Μαγδαληνή Θωμά

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαγδαληνή Θωμά είναι διδάκτωρ της Νεοελληνικής Φιλολογίας.
Έχει διδάξει Νεοελληνική Γλώσσα στα Τ.Μ. Γλώσσας του Μπορντώ και της Λίλλης, στο Liceo Classico “Marco Foscarini” της Βενετίας και στο Κέντρο Γλωσσών του Πανεπιστημίου του Τάρτου. Καταπιάνεται με τη μετάφραση Εσθονικής ποίησης και έχει εκδώσει το μυθιστόρημα “Ο πόνος είναι μοναχικό ζώο” (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2014). Το διήγημά της “Τα όρια του κόσμου” έχει λάβει διάκριση στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Διηγήματος Εyelands – Παράξενες Μέρες (2015). Ζει κι εργάζεται στο Πήλιο.
Μυθιστορήματα
Ο πόνος είναι μοναχικό ζώο (2014), Γαβριηλίδης
Μες στη νύχτα του κόσμου (2018), Εκδόσεις Βακχικόν

Νουβέλες
Θα ερχόσουν μαζί μου στη Νορβηγία; (2015), Εκδόσεις Βακχικόν

Συλλογικά έργα
Ιστορίες στα όρια (2015), Παράξενες Μέρες

Μεταφράσεις
Ανθολογία εσθονικής ποίησης (2018), Εκδόσεις Βακχικόν

Μες στη νύχτα του κόσμου – Μαγδαληνή Θωμά
Στη δίνη του B’ Παγκόσμιου Πολέμου, μια χώρα παγιδευμένη ανάμεσα σε διασταυρωμένα πυρά παλεύει για την ελευθερία της. Μέσα από τον όλεθρο γεννιέται ένας έρωτας. Δυο άνθρωποι από ξέχωρες πατρίδες προσπαθούν να ζήσουνε μαζί. Ο πόλεμος τελειώνει, το σοβιετικό καθεστώς ζώνει τις ακτές με συρματόπλεγμα. Θα μπορέσει ο Γιάρμο να ξεφύγει από συνοριοφυλακές και ελέγχους για να φέρει την αγαπημένη του Άνου πίσω στην ελεύθερη πατρίδα του;
Ένα μυθιστόρημα για το σύνορο της ελευθερίας και της αγάπης. Για τον τρόπο που έχει ο έρωτας να κάνει δικό του έναν ολόκληρο πόλεμο.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2018, 226 σελ.

Θα ερχόσουν μαζί μου στη Νορβηγία; – Μαγδαληνή Θωμά
Μια νύχτα σαν κι αυτή, σκέφτηκε και παρουσιάστηκε πάλι μπροστά η μητέρα της μ’ εκείνο το άσπρο παντελόνι καμπάνα και κάτι τεράστια σανδάλια από φελλό που την σκαμπανεβάζουν σαν βάρκα. Κρατάει στα χέρια ένα ποτήρι και προχωράει προς την πισίνα. Μπαίνει κι ο πατέρας της στο πλάνο, μέσα στην πισίνα αυτός. Σηκώνει τα χέρια να πιάσει το ποτό που του δίνει, το κατεβάζει μετά μονορούφι. Τα πόδια του κυματίζουν κομμένα στο φως της διάθλασης. Μια ευτυχισμένη οικογενειακή στιγμή, ήσυχη όσο ένας φόνος.
Της κλείνει το μάτι:
“Ξέρεις το γούστο μου”, της λέει.
Την επαύριο θα πλέει με το κεφάλι βουλιαγμένο. Πολύ γούστο θα έχει ο θάνατος του: το γούστο της γυναίκας του.
Μια ιστορία για τα καλά κρυμμένα οικογενειακά δράματα. Μια ιστορία για τους έρωτες που “ταξίδεψαν” στην άκρη του κόσμου και “χάθηκαν” στη δίνη του χρόνου και των αναμνήσεων. Μια συναρπαστική νουβέλα από τη συγγραφέα του μυθιστορήματος “Ο πόνος είναι μοναχικό ζώο”.

Νουβέλα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2015, 116 σελ.

Ο πόνος είναι μοναχικό ζώο – Μαγδαληνή Θωμά
Ποιό μυστικό μπορεί να κρύβει ένας παλιός πίνακας, όταν απεικονίζει το πορτρέτο της γιαγιάς; Αυτό προσπαθεί να βρει η Μάιτε ξεθάβοντας ιστορίες της οικογένειας, από τη λουτρόπολη του Βελγίου όπου περνάει τα καλοκαίρια της. Ο χρόνος την πάει πίσω, σε μια εποχή που μόλις θυμάται ή που δεν θυμάται καθόλου, διότι, παρόλο που είναι συνταξιούχος καθηγήτρια της Ιστορίας, απεχθάνεται τη μνήμη και τα απολιθώματά της. Από το Βέλγιο ταξιδεύει στη Γαλλία των Βάσκων, παίρνει γεύση από Ισπανία και Μαρόκο, κι από κει, μέσα από ένα παράλληλο ταξίδι στον χρόνο, φτάνει μέχρι το Μεξικό των αρχών του αιώνα. Στο δρομολόγιό της ξαναβρίσκει έναν φίλο, προβληματίζεται για το χαμένο μισό μιας φωτογραφίας, παγιδεύεται στην καταπακτή ενός παλιού σπιτιού και συμφιλιώνεται με τον ληστή που την έκλεψε.
Καμιά όμως από αυτές τις περιπλανήσεις δεν θα φτάσει σε τέτοιο βάθος, όσο το βυθομέτρημα της ψυχής της στον έρωτα για έναν άντρα τριάντα δύο χρόνια μικρότερό της!
Σε έναν κόσμο όπου το παρελθόν γίνεται αντηχείο, ο έρωτας βαθαίνει τη στιγμή και αντιστρέφει τον χρόνο μέσα από το εντατικό βίωμα του παρόντος.

Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2014, 319 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Εκδόσεις Βακχικόν

Please wait...