Μάχη Τζαβέλλα

Μάχη Τζαβέλλα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μάχη Τζαβέλλα γεννήθηκε στο σπίτι, στο Μαντείο Δωδώνης Ιωαννίνων.
Zει στην Αθήνα. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στα συλλογικά έργα “Οδός Δημιουργικής Γραφής” αρ. 2, εκδόσεις Οσελότος 2013, “Ανθολογία Σύντομου Διηγήματος”, εκδόσεις Γραφομηχανή 2014 και στον ιστότοπο www.dimiourgikigrafionline.com. Πρώτο βιβλίο της “Κόκκινος Αύγουστος”, εκδόσεις Γραφομηχανή 2015. Δεύτερο βιβλίο της “Φτερά παγωνιού”, Εκδόσεις Γκοβόστη 2017.

Κόκκινος Αύγουστος – Μάχη Τζαβέλλα

Κόκκινος Αύγουστος


Πού μπορεί να οδηγήσει η παρόρμηση μιας στιγμής; Μια πράξη απερίσκεπτη ή καθοδηγούμενη από σκοτεινά ένστικτα, θα προκαλέσει μια αλληλουχία αντιδράσεων και αποκαλύψεων. Οι συνέπειές της θα είναι καθοριστικές στις ζωές των ηρώων. Η αδυναμία τους να ελέγξουν τις επιπτώσεις θα ποτίσει τον μήνα Αύγουστο και την ψυχή τους με χρώμα κόκκινο.

… “Χρειάζομαι επειγόντως αέρα”, ψιθυρίζει ο Αδριανός, παρατώντας τον μισοσκισμένο φάκελο πάνω στο γραφείο του. Βάζει τ’ αθλητικά παπούτσια και κατεβαίνει με φόρα τη σκάλα. Εύχεται να μην δει κανέναν από τους “κάτω”. Κοντοστέκεται. Από την κλειστή πόρτα ακούει τον ηλικιωμένο να λέει: “Άφαντο. Πουθενά. Μόνο εδώ από πίσω είδα λίγο φρέσκο χώμα, πάνω στα ξερόχορτα. Περίεργα πράγματα. Θα ‘χουμε κακά ξεμπερδέματα”. Ένα συναίσθημα ενοχής, χαιρεκακίας, αλλά συνάμα και περίεργης διεστραμμένης ευφορίας, τον καταλαμβάνει. Του άρεσε να παίζει με τα μυαλά των άλλων. “Για να δούμε”, σκέφτεται, και κλείνει έως πάνω το φερμουάρ του φούτερ. Έχει σουρουπώσει. Το φως κοκκινίζει στον ορίζοντα παλεύοντας να κρατηθεί στις πλαγιές των βουνών. Τρία κυπαρίσσια ξεχωρίζουν κατάμαυρα στο βάθος. Ο ουρανός κρατάει λίγο μπλε, κόντρα στο κόκκινο. Σύντομα, τίποτα δεν ξεχωρίζει, παρ’ εκτός οι λίγες σκόρπιες ψηλές λάμπες, που τις αποφεύγει. Δεν βλέπει ούτε τον άντρα που στέκεται πίσω από ένα κυπαρίσσι, στα πενήντα μέτρα μπροστά του…

Μυθιστόρημα, Γραφομηχανή, 2015, 142 σελ.

Φτερά παγωνιού – Μάχη Τζαβέλλα

Φτερά παγωνιού


Oι καταστρεπτικές συνέπειες ενός βλέμματος ή πώς μπορεί ένα βλέμμα να γίνει η αφετηρία αφύπνισης μιας μνήμης άλλοτε αδέσποτης και άλλοτε καθοδηγημένης. Κάπως έτσι η ηρωίδα κάτω από την απειλή ενός σκοτεινού βλέμματος αισθάνεται καθηλωμένη στο σημείο εκείνο όπου διασταυρώνονται ριπές του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, συνθέτοντας μια νέα χρονική διάσταση που δεν είναι άλλη από το παρόν της γραφής.

Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο κυριαρχούν ανεξέλεγκτες δυνάμεις που με την καταλυτική τους δύναμη διαβρώνουν τα όρια ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, η φαντασίωση επιβάλλεται ως πραγματικό και το πραγματικό περιβάλλεται με την αχλή και την ισχύ της φαντασίωσης.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες εναλλάσσονται ακατάπαυστα αντίθετα μεταξύ τους συναισθήματα (αγάπη-μίσος, τρυφερότητα-σκληρότητα, κ.λ.π) συμμετέχοντας στην εκκόλαψη νοσηρών επιθυμιών και σκέψεων με κυρίαρχη τη σκέψη της μητροκτονίας.

Νουβέλα, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2017, 128 σελ.

Μυθιστορήματα
Κόκκινος Αύγουστος (2015), Γραφομηχανή

Νουβέλες
Φτερά παγωνιού (2017), Εκδόσεις Γκοβόστη

Συλλογικά έργα
Οδός δημιουργικής γραφής 2 (2013), Οσελότος
Ανθολογία σύντομου διηγήματος (2014), Γραφομηχανή

Πηγές: Biblionet, Γραφομηχανή, Εκδόσεις Γκοβόστη