Μαρίζα Κωχ

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρίζα Κωχ είναι μία από τις πιο καταξιωμένες Ελληνίδες τραγουδίστριες, γνωστή παράλληλα και για τη συνθετική και στιχουργική της δουλειά, που περιέχεται μέσα σε 23 προσωπικούς της δίσκους. Κατάγεται από τη Σαντορίνη, όπου και έζησε μέχρι τα εφηβικά της χρόνια. Τα πρώτα της ακούσματα ήταν η βυζαντινή μουσική και τα νησιώτικα τραγούδια. Υπηρέτησε την ελληνική παραδοσιακή μουσική με το πολύ ιδιαίτερο προσωπικό της ύφος, εισάγοντας τον ηλεκτρικό ήχο στις διασκευές της. Η μουσική της γραφή φέρει επιρροές από το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη. Ως ερμηνεύτρια εντάσσει πάντα στα ρεσιτάλ της κύκλο τραγουδιών αυτού του μεγάλου συνθέτη. Μελοποίησε ποίηση Σαπφούς, Κώστα Βάρναλη και του Έλληνα ποιητή των θαλασσών Νίκου Καββαδία. Η τελευταία της συνθετική δουλειά κυκλοφόρησε το 2009 σε ποίηση Γιώργου Σαραντάρη.
Το 1976, με “παραγγελία” του Μάνου Χατζιδάκι, η Μαρίζα Κωχ συνθέτει μια μπαλάντα διαμαρτυρίας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο με τίτλο “Παναγιά μου – Παναγιά μου” και συμμετέχει με το τραγούδι αυτό στον διαγωνισμό της Eurovision στη Χάγη.
Από τη δεκαετία του ’70 ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο τραγουδώντας στα μεγαλύτερα θέατρα και σε αναγνωρισμένα μουσικά φεστιβάλ -στη Δυτική Ευρώπη, τη Ρωσία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική- ως πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής.
Το 1980, είναι η πρώτη τραγουδίστρια της Δύσης που εμφανίζεται στην Κίνα και στο πλαίσιο διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Πεκίνο με αντίστοιχη εμφάνιση της Όπερας του Πεκίνου στην Αθήνα.
Το 2009, εκπροσωπεί την Ελλάδα στο φεστιβάλ International Country Music Week που διεξάγεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του Μάο.
Διακρίνεται ανάμεσα σε συμμετοχές 32 χωρών από τις πέντε ηπείρους, και της απονέμεται το βραβείο “Best Singer”.
Το καλοκαίρι του 2010, ταξιδεύει και πάλι στην Κίνα ως εκπρόσωπος της Ελληνικής ‘Ενωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση, της οποίας είναι επίτιμο μέλος, προκειμένου να παρευρεθεί στις εργασίες του 29ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ISME για τη μουσική εκπαίδευση. Με το πέρας του Συνεδρίου παραλαμβάνει με όλη την ελληνική αποστολή την σημαία του 30ού Συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί το 2012 στην Ελλάδα.
Η Μαρίζα Κωχ είναι η κατ’ εξοχήν αγαπημένη τραγουδίστρια των παιδιών. Δύσκολα συναντάς Ελληνόπουλο που να μην γνωρίζει τη μορφή και τη φωνή της.
Ιδρύει δική της δισκογραφική εταιρεία, τη VERSO MUSIC, με σκοπό την καταγραφή παραδοσιακών τραγουδιών από όλη την Ελλάδα και την έκδοση παιδικής δισκογραφίας. Παράλληλα, ιδρύει και το Κέντρο Βιωματικής Μουσικής, Κίνησης & Λόγου “Μαρίζα Κωχ” για τη βιωματική διδασκαλία της μουσικής σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
Σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών δημιουργεί την παιδική χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού.
Εκδίδει παιδικούς δίσκους με παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα και δίνει παραστάσεις για παιδιά με το έργο “Η Γοργόνα ταξιδεύει τον μικρό Αλέξανδρο”.
Με την πρόσφατη εργασία της, το 2010, “Με τη Μαρίζα τραγουδώ. Ελληνικά μαθαίνω”, απευθύνεται σε παιδιά που ασκούνται στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας. Τιμήθηκε γα τη μουσική της προσφορά από τον Σύνδεσμο Ελληνίδων Επιστημόνων και από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης ως “γυναίκα δημιουργός”.
Είναι επίτιμο μέλος της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών και της Ελληνικής Ενωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση.
Μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής για τα Μουσικά Σχολεία του Υπουργείου Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Η αγάπη της Μαρίζας για το τραγούδι, τα παιδιά και τη δημιουργία της χαρίζει τη δύναμη που χρειάζεται για να τη συναντάμε στα πιο απίθανα μέρη της Γης, όπου υπάρχουν Έλληνες.
Αφηγήσεις
Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης (2018), Μεταίχμιο

Παιδική λογοτεχνία
Η γοργόνα ταξιδεύει τον μικρό Αλέξανδρο (1994), Κέδρος
Με τη Μαρίζα τραγουδώ, ελληνικά μαθαίνω (2010), Σταμούλη Α.Ε.
Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια (2011), Σταμούλη Α.Ε.

Συλλογικά έργα
18 συνεντεύξεις: Σαν μονόπρακτα (2018), Μετρονόμος

Το ξανθό κορίτσι της Σαντορίνης – Μαρίζα Κωχ
Αυτοβιογραφικό αφήγημα με δυο τραγούδια για τη Σαντορίνη
Με τρυφερότητα, χιούμορ και κατασταλαγμένη σοφία, η αγαπημένη Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρίζα Κωχ αφηγείται τα παιδικά της χρόνια στη Σαντορίνη ζωντανεύοντας μια ολόκληρη εποχή, τη δύσκολη μεταπολεμική περίοδο, αποτίνοντας φόρο τιμής στα βιώματα που τη διαμόρφωσαν ως άνθρωπο, ως μουσικοπαιδαγωγό και ως ερμηνεύτρια.

Η έκδοση συμπληρώνεται από φωτογραφικό υλικό και από δύο τραγούδια για τη Σαντορίνη: το παραδοσιακό “Το άστρο της αυγής”, σε ερμηνεία της Μαρίζας Κωχ, και το καινούργιο δικό της τραγούδι “Απέναντι στο ηφαίστειο”.

Το αφήγημά μου αυτό το έγραψα ως απάντηση της αγάπης που δέχτηκα στα πενήντα χρόνια που τραγουδώ και σας το προσφέρω αντίδωρο. Με την ευχή όλα τα παιδιά του πολέμου, του κάθε πολέμου, να γευτούν την αγάπη και τη γιατρειά όπως εγώ.

Αφηγήσεις, Μεταίχμιο, 2018, 208 σελ.

Το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια – Μαρίζα Κωχ
Το “Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια” της Μαρίζας Κωχ είναι ένα σύγχρονο παραμύθι που μιλά στα παιδιά για την μεγάλη δημιουργική δύναμη που κρύβει η μουσική μας παράδοση. Σε κάθε ένα από τα χρυσά κουδούνια του μυθικού αυτού παπλώματος φωλιάζει ένα από τα αγαπημένα τραγούδια των παιδιών.

Το “Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια” έχει παρουσιαστεί με μεγάλη απήχηση μέσα από μουσικές παραστάσεις σε θέατρα και σχολεία. Ξεχωριστή αναφορά αξίζει να γίνει για τις παραστάσεις που δόθηκαν στο κατάμεστο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Μια σκοτεινή νύχτα του χειμώνα, μέσα από το πηγάδι της λήθης, βγαίνει ένας δράκος, που θαμπώνεται από το αστραφτερό πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια και απειλεί να το κλέψει. Ο αναντικατάστατος αυτός θησαυρός κινδυνεύει να χαθεί για πάντα.

Μπορούν άραγε τα παιδιά να κάνουν κάτι για να το διαφυλάξουν; Πώς θα σωθεί το πάπλωμα και οι πολύχρωμοι ήχοι των τραγουδιών που κρύβει; Και πώς τα τραγούδια του θα μείνουν για πάντα στα χείλη των παιδιών;

Παιδική λογοτεχνία, Σταμούλη Α.Ε., 2011, 23 σελ.

Με τη Μαρίζα τραγουδώ, ελληνικά μαθαίνω – Μαρίζα Κωχ, Mariza Koch
Η Μαρίζα Κωχ μάς παρουσιάζει ένα πρωτότυπο έργο με γλωσσικά παιχνιδοτράγουδα που της ενέπνευσαν οι μικροί της φίλοι. Πρόκειται για μια απολαυστική μαθησιακή προσέγγιση της Ελληνικής γλώσσας, “μετά μουσικής”, με θαυμαστή καλλιτεχνική πληρότητα. Το βιβλίο συνοδεύει ψηφιακός δίσκος που περιέχει 11 παιδικά τραγούδια, σε στίχους και μουσική της Μαρίζας Κωχ, άκρως διασκεδαστικά για μικρούς και μεγάλους. Αποτελείται από τρία μέρη: Στο πρώτο μέρος τα τραγούδια ερμηνεύει η ίδια. Τη συνοδεύουν οι σολίστες: Κώστας Λώλος, βιολί, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, κιθάρα-μαντολίνο, και στον αυτοσχεδιασμό στο μπουζούκι, ο Μιχάλης Νικόπουλος.
Το δεύτερο μέρος είναι ορχηστρικό και προτείνεται για καραόκε. Στο τρίτο μέρος απαγγέλει η Μαρίζα Κωχ τους στίχους των τραγουδιών, με μουσική υπόκρουση.

Το βιβλίο προλογίζουν Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και απευθύνεται στα ελληνόπουλα, αλλά και στα παιδιά των διαπολιτισμικών σχολείων της χώρας μας. Οι νηπιαγωγοί, επίσης, θα βρουν πολύτιμο υλικό για το μάθημα της μουσικοκινητικής αγωγής. Τέλος, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν με τον ευχάριστο αυτό τρόπο τα παιδιά τους να αγαπήσουν την ελληνική γραμματική.

Παιδική λογοτεχνία, Σταμούλη Α.Ε., 2010, 40 σελ.

Η γοργόνα ταξιδεύει τον μικρό Αλέξανδρο – Μαρίζα Κωχ
… Έτσι αρχίζει το ταξίδι της Γοργόνας και του μικρού Αλέξανδρου. Τους ακολουθούν οι Ωκεανίδες, που αφηγούνται τους μύθους, τους θρύλους και την ιστορία του κάθε τόπου που περνούν.
Το ταξίδι αρχίζει από τη Θράκη, συνεχίζεται στη Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Επτάνησα, Κρήτη, Κύπρο, Δωδεκάνησα, και τελειώνει στις Κυκλάδες. Ο ήλιος από κει ψηλά τους συντροφεύει σε όλο ετούτο το ταξίδι της γνώσης. Μαζί τους θα συμπλεύσουμε κι εμείς, και θ ακούσουμε μεσοπέλαγα τη φωνή της Γοργόνας να ρωτάει τα καράβια: «Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος;»

Παιδική λογοτεχνία, Κέδρος, 1994, 39 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μεταίχμιο, Σταμούλη Α.Ε., Κέδρος