Νάνσυ Χατζή

Νάνσυ Χατζή

Ελληνες λογοτέχνες
Η Νάνσυ Χατζή γεννήθηκε στην Καστοριά.
Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Εκπαιδευτική και Κοινωνική Πολιτική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Επιχειρηματικότητας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού από το Τμήμα Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Σήμερα διδάσκει σε παιδιά τη μαγεία της γλώσσας και σε ενήλικες την τέχνη της δημιουργικής γραφής. Το 2007 κυκλοφόρησε η πρώτη σειρά βιβλίων της για παιδιά. Η θερμή υποδοχή τους από το αναγνωστικό κοινό οδήγησε σε νέα βιβλία.
Το «ταξίδι» στον κόσμο του βιβλίου συνεχίζεται…
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Φύλακες Άγγελοι: Αποστολή στο Κολέγιο Αφθονία (2007), Ζήτη
Φύλακες Άγγελοι: Σώστε τον Άη Βασίλη (2008), Ζήτη
Φύλακες Άγγελοι: Διακοπές στα Κύθηρα (2009), Ζήτη
Φύλακες Άγγελοι: Το μυστικό του πρίγκιπα (2012), Ζήτη
Δε φοβάμαι τίποτα (2012), Ζήτη
Φύλακες Άγγελοι: Κυνήγι θησαυρού στη Σπηλιά του Δράκου (2015), Ζήτη
Η Παναγιά των κυνηγημένων (2015), Άθως (Σταμούλη Α.Ε.)
Η παρέα με τα ποδήλατα: Το μυστικό του Βασίλη (2021), Ελληνοεκδοτική
Η παρέα με τα ποδήλατα: Κανείς να μην αφήσει τη Φύση (2021), Ελληνοεκδοτική

Η παρέα με τα ποδήλατα – Νάνσυ Χατζή

Η παρέα 2Κανείς να μην αφήσει τη Φύση
Βιβλίο 2


Μπορεί, αλήθεια, μια παρέα παιδιών να πετύχει τα πάντα;
Σίγουρα ναι, αν είναι Η Παρέα με τα Ποδήλατα!
Με πείσμα, ομαδικότητα, διάλογο, ηρεμία, λογική, αγάπη, τόλμη, αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουν ό,τι και αν συμβεί.
Ακολούθησέ τους σε κάθε περιπέτεια!
Εξάλλου, οποιαδήποτε ομοιότητα με τους ήρωες της σειράς δεν είναι τυχαία…
Θα μπορούσες ανάμεσά τους να είσαι κι εσύ!
Η Παρέα με τα Ποδήλατα παρακολουθεί ένα συνέδριο Βιοποικιλότητας. Τα παιδιά, εκτός από ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη φύση, γνωρίζουν τον γνωστό επιστήμονα Έριχ Φον Ρέτσνερ και την κόρη του Ήλια. Μαζί τους θα επισκεφτούν ένα εργοστάσιο που παράγει αγνά, φυσικά, βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Κάτι περίεργο όμως συμβαίνει εκεί!
Από ποιον κινδυνεύει ο καθηγητής αλλά και η βιοποικιλότητα; Με ποιον τρόπο θα καταφέρουν τα παιδιά να αποκαλύψουν όλα όσα συμβαίνουν στο εργοστάσιο;
«Κανείς να μην αφήσει τη Φύση» λένε όλοι μαζί και αποφασίζουν να δράσουν. Το σχέδιο «Ποδήλατα Ενωμένα» μπαίνει σε εφαρμογή. Τα παιδιά μπλέκουν σε μια συναρπαστική αλλά πολύ επικίνδυνη περιπέτεια…

Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ελληνοεκδοτική, 2021, 88 σελ.

Η παρέα με τα ποδήλατα – Νάνσυ Χατζή

Η παρέαΤο μυστικό του Βασίλη
Βιβλίο 1


Μπορεί, αλήθεια, μια παρέα παιδιών να πετύχει τα πάντα; Σίγουρα ναι, αν είναι Η Παρέα με τα Ποδήλατα!
Με πείσμα, ομαδικότητα, διάλογο, ηρεμία, λογική, αγάπη, τόλμη, αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουν ό,τι και αν συμβεί.
Ακολούθησέ τους σε κάθε περιπέτεια!
Εξάλλου, οποιαδήποτε ομοιότητα με τους ήρωες της σειράς δεν είναι τυχαία…
Θα μπορούσες ανάμεσά τους να είσαι κι εσύ!
Η Έλενα μετακομίζει στο Καρπενήσι. Σύντομα γίνεται μέλος μιας ξεχωριστής παρέας με το όνομα Η Παρέα με τα Ποδήλατα. Πίσω από τα ανέμελα παιδικά χαμόγελα κρύβονται η ευαισθησία και η επιθυμία να δώσουν χαρά στους άλλους. Έτσι, όταν ένα μέλος της παρέας αντιλαμβάνεται ότι ένας συμμαθητής τους, ο Βασίλης, κρύβει ένα μεγάλο, βασανιστικό μυστικό, αποφασίζουν να τον βοηθήσουν.
Ποιο είναι το μυστικό του Βασίλη;
Θα μπορέσει το σχέδιο «Ρόδα είναι και γυρίζει» να αλλάξει την κατάσταση;

Περιπέτεια, δράση και ανατροπές σε ένα μυστήριο που πρέπει να λυθεί!

Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ελληνοεκδοτική, 2021, 88 σελ.

Η Παναγιά των κυνηγημένων – Νάνσυ Χατζή

Η ΠαναγιάΑπό τη Σμύρνη στην Αμοργό


Mέσα από τα μάτια πέντε μικρών παιδιών περιγράφονται όλα τα γεγονότα, που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία την περίοδο πριν και μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Ήρωας και πρωταγωνιστής ο Σμυρνιός Γιώργος Σεϊζάνης, που, μεγάλος πια σε ηλικία, αποφασίζει να περιγράψει στα εγγόνια του τα γεγονότα, όπως ο ίδιος τα έζησε. Όλα ξεκινούν στη Σμύρνη, όταν τυχαία τα παιδιά μαθαίνουν για ένα μυστικό υπόγειο εκκλησάκι, που βρίσκεται κάτω από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. Εκεί φυλασσόταν από παλιά η εικόνα της παναγιάς την Κυνηγημένης. Κι όταν οι Τούρκοι μπαίνουν στη Σμύρνη και τα παιδιά χάνονται από τους γονείς τους, βρίσκουν καταφύγιο στην υπόγεια εκκλησία. Μόνα τους αναζητούν τρόπο να φύγουν για την Ελλάδα και όταν, μετά από πολλές περιπέτειες φτάνουν εκεί, ψάχνουν τους δικούς τους. Μαζί τους έχουν την εικόνα της παναγιάς της Κυνηγημένης που θα μεταφέρουν στο μοναστήρι της παναγιάς της Χοζοβιώτισσας, στην Αμοργό, όπου η παράδοση αναφέρει ότι είναι το σπίτι της. Ο αγώνας ελπίδας και επιβίωσης των παιδιών στέλνει ένα βαθιά αντιπολεμικό μήνυμα: Το μήνυμα της ελπίδας και της ανάδειξης του ανθρώπινου μεγαλείου, που, όσο και αν ψυχή υποφέρει, όποιες συνθήκες και αν αντιμετωπίζει, όσο κι αν είναι “κυνηγημένη” έχοντας βαθιά πίστη και συνεχή αγώνα καταφέρνει να ξεπερνά και τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Εικονογράφηση: Ευγενία Δρούγα

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Άθως (Σταμούλη Α.Ε.), 2015, 383 σελ.

Φύλακες Άγγελοι – Νάνσυ Χατζή

Φύλακες5Περιπέτεια Πέμπτη
Κυνήγι θησαυρού στη Σπηλιά του Δράκου


Στην αρχόντισσα της Μακεδονίας, τη μοναδική Καστοριά, μια παρέα παιδιών ξεκινά μια απολαυστική εξερεύνηση στις ομορφιές της πόλης.
Η καλοκαιρινή τους βόλτα όμως εξελίσσεται σε μια επικίνδυνη περιπέτεια, αφού τυχαία σε ένα παλιό αρχοντικό ανακαλύπτουν έναν χάρτη θησαυρού.
Ο ιδιοκτήτης του είναι σοβαρά άρρωστος και δεν μπορεί να τον αναζητήσει.
Τα παιδιά αναλαμβάνουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να βρουν τα τρία κλειδιά που ανοίγουν το σεντούκι του θησαυρού του Αλέξιου Α’ Κομνηνού.
Επισκέπτονται τον Λιμναίο προϊστορικό οικισμό, το σπίτι όπου έχασε τη ζωή του ο μακεδονομάχος Παύλος Μελάς, τα πλινθόκτιστα σπίτια στον Κρανιώνα. Ακολουθώντας τις οδηγίες φτάνουν στο μοναστήρι της Μαυριώτισσας, στον ναό του Ταξιάρχη Μητροπόλεως και στην Παναγιά Σκουταριώτισσα – Κουμπελίδικη.
Όλα δείχνουν ότι στη σπηλιά δίπλα στη λίμνη, γνωστή ως “Σπήλαιο του Δράκου”, κρύβεται ο θησαυρός.
Όμως μαζί τους αναζητά τον θησαυρό και ένας φιλοχρήματος και μοχθηρός άνθρωπος, ο οποίος είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα, προκειμένου να τον αποκτήσει.
Θα καταφέρουν τα παιδιά να φτάσουν στον θησαυρό;
Είναι εύκολο άραγε να ζήσουν και αυτά μια περιπέτεια σαν αυτές που διαβάζουν στην αγαπημένη τους σειρά βιβλίων, τους “Φύλακες Αγγέλους”;

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ζήτη, 2015, 128 σελ.

Φύλακες Άγγελοι – Νάνσυ Χατζή

ΦύλακεςΠεριπέτεια Τέταρτη
Το μυστικό του πρίγκιπα


Ποιοι είναι οι Φύλακες Αγγελοι;

Φύλακες Άγγελοι είναι ομάδες παιδιών από διάφορες χώρες του κόσμου. Βρίσκονται και εκπαιδεύονται στο Μπλέ Σύννεφο. Αμέσως μετά αναλαμβάνουν αποστολές σε διάφορα σημεία του κόσμου. Μοναδικός τους στόχος είναι να κάνουν όλο και περισσότερα παιδιά να χαμογελούν. Η επιλογή των παιδιών γίνεται τυχαία και λείπουν μόνο λίγα λεπτά από τα σπίτια τους. Έτσι με έναν τρόπο μαγικό πηγαίνουν και δίνουν λύσεις, χαρά και ευτυχία σε όποιον έχει ανάγκη.

Εμείς παρακολουθούμε τις περιπέτειες μιας ομάδας από αυτά. Ο Φίλιππος είναι ο βασικός πρωταγωνιστής και μαζί του, ο Ναντίμ από την Τουρκία, ο Εστεμπάν από την Ισπανία, η Μάσα από τη Ρωσία και η Σάρα από το Ισραήλ. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί φτιάχνουν μια ομάδα που καταφέρνει να μένει πάντα ενωμένη και να αντιμετωπίζει και τις δυσκολότερες αποστολές. Ο Φίλιππος με τη λογική και τις γνώσεις του, ο Ναντίμ με την εφευρετικότητα και την επιπολαιότητά του, η Σάρα με την υπομονή και την κατανόησή της, η Μάσα με τις ευαισθησίες και την γκρίνια της και ο Εστεμπάν με τη σωστή κρίση και τη διορατικότητά του, συνθέτουν την ομάδα και την κάνουν μοναδική. Μια ομάδα με τόσο διαφορετικούς χαρακτήρες αλλά τόσο ισχυρή θέληση για προσφορά. Γιατί πραγματικά αποδεικνύουν ότι, όταν κάποιος θέλει πραγματικά, μπορεί να καταφέρει τα πάντα.

Οι φίλοι μας ανεβαίνουν στο πλοίο με προορισμό τη μαγευτική Κωνσταντινούπολη. Το ταξίδι τους ξεκινά, όμως η κρουαζιέρα τους στο πανέμορφο Αιγαίο δε θα είναι και τόσο ξέγνοιαστη όσο θα ήθελαν. Η γνωστή συγγραφέας Έλενα Αστερίου ταξιδεύει μαζί τους. Τα παιδιά προσπαθούν να την πλησιάσουν και να τη γνωρίσουν από κοντά. Σύντομα όμως θα καταλάβουν πως “Το μυστικό του πρίγκιπα” δεν είναι απλώς ο τίτλος του νέου της ευπώλητου βιβλίου αλλά μια επικίνδυνη πραγματικότητα.

Ποιος είναι ο άγνωστος άντρας που παρακολουθεί τη συγγραφέα; Ποια είναι τελικά η πραγματική ταυτότητα της; Μέσα στο πλοίο τα παιδιά θα μάθουν πως τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν με την πρώτη ματιά και πως όλοι κρύβουν μυστικά. Μια ανατρεπτική παρουσίαση βιβλίου, μια περίεργη εξαφάνιση, μυστικά σημειώματα, απαγωγές και απειλές θα κάνουν το ταξίδι τους μια επικίνδυνη θαλασσινή περιπέτεια.

Θα καταφέρουν άραγε να μάθουν το μυστικό του πρίγκιπα και να τον βοηθήσουν να ξεφύγει από τους ανθρώπους που τον κυνηγούν; Θα μπορέσουν να φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη και να δουν το μυστικό που παραμένει κρυμμένο χρόνια ολόκληρα;

Εικονογράφηση: Ζωή Φράγκου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ζήτη, 2012, 118 σελ.

Δε φοβάμαι τίποτα – Νάνσυ Χατζή

Δε φοβάμαι


Ο φόβος είναι ένα από τα βασικά συναισθήματα του ανθρώπου. Τον έχουμε βιώσει όλοι και ίσως συνεχίζουμε να τον νιώθουμε.

Τι γίνεται, όμως, όταν τα παιδιά μας φοβούνται;
Συνήθως τα παιδιά έχουν συνεχή φόβο που διατηρείται στη σκέψη τους, ακόμα και όταν δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. Τότε ο φόβος γίνεται φοβία και οδηγεί σε υπερβολικό άγχος, κάνοντας την καθημερινότητά τους δύσκολη.

Το παραμύθι “Δε φοβάμαι” τίποτα αντιμετωπίζει τους βασικούς φόβους των παιδιών με τρόπο απλό και κατανοητό. Η σοφή πριγκίπισσα Στέλλα ακούει τους φόβους των παιδιών για τον κακό λύκο, τους γιατρούς και τα εμβόλια, τη νύχτα, την πρώτη μέρα στο σχολείο, την καθαριότητα, την καταστροφή του πλανήτη και δίνει απαντήσεις.

Στο τέλος όλοι οι φόβοι έχουν καταρριφθεί και μπορούν όλα τα παιδιά να φωνάξουν “Δε φοβάμαι τίποτα”.

Εικονογράφηση: Ζωή Φράγκου

Παιδική λογοτεχνία, Ζήτη, 2012, 31 σελ.

Φύλακες Άγγελοι – Νάνσυ Χατζή

Φύλακες3Περιπέτεια Τρίτη
Διακοπές στα Κύθηρα


Ποιοι είναι οι Φύλακες Άγγελοι;

Ο Φίλιππος ξαφνικά βρίσκεται μαζί με παιδιά από όλον τον κόσμο στο Μπλε Σύννεφο. Εκεί τα παιδιά εκπαιδεύονται, για να γίνουν Φύλακες Αγγελοι. Η ανάγκη για βοήθεια είναι τόσο μεγάλη, ώστε κάθε παιδί καλείται να βοηθήσει με κάθε τρόπο. Μαζί με μια ομάδα παιδιών, τον Ναντίμ, τη Σάρα, τη Μάσα και τον Εστεμπάν, πηγαίνουν στο κολέγιο και αντιμετωπίζουν μια συναρπαστική περιπέτεια. Ο Φίλιππος με τη λογική και τις γνώσεις του, ο Ναντίμ με την επιπολαιότητα και την εφευρετικότητά του, η Σάρα με την υπομονή και την κατανόησή της, η Μάσα με τις ευαισθησίες και την γκρίνια της και ο Εστεμπάν με την σωστή κρίση και τη διορατικότητα του, συνθέτουν την ομάδα. Μια ομάδα με τόσο διαφορετικούς χαρακτήρες αλλά τόσο ισχυρή θέληση για προσφορά. Γιατί πραγματικά αποδεικνύουν ότι, όταν κάποιος θέλει πραγματικά, μπορεί να καταφέρει τα πάντα.
Έτσι, χειρόγραφα που κρύβουν έναν χάρτη θησαυρού, περίεργες εξαφανίσεις και γρίφοι δεν εμποδίζουν την ομάδα τους. Το μυστήριο λύνεται και κάθε παιδί επιστρέφει στο σπίτι του. Έλειψαν μόνο λίγες ώρες αλλά κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αποστολή και να λύσουν το μυστήριο. Ήταν όμως τόσο εξωπραγματικό αυτό που έζησαν, με αποτέλεσμα ο Φίλιππος να αναρωτιέται, αν ήταν ένα όνειρο ή η αρχή μιας σειράς περιπετειών με πρωταγωνιστές παιδιά.
Θα ερχόταν άραγε σύντομα η στιγμή της επόμενης περιπέτειας; Θα βοηθούσε ο Φίλιππος και η ομάδα του να χαμογελάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στον κόσμο;

O Φίλιππος με την οικογένεια του αποφασίζουν να περάσουν τις διακοπές τους στα Κύθηρα. Στο νησί, τους φιλοξενεί η θεία Σοφία που ζει χρόνια εκεί. Μετά από ένα ατύχημα ο γιος της, ο Αλκης, δεν μπορεί να περπατήσει και έχει κλειστεί στον εαυτό του. Η παρουσία των άλλων παιδιών ίσως να τον βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημα του.
Στην παραλία ο Φίλιππος θα συναντήσει και τους παλιούς του φίλους. Η ομάδα θα ενωθεί ξανά και θα ζήσει μια νέα περιπέτεια.
Ένας θησαυρός είναι κρυμμένος από το γερμανό διοικητή Βίλχεμ Ράις στο νησί, από την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Τα παιδιά περι-πλανιούνται σε διάφορα σημεία του νησιού αναζητώντας τα κομ-μάτια του χάρτη που θα τους οδηγήσουν στο θησαυρό και το κλειδί που θα ανοίξει το παλιό σκουριασμένο σιδερένιο σεντούκι. Όμως η αποστολή τους είναι επικίνδυνη, γιατί ο Βίλχεμ Ράις επιστρέφει στο νησί αναζητώντας το θησαυρό, που τότε δεν πρόλαβε να πάρει μαζί του…

Εικονογράφηση: Ζωή Φράγκου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ζήτη, 2009, 120 σελ.

Φύλακες Άγγελοι – Νάνσυ Χατζή

Φύλακες2Περιπέτεια Δεύτερη
Σώστε τον Άη Βασίλη


Παραμονή Χριστουγέννων… Η παρέα ξαναβρίσκεται, αυτή τη φορά έχοντας να αντιμετωπίσει δυσκολότερη αποστολή.
“Σώστε τον Aη Bασίλη”
Το χαρτί πέφτει από τα χέρια τους. Aραγε υπάρχει ο Αη Βασίλης;
Και, αν ναι, από ποιον κινδυνεύει; Τα παιδιά ταξιδεύουν σε ένα παγωμένο χωριό και αναζητούν τα ίχνη του. Κανείς από τους κατοίκους όμως δεν ξέρει τίποτα για αυτόν και όλοι ισχυρίζονται ότι είναι ένα ανύπαρκτο-φανταστικό πρόσωπο. Οι φήμες και οι ιστορίες που θα ακούσουν θα τους οδηγήσουν σε ένα στοιχειωμένο σπίτι. Εκεί θα βρουν έναν πολύτιμο βοηθό που θα τους πάει σε ένα εργοστάσιο παιχνιδιών. Ένα εργοστάσιο διαφορετικό από τα άλλα…

Εικονογράφηση: Ζωή Φράγκου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ζήτη, 2008, 136 σελ.

Φύλακες Άγγελοι – Νάνσυ Χατζή

Φύλακες1Περιπέτεια Πρώτη
Αποστολή στο Κολέγιο Αφθονία


O Φίλιππος, η Σάρα, ο Ναντίμ, ο Εστεμπάν και η Μάσα, παιδιά από διάφορα μέρη του κόσμου αναλαμβάνουν μια επικίνδυνη αποστολή. Οι βοηθητικές οδηγίες έχουν χαθεί και όλα δείχνουν φυσιολογικά στο κολέγιο «Αφθονία».
Ποιο ήταν άραγε το περιεχόμενο του φακέλου της αποστολής; Ποιος κινδυνεύει;
Τα παιδιά μπλέκουν σε μια συναρπαστική περιπέτεια.
Χειρόγραφα που κρύβουν ένα χάρτη θησαυρού, μυστικά περάσματα, περίεργες εξαφανίσεις και γρίφοι… σε ένα μυστήριο που πρέπει να λυθεί.

Εικονογράφηση: Ζωή Φράγκου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ζήτη, 2007, 128 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ελληνοεκδοτική, Άθως (Σταμούλη Α.Ε.), Ζήτη