Λέγκω Μιχαλοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Λέγκω Μιχαλοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στην Αντισφαίριση. Έχει κάνει σπουδές στη Δημοσιογραφία και τις Δημόσιες Σχέσεις στο Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών του ομίλου Αντέννα, ενώ δούλεψε για πολλά χρόνια σε διαφημιστικές εταιρίες. Έχει εργαστεί ως Free Lance δημοσιογράφος ενώ επί σειρά ετών δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της διαφήμισης και των δημοσίων σχέσεων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την συγγραφή. Τον Φεβρουάριο του 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Κατ’ Οίκον» από τις εκδόσεις Φερενίκη. Η υπόθεση του βιβλίου εξελίσσεται κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας του Πάσχα με ήρωες τους ηλικιωμένους ενοίκους ενός Οίκου Ευγηρίας. Το μότο της στη ζωή είναι η φράση από το βιβλίο «Πόλεμος και Ειρήνη» του Λέοντα Τολστόι, “Everything i know, i know because of love”.
Μυθιστορήματα
Κατ’ οίκον (2017), Φερενίκη

Κατ’ οίκον – Λέγκω Μιχαλοπούλου
“Το μάτι της έπεσε πρώτα στη Γιωργία. Η γριούλα ήταν ξαπλωμένη και κοιμόταν φορώντας όλα τα μαύρα της εκτός απ’ το τσεμπέρι, που το είχε καλοδιπλωμένο πάνω στο κομοδίνο. Ο κότσος της ήταν λυτός και τα ασπροκίτρινα, λεπτά της μαλλάκια ξεκουράζονταν κι αυτά πάνω στο μαξιλάρι. Χαμηλά στην κοιλιά, οι δυο παλάμες σκέπαζαν η μία την άλλη και ανεβοκατέβαιναν αργά μαζί με την αναπνοή, ενώ πιο κάτω, ανάμεσα στα γόνατα, ένα άσπρο μαλακό πανί με λάστιχο βρισκόταν εκεί τσαλακωμένο. Η Στελλίτσα χαμογέλασε, γιατί αναγνώρισε τα μεγάλα βρακιά που φορούσε και η γιαγιά της. Πάνω στο εσώρουχο της Γιωργίας ήταν καρφιτσωμένη μια βελόνα με μακριά κλωστή. Από δίπλα, η Ιουλία Ντάβαρη είχε σοβαρή ασχολία. Με την πλάτη όρθια στο κρεβάτι, προσπαθούσε να βγάλει τις τρίχες απ’ το πιγούνι της. Όταν η Στελλίτσα χτύπησε απαλά την πόρτα, η χοντρή γυναίκα κατέβασε το καθρεφτάκι και κοίταξε να δει ποιος είναι. Την αναγνώρισε αμέσως και της έκανε νόημα να πλησιάσει. Μέχρι να φτάσει η μικρή, η Ιουλία της είχε κάνει ήδη θέση να κάτσει, γουβιάζοντας με το χέρι της ένα σημείο πάνω στα σκεπάσματα”.

Ένα θαύμα έρχεται να ανατρέψει την καθημερινότητα των ενοίκων, των εργαζομένων αλλά και των ιδιοκτητών του οίκου ευγηρίας “Η Ανανέωσις”. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών και οριζόντων παρακολουθούν τον χρόνο να κυλά, με τις συνήθεις εντάσεις, μικροχαρές, αδιέξοδα και εξομολογήσεις. Ποια είναι η ιστορία του καθενός; Τι περιμένουν από τη ζωή; Τι φοβούνται;

Στην πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα, η Λέγκω Μιχαλοπούλου ανατέμνει με σπάνια τρυφερότητα τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής.

Μυθιστόρημα, Φερενίκη, 2017, 512 σελ.

Πηγές: Biblionet, Φερενίκη