Καίτη Καρβούνη-Γκατζή

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Η Καίτη Καρβούνη-Γκατζή γεννήθηκε στον Βόλο και έζησε τα παιδικά της χρόνια στον Αλμυρό Μαγνησίας.
Ως μαθήτρια, φοιτήτρια, καθηγήτρια έζησε και γνώρισε διάφορους τόπους της Ελλάδας και δέχτηκε ποικίλες επιδράσεις, χωρίς όμως αυτές να επισκιάσουν τις Θεσσαλικές καταβολές της. Τέλειωσε το ΣΤ΄ Γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, του τμήματος της Αρχαιολογίας. Από τα εφηβικά της χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων και διηγημάτων.
Έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση στον χώρο των γραμμάτων με την ποιητική συλλογή «Η έξοδος των 66» το 2015. Το 2016 και το 2017 εξέδωσε αντίστοιχα τις ποιητικές συλλογές «70 μείον 3» και «65 συν 3». Με το βιβλίο της «Νωπογραφήματα Μνήμης», το 2018, κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνιση στην πεζογραφία. Το 2019 δημοσιεύθηκε η ποιητική συλλογή της «Φρυκτωρίες στον δρόμο της ποίησης», το 2021 το μυθιστόρημα «Μόρφη, μοδίστρα και μάντισσα» και το 2022 η νουβέλα «Οι επιπτώσεις μιας απιστίας». Είναι παντρεμένη με τον Μπάμπη Καρβούνη και έχει έναν γιο, τον Φώτη.
Μυθιστορήματα
Μόρφη, μοδίστρα και μάντισσα (2021), Mediterra Books

Νουβέλες
Οι επιπτώσεις μιας απιστίας (2023), Mediterra Books

Διηγήματα
Νωπογραφήματα μνήμης (2018), Red Sun

Ποίηση
Η έξοδος των 66 (2015), CaptainBook.gr
70 μείον 3 (2016), CaptainBook.gr
65 συν 3 (2017), CaptainBook.gr
Φρυκτωρίες στον δρόμο της ποίησης (2019), Carpe Librum

Οι επιπτώσεις μιας απιστίας – Καίτη Καρβούνη-Γκατζή

Οι επιπτώσεις


Η τελευταία εξωσυζυγική περιπέτεια του Μίχου, κεντρικού ήρωα της νουβέλας, αποκαλύπτεται στη σύζυγό του, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της μέχρι τότε οικογενειακής τους γαλήνης και φαινομενικής ευτυχίας. Αρχικά όσα του συμβαίνουν μοιάζουν με ευφάνταστο σενάριο κάποιου κακόβουλου δαίμονα, αλλά μάλλον αποτελούν μια αναπόδραστη πραγματικότητα.
Η καταπάτηση, εκ μέρους του Μίχου, των αμοιβαίων όρκων παντοτινής ερωτικής πίστης και αφοσίωσης, κλονίζει τη συναισθηματική ισορροπία της συζύγου του, διασαλεύοντας τη λογική της.
Στο θέατρο τoυ παραλόγου που η μοίρα έχει στήσει, πυροδοτείται μία εναλλαγή ρόλων μεταξύ θύτη και θύματος, η οποία οδηγεί τη σχέση του ζεύγους σε ακροβασία επί ξυρού ακμής.

Νουβέλα, Mediterra Books, 2023, 124 σελ.

Μόρφη – Καίτη Καρβούνη-Γκατζή

ΜόρφηΜοδίστρα και μάντισσα


Με αφορμή την περιπετειώδη ζωή της Μόρφης, της μοδίστρας και μάντισσας που έζησε σε κάποιον περασμένο αιώνα, η συγγραφέας δημιουργεί ένα συναρπαστικό σύμπαν προσώπων, χώρων, τοπίων και γεγονότων. Οι ήρωές της μοιάζουν να έχουν αναδυθεί από παλαιούς μυθικούς κόσμους, με νεράιδες και ξωτικά, αλλά ταυτόχρονα γίνονται οικείοι μας, θυμίζουν τους προγόνους μας, τους συγγενείς μας, όπως τους συλλαμβάνουμε καμιά φορά να μας κοιτάζουν με τρυφερότητα μέσα από τις παλιές φωτογραφίες.
Η συγγραφέας, ακόμα και για τον πιο σκληρό από τους ήρωές της, ακόμα και για τον πιο ξεστρατισμένο, επιφυλάσσει ένα στοργικό χάδι, ένα βλέμμα γεμάτο κατανόηση και συγχώρεση. Ψιθυρίζοντας διακριτικά στο αυτί μας πως η ανθρώπινη ύπαρξη πάντοτε θα παλεύει με θηρία και δαίμονες, κυρίως εσωτερικά. Πρόκειται για πόλεμο… Ωστόσο η ορμή της αγάπης θα δικαιώνει πάντοτε ακόμα και τον πιο σκληρό, ακόμα και τον πιο άνισο αγώνα.

Μυθιστόρημα, Mediterra Books, 2021, 274 σελ.

Φρυκτωρίες στον δρόμο της ποίησης – Καίτη Καρβούνη-Γκατζή
Ο δρόμος της ποίησης, για όσους τον διαβαίνουν, είναι μια διαδρομή μαγευτική μα και περιπετειώδης, απολαυστική όσο και επώδυνη, πότε βατή και προσπελάσιμη και πότε ακανθώδης και δυσκολοδιάβατη. Όποιος τον περνά, τη μια κατρακυλά στα κατάβαθα του νου που υποφέρει και την άλλη χοροπηδά στα ψηλώματα της ψυχής που ευφραίνεται. Ο έρωτας, ο θάνατος, ο φόβος, η ελπίδα, η ομορφιά της φύσης, η χαρά της ζωής, λέξεις καιόμενες στη φωτιά των συναισθημάτων, όνειρα αιωρούμενα στα νεφελώματα της φαντασίας, πυκνοί καπνοί και πυρσοί αναμμένοι γίνονται φρυκτωρίες στη συναρπαστική αυτή πορεία. Φρυκτωρίες που η ποιήτρια ανάβει, με τη φλόγα του ταλέντου της και τη δάδα της τέχνης της, στα προπύργια των ποιητικών της εμπνεύσεων και στις κορυφές των λογοτεχνικών της αναζητήσεων, για να δώσει στον δρόμο της ποίησης φωτεινό ορίζοντα, στην περιπλάνησή της προοπτική, στη σκέψη μας φώτα πορείας!

Ποίηση, Carpe Librum, 2019, 108 σελ.

Νωπογραφήματα μνήμης – Καίτη Καρβούνη-Γκατζή

15 διηγήματα και 3 μονόλογοι


Τα διηγήματα και οι μονόλογοι της παρούσας συλλογής εκπλήσσουν με την πρωτοτυπία της πλοκής και δημιουργούν αισθήματα ιδιαίτερης απόλαυσης στον αναγνώστη, χάρη στο λογοτεχνικό προσανατολισμό της συγγραφέως. Η αφήγηση που με μαεστρία η πεζογράφος ξετυλίγει, άλλοτε νοσταλγικά, άλλοτε στοχαστικά, και άλλοτε με χιούμορ, ρέει με φυσικότητα, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος του βιβλίου.
“… Η Χλόη ήταν εξοικειωμένη με τις εκπλήξεις του πηγαδιού, όπως έλεγε η μητέρα της τα κατά καιρούς ευρήματα. Ήταν ένα πηγάδι από πάππου προς πάππου. Και πολύ συχνά χρειαζόταν να το σκάψουν, να το βαθύνουν, ακόμα και όταν δεν υπήρχε μακρά περίοδος ανομβρίας. Ο παππούς της έλεγε πως μια καταβόθρα άνοιγε από μόνη της πότε-πότε και έπαιρνε το νερό. Το πηγάδι σε κάθε επιχείρηση εκβάθυνσης έφερνε στο φως κρυμμένα μυστικά! Η γιαγιά της έλεγε πως ήταν στοιχειωμένο, πως είχε καταπιεί πολλά αμάσητα και τα έβγαζε, του έπεφταν βαριά…”

Διηγήματα, Red Sun, 2018, 196 σελ.

65 συν 3 – Καίτη Καρβούνη-Γκατζή
Ενωρίς το απόγευμα το καμπανάκι σήμανε το τέλος του παιγνιδιού και τα ποιήματα συγκεντρώθηκαν στο υπαίθριο θεατράκι της Κόκκινης Ορχήστρας για τη σύσταση του νέου μου βιβλίου. Όσα είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν στάθηκαν μέσα στον κύκλο της ορχήστρας. Τα μέτρησα, ήταν 65. Εκείνα που αρνήθηκαν τη συμμετοχή μού δικαιολογήθηκαν πως ένιωθαν ακόμα μικρά παιδιά και πως το νου τους τον είχαν μόνο στο παιγνίδι. Η συμμετοχή των Καπέλων, του Ροζ Φτερού και της Τουλίπας ήταν δεδηλωμένη από το παρελθόν.
Τα 65 ποιήματα και τα “τρία απολωλότα” έκαναν μπάνιο στης λίμνης τα νερά, ντύθηκαν με το κόκκινο ιμάτιο της διάκρισης και φόρεσαν στα μαλλιά στεφάνι με λουλούδια. Στη συνέχεια υπό των ήχων τυμπάνων βάδισαν με ρυθμό προς το βωμό της Ποίησης το ένα πίσω από το άλλο. Εκεί ένα βιβλίο ανοιχτό με σελίδες αδειανές τα περίμενε για να αποκτήσει το καθένα τη σελίδα του.
Μετά το τέλος της γιορτής στο εξώφυλλο του βιβλίου χάραξα τον τίτλο “65 συν 3” και έτσι ολοκληρώθηκε η πρώτη ποιητική μου τριλογία.
Καίτη Καρβούνη-Γκατζή

Ποίηση, CaptainBook.gr, 2017, 91 σελ.

70 μείον 3 – Καίτη Καρβούνη-Γκατζή
Όσα ποιήματα προλάβαιναν θα έβγαιναν στο φως. Για όλα δεν υπήρχε χώρος, το ήξεραν καλά. Το συρτάρι άνοιξε την προγραμματισμένη ώρα και έκλεισε ακριβώς μετά από τρία λεπτά. Βγήκαν 70 ποιήματα. Μοίρασα σε όλα φτερά και τα άφησα ελεύθερα να γνωρίσουν τον κόσμο, να κάνουν ό,τι επιθυμούσε η καρδιά τους για ένα εικοσιτετράωρο πριν πάρουν θέση στο νέο μου βιβλίο.
Επέστρεψαν στην ώρα τους. Τα μέτρησα πάλι, και τώρα ήταν 70 μείον 3! Έλειπαν τα πιο μικρά, τα άγουρα, τα αθώα, τα χαριτωμένα. Τελευταία φορά τα είχαν δει σε ένα υπόγειο μπαρ φτηνού ξενοδοχείου της Ακτής να δοκιμάζουν τα αδιέξοδα καπνών, ποτών και ερώτων.
…Βρήκα τα χαμένα στις όχθες του Τίβερη αναίσθητα! Με ραγισμένη την καρδιά τα μετέφερα στο πλησιέστερο νοσοκομείο, τα έβαλαν στην εντατική. Και σύστησα την κλειστή ομάδα των 70 ΜΕΙΟΝ 3 ποιημάτων μου.

Ποίηση, CaptainBook.gr, 2016, 89 σελ.

Η έξοδος των 66 – Καίτη Καρβούνη-Γκατζή
Σε μια ζωή ποιητικής διαδρομής σχεδόν μισού αιώνα η επιλογή ποιημάτων για την πρώτη έκδοση-έκθεση δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Στην πόρτα εξόδου για το φως το μποτιλιάρισμα των ποιημάτων ήταν επικίνδυνο, το σπρώξιμο μεγάλο. Άλλα ποιήματα με κοίταζαν βουρκωμένα εκλιπαρώντας να τα πάρω μαζί μου, τι το σκοτάδι άλλο δεν το άντεχαν. Άλλα, που ήξεραν πως τα ‘χα αδυναμία, στέκονταν πλάι μου με την υπεροψία της σιγουριάς. Άλλα πάλι μου φώναζαν: “κλήρο, κλήρο για να μη μαλώνουμε”.
Κάτω από συναισθηματική πίεση έγινε η επιλογή για την έξοδο των 66. Μία ακολουθία είτε χρονική, είτε θεματική στάθηκε αδύνατη.
Τα ποιήματα που έμειναν πίσω κλεισμένα στο ντουλάπι τα καθησύχασα με την υπόσχεση πως θα ακολουθήσουν και άλλες έξοδοι στο φως.

Ποίηση, CaptainBook.gr, 2015, 90 σελ.

Πηγές: Biblionet, CaptainBook.gr, Red Sun, Carpe Librum, Mediterra Books