Μεταξία Παπαποστόλου

Μεταξία Παπαποστόλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μεταξία Παπαποστόλου γεννήθηκε στη Σπάρτη.
Σπούδασε µε υποτροφία φιλολογία στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, στο τµήµα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου. Από το 1988, υπηρέτησε στη δευτεροβάθµια εκπαίδευση. Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα σε επιστηµονικά περιοδικά. Έχει αναπτύξει κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Υπήρξε πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λακωνίας, πρόεδρος του Συνδέσµου Φιλολόγων Λακωνίας, νοµαρχιακή σύµβουλος, δηµοτική σύµβουλος και αντιδήµαρχος Σπάρτης. Είναι γραµµατέας του Δ.Σ. του Σαϊνοπουλείου Ιδρύµατος και ταµίας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
Μυθιστορήματα
Δαντελένιο Μαντίλι (2021), Εκδόσεις Πηγή

Συλλογικά έργα
Λακωνίας περιήγησις (2002), Κοχλίας
Το γεφύρι του Κόπανου: Αναδεικνύοντας το σπουδαιότερο μνημείο του Ευρώτα (2017), Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά

Δαντελένιο Μαντίλι – Μεταξία Παπαποστόλου

Δαντελένιο ΜαντίλιΤρεις γυναίκες, ένα μαντίλι,
τρία ταξίδια στον χρόνο


Μυστράς, Αθήνα, Ζάκυνθος.
Τρεις γυναίκες, τρεις γενιές, τρεις ιστορίες.

Η Ζωή Κρεββατά, µε καταγωγή από το Μυστρά, παντρεύεται το Στέφανο τις παραµονές της Επανάστασης του 1821. Ζώντας από κοντά τα γεγονότα που οδήγησαν τη Λακεδαίµονα στην απελευθέρωση από τους Οθωµανούς, βλέπει τη ζωή της ίδιας και της οικογένειάς της να επηρεάζεται από τις εξελίξεις του Αγώνα.

Η κόρη της, Φλωρεντία, παντρεύεται το Φαναριώτη ποιητή Παναγιώτη Σούτσο. Οι δυο τους ζουν στην Αθήνα της εποχής των πρώτων χρόνων της βασιλείας του Όθωνα. Μέσα από τις επιστολές της προς τη µητέρα της, αποτυπώνεται ανάγλυφα η εικόνα της πόλης που ψάχνει να βρει τα πρώτα της σταθερά πατήµατα στην εποχή µετά την Απελευθέρωση και να µετατραπεί σε µια καθ’ όλα ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Η εγγονή της Ζωής, Ασπασία, ετοιµάζεται να παντρευτεί στη Ζάκυνθο τον κόντε Ιωάννη Μελισσηνό. Παραµονές του γάµου της, η γιαγιά της τής διηγείται την ιστορία της και την ιστορία της µητέρας της, προσπαθώντας να την κάνει να ξεχάσει την αγωνία του επικείµενου γάµου της και ταυτόχρονα να της τονώσει το ηθικό, θυµίζοντάς της τη σπουδαία καταγωγή της. Ένα δαντελένιο µαντίλι, που της χαρίζει για να το φορέσει ως πέπλο στο γάµο, επισφραγίζει µια παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά στις γυναίκες της οικογένειάς τους.

Το Δαντελένιο µαντίλι είναι ένα ιστορικό µυθιστόρηµα που αφηγείται τη ζωή τριών γυναικών, οι οποίες έγιναν µάρτυρες µερικών από τα σηµαντικότερα γεγονότα του 19ου αιώνα και µιας εποχής που αποτέλεσε τη µετάβαση από την οθωµανική υποδούλωση στη δηµιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Φανταστικά και αληθινά πρόσωπα και γεγονότα συµπλέκονται και υφαίνουν µια νοσταλγική, συγκινητική αφήγηση, όπου ο µύθος συναντά την ιστορία.

Ιστορικό μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2021, 184 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή