Μαρία-Ευαγγελία Γυφτογιάννη

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία-Ευαγγελία Γυφτογιάννη γεννήθηκε στη Σαντορίνη το 1960, εκεί μεγάλωσε μέχρι την εφηβεία της, τότε και οι πρώτες πινελιές της στην πεζογραφία. Είναι απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. Πλέον των τριών δεκαετιών υπηρέτησε ως Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας στην Πολεμική και Πολιτική Αεροπορία. Είναι τακτικό μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος.
Μυθιστορήματα
Δομινίκη (2012), Ωκεανός
Ακριβή μου γυναίκα, γη μου ακριβή (2013), Ωκεανός
Το μαύρο μελάνι (2023), Ωκεανός

Πεζά-Ποίηση
Συμπαγείς άνεμοι (2018), Ανάτυπο

Το μαύρο μελάνι – Μαρία-Ευαγγελία Γυφτογιάννη

Το μαύροΙστορικό μυθιστόρημα


Στο ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελληνοκορσικανή πριγκίπισσα Κασσιανή Μανουήλ ΙΖ΄ ντε Κομνέν, γνήσια απόγονος του τελευταίου Αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Δαβίδ Μέγα Κομνηνού, και απόγονος του ήρωα ηγέτη της Κορσικανικής Επανάστασης Ζαν Πιερ Γκαφόρι και του συνεχιστή του, Πασκουάλε Πάολι, ριζιμιά επαναστάτρια, μάχεται στα βουνά του Πόντου με τους αντάρτες, εφοδιάζει με όπλα την Τραπεζούντα και τη Σμύρνη, όπου και εκεί εντάσσεται ενεργά στη Μικρασιατική Άμυνα.

Οι Μητροπολίτες Τραπεζούντας Χρύσανθος, και Σμύρνης Χρυσόστομος, ο Κλεμανσώ, ο Λόυντ Τζωρτζ, ο Λένιν, ο Μπαζίλ Ζαχάρωφ, ο Μεταξάς, ο Ίων Δραγούμης, ο Μουσταφά Κεμάλ, ο Καζαντζάκης, είναι κάποια από τα πρόσωπα που θα υποκλιθούν στη μεγαλειότητα των αρετών και του ήθους της. Ο δε Ελευθέριος Βενιζέλος θα λαβωθεί ποικιλοτρόπως και οριστικά από “Εκείνη”, όπως θαυμαστικά την αποκαλούσε.

Ο μύθος συμπορεύεται αρμονικά με την Ιστορία, με πρόσωπα ιστορικά και μυθοπλαστικά που δρουν σε χρόνια δολοπλοκιών, προδοσιών και τραγικών εθνικών εγκλημάτων.

Μυθιστόρημα, Ωκεανός, 2023, 576 σελ.

Συμπαγείς άνεμοι – Μαρία-Ευαγγελία Γυφτογιάννη
Πρόκειται για μια συλλογή πεζών, ποιημάτων και στοχασμών με επίκαιρη ωστόσο και διαχρονική προσέγγιση θεμάτων κοινωνικών, ανθρωπιστικών, ιστορικών και φιλοσοφικών καθώς και ηθικών και αξιακών αναμοχλεύσεων.

«Το βιβλίο έχει μερικά πεζά κείμενα που είναι ποιητικής έμπνευσης και πολλά ποιήματα χωρισμένα σε θεματολογικές ενότητες.
Ειδικά τα ποιήματα «μιλάνε» για τα πάντα.
Για τις ελεγείες της ζωής μας, τα παράπονα της ψυχής, τους ήρωες που κλάψαμε, τους ανθρώπους που απογοητεύσαμε. Μοιάζει σαν να μας κάθισε κάτω η κα Γυφτογιάννη και μας ψυχανάλυσε όλους.
Και πήρε τον ανθό από όσα εξομολογηθήκαμε και τον αποτύπωσε στο χαρτί. Με εικόνες, με δάκρυα, με αισιοδοξία.» – Άρης Παπαδόπουλος

Πεζά-Ποίηση, Ανάτυπο, 2018, 230 σελ.

Ακριβή μου γυναίκα, γη μου ακριβή – Μαρία-Ευαγγελία Γυφτογιάννη
Ο Σιδερής Κρυστάλλης ατενίζει τη θάλασσα από τον κόκκινο βράχο της Σαντορίνης. Από τη μια η ιστορία και το βαρύ παρελθόν που άφησε πίσω του, φεύγοντας από τον τόπο του, την Ίμβρο, επιθυμώντας να λησμονήσει τον άδικο χαμό της οικογένειάς του. Και εδώ, σε αυτό το πανέμορφο νησί του Αιγαίου προσπαθεί να χτίσει τη ζωή του από την αρχή. Υπήρξε δειλός και διστακτικός στο παιγνίδι του έρωτα. Η ατολμία του του στοίχισε την ευτυχία και τώρα, ώριμος πια οριστικά, του δίνεται άλλη μια ευκαιρία για να τη διεκδικήσει και να την κερδίσει. Όταν αποφάσισε να κάνει βήματα προς το μέρος της μεγάλης του αγάπης, της Καλλιόπης, τον έδεσε στον ιστό της η όμορφη Μαρκέλλα. Η Καλλιόπη ακολούθησε τη μοίρα της, τον άνδρα που της υποσχέθηκε την παντοτινή ευτυχία μακριά από τον τόπο της… Μετά από χρόνια, οι δρόμοι τους συναντώνται. Είναι κι οι δύο χαμένοι, προδομένοι από τους ανθρώπους στους οποίους αφιέρωσαν τη ζωή τους…

Μυθιστόρημα, Ωκεανός, 2013, 708 σελ.

Δομινίκη – Μαρία-Ευαγγελία Γυφτογιάννη

Η ζωή της από λάβα κι αλμύρα


Σαντορίνη
Σε τούτο το βιβλίο το λαβωμένο νησί, που τόσο μόχθησε για την δική του τη ζωή, μα και των ανθρώπων του, σε τούτο το νησί που οι καρδιές των ανθρώπων κτυπούν δυνατά για να ξοφλήσουν τα πάθη της φύσης, μα και να τα γαληνέψουν, γεννήθηκε η Δομινίκη.
Σπέρμα λάβας κι αλμύρας.
Οι αρχές της αδιαπραγμάτευτες, ο χαρακτήρας της θαλασσινός, ντόμπρος, θυελλώδης, μα υπέροχα καθαρός.
Θηλυκό κράμα ομορφιάς νησιωτικής και αιγαιοπελαγίσιας σπιρτάδας.
Κτυπήθηκε απ’ τη ζωή, μα και την κτύπησε…
Η Δομινίκη, στις δυσκολίες της ζωής της δεν ανέκρουσε πρύμνα, τουναντίον ορτσάρισε με δύναμη σε κάθε πρόκληση του άδικου. Κι έτσι, όρτσα στους σκληρούς και παγωμένους αέρηδες που την κοντράρισαν, αυτοεξορίστηκε απ’ το νησί της για να ζήσει στο ηφαίστειο…
Στην κόλαση; ή στον παράδεισο…
Εσείς θα δώσετε την απάντηση, τελειώνοντας το ταξίδι μαζί της.
Τούτο το βιβλίο σαν μια πλεξούδα μοιάζει, που πλέκονται αναμεταξύ τους στοιχεία ιστορικά, λαογραφικά, χαρακτήρες και πάθη ανθρώπινα μα και αξίες, γεγονότα αληθινά με ταξιδέματα του νου.

Μυθιστόρημα, Ωκεανός, 2012, 526 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Ωκεανός, Ανάτυπο