Λιλίκα Αρνάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Λιλίκα Αρνάκη γεννήθηκε στην Κοκκινόγη Ελασσόνος Λαρίσης.
Μεγάλωσε σε αγροτική οικογένεια. Σπούδασε μηχανικός, εργάστηκε στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η τέχνη της ζωγραφικής και της χαρακτικής είναι το πάθος της. Τα πρώτα βήματα τα έκανε δίπλα στην Γαλλίδα Μ. Μαρρέλ και της χαρακτικής στο εργαστήρι του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Μαρία Πασσαλίδη. Στο εργαστήρι της ΧΑΝΘ με τον κ. Τυρεκίδη. Δίδαξε για δεκαοκτώ συναπτά έτη Ελεύθερο Σχέδιο σε μαθητές των ΙΕΚ και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο έργο της πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η ανθρώπινη μορφή την οποία επεξεργάζεται ποικιλότροπα προκειμένου να αναδείξει όχι μόνο τα εξωτερικά φυσιογνωμικά στοιχεία άλλα και τον εσωτερικό καλά κρυμμένο κόσμο του κάθε εικονιζόμενου. Είναι μέλος ΠΕΛΤ (Πανελλήνια Ενωση Λόγου και Τέχνης) και της Unesco TLEE. Έχει στο ενεργητικό της οκτώ ατομικές εκθέσεις στην Θεσσαλονίκη και ομαδικές εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάρο, Bόλο, Σκιώνη Χαλκιδικής Κύθηρα στο Τορίνο της Ιταλίας στη Διεθνή Εκθεση Manualmente 25-29-2014 Αττάλεια Τουρκίας.
Έχει το όμορφο blog: Η Ζωγράφος της Ψυχής-The Painter of the Soul.

«Γεννήθηκα στην Κοκκινόγη Ελασσόνος Λαρίσης. Μεγάλωσα σε αγροτική οικογένεια. Πάντα εργάζομαι για τη λύση του προβλήματος αξιοποιώντας τα εκάστοτε δεδομένα. Είμαι άνθρωπος του “ΕΓΩ ΤΙ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ” ανεξαρτήτως των περιστάσεων. Πιστεύω στη δύναμη της αγάπης. Η αγάπη, η αγάπη για προσφορά, η υπηρεσία για το σύνολο, η καλοσύνη, η συμπόνια και πάνω από όλα η αγάπη προς τον ίδιο μας τον εαυτό ΕΙΜΑΙ ΑΝΗΣΥΧΟ ΠΝΕΥΜΑ ,ΠΡΑΤΤΩ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ (ΠΡΆΤΤΩ ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΌ ΠΟΥ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΉ ΜΟΥ ΘΕΩΡΕΊ ΣΩΣΤΟ) Σπούδασα μηχανικός, εργάστηκα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
– Η τέχνη της ζωγραφικής και της χαρακτικής είναι το πάθος μου. Είναι η βαλβίδα εξαέρωσης των συναισθημάτων μου. Τα πρώτα βήματα τα έκανα δίπλα στην Γαλλίδα Μ. Μαρρέλ και της χαρακτικής στο εργαστήρι του Δήμου Θεσσαλονίκης με την Μαρία Πασσαλίδη. Στο εργαστήρι της ΧΑΝΘ με τον κ. Τυρεκίδη. Δίδαξα για δεκαοκτώ συναπτά έτη Ελεύθερο Σχέδιο σε μαθητές των ΙΕΚ και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο έργο μου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η ανθρώπινη μορφή την οποία επεξεργάζομαι ποικιλότροπα προκειμένου να αναδείξω όχι μόνο τα εξωτερικά φυσιογνωμικά στοιχεία άλλα και τον εσωτερικό καλά κρυμμένο κόσμο του κάθε εικονιζόμενου.
Πρόσωπα πορτραίτα ανδρικά και κυρίως γυναικεία προβάλλουν μέσα από ετερόκλητα υλικά καμένες εφημερίδες, χαρτομάζες, άμμος, κόσκινο, τσουβάλι, λαζάνια και περιοδικά που τα μετατρέπω σε γλυπτά, με την εξής δυνατότητα, αλλάζοντας σελίδα, να προβάλλεται άλλο έργο, απλά δεν περιορίζομαι στα απλά και επιφανειακά αλλά αναζητώ παράγοντες ρέουσας Ζωής …από διαφοροποιήσεις ευαισθησίας.
Στην απλότητα βρίσκεται η ομορφιά πέρα από τις λέξεις και τα συναισθήματα. Οι σωστές αναλογίες και το βάθος, το φως και οι σκιές σ’ ένα πίνακα είναι περιορισμένα από τον χώρο και τον χρόνο, είναι παγιδευμένα στο όμορφο-άσχημο
– Αλλά εκείνο που βρίσκεται πέρα από τις γραμμές και τα σχήματα, πέρα από την μάθηση και τη γνώση, είναι η ομορφιά της ουσίας.
Έχω στο ενεργητικό μου 8 ατομικές εκθέσεις στην Θεσσαλονίκη και ομαδικές εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πάρο .Bόλο Σκιώνη Χαλκιδικής.
Είμαι ενεργό μέλος της ΕΝ. ΕΛ. ΔΗ. τμήμα Εικαστικών Τεχνών Συμμετείχα στην καλλιτεχνική αποστολή και εκπροσώπησα επάξια την ΕΝ.ΕΛ.ΔΗ στο ΤΟΡΙΝΟ της ΙΤΑΛΙΑΣ στη Διεθνή Εκθεση MANUALMENTE 25-29-2014».
Πηγή: alesarte.com

Ζω με πάθος – Λιλίκα Αρνάκη
Στο έργο μου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η ανθρώπινη μορφή την οποία επεξεργάζομαι ποικιλότροπα προκειμένου να αναδείξω όχι μόνο τα εξωτερικά φυσιογνωμικά στοιχεία αλλά και τον εσωτερικό καλα κρυμμένο κόσμο του κάθε εικονιζόμενου.
Πρόσωπα, πορτραίτα ανδρικά και κυρίως γυναικεία, προβάλλουν μέσα από ετερόκλητα υλικά: καμένες εφημερίδες, χαρτομάζες, άμμος, κόσκινο, τσουβάλι, λαζάνια και περιοδικά. Τα μετατρέπω σε γλυπτά, με την εξής δυνατότητα: αλλάζοντας σελίδα, να προβάλλεται άλλο έργο, απλά δεν περιορίζομαι στα απλά και επιφανειακά αλλά αναζητώ παράγοντες ρέουσας Ζωής …από διαφοροποιήσεις ευαισθησίας.
Στην απλότητα βρίσκεται η ομορφιά πέρα από τις λέξεις και τα συναισθήματα. Οι σωστές αναλογίες και το βάθος, το φως και οι σκιές σ’ έναν πίνακα είναι περιορισμένα από τον χώρο και τον χρόνο, είναι παγιδευμένα στο όμορφο – άσχημο.
Αλλά εκείνο που βρίσκεται πέρα από τις γραμμές και τα σχήματα, πέρα από τη μάθηση και τη γνώση, είναι η ομορφιά της ουσίας.

Ποίηση, Ανάτυπο, 2016, 114 σελ.

Κατάδυση – Λιλίκα Αρνάκη

Η Ζωγράφος της Ψυχής

Ποίηση, Ανάτυπο, 2017, 70 σελ.

Ποίηση
Ζω με πάθος (2016), Ανάτυπο
Κατάδυση (2017), Ανάτυπο

Συλλογικά έργα
Η ποίηση στις ράγες: Θεσσαλονίκη-Κατερίνη (2017), Σύλλογος Φίλων του Βιβλίου

Πηγές: Biblionet, Ανάτυπο