night (1961) (σαν Harry Patterson)
Comes the Dark Stranger (1962) (σαν Harry Patterson)
Hell Is Too Crowded (1962) (σαν Harry Patterson)
The Dark Side of the Island (1963) (σαν Harry Patterson)
Παιχνίδι με το διάβολο – Pay the Devil (1963) (σαν Harry Patterson)
Seven Pillars to Hell (1963) (σαν Hugh Marlowe)
Passage By Night (1964) (σαν Hugh Marlowe)
A Phoenix in Blood (1964) (σαν Harry Patterson)
Thunder At Noon (1964) (σαν Harry Patterson)
Wrath of the Lion (1964) (σαν Harry Patterson)
A Candle for the Dead (1966) (σαν Hugh Marlowe)
The Iron Tiger (1966) (σαν Harry Patterson)
East of Desolation (1968)
In the Hour Before Midnight (1969)
A Game for Heroes (1970) (σαν James Graham)
Night Judgement At Sinos (1970)
Toll for the Brave (1971) (σαν Harry Patterson)
The Last Place God Made (1971)
The Wrath of God (1972) (σαν James Graham)
A Prayer for the Dying (1973)
The Khufra Run (1973) (σαν James Graham)
The Run to Morning (1974) (σαν James Graham)
The Valhalla Exchange (1976)
Storm Warning (1976)
To Catch a King (1979) (σαν Harry Patterson)
Solo (1980)
Luciano’s Luck (1981)
Exocet (1983)
A Season in Hell (1988)
Memoirs of a Dance Hall Romeo (1989)

Πηγές: BIBLIONET, Wikipedia, Bell/Χαρλένικ Ελλάς, Anubis