Κατερίνα Γυφτάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κατερίνα Γυφτάκη-Μπεκ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα, όπου και ζει μόνιμα.
Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στην Αγγλία και μιλάει καλά Γερμανικά. Για 12 χρόνια δίδαξε την Αγγλική Γλώσσα, ενώ παράλληλα έγραφε ιστορίες και θεατρικά έργα για παιδιά. Το 2003 διακόπτει την διδασκαλία και ασχολείται αποκλειστικά με το παραμύθι και τη συγγραφή. Από το 2007-2011 παρακολουθεί σεμινάρια αφήγησης παραμυθιού με τη Σάσα Βούλγαρη και τον Δημήτρη Προύσαλη στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί με τις τοπικές εφημερίδες ως δημοσιογράφος με άρθρα κοινωνικού περιεχομένου, με το περιοδικό ΦΛΑΣ Μεσσηνίας και με την ΕΡΑ 2 Καλαμάτας ως παραγωγός λόγου. Επίσης έχει συνεργαστεί με την Αγγλική Τηλεόραση, Channel 4, ως υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων. Έχει αφηγηθεί παραμύθια για μεγάλους και μικρούς στην Αθήνα, Τζια, Άργος, Καλάβρυτα, στην Καλαμάτα, σε πολλά χωριά της Μεσσηνίας και της Μάνης ενώ τα δύο τελευταία χρόνια αφηγείται και στο Costa Navarino, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Τα παραμύθια που αφηγείται είναι απ’ όλον τον κόσμο. Οι αφηγήσεις γίνονται σε Νηπιαγωγεία, Σχολεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, Μουσεία, προαύλια εκκλησιών, και άλλους κατάλληλους, χώρους. Στις περισσότερες αφηγήσεις της συνοδεύεται από τους μουσικούς Αντώνη Κουφουδάκη και Νίκο Παλαιολόγο. Κάνει ακόμα εξειδικευμένες αφηγήσεις για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Τα ανέκδοτα θεατρικά της έργα: «Χιονάτη» και «Κόκκινη Κλωστή δεμένη στ’ όνειρό σου τυλιγμένη» έχουν παιχθεί στην Καλαμάτα από τον Θεατρικό Σύλλογο ΣΚΗΝΗ. Έχει εκδώσει τρία βιβλία. Το 2003 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων της «Μαγικές Ιστορίες της Φωτιάς», η οποία είναι βασισμένη στους Ινδιάνικους μύθους. Το 2009 κυκλοφόρησε το βιβλίο « Ιστορίες του Ανέμου» και το μυθιστόρημα της «Αργκάνταελ», εμπνευσμένο από τους Κέλτικους μύθους, κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 2013. Έχει ακόμα εκδώσει “Το Χρυσό Βεργί”, ένα λαογραφικό παραμύθι σε διασκευή, συνοδευόμενο από Audio CD.

Η χαμένη πολιτεία – Κατερίνα Γυφτάκη
Το παράξενο γράμμα ενός εξερευνητή από το 1925 αναστατώνει τη ζωή της Ίζαμπελ Μακ Ένζυ, μιας νεαρής τραγουδίστριας της όπερας που μετά από ένα ατύχημα πάσχει από αμνησία.

Για κάποιον άγνωστο λόγο εκείνη πιστεύει πως κάτι τη συνδέει με την ιστορία του εξερευνητή και τη χαμένη πόλη Ζ. Έτσι, αποφασίζει να διερευνήσει τι κρύβεται πίσω από εκείνο το γράμμα. Κατάπληκτη διαπιστώνει πως ένας ολόκληρος κόσμος, γεμάτος από μια παραισθητική σχεδόν γοητεία, την καλεί σε ένα ταξίδι με αμφίβολο προορισμό.

Η γνωριμία της Ίζαμπελ με την Αλίσια, την ηλικιωμένη πλέον αγαπημένη του εξερευνητή, τη φέρνει τελικά στη ζούγκλα του Αμαζονίου σε ένα περιβάλλον γεμάτο παγίδες, αυταπάτες, ψευδαισθήσεις, αλήθειες και άλυτα μυστήρια.

Η Ίζαμπελ τα αντιμετωπίζει όλα ξεπερνώντας τον ίδιο της τον εαυτό και ανακαλύπτοντας πως το μοναδικό αληθινό κομμάτι μιας ιστορίας είναι εκείνο που διαλέγει ο καθένας μας να πιστέψει.

Μυθιστόρημα, Σιδέρη Μιχάλη, 2017, 272 σελ.

Η Ειρήνη και ο ληστής – Κατερίνα Γυφτάκη
Αρκαδία, 1911. Σε ένα ερημοκκλήσι στις χαράδρες των βουνών, η δεκαεννιάχρονη Ειρήνη, κρυμμένη πίσω από το παραπέτασμα του ιερού, γίνεται άθελά της μάρτυρας μιας αποκαλυπτικής συνομιλίας ανάμεσα σε έναν μοναχό και έναν ληστή. Παραξενεμένη από το απρόσμενο ξέσπασμα του νεαρού ληστή, αλλά περισσότερο γοητευμένη από την ομορφιά του, αποφασίζει να ακολουθήσει τα ίχνη του, στη σκιά του Ταϋγέτου. Για να το πετύχει αυτό, εμπλέκεται σε μια άγρια περιπέτεια γεμάτη κίνδυνο, πάθος, έρωτα αλλά και θάνατο.

Μια ιστορία γεμάτη ανατροπές, που μας θυμίζει πως η μεγαλύτερη φιλοδοξία μιας γυναίκας είναι να εμπνεύσει έρωτα.

Μυθιστόρημα, Σιδέρη Μιχάλη, 2019, 320 σελ.

Μυθιστορήματα
Η χαμένη πολιτεία (2017), Σιδέρη Μιχάλη
Η Ειρήνη και ο ληστής (2019), Σιδέρη Μιχάλη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ιστορίες της φωτιάς
Ιστορίες του ανέμου
Αργκάνταελ
Το Χρυσό Βεργί

Πηγές: Biblionet, Σιδέρη Μιχάλη

43 views.