Κατερίνα Ρόρη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κατερίνα Ρόρη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Τα παιδικά της καλοκαίρια τα περνούσε στην Κρήτη ακούγοντας παλιά παραδοσιακά παραμύθια απ’ τον παππού και τη γιαγιά της. Όταν μεγάλωσε σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης και έγινε δασκάλα. Αγαπά το θεατρικό παιχνίδι, τη δραματοποίηση και τις αφηγήσεις παραμυθιών.Θέλησε τα παραμύθια της να συνεχίσουν να ζουν γι’ αυτό και τα συγκέντρωσε
Αφηγήσεις
Τετράδιον στρατιώτου (2020), Εκδόσεις Πηγή

Παιδική λογοτεχνία
Τα κιτρονολέμονα (2014), Οσελότος

Τετράδιον στρατιώτου – Κατερίνα Ρόρη

Ρωγμές αναμνήσεων στη δίνη του έπους του ’40


Ο Νικόλας ήταν ένας από τους χιλιάδες Έλληνες φαντάρους που ξεκίνησαν για την Αλβανία την 28η Οκτωβρίου του 1940 για να αναχαιτίσουν την ιταλική επίθεση. Η ιστορία του µοιάζει µε πολλών άλλων. Ένας φτωχός ψαράς που, τις ώρες ανάπαυλας στο Μέτωπο, περιγράφει µε τρόπο γλαφυρό την ατέλειωτη πορεία και τις ταλαιπωρίες των Ελλήνων πολεµιστών. Τον άνισο αγώνα µιας µικρής χώρας, ενός φτωχού λαού που πάλεψε για τις πανανθρώπινες αξίες του πολιτισµένου κόσµου. Η πορεία προς το Μέτωπο, η φρίκη του πολέµου, οι στιγµές ειρήνης, που σαν αναµνήσεις στοιχειώνουν την ψυχή, το φως της ζωής µέσα στο σκοτάδι του θανάτου. Μια αληθινή ιστορία, όπως έµµετρα την αφηγήθηκε στα γράµµατά του ο Νικόλας. Αποσπάσµατα της ελληνικής ιστορίας, ιδωµένα µε τα µάτια ενός απλού στρατιώτη. Ένα βιβλίο-γροθιά στο στοµάχι όλων των πολεµοχαρών του κόσµου.

Αφηγήσεις, Εκδόσεις Πηγή, 2020, 439 σελ.

Τα κιτρονολέμονα – Κατερίνα Ρόρη
Δύο παραδοσιακά παραμύθια από την Κρήτη που χάνονται στα βάθη του καιρού. Βασιλόπουλα, κατάρες, ξωτικά, νεράιδες, στοιχειά και τέρατα ταξιδεύουν στο χρόνο και γίνονται ιστορίες αθάνατες καθώς οι γιαγιάδες και οι παππούδες τις αφηγούνται στους νεότερους τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Θα καταφέρει ο ήρωάς μας να διώξει την κατάρα που τον κυνηγά;

Μπορεί η αγάπη να νικήσει το θάνατο και την κακία;

Παραμύθια, Οσελότος, 2014, 110 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή, Οσελότος