Μαρία Α. Ναουμίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Α. Ναουμίδου γεννήθηκε στον Δαφνώνα Ξάνθης.
Αποφοίτησε από το Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι Διδάκτορας της Φιλοσοφίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. Υπηρετεί τη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από τη θέση της Διευθύντριας Λυκείου.
Μυθιστορήματα
Ψίθυροι εραστών (2020), Ελκυστής

Δοκίμια-Μελέτες
Εγχάρακτες διακοσμήσεις σημειώσεις στην προϊστορική κεραμική της Μακεδονίας (2008), Βάνιας
Η γλώσσα της ραδιοφωνικής διαφήμισης (2011), Βάνιας

Ψίθυροι εραστών – Μαρία Α. Ναουμίδου
Πόσο ασφαλές είναι το διαδίκτυο, ειδικά όταν πρόκειται για γνωριμίες αγνώστων, που δεν υπήρχε πιθανότητα ούτε μία στο εκατομμύριο να συναντηθούν μέσα στο κοινωνικό τους περιβάλλον; Πόσα μπορεί να κρύβουν για την προσωπική τους ζωή άτομα που ποτέ δε συναντήθηκαν και, όταν αποφασίσουν να γνωριστούν, τι προοπτική μπορεί να έχει μια τέτοια γνωριμία; Ο άνθρωπος διψάει να αγαπήσει και να αγαπηθεί, αλλά πόσο μπορεί μια σχέση να κρατήσει, όταν στηρίζεται σε αναλήθειες που κάποια στιγμή αποκαλύπτονται; Όσο προχωράει η ηλεκτρονική εποχή και οι άνθρωποι παύουν να επικοινωνούν ουσιαστικά μεταξύ τους -γεγονός που οδηγεί στην αναδίπλωση στον εαυτό τους και βαθαίνει η αίσθηση της μοναξιάς τους-, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες οι γνωριμίες να αναζητούνται έξω από τον περίγυρό τους. Οι ψυχικές ανάγκες, ωστόσο, του ανθρώπου σε όλες τις εποχές είναι οι ίδιες, απλώς τα μέσα και οι δυνατότητες διαφέρουν. Δεν μπορούμε, επομένως, να απορρίψουμε την τεχνολογία και τις αλλαγές που φέρνει στη ζωή μας και για αυτό πρέπει να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε. Στη θέση του Μιχαήλ και της Ελένης, θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας μας. Το κείμενο είναι ρεαλιστικό με άκρως νατουραλιστικά στοιχεία. Διαβάζεται με κομμένη την ανάσα.

Μυθιστόρημα, Ελκυστής, 2020, 624 σελ.

Η γλώσσα της ραδιοφωνικής διαφήμισης – Μαρία A. Ναουμίδου
Στη ραδιοφωνική διαφήμιση ιδιαίτερη σημασία έχει το κείμενο, αφού με το ραδιόφωνο δεν υπάρχει δυνατότητα οπτική παρά μόνο ακουστική. Έτσι λόγω των διαφορετικών δυνατοτήτων διαφέρουν ουσιαστικά τα τηλεοπτικά μηνύματα από τα ραδιοφωνικά, αλλά και από αυτά γενικά που προορίζονται για τον τύπο. Συγκεκριμένα για το ραδιόφωνο μια προσεκτική μελέτη των διαφημιστικών μηνυμάτων μπορεί να μας οδηγήσει στα εξής συμπεράσματα: επειδή το μήνυμα γράφεται για ακροατήριο και όχι για κοινό που θα το δει ή θα το διαβάσει είναι σκόπιμο ο διαφημιστής να επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στη βασική ιδέα και στο θέμα του μηνύματος. Ακόμη ο διαφημιστής γνωρίζει καλά ότι οι ακροατές μόνο ακούνε και δε βλέπουν γι’ αυτό το μήνυμα για να είναι ευπρόσδεκτο πρέπει να είναι γραμμένο σε ζωντανή γλώσσα. Επίσης αντί για παραγράφους στο μήνυμα προτιμά να χρησιμοποιεί γέφυρες επικοινωνίας, όπως «θυμηθείτε», «ακούστε αυτό» κ.λπ.

Διαφήμιση, Βάνιας, 2011, 73 σελ.

Εγχάρακτες διακοσμήσεις σημειώσεις στην προϊστορική κεραμική της Μακεδονίας – Μαρία Α. Ναουμίδου
Η μελέτη της εγχάρακτης κεραμικής μπορεί να μας δώσει ποικίλες πληροφορίες τόσο για την οικονομική, αλλά και την κοινωνική οργάνωση και παραγωγή από την πρώιμη Νεολιθική εποχή ως την εποχή του Χαλκού, οπότε σταδιακά φαίνεται να υποχωρεί η χρήση της.

Ελληνική Κεραμική, Βάνιας, 2008, 16 σελ.

Πηγές: Biblionet, Βάνιας, Ελκυστής

Please wait...