Στο νησί

Μαρία Αντωνάτου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Αντωνάτου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Μεγάλωσε στη Λίμνη Ευβοίας. Σπούδασε στη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον τομέα των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Έχει πολύχρονη διδακτική πείρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι διευθύντρια στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας.
Έχει την ιστοσελίδα: Μαρία Αντωνάτου.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Η Ελισσώ και το χάρισμα του ήλιου (2003), Μαΐστρος
Το βουνό ψάχνει (2006), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Στο νησί του βασιλικού φοίνικα (2022), Έναστρον

Στο νησί του βασιλικού φοίνικα – Μαρία Αντωνάτου

Στο νησί


Ορισμένες φορές τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί. Και η κουβέντα που μόλις ξεστόμισα, το «Ευχαριστώ», δεν είναι μιλιά, λόγος, μα μια πολύ μεγάλη, μια τεράστια αρωματική τσιχλόφουσκα. Πρόβαλε στην άκρη των χειλιών κι από ’κείνη τη στιγμή δεν σταμάτησε να φουσκώνει, να διογκώνεται, να αγκαλιάζει ολόκληρες γειτονιές – μαζί με τα πουλιά και τα καυσαέρια. Υστερόγραφο: Ο μπαμπάς μου και ο Αναστάσης είπαν πως κατάφερα με τρόπο μυστικό έναν άθλο. Τους άλλαξα. Συμφωνώ. Η ματιά από απόσταση, από έναν μακρινό ας πούμε προορισμό, φαίνεται πως μου έδειξε εκείνα που ως τότε δεν μπορούσα να καταλάβω. Ωστόσο, εντελώς ανοιχτά δε μίλησα σε κανέναν από τους δυο. Για τον βασιλικό φοίνικα και τη συνήθειά μου να σκέφτομαι σε πρώτο πρόσωπο, ώστε να αντιλαμβάνομαι καλύτερα το παρόν, γνωρίζουν ελάχιστα. Αυτά είναι δικά μου πράγματα. Αλλιώς, ο τρόπος για να καταφέρνω “άθλους” δε θα ήταν μυστικός.

Εικονογράφηση: Βάσω Καυκούλα

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Έναστρον, 2022, 118 σελ.

Το βουνό ψάχνει – Μαρία Αντωνάτου

Το βουνόΣυναντώντας τον Ηράκλειτο


Εμένα, τον τοσοδούλη, με αναζητάει ένα πελώριο βουνό; Κι όμως, η σκιά του με προσπέρασε, τη βλέπω στο χώμα μπροστά στα πόδια μου. Έρχεται πίσω μου, με ακουμπάει… Το βουνό με βρήκε! Γιατί φοβάμαι; Εδώ και ώρα με κουβαλάει στην πλάτη του. Εδώ και ώρα δε χορταίνω να εξερευνώ τα όμορφα μονοπάτια του.

Εικονογράφηση: Κατερίνα Βερούτσου
Ευθύνη Σειράς: Γιάννης Σ. Παπαδάτος

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2006, 104 σελ.

Η Ελισσώ και το χάρισμα του ήλιου – Μαρία Αντωνάτου

Η Ελισσώ


Η Ελισσώ, η λυγερή νεράιδα του δάσους, είναι γεμάτη περιέργεια για τον κόσμο. Μόλις δέχτηκε από τον ήλιο ένα μοναδικό και σπάνιο χάρισμα κι έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά! Βάλθηκε να δώσει μορφή και υπόσταση στα μικρά γράμματα που δεν είχαν ως τότε γεννηθεί. Πώς το κατόρθωσε; Έζησε με αγάπη τις προσωπικές ιστορίες των άλλων, εμπνεύστηκε απ’ αυτές και επινόησε γράμματα… με νόημα. Τα κατάφερε τόσο καλά που της βγήκε τ’ όνομα: “νεράιδα των γραμμάτων”.

Εικονογράφηση: Αγγελική Σβορώνου

Παιδική λογοτεχνία, Μαΐστρος, 2003, 99 σελ.

Πηγές: Biblionet, Έναστρον, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Μαΐστρος

Please wait...