Μαρίνα Σωτηροπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
H Μαρίνα-Ολυμπία Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου την εποχή που ο ελληνισμός εκεί ανθούσε.
Ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κινηματογράφου κι έχει ασχοληθεί με τη διδασκαλία, τη δημοσιογραφία καθώς και τη ζωγραφική. Έχει εκδώσει σε νεαρή ηλικία το “Μωβ Σπίτι” από τις εκδόσεις Λωτός, μυθιστόρημα που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Είναι πολυγραφότατη. Έχει γράψει ποιήματα, διηγήματα, παραμύθια καθώς και μυθιστορήματα. Το 2017 κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Όστρια το δεύτερο βιβλίο της “Ο χαμένος μονόλογος και άλλα διηγήματα”,το υλικό του οποίου διασκευάστηκε και δημιούργησε δύο θεατρικά έργα. Το «Χαμένο Μονόλογο» με θέμα το Αλτσχάιμερ και το «Κορσάζ» με θέμα τη Γυναίκα. Έζησε μεγάλο διάστημα στην Ιταλία.

Ο χαμένος μονόλογος και άλλα διηγήματα – Μαρίνα Σωτηροπούλου
Κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Όστρια το δεύτερο βιβλίο της “Ο χαμένος μονόλογος και άλλα διηγήματα”, το υλικό του οποίου διασκευάστηκε και δημιούργησε δύο θεατρικά έργα. Το «Χαμένο Μονόλογο» με θέμα το Αλτσχάιμερ και το «Κορσάζ» με θέμα τη Γυναίκα.

Διηγήματα, Όστρια Βιβλίο, 2017, 90 σελ.

Το σπίτι με τ’ αγκάθια – Μαρίνα Σωτηροπούλου
Πρωταγωνιστής στο μυθιστόρημα “Το σπίτι με τ’ αγκάθια” – μυθιστόρημα μ’ έντονα τα στοιχεία του αντιμυθιστορήματος- είναι το σπίτι. Το σπίτι γίνεται ένα με τους ανθρώπους του, οσφραίνεται κι αφουγκράζεται το έντονο σασπένς. Διάφορες εποχές, άνθρωποι και δέντρα σ’ ένα παζλ που έχει σαν πυρήνα άλυτα αινίγματα. Στιγμιότυπα ζωών που φωτογράφος τους είναι το σπίτι, έντονα συναισθήματα, νοσταλγία κάτω από ένα ατμοσφαιρικό πλαίσιο μυστηρίου.

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2018, 198 σελ.

Σκιές πολέμου – Μαρίνα Σωτηροπούλου
Οι «Σκιές Πολέμου» αφηγούνται μια αληθινή ιστορία που συνέβη στη Λήμνο κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν το νησί και επέλεξαν να επιτάξουν το ομορφότερο αρχοντικό στο Ρωμέικο Γιαλό της Μύρινας για να το χρησιμοποιήσουν ως επιτελείο τους. Με φόντο τις βαρβαρότητες των κατακτητών, εκτυλίσσεται ο προσωπικός πόλεμος ανάμεσα στο Γερμανό επικεφαλής και την αρχόντισσα-οικοδέσποινα του σπιτιού, με ανείπωτες θυσίες και απρόσμενη έκβαση.
Το έργο στοχεύει στα βαθύτερα ψυχολογικά δεινά που προκαλεί ο παραλογισμός του πολέμου, τόσο στον κατακτητή, όσο και στον κατακτημένο. Οι κεκτημένες ισορροπίες ανατρέπονται με ολέθρια αποτελέσματα. Η απλή ανθρώπινη λογική θα χρειαστεί πολλές θυσίες για να κατατροπώσει την ενστικτώδη βαρβαρότητα.
Δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι. Υπάρχουν άνθρωποι που τυραννιούνται και διαφεντεύονται από νοσηρές ιδεολογίες, υπερφίαλες και παθογενείς προσωπικότητες άλλων.Η ατομική ελευθερία όμως αναβλύζει μέσα από το συναίσθημα και το ένστικτο. Γι’ αυτό και δεν καταλύεται ποτέ.

Θεατρικό, Όστρια Βιβλίο, 2018, 56 σελ.

Κορσάζ – Μαρίνα Σωτηροπούλου

Η θεατρική παράσταση ΚΟΡΣΑΖ είναι θεατρική μεταφορά διηγημάτων της Μαρίνας Σωτηροπούλου που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «ΟΣΤΡΙΑ».
Μια διαφορετική παράσταση διανθισμένη με μουσική, χορό και τραγούδια. Εσωτερικές αναζητήσεις, υπαρξιακά ζητήματα, ανεκπλήρωτοι έρωτες και απωθημένα, έρχονται στο προσκήνιο κάτω από το πρίσμα συγκεκριμένων συνθηκών, για να φωτίσουν αλλιώς τις ζωές των ηρωίδων που είναι γυναίκες με διαφορετική ιδιοσυγκρασία και προσωπικότητα.

Θεατρικό

Ο Χαμένος Μονόλογος – Μαρίνα Σωτηροπούλου

«Ο Χαμένος Μονόλογος» είναι ο τίτλος του βιβλίου της Μαρίνας Σωτηροπούλου που θεατρικοποιήθηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Γιάννη Ρωμανό και βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Το έργο θίγει το ευαίσθητο θέμα της ασθένειας του αιώνα μας, Αλτσχάιμερ.
Η Ολυμπία πάσχει από Αλτσχάιμερ. Μένει σε ένα διαμέρισμα στην Αθήνα με την εγγονή της Μύρσα, η οποία της συμπαραστέκεται αντιμετωπίζοντας όλα τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η σχέση, άλλοτε με ψυχραιμία και άλλοτε με αγανάκτηση. Οι νοσοκόμες που περιθάλπουν την Ολυμπία, κωμικοτραγικές υπάρξεις, συμπληρώνουν το παζλ του έργου.

Θεατρικό

Μυθιστορήματα
Μωβ Σπίτι
Το σπίτι με τ’ αγκάθια (2018), Όστρια Βιβλίο

Διηγήματα
Ο χαμένος μονόλογος και άλλα διηγήματα (2017), Όστρια Βιβλίο

Θεατρικά έργα
Σκιές πολέμου (2018), Όστρια Βιβλίο
Κορσάζ
Ο Χαμένος Μονόλογος

Πηγές: BiblioNet, Όστρια Βιβλίο

103 views.