Μάρκος Κάβουρας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Μάρκος Κάβουρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Χίο.
Σπούδασε Παιδαγωγικά, Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση. Εργάσθηκε ως Δάσκαλος και Δ/ντής σε Δημοτικά σχολεία του νησιού. Εδώ και χρόνια γράφει λογοτεχνία για παιδιά. “Ο Δελφινογιός και άλλες ιστορίες” μαζί με την “Παρεξήγηση” ήταν τα πρώτα του βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2001 από τις εκδόσεις “άλφα πι” στην Χίο. Το 2003 τιμήθηκε για την “Παρεξήγηση” από τον κύκλο ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Έπαινος Κύκλου Ελληνικού Βιβλίου). Ακολούθησε το “Μεγάλο Μυστικό” από τις εκδόσεις “Ελληνικά Γράμματα”, Αθήνα 2003. Απόσπασμα του βιβλίου υπάρχει στο σχολικό εγχειρίδιο της Γλώσσας (τεύχος Β΄, Δ΄ Δημοτικού). Στην συνέχεια ακολούθησαν τα εικονογραφημένα βιβλία “Οι περιπέτειες μιας άμυαλης ηλιαχτίδας” (το 2005) και “To Αγριολούλουδο” (το 2006) από τις εκδόσεις “Αιγέας” στην Χίο. Παράλληλα με την συγγραφή βιβλίων ασχολείται με το θέατρο, τα πολιτιστικά και τοπικά δρώμενα στον Βροντάδο και στην Χίο.
Μυθιστορήματα
Δρίμακος (2018), Άλφα Πι

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ο Δελφινογιός και άλλες ιστορίες (2001), Άλφα Πι
Η παρεξήγηση (2001), Άλφα Πι
Το μεγάλο μυστικό (2003), Ελληνικά Γράμματα
Οι περιπέτειες μιας άμυαλης λιαχτίδας (2005), Αιγέας
To Αγριολούλουδο (2006), Αιγέας
Το μεγάλο μυστικό (2010), Ελληνικά Γράμματα (Ε)

Δρίμακος – Μάρκος ΚάβουραςΟ δρόμος της φωτιάς
Η Χίος του 5ου π.Χ. αιώνα ήταν μια πλούσια και ισχυρή στρατιωτική δύναμη στο ανατολικό Αιγαίο.
Επί εξήντα έξι συνεχή χρόνια (478-412 π.Χ.) παρέμεινε πιστή σύμμαχος των Αθηναίων και οι λόγοι
ήταν πολλοί: Η προστασία που τους παρείχε η Αθήνα από τις κατακτητικές βλέψεις των Περσών, η προνομιούχος θέση της μέσα στην συμμαχία, η προαγωγή των οικονομικών συμφερόντων των από το αθηναϊκό καθεστώς, η ευστάθεια του χιακού πολιτεύματος και της αυξανόμενης υλικής ευημερίας.
Μετά την καταστροφή των Αθηναίων στη Σικελία, οι Χιώτες βλέποντας ότι εξέλιπαν οι παραπάνω αυτοί λόγοι και νιώθοντας ότι πλέον εκμεταλλεύονταν από τους Αθηναίους αποφάσισαν να αποστατήσουν και να προσχωρήσουν στη νέα ανερχόμενη δύναμη, τη Σπάρτη. Προσπάθησαν δε να παρασύρουν στην εξέγερση και όσες περισσότερες πόλεις μπορούσαν ώστε να αντιμετωπίσουν με πολλούς συμμάχους τους Αθηναίους.
Υποτίμησαν όμως την ψυχική αντοχή του αθηναϊκού λαού ο οποίος παρά τις αντίξοες συνθήκες σε ανθρώπινο δυναμικό και σε οικονομικά μέσα κατάφερε να αντέξει για εννέα ακόμη χρόνια. Αυτό το συνειδητοποίησαν οι Χιώτες, όταν πολιορκήθηκαν από ξηρά και θάλασσα και ερημώθηκε η ύπαιθρος χώρα τους. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν οι πολυάριθμοι δούλοι που απασχολούσαν οι Χιώτες στις εργασίες τους, άλλοι άρχισαν να αυτομολούν προς τους Αθηναίους και άλλοι περιφέρονταν πάνω στα βουνά όπου προξενούσαν μεγάλες καταστροφές στην ύπαιθρο.
Με αφορμή τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρει ο Θουκυδίδης και ο Πλούταρχος αλλά και τη μυθική ιστορία του Δρίμακου, του επαναστάτη δούλου του Αθήναιου, που αντλεί τις πληροφορίες του από τον Νυμφόδωρο τον Συρακούσιο, γράφτηκε αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα.
Ο σκοπός είναι να γνωρίσει ο αναγνώστης μια ιστορική εποχή της Χίου (412-407 π.Χ.), τους ανθρώπους της, τις ασχολίες τους, τις συνήθειές τους, τα ήθη, τα έθιμα και τα πολεμικά γεγονότα. Η περιγραφή των ανθρώπινων χαρακτήρων, των συναισθημάτων, η χρήση μιας σειράς αρχαίων όρων και η χρονολόγηση των ιστορικών γεγονότων που απαντώνται στο κείμενο έχουν προσαρμοστεί για τις ανάγκες του μυθιστορήματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μέτρηση του χώρου και του χρόνου είναι κατάλληλα προσαρμοσμένες για τις ανάγκες του κειμένου.

Μυθιστόρημα, Άλφα Πι, 2018, 200 σελ.

Το μεγάλο μυστικό – Μάρκος ΚάβουραςΟ Κωσταντής είχε τελειώσει πριν από δύο χρόνια το σχολείο και γύριζε ανέμελα στις παραλίες, κάνοντας θελήματα και δουλειές του ποδαριού για να βγάζει το χαρτζιλίκι του. Η σκληρότητα του πατέρα του και η αδιαφορία των συγχωριανών του τον έκαναν να νιώθει μόνος.
Σε κάποια σπηλιά του νησιού η παρέα του Κωσταντή ανακαλύπτει μια μικρή ορφανή φώκια. Ο Κωσταντής θα τη φροντίσει με αγάπη και στο πλάσμα αυτό θα βρει μια συντροφιά. Αυτό το απρόσμενο γεγονός θα σταθεί η αφορμή να αλλάξει η δύσκολη ζωή του αγοριού, με τη συμπαράσταση των φίλων του, που στάθηκαν δίπλα του και κράτησαν το μεγάλο μυστικό φυλαγμένο στην καρδιά τους.
Μία ηθογραφική ιστορία που ξεναγεί τους αναγνώστες σε παλιές γειτονιές και σκιαγραφεί περιοχές του Βροντάδου της Χίου. Ο αναγνώστης μπορεί να αναγνωρίσει τοπωνύμια, ακρογιάλια και σπηλιές του νησιού, ερχόμενος παράλληλα σε επαφή με ναυτικούς όρους.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ελληνικά Γράμματα, 2010, 57 σελ.

Οι περιπέτειες μιας άμυαλης λιαχτίδας – Μάρκος ΚάβουραςΕκεί ψηλά, πάνω από τα σύννεφα, υπάρχει ένας άλλος κόσμος διαφορετικός απ’ το δικό μας. Εκεί, έχει το παλάτι του ο ήλιος που ζει με τις κόρες του τις λιαχτίδες. Κάθε πρωί, ξεκινούν το μεγάλο τους ταξίδι στον ουράνιο θόλο. Μια μέρα όμως, η Πολυξένη, η πιο μικρή και σκανταλιάρα λιαχτίδα βρίσκει τρόπο και κατεβαίνει στη γη. Μαγεύεται από τις ομορφιές και σαν μικρή που είναι αρχίζει τις αταξίες!

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Αιγέας, 2005, 32 σελ.

Η παρεξήγηση – Μάρκος ΚάβουραςΈχει περάσει ένας χρόνος από τότε που συνέβη το ατύχημα. Η ζωή του έχει αλλάξει. Συνεχώς γυρίζει στις ακρογιαλιές ψάχνοντας το θεριό που έγινε η αιτία να καταστρέψει τη ζωή του. Πιστεύει ότι αργά ή γρήγορα θα βγει σε κάποια αμμουδιά. Έρχεται σε σύγκρουση με τον εαυτό του, την οικογένειά του, τη γειτονιά του… Όμως ένα απρόσμενο γεγονός θα τον κάνει να καταλάβει ότι όλα αυτά ήταν μια “παρεξήγηση”.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Άλφα Πι, 2001, 47 σελ.

Ο Δελφινογιός και άλλες ιστορίες – Μάρκος ΚάβουραςΟ Δελφινογιός, ο Εφταπόδης, η Πατελίδα και το Χελιδονόψαρο σου μιλούν για την αγάπη, την πίστη, την καρτερία, την επιμονή, τη φιλία… Αν τους ακολουθήσεις στο μαγικό τους ταξίδι μέσα από μυστικούς θαλασσινούς δρόμους, θα σε οδηγήσουν εκεί που μόνο η παιδική σου ψυχή μπορεί να διαβεί…

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Άλφα Πι, 2001, 48 σελ.

Πηγές: Biblionet, Άλφα Πι, Αιγέας, Ελληνικά Γράμματα