Μαρία Ζαχαριά

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Ζαχαριά μεγάλωσε στο μαγικό βουνό του Πηλίου αλλά ζει και εργάζεται στο Βόλο.
Σπούδασε συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και ασχολήθηκε και με την κατασκευή θεατρικών σκηνικών. Η πένα την πολιορκούσε από τα μαθητικά της ακόμα χρόνια. Ονειρό της είναι να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με το γράψιμο. Το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως κυκλοφόρησε το 2016 με τίτλο «Μαινάδες» και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από το αναγνωστικό κοινό του Βόλου. Η «Μο μου» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της που εκδίδεται από την ΗΡΑ εκδοτική.
Μυθιστορήματα
Μαινάδες (2016), Ήρα Εκδοτική
Μο μου (2017), Ήρα Εκδοτική

Μο μου – Μαρία Ζαχαριά
Μό μου με βάφτισε κάποιος ποιητής…

Πάντα έκανε εντύπωση το όνομά μου. Είναι απλά ένα μονοσύλλαβο. Η όγδοη νότα που αποστάτησε απ’ το πεντάγραμμο και δεν έγινε ποτέ μουσική! Δίνει μόνο πνοή και ρυθμό σε ποιήματα! Αυτή ήταν η απάντησή μου πάντα. Την αληθινή την κρατούσα για μένα…

Η «Μό» αφηγείται την ιστορία της που ξεκινά απ’ τη Σμύρνη του 1920 και φτάνει έως στο σήμερα. Τρεις άντρες και τρεις γυναίκες πρωταγωνιστούν στη ζωή της και καθορίζουν τη πορεία και τις αποφάσεις της. Οι τραγικές συμπτώσεις και οι μοιραίες συναντήσεις αλλάζουν το χαρακτήρα της σταδιακά και τελικά κάποιος “αγαπημένος” της αλλάζει και το αρχικό της όνομα σε Μο.

Μυθιστόρημα, Ήρα Εκδοτική, 2017, 242 σελ.

Μαινάδες – Μαρία Ζαχαριά
Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της ορεινής Ελλάδας του προηγούμενου αιώνα, όπου οι κάτοικοι γεννιούνται και ζουν με τις παράλογες προλήψεις τους.

Μια αστή, η Ολυμπία, βρίσκεται νύφη στο χωριό, ως σύζυγος του Καραπάνου και ξετυλίγεται ο γολγοθάς της γεννώντας ένα διανοητικά καθυστερημένο παιδί. Ο άντρας της στέκεται κατώτερος των περιστάσεων και στην ουσία δραπετεύει απ’ την κοινή τους καθημερινότητα και την αφήνει μόνη να παλεύει με ένα παιδί που ήταν γραφτό του να μη μεγαλώσει ποτέ, με μνήμες που την στοιχειώνουν, με νέα πρόσωπα και νέες αντιλήψεις που την καταπιέζουν…

Μυθιστόρημα, Ήρα Εκδοτική, 2015, σελ. 163

Πηγές: Biblionet, Ήρα Εκδοτική