Μαρίνα Σωτηροπούλου


Το σπίτι με τ’ αγκάθια
Πρωταγωνιστής στο μυθιστόρημα “Το σπίτι με τ’ αγκάθια” – μυθιστόρημα μ’ έντονα τα στοιχεία του αντιμυθιστορήματος- είναι το σπίτι. Το σπίτι γίνεται ένα με τους ανθρώπους του, οσφραίνεται κι αφουγκράζεται το έντονο σασπένς. Διάφορες εποχές, άνθρωποι και δέντρα σ’ ένα παζλ που έχει σαν πυρήνα άλυτα αινίγματα. Στιγμιότυπα ζωών που φωτογράφος τους είναι το σπίτι, έντονα συναισθήματα, νοσταλγία κάτω από ένα ατμοσφαιρικό πλαίσιο μυστηρίου.

Σκιές πολέμου
Οι «Σκιές Πολέμου» αφηγούνται μια αληθινή ιστορία που συνέβη στη Λήμνο κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν το νησί και επέλεξαν να επιτάξουν το ομορφότερο αρχοντικό στο Ρωμέικο Γιαλό της Μύρινας για να το χρησιμοποιήσουν ως επιτελείο τους. Με φόντο τις βαρβαρότητες των κατακτητών, εκτυλίσσεται ο προσωπικός πόλεμος ανάμεσα στο Γερμανό επικεφαλής και την αρχόντισσα-οικοδέσποινα του σπιτιού, με ανείπωτες θυσίες και απρόσμενη έκβαση.
Το έργο στοχεύει στα βαθύτερα ψυχολογικά δεινά που προκαλεί ο παραλογισμός του πολέμου, τόσο στον κατακτητή, όσο και στον κατακτημένο. Οι κεκτημένες ισορροπίες ανατρέπονται με ολέθρια αποτελέσματα. Η απλή ανθρώπινη λογική θα χρειαστεί πολλές θυσίες για να κατατροπώσει την ενστικτώδη βαρβαρότητα.
Δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Υπάρχουν άνθρωποι που τυραννιούνται και διαφεντεύονται από νοσηρές ιδεολογίες, υπερφίαλες και παθογενείς προσωπικότητες άλλων.Η ατομική ελευθερία όμως αναβλύζει μέσα από το συναίσθημα και το ένστικτο. Γι’ αυτό και δεν καταλύεται ποτέ.

Μυθιστορήματα
Το σπίτι με τ’ αγκάθια (2018), Όστρια Βιβλίο
Σκιές πολέμου (2018), Όστρια Βιβλίο

Διηγήματα
Ο χαμένος μονόλογος και άλλα διηγήματα (2017), Όστρια Βιβλίο

Πηγές: BiblioNet, Όστρια Βιβλίο

Επισκέψεις: 13