Μεταξία Φιλιππάτου

Μεταξία Φιλιππάτου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μεταξούλα (Σούλα) Φιλιππάτου γεννήθηκε στο Κάιρο τον Νοέµβριο του 1944.
Η σχολική της εκπαίδευση ολοκληρώθηκε στο St. Clare’s College στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου.
Στην Ελλάδα η οικογένεια εγκαταστάθηκε το 1962 στην Αθήνα όπου συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλική γλώσσα στο Βρετανικό Συμβούλιο. Αρχικά εργάστηκε σε ιδιωτικά σχολεία και αργότερα σε ελληνικές και ξένες εταιρίες, διδάσκοντας Αγγλικά σε ενηλίκους και επιβλέποντας µελέτες και προσφορές ιδιωτικών επιχειρήσεων προς την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Έχει ταξιδέψει, ιδιωτικά και επαγγελματικά σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στον Καναδά και τις Η.Π.Α. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Αραβικά.
Η πρώτη συγγραφική της προσπάθεια, το ‘Μάνα Αγαπηµένο µου Παιδί!’ (© ‘Ανέµη’, η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Πανεπιστηµίου Κρήτης, 2020, Μεταξούλα Φιλιππάτου, 2020) είναι αφιερωµένη στην αγαπηµένη της µητέρα και τα παιδικά της χρόνια στην Αίγυπτο, ενώ το “Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο” ανατρέχει στην ιστορία των προγόνων της και την μετανάστευσή τους στην Αίγυπτο, σε αναζήτηση μιας ‘καλύτερης ζωής’ προς το τέλος του 19ου αιώνα.
Δραστηριοποιείται ενεργά στον Προσκοπισµό, όπου είναι ενταγµένη από τα παιδικά της χρόνια µέχρι σήµερα. Αγαπάει τη φύση, τα ταξίδια, τα βιβλία, τη δηµιουργική γραφή και τη μετάφραση. Έχει δυο γιούς και είναι γιαγιά δύο χαριτωμένων αγοριών, 18 και 15 ετών.
Μυθιστορήματα
Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο (2023), Γραφή

Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο – Μεταξία Φιλιππάτου

Από την ΚέρκυραΜε μια βαλίτσα όνειρα

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία


Το μυθιστόρημα «Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο με μια βαλίτσα όνειρα» αναφέρεται στο μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων προς την Αίγυπτο στο τέλος του 19ου αιώνα.
Φιλοδοξία της συγγραφέα είναι να προσθέσει ένα ακόμη πετραδάκι στην μεταναστευτική ιστορία του ελληνισμού. Το έργο είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία της προγιαγιάς της συγγραφέα, που ως χήρα με τέσσερα παιδιά από ένα χωριό της Κέρκυρας, αποφάσισε να εγκατασταθεί οικογενειακά στην Αίγυπτο.
Στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίγεται ο αγώνας μιας γυναίκας που είναι μάνα και πατέρας μαζί, με μοναδικά της εφόδια την αγάπη και το αίσθημα ευθύνης προς τα παιδιά της, αλλά συγχρόνως με ελπίδα για τη ζωή και τα απρόσμενά της.

Μυθιστόρημα, Γραφή, 2023, 276 σελ.

Πηγές: Biblionet, Γραφή