Μιχάλης Γριβέας

Μιχάλης Γριβέας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Μιχάλης Κ. Γριβέας του Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα και κατοικεί στην Αγία Παρασκευή.
Σπούδασε στο τμήμα Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Παντείου Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Επιστημών. Είναι τοπογράφος μηχανικός-χωροτάκτης μελετητής. Δραστηριοποιείται κοινωνικά από φοιτητής μέχρι σήμερα. Αρθρογραφεί για επιστημονικά, πολιτικά και αυτοδιοικητικά θέματα στον ημερήσιο και τοπικό Τύπο. Δύο διηγήματά του βραβεύτηκαν σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς το 2014:
– “Η νύφη με το τεμαχισμένο πρόσωπο” από το Literature.gr στο διαγωνισμό με θέμα “Ο Έρωτας στα Χρόνια της Κρίσης”.
– “23,5 μοίρες κλίση” από τα eyelands και τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες στο διαγωνισμό με θέμα “Χειμώνας”.
Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο (μυθιστόρημα) με τίτλο “Η γυάλα” από τις εκδόσεις Ιωλκός.
Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Η γυάλα – Μιχάλης Κ. Γριβέας
…Ήταν ένας τεράστιος κοίλος καθρέφτης τοποθετημένος στην είσοδο της ντίσκο που επέτρεπε στον εισερχόμενο να εστιάζει ακριβώς στο ημικύκλιο της πίστας… Η Σαλώμη στεκόταν όρθια καταμεσής στην πίστα! Στάθηκα ακίνητος και την κοίταζα, μέσ’ από τον καθρέφτη, χωρίς αυτή να με βλέπει. Λικνιζόταν ολόκληρη στο ρυθμό της μουσικής. Οι κινήσεις του κορμιού της είχαν μια βιαιότητα, μια αγριάδα. Ήταν ξυπόλυτη!… Τα μαλλιά της τινάζονταν και τα πόδια της λύγιζαν σ’ αυτήν τη λιτανεία της πρόκλησης…
…Ο ολόγυμνος χορός της έσειε το πάτωμα και την οροφή της σάλας που παλλόταν μαζί της. Το άψυχο πλοίο συνταρασσόταν από την ερωτική λαχτάρα των τελευταίων στροφών του θεόγυμνου κορμιού της, που έσβηναν μαζί με τις τελευταίες νότες του μουσικού κομματιού…
Έκανα ένα βήμα προς τον καθρέφτη. Στάθηκα ολόρθος μπροστά του. Κοίταξα ολόισια μέσα του αντικρίζοντας τον εαυτό μου. Ο καθρέφτης, ταραγμένος, θόλωσε και σείστηκε. Τότε για λίγο έχασα την εικόνα μου. Ξανακοίταξα μαζεύοντας όλη μου την προσοχή. Ένα δέος με πλημμύρισε. Μες στον καθρέφτη είδα το είδωλό μου ολοκάθαρα: ήταν το ασώματο κεφάλι μου, το τεράστιο κεφάλι του εαυτού μου μονάχο, χωρίς σώμα, που με κοίταζε παράξενα!…
Στη «Γυάλα» του Μιχάλη Κ. Γριβέα, η έμπνευση οδηγεί ευρηματικά το λογοτεχνικό κείμενο ως το «τέλος» και γίνεται ανάγκη επαφής με τη μαγεία, ψηλαφίζοντας αντίδοτο στον πόνο που παραφυλάει τη σκέψη. Η φαντασία οριοθετεί ή οριοθετείται από την πραγματικότητα μέσ’ από απρόσμενα διαφορετικούς χαρακτήρες, προτείνοντας μια ανατρεπτική διάσταση στο ανόθευτο σεξ. Έτσι το ταξίδι γίνεται προκλητικά σαγηνευτικό…

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2014, 335 σελ.

Ο “θεός” της ρουλέτας – Μιχάλης Κ. Γριβέας
Παράξενα γεγονότα εκτυλίσσονται γύρω στο 2061 μ.Χ. Τα σύνορα των χωρών έχουν θρυμματιστεί και μια παγκόσμια κυβέρνηση διαφεντεύει τις τύχες όλης της ανθρωπότητας. Όλης; Ίσως όχι! Ασυνήθιστοι άνθρωποι ξεπηδούν από τρία διαφορετικά μέρη της Γης:
-Ένας Έλληνας μουσικός που αλώνεται από τη μαγεία του τζόγου. Το πάθος! Με αλλόκοτο τρόπο καταφέρνει το μαθηματικά αδύνατο: νικά τη ρουλέτα. Το μυστικό!
– Μία Βραζιλιάνα ακτιβίστρια αναδύεται μαζί με το πολιτικό κίνημα Solidarietatis omnium. Η αντίσταση!
– Ένας Κινέζος φυσικός φιλόσοφος αμφισβητεί τις κυρίαρχες αντιλήψεις σε: επιστήμη, θρησκεία, φιλοσοφία. Η νέα σκέψη!
Η ειμαρμένη και των τριών τους διασταυρώνεται απρόσμενα, στη Νέα Υόρκη, κάτω από την αόρατη σκιά του κομήτη. Καταιγιστικές εξελίξεις κι απρόβλεπτα γεγονότα κόβουν την ανάσα. Κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον και προκαλούν έντονους συναισθηματικούς κραδασμούς.

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2015, 382 σελ.

Άκρον – Μιχάλης Κ. Γριβέας
Στο μυθιστόρημα ο χρόνος παιχνιδίζει συστρέφοντας κι επιμηκύνοντας την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, ξεκινώντας με την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους και φτάνοντας στο επέκεινα του 21ου αιώνα.
Άκρον: φανταστικό χωριό στο νοτιότερο κάβο της Μάνης, άκρον του πελάγους της γης και τ’ ουρανού.
Άγις: αξιωματικός του ιππικού, μαχητής έξι πολέμων, από τους Βαλκανικούς ως το 1940-41.
Ρουμπίνη: πανέμορφος άγγελος του έρωτα και του λαού.
Αντισυμβατική ιστορία πολέμων, ερώτων, αιχμαλωσιών, επαναστάσεων, που υπερβαίνει την πεζή πραγματικότητα. Οι ήρωες συνομιλούν με φαντάσματα και τα γεγονότα μπερδεύονται με μεταφυσικά οράματα. Το κραχ του 1932 μπλέκεται με την οικονομική κρίση του 2011 και η δικτατορία του Μεταξά αγκαλιάζεται με τη χούντα του Παπαδόπουλου. Ο πατριωτισμός και η αριστερά σμίγουν, σ’ ένα εκρηκτικό μίγμα, κυοφορώντας την Ελληνικότητα του μέλλοντος.
Στο απρόσμενο τέλος η ιστορική αλήθεια χορεύει ταγκό με την προφητεία για το πεπρωμένο της Ελλάδας που έρχεται…
Άκρον: ένα βιβλίο γραμμένο για σένα που θέλεις να φτάσεις στο άκρον του Άκρον…

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2016, 510 σελ.

Ανελκύστε τη Σελήνη – Μιχάλης Κ. Γριβέας
Διηγήματα-βαγόνια κυλούν πάνω στις ράγες του μαγικού ρεαλισμού. Η λογοτεχνική αμαξοστοιχία ταξιδεύει σε μυστηριακά τοπία διατρέχοντας πότε σήραγγες νουάρ πότε αινιγματικές γέφυρες. Σε κάθε σταθμό, η έκπληξη παραφυλάει σαν λάγνα γυναίκα οδηγώντας τον αναγνώστη στ’ άδυτα ενός απρόσμενου τέλους.

Ξεκινώντας με το ομώνυμο διήγημα της συλλογής, θα συγκινηθείτε με το πανανθρώπινο δράμα της μετανάστευσης.

Σύντομα θα δακρύσετε με πληγές της πατρίδας όπως η οικονομική κρίση και η διχοτόμηση της Κύπρου.
Εκεί κοντά θ’ αντικρίσετε το φάντασμα του φασισμού και του μιλιταρισμού.
Προχωρώντας θα παραδοθείτε στα ηδονικά βέλη του έρωτα και θα ψυχορραγήσετε με την παράνοια της μοναξιάς.
Θα περιδινηθείτε σε εκλάμψεις σέλαος ανάμεσα στην επιστήμη και τη μεταφυσική.
Στο φινάλε θα ιδρώσετε καλπάζοντας ξέφρενα με τον πανδαμάτορα χρόνο συνομιλώντας, ίσως, με το Θεό.

Διηγήματα, Ιωλκός, 2019, 158 σελ.

Μυθιστορήματα
Η γυάλα (2014), Ιωλκός
Ο “θεός” της ρουλέτας (2015), Ιωλκός
Άκρον (2016), Ιωλκός
Ανελκύστε τη Σελήνη (2019), Ιωλκός

Συλλογικά έργα
Χειμώνας (2015), Παράξενες Μέρες
Ο Έρωτας στα Χρόνια της Κρίσης (2015), ΜΙΝΩΑΣ
Λογοτεχνικές πένες 2016 (2016), Γράφημα

Βραβεία-Διακρίσεις
1) Το διήγημά του «Η νύφη με το τεμαχισμένο πρόσωπο» βραβεύτηκε (ισότιμη βράβευση) από το Ηλεκτρονικό Λογοτεχνικό περιοδικό Literature.gr στον διαγωνισμό με θέμα: Ο Έρωτας στα Χρόνια της Κρίσης (2013)
2) Το διήγημά του «23,5 Μοίρες κλίσηΗ» βραβεύτηκε (ισότιμη βράβευση) από την ιστοσελίδα «eyelands» και τις εκδόσεις «Παράξενες Μέρες» στον διαγωνισμό με θέμα: Χειμώνας (2014)
3) Το μυθιστόρημά του «Άκρον» τιμήθηκε (με έπαινο) από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών στον 34ο διαγωνισμό της (2015)
4) Το διήγημά του «Ανελκύστε τη Σελήνη» έλαβε Α’ βραβείο από την λογοτεχνική σελίδα GoodBooksWeb.com και τις εκδόσεις «Γράφημα» στον διαγωνισμό «Λογοτεχνικές Πένες» (2016)
5) Το διήγημά του «Μαύρη νυχτερίδα» έλαβε Α’ βραβείο από την Εταιρεία Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου στον 17ο λογοτεχνικό διαγωνισμό (2017)
6) Η Νουβέλα του «Φάρος» έλαβε Α’ βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών στον 35ο διαγωνισμό Π.Ε.Λ. (2017)
7) Το διήγημά του «Νίκελ» έλαβε Α’ βραβείο από την λογοτεχνική ιστοσελίδα Bonsaistories στον Γ΄ διαγωνισμό Διηγήματος. (2017)
8) Το διήγημά του «Τάφρος» βραβεύτηκε (B’ βραβείο) από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος στον 7ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό (Ε.Π.Ο.Κ.).
(2017)

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Ιωλκός

116 views