Κυριακή Καρούλια Τέη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κυριακή Καρούλια-Τέη λατρεύει την Λαϊκή Τέχνη και ειδικά τα έργα της βελόνας.
Ταυτόχρονα, πραγματοποιεί μια λεπτομερή έρευνα πάνω στα textiles (ιστορία, μυθολογία, λαογραφία, είδη των ινών, τεχνολογία, οικονομία κλπ.). Προσπαθεί να συναρμολογήσει και να συνδυάσει μικρά κομμάτια παλιών και μεταχειρισμένων υφασμάτων για να φτιάξει ένα πάτσγουορκ -εργόχειρο αρχέγονης προέλευσης, που την γοητεύει-, πραγματώνοντας έτσι και μια βασική και πολύτιμη επιταγή της Οικολογίας: επανάχρηση. Παρατηρεί τα πανιά για να διαλέξει και, σαν ένα παλίμψηστο, αυτά αποκαλύπτουν στα μάτια της ψυχής της μικρές ιστορίες, καταστάσεις, ιδιαίτερες στιγμές από τη ζωή της, που είναι αρκετά πολυκύμαντη, αφού έχει ζήσει και δουλέψει, εκτός από την γενέτειρά της Θεσσαλονίκη, σε τόπους της χώρας μας ιδιαίτερους, την Λακωνία και την Ξάνθη.
Πηγή: thessnews.gr

Ήμουνα γυναίκα – Κυριακή Καρούλια-Τέη
Σε αυτά τα 18 διηγήματα -Ιστορίες του βίου μας, θα έλεγα, φωτίζεται η ζωή καλύτερα σε λεπτομέρειες- ιερές σχεδόν. Μοιάζουν σαν τα υφάσματα που φορέσαμε, τα σεντόνια που σκεπάσαμε το σώμα μας και τώρα με ψαλίδι τα κάνουμε πολύτιμα μέρη του σπιτιού μας – αυτό που οι ξένοι λένε πάτσγουορκ. Και ονομάζει η ίδια – καλλιτεχνική μπαλωματική.

Μια άγνωστη Βόρεια Ελλάδα και η άλλη Ελλάδα μέσα από τα μάτια της εκπαιδευτικής διαδρομής της συγγραφέως Κυριακής Καρούλια-Τέη παρελαύνει εδώ. Που κοιτάει μπροστά πάντα, ποτέ πίσω, και κάνει την πρώτη της τέχνη. Του γραπτού λόγου. Με ταλέντο.
Γιώργος Χρονάς

Διηγήματα, Οδός Πανός, 2017, 102 σελ.

Διηγήματα
Ήμουνα γυναίκα (2017), Οδός Πανός

Πηγές: BIBLIONET, Οδός Πανός